Jump to content
MAINOS

Murre/slangiongelmia?


Guest Härveli

Recommended Posts

Guest Härveli

Onko kenelläkään tullut vastaan tilanteita, missä joko potilas/hoitaja/lääkäri ei ole ymmärtänyt toistaan murteen/slangin takia?

Itselläni näin on käynyt (en tiedä onko ollut useampiakin kertoja, mutta potilaat eivät vain ole ilenneet huomauttaa...). Tämä oli tapaus kun olin eräällä etelä-suomalaisen sairaalan OS:lla töissä. Auttelin potilasta syömään ja totesin jälkeenpäin, että kun hänellä ei tänään olekaan tutkimuksiin menoja tms. niin hän voikin ottaa ettoneet ja lähdin ns. akvarioon.

Hetken kuluttua soi hoitaja-kello ja eräs sh meni tämän potilaan luokse. Kohta sh tuli luokseni ja sanoi että olin kehottanut ottamaan jotakin, mutta eihän potilaalla mene mitään lääkkeitä tähän aikaan... Siinä sitten miettimään, ja piti oikein mennä potilaalta kysäisemään mitä olin sanonut. "Se oli joku etto..." Ja sitten tajusin, että murresana oli lipsahtanut ja selvitin että se on meilläpäin ruokalepo.  8)

Toinen oli sitten tämmöinen kun rajan takaa tullut lääkäri oli kierrolla ja kyseli erään rouvapotilaan vointia. Potilas siihen, että "muuten on oekein hyväkin olla, vaen on nuo kuppeet niin kippeet..." Ja lääkäri selaamaan suurinpiirtein sanakirjaa ennen kuin hoitaja ehättää väliin suomentamaan, että kyljistänsä rouva puhui...  :)

Kolmas tapaus sitten kun ambulanssi toi potilaan ppkl. Tässä taas ei alunperin suomalainen lääkäri ottamassa potilasta hoitajan kanssa vastaan ja potilas, ennen sairaankuljetushenkilöstöä, selvittämään että syänalasta ottaa. Siinä sai taas hoitaja suomentaa, että täälläpäin Suomea se tarkoittaa rintakipua...  :)

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
  