Jump to content
 

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

nursio

Päihdeongelmaisten psykiatristen potilaiden hoitotyö

Recommended Posts

nursio

Minua kyrsii suunnattomasti, kun selvästi päihdeongelmaisia potilaita tulee hoitoon hoidattamaan mielialaongelmia tai lievää psykoottisuutta. Nämä tyypit ovat toki kiistatta hoidon tarpeessa useimmiten, mutta kun se hoito tuntuu olevan sosiaalityöntekijän vastaanottoajan järjestämistä, lääkkeiden annostelua (bentsoja paljon, kiitos) sekä ruoan ja majapaikan tarjoamista. Siinä sitten vierähtää jonkin aikaa, kunnes potilaan alkaa tehdä baanalle mieli ja hoito keskeytetään. Seuraavan kerran potilaasta kuullaan taas, kun rahat ovat loppuneet ja mieli maassa. Ja sama ruljanssi alusta.

Säännönmukaisesti nämä immeiset pyrkivät vähättelemään sen päihdeongelman vaikutusta muihin ongelmiinsa, ja vaikka vielä krapulaisena morkkiksissaan olisivat halukkaita sosiaalisairaalan tms. hellään huomaan jatkohoitoon, niin viimeistään viikon kuluttua jatkosuunnitelma perutaankin ja päätetään tulla toimeen a-klinikan tuella jälleen kerran...

Vaikka kanta-asiakkaista nykyään monessa firmassa tykätäänkin, mielestäni psykiatrinen hoitolaitos ei saisi olla mikään pyöröovitalo.

Mitä hoitoa se tällainen oikein on? Onko muilla vastaavia kokemuksia, ja jos ei niin miten olette saaneet estettyä tällaisen tilanteen syntymisen?

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: aikku

Kokemukset on samansuuntaiset.

Kovan putken jälkeen tullaan osastolle huilimaan: syödään ja nukutaan hyvin, kerätään voimia ja lähdetään uusin voimin, hyvässä lykyssä bentsoreseptit kainalossa taas baanalle....

Kunnes tullaan taas putken jälkeen....

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Niina

En itse ole psyk. puolella toiminut, mutta päivystyksessä näitä alkkiksia pyörii. yleensä tulee sellaisia ns. aaltoja kun kaikki haluaa hoitoon ja katkolle. Olen laskeskellut, että loppu kuusta kaikki haluaa hoitoon, kun ei ole enää rahaa. Sitten ne hoidetaan "kuntoon" ja kuukauden kuluttua samat naamat taas tulee takaisin.

Ihan älytöntä, mutta hoitamattakaan ei voi jättää. Itselläni ei ole kuin tämä yksi pot. ryhmä jolle myötätuntoa ei tipu!

angry.png

Joka päivystäjän unelma paketti, joka tulee kerran kuukaudessa:

1. reikä päässä

2. promileja

3. huonot housuissa

4. kuraa tms, joka paikassa

5. yhteistyöhaluton

ja bonuksena silloin tällöin jokin mukava muu pikku ongelma. 8)

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: oh-munA

Hoitoon hakeudutaan vkoa ennen kuin fyrkat tulee taas tilille?Toissapäivänä rapsahti kansaneläke,on monenlaisia palkkapäiviä mutta loppukuun ruuhkat on tosiasia.

Potilas loukkantuu jos kyselee paljonko on rahaa taskussa?

Ei hoitoontulossa maksuvalmiuksia kysellä ja osan päihdevammaisen laskuista hoitaa sosiaalitoimi automaattisesti.

Perintään menee vaan juovaltaduunarilta/työeläkeläiseltä.

Kaikkihan päivystyksissä palvelevat nämä veijarit tuntee:

-meidän `Heikki`43 kertaa (min.3 x vuosi) samalla katkolla pyrähtänyt joviaalihemmo.

-meidän sympaattinen Tega 2000 x kisahalliin roudattu.

-meidän ÃÂrmas`26 x haimatulehdus.Raitistunut.

-meidän Lasse skitsof.tuoppibaari sekoilija,rauhoittaa korttelinsa.

-meidän Inga `taas raskaana sisään`.

-meidän Maija `"nyt riittää pirinvetäminen",tokoinrannan hiomaton timantti.R.I.P.

-meidän Pera taas tsempataan lehtilaatikosta AAhan.

-meidän linnavempula "Remi"-kohtelias korrekti,käytös 10.

Tehdään itsemme tutuiksi,pedataan seuraavaa hoitoperiodia,ei aiheuteta hämminkiä.

Asunnottomuutta hoidellaan tässä raitistelun sivussa.

Onneksi tulee kesä ja halvemmat kännit.

Kyllä mielisairaalat sais rauhoittaa vaikka maaliskuuksi alkoholisteista.

Resurssit kohdentuisivat optimaalisesti(?).

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
nursio

Vielä lisään tuohon, että pienellä paikkakunnalla näiden potilaiden hoidontarve korreloi myös kummasti yksiköiden lääkäritilanteeseen. Kun sana kiirii, että jossain on uusi (tietenkin helpommin pyöritettävissä oleva ja auliisti reseptejä kirjoitteleva) lääkäri, alkaa psykiatrisen erikoissairaanhoidon tarve nostaa päätään näiden ihmisten keskuudessa voimakkaasti...

Ihan älytöntä, mutta hoitamattakaan ei voi jättää.

Joo, ymmärrän että ketään ei voi jättää hoitamatta jos on ventti päässä. Sitä vaan en käsitä, että pakkoko kaikki laitapuolen kulkijat on psykiatriaan sisäänkirjoittaa, kun on olemassa näitä päihdepuolenkin paikkoja.

Tietysti se on ymmärrettävää, että potilasta itseään nuo yksiköt eivät niinkään houkuttele, mutta psykiatrisen hoidon tarpeen voisi ehkä asettaa kyseenalaiseksi jos potilaalle kelpaa ainoastaan paikka mukavalla avo-osastolla ja mieluiten yhden hengen huoneessa. Niin joo, ja herättäkää minut sitten ruokailuihin, kiitos...

Kuka tästä hyötyy pidemmän päälle? Ei varmasti ainakaan potilas itse. Ehkä pitäisi olla tyytyväinen, kun työpaikan tilastot kaunistuvat sitä mukaa kun näitä sisäänkirjoituksia tulee runsain mitoin.  8)

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
dino

Sitä vaan en käsitä, että pakkoko kaikki laitapuolen kulkijat on psykiatriaan sisäänkirjoittaa, kun on olemassa näitä päihdepuolenkin paikkoja.

Miten tuo sanomasi kuullostaa niin tutulta myös täällä tk-puolella. Eli taitaa näitä kullanmuruja riittää jokaiselle sektorille aivan tasapuolisesti.

Kuka tästä hyötyy pidemmän päälle? Ei varmasti ainakaan potilas itse. Ehkä pitäisi olla tyytyväinen, kun työpaikan tilastot kaunistuvat sitä mukaa kun näitä sisäänkirjoituksia tulee runsain mitoin.  8)

Nämä kullanmurut ovat sellaisia tilastojen tasaajia ainakin meillä. Kun osastoilla on jostain syystä väljempää, niin silloin paikat täytetään vaikka näillä rentuilla, sillä onhan se ylilääkärin mukavampi näyttää kunnanisille isoa käyttöasteprosenttia.

Ja siitä nämä veijarit ovat mukavia että niitä on aina saatavilla tasoittamaan tilastoja.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Aatu

Olisi hyvä muistaa, että alkoholistitkin ovat ihmisiä ja kaiken lisäksi vieläpä sairaita. Helppo ja siisti sisähomma, jossa saa tökkiä neulalla potilaita ja esittää heroa olisi tietysti palkitsevampaa kuin haistella paskan ja korvikkeen löyhkää.

Tosi alkkikset eivät edes osaa lypsää järjestelmää vaan heidät hoitaa yleensä joku muu hoitoon.

Täytyy vaan yrittää olla turhautumatta, kun päihdepoka tekee hidasta itsemurhaa. Ongelmahan on oikeasti päihderiippuvaisen, eikä hoitajan.

Kaiken kukkuraksi kuningas alkoholilla on työllistävä vaikutus terveydenhuollossa  8)

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: hanski

Joo kyllä nää A-tyypit, joksi alkkiksia kutsun ovat varsin näppäriä "kusettamaan" uusia hoitajia/lääkäreitä. Meilläkin on muutama veli ja sisko kulta, jotka osaavat konstit jolla pääsee osastolle sisään, vaikka ylilääkäri on antanut ohjeet, että A-tyyppi otetaan sisään vain jos vitaali elintoiminnot ovat vaarassa. Tilataan pelastuslaitoksen lanssi kun on ekaksi juotu itsesnsä kuntoon, että jalat ei kanna ja tavarat housussa ja viimeisestä suihkusta n, 1 kk. aikaa eikä syötyäkään ole tultua muutamaan päivään, mutta neste hukkaa on kyllä hyvin torjuttu alkon tuotteilla.

Ym. potilaat vetoavat päivystävään lääkäriin esim. kramppaa kotona, oksentaa verta, pelkotilat uhkaavat ym... skeidaa. Heti kun päästään osastolle niin ollaan kuin euroopan omistajat viiden tähden hotellissa, eli vaaditaan kaikki palvelu ja pamit ennen kaikkea. Vielä ne "paskaiset" vaatteet hoitajien pitäisi pestä. Koko ajan naristaan ja esitetään vaatimuksia. Nämä samat potilaat tulevat takaisin 2-3 kk:n välein. Arvatkaapa ketä tälläinen meno motivoi? Onko teillä muuten vastaavia kokemuksia ?. No tulipahan taas porettua patoutumia .. huh..huh

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: hanski

Joo pitää vielä lisätä, että sos.hoitaja on kovin suosittu. Entisestä asunnosta uhkaa häätö kun ei vuokria ole maksettu ja siellä on muutenkin häiriköity, eli pitäis saada uusi kämppä jossa entinen meininki jatkuu. Ja rahat on loppu pitäis saada lisää. Vaan ei se mitään varataan aika aluesos.työntekijälle, josta saa uuden asunnon ja vähän rahaa taskun pohjalle. Arvatkaa mitä seuraavaksi tapahtu huh.gif

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
nursio

Olisi hyvä muistaa, että alkoholistitkin ovat ihmisiä ja kaiken lisäksi vieläpä sairaita.

Luulenpa, että tämä ei ollut se pointti näissä kirjoituksissa. Ainakin itse tuskittelin tuota systeemin hyväksikäyttöä ja myöskin halusin vähän kyseenalaistaa sitä, onko psykiatrinen osasto sosiaalisten ongelmien ja krapulan hoitopaikka.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: sh vs 1

hoitosopimus on aika hyvä ratkaisu näissä tapauksissa . Eli sopimuksessa potilas sitoutuu ja hyväksyy hoidon tietyin ehdoin. Sopimuksessa sovitaan hoidon kesto, sisähoito, yhteydenpidon rajoitus(puhelinta ei käytetä), vierailukiellot jne. Potilaale tehdään myös selväksi ennen sisäänkirjoitusta, että täältä on turha pameja anella. Yleensä potilas joka on kuvitellut tulevansa lepolomalle täyshoidolla,ilmoittaakin voinnin olevan ihan hyvä, eikä siten tarvitsekkaan sairaalahoitoa. Ja sit vaan näkemiin. sit on tietenkin erikseen delikat jotka tulee M1:llä. No niiden hoidontarvehan ei välttämättä ole kuin deliriumtilan poistaminen ja sit ne lähtee dokaa uudestaan, mut mitä sitten... deliriumhan on hengenvaarallinen tila ja me hoidetaan se pois vähän niinkuin luomi tai jotain sinnepäin ja sit näkemiin...

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
nursio

Sopimuksessa sovitaan hoidon kesto, sisähoito, yhteydenpidon rajoitus(puhelinta ei käytetä), vierailukiellot jne.

Taidatkin olla suljetulla hommissa  8) Avo-osastolla voidaan kaikenlaista sopia, mutta sellaisia pykäliä ei ole mitään järkeä yrittää asettaa, joiden toteutumista ei pystytä valvomaan...

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: zippadippaduidaa

Minua kyrsii suunnattomasti, kun selvästi päihdeongelmaisia potilaita tulee hoitoon hoidattamaan mielialaongelmia tai lievää psykoottisuutta. Nämä tyypit ovat toki kiistatta hoidon tarpeessa useimmiten, mutta kun se hoito tuntuu olevan sosiaalityöntekijän vastaanottoajan järjestämistä, lääkkeiden annostelua (bentsoja paljon, kiitos) sekä ruoan ja majapaikan tarjoamista. Siinä sitten vierähtää jonkin aikaa, kunnes potilaan alkaa tehdä baanalle mieli ja hoito keskeytetään. Seuraavan kerran potilaasta kuullaan taas, kun rahat ovat loppuneet ja mieli maassa. Ja sama ruljanssi alusta.

Säännönmukaisesti nämä immeiset pyrkivät vähättelemään sen päihdeongelman vaikutusta muihin ongelmiinsa, ja vaikka vielä krapulaisena morkkiksissaan olisivat halukkaita sosiaalisairaalan tms. hellään huomaan jatkohoitoon, niin viimeistään viikon kuluttua jatkosuunnitelma perutaankin ja päätetään tulla toimeen a-klinikan tuella jälleen kerran...

Vaikka kanta-asiakkaista nykyään monessa firmassa tykätäänkin, mielestäni psykiatrinen hoitolaitos ei saisi olla mikään pyöröovitalo.

Mitä hoitoa se tällainen oikein on? Onko muilla vastaavia kokemuksia, ja jos ei niin miten olette saaneet estettyä tällaisen tilanteen syntymisen?

Sellaistahan se on. Tuo pyöröovisysteemi on tosin hyväksyttävä ainakin osittain jos meinaa noita potilaita hoidella. Päihdehuoltolaitoksissa tuo on mielestäni arkipäiväinen ilmiö vain...

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
nursio

Sellaistahan se on. Tuo pyöröovisysteemi on tosin hyväksyttävä ainakin osittain jos meinaa noita potilaita hoidella. Päihdehuoltolaitoksissa tuo on mielestäni arkipäiväinen ilmiö vain...

Niinhän tuo on 8) Joskus vaan tulee mieleen, että pakkoko tällaista pyörittämistä on hyväksyä, semminkin kun pidemmän päälle ei palvele sitä asiakasta ainakaan. Kai hoitokäytäntöjäkin voi kehittää ja käytännön työntekijöistähän se kehittäminen usein lähtee.

Päihdeongelmiin suhtaudutaan ainakin meillä (itsekin syyllistyn tähän) vastenmielisenä kylkiäisenä, jonka hoitaminen ei meille kuulu. "Puhtaasti" psykiatrisen ongelman hoitamiseen on jotenkin helpompi motivoitua. Monesti nämä probleemat vaan kulkevat käsi kädessä tai muodostavat oikean vyyhden, josta ei ole helppoa löytää päätä eikä häntää.

Usein on kovin vaikea nähdä oman yksikkönsä ulkopuolelle, mutta samaa tuntuu olevan kaikkialla. No, ainakin ne tilastot kaunistuu...

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: zippadippaduidaa

Aika usein on niin, että ongelman ratkaiseminen, päihdeongelmien kohdalla, vaatii sen uloskirjoituksen ja ehkä muutaman päivän päästä uuden hoitoonhakeutumisen. Vieläpä tätä toistaen vuosia. Mitään patenttiratkaisua ei ole tietääkseni keksitty. Eikös olekin aika ilkeä sairaus. Noin niinkun ihmiselle.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
nursio

Tiedän, että joissain psykiatrisissa hoitolaitoksissa pidetään yllä suodatinta sisään hakeutumisen kohdalla. Sisäänpääsyn tarve arvioidaan "sairaalan ovella", eikä tulosyyksi todellakaan riitä krapula ja morkkis. Tätä kaipaisin omaan työyksikköönikin...

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: zippadippaduidaa

Minä olen kyllä sitä mieltä että missään tapauksessa ns. karensseja ei saisi pitää.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
nursio

Oletko itse päihdepuolen hommissa vai missä?

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: zippadippaduidaa

avo ja laitospuoli on koluttu:)

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
dino

Minä olen kyllä sitä mieltä että missään tapauksessa ns. karensseja ei saisi pitää.

Olen eri mieltä. Nämä vempulat käyttävät systeemiä häikäilemättä hyväksi jos minkäänlaista jarrua ei ole. Itse hyväksyisin tämäntyyppisissä "sairauksissa" vaikkapa kolme hoitoyritystä laitoksissa vuosittain. Jos ei motivaatiota ole, niin ei se hoitojaksoja lisäämällä parane.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
nursio

Mielestäni pitää erottaa ne ihmiset, jotka tulevat hoitoon päihdeongelman vuoksi myöntäen sen ja yrittäen päästä siitä eroon. Näitäkin aina joskus näkee, ja tämänkaltaiset ihmiset ovat usein halukkaita myös päihdepuolen intensiivisempään jatkohoitoon, olipa se sitten päihdehoitolaitoksessa tai missä.

Minun mielestäni on turhauttavaa hoitaa niitä potilaita, jotka tulevat hoidattamaan ryyppyputken jälkeistä masennusta tms. vaatien hyvinkin osaavasti tietynlaista lääkitystä, kaikkia sosiaalipuolen palveluita yms kieltäen päihdeongelman tai vähintään vähätellen sen merkitystä rankasti. Hoitoyritykset eivät onnistu, koska potilaan oma motivaatio on tulla tosiaan "täysihoitoon" rahojen tai bentsojen loputtua.

Tässä voi tietysti todeta, että hoitavan tahon tulisi nostattaa sitä motivaatiota ottamalla ongelmaa esiin...

En halunnut missään nimessä kyseenalaistaa päihdeongelman sairaus-luonnetta tai päihdeongelmaisen potilaan ihmisoikeuksia ja oikeutta hoitoon. Pyrin nostattamaan keskustelua siitä, mikä onkaan tällaisen potilaan oikea hoitopaikka ja mitkä ne tepsivät hoitokeinot. Viisasten kiveä ei ole varmasti kellään, mutta erilaisia näkemyksiä on hyödyllistä jakaa.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
dino

En halunnut missään nimessä kyseenalaistaa päihdeongelman sairaus-luonnetta tai päihdeongelmaisen potilaan ihmisoikeuksia ja oikeutta hoitoon. Pyrin nostattamaan keskustelua siitä, mikä onkaan tällaisen potilaan oikea hoitopaikka ja mitkä ne tepsivät hoitokeinot.

Sairaushan tuo, vaikkei ihan perinteisessä mielessä. Terveyskeskusten vuodeosastoilla hoidetaan valtava määrä "alkokatkaisuja" vuosittain. Ja tietenkin täällä tk:ssa ajatellaan että 3 promillea puhaltavan katkon oikea paikka ei ole olla samassa huoneessa neljän vanhuksen kanssa. Siitä huolimatta meidän sairaalasta ei lähde psykiatriseen sairaalaan hoitoon kuin prosentti - pari tämäntyyppisistä potilaista; lähinnä vaikeahoitoisia delikoita.

Onneksi on tullut näitä päihdehuoltolaitoksia, mutta eivätpä nekään näytä samaa kaveria ottavan montaa kertaa saman vuoden puolella.

Siinä olen samaa mieltä että jos kaverilla näyttäisi olevan oikeasti motivaatiota, niin auttaa pitää. Ja motivaatio näkyisi parhaiten jos kaveri tulisi edes kerran selvin päin hakeutumaan hoitoon.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
nursio

Ja tietenkin täällä tk:ssa ajatellaan että 3 promillea puhaltavan katkon oikea paikka ei ole olla samassa huoneessa neljän vanhuksen kanssa. Siitä huolimatta meidän sairaalasta ei lähde psykiatriseen sairaalaan hoitoon kuin prosentti - pari tämäntyyppisistä potilaista; lähinnä vaikeahoitoisia delikoita.

Ymmärrän hyvin, ettei promilleissa olevaa haluta/voida pitää vanhuksien joukossa  8) Oma vaatimaton mielipiteeni on, että humalatila sinänsä ei ole sairaus, vaikka päihderiippuvuus sellaiseksi luokitellaankin. Eli ensin kotiin selviämään.

Meilläkin periaatteessa on nollaraja promilleissa, mutta jos joku omaa riittävän hyvät puheenlahjat, ei systeemi ole sama kaikille... Delikat toki erikseen, kaikkihan sen tunnustamme että silloin ei paljon systeemin pyörittäminen ole mielessä kun hengenlähtö on lähellä ja pikku-ukot vilistävät silmissä. 

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: zippadippaduidaa

Olen eri mieltä. Nämä vempulat käyttävät systeemiä häikäilemättä hyväksi jos minkäänlaista jarrua ei ole. Itse hyväksyisin tämäntyyppisissä "sairauksissa" vaikkapa kolme hoitoyritystä laitoksissa vuosittain. Jos ei motivaatiota ole, niin ei se hoitojaksoja lisäämällä parane.

Todella arveluttava mielipide. Vai kolme hoitoyritystä.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: zippadippaduidaa

Mielestäni pitää erottaa ne ihmiset, jotka tulevat hoitoon päihdeongelman vuoksi myöntäen sen ja yrittäen päästä siitä eroon. Näitäkin aina joskus näkee, ja tämänkaltaiset ihmiset ovat usein halukkaita myös päihdepuolen intensiivisempään jatkohoitoon, olipa se sitten päihdehoitolaitoksessa tai missä.

Minun mielestäni on turhauttavaa hoitaa niitä potilaita, jotka tulevat hoidattamaan ryyppyputken jälkeistä masennusta tms. vaatien hyvinkin osaavasti tietynlaista lääkitystä, kaikkia sosiaalipuolen palveluita yms kieltäen päihdeongelman tai vähintään vähätellen sen merkitystä rankasti. Hoitoyritykset eivät onnistu, koska potilaan oma motivaatio on tulla tosiaan "täysihoitoon" rahojen tai bentsojen

loputtua.

Tässä voi tietysti todeta, että hoitavan tahon tulisi nostattaa sitä motivaatiota ottamalla ongelmaa esiin...

En halunnut missään nimessä kyseenalaistaa päihdeongelman sairaus-luonnetta tai päihdeongelmaisen potilaan ihmisoikeuksia ja oikeutta hoitoon. Pyrin nostattamaan keskustelua siitä, mikä onkaan tällaisen potilaan oikea hoitopaikka ja mitkä ne tepsivät hoitokeinot. Viisasten kiveä ei ole varmasti kellään, mutta erilaisia näkemyksiä on hyödyllistä jakaa.

Kai ne on ne perinteiset yhteisöhoidot. Oikea hoitopaikka on aina päihdealan hoitolaitos.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille

×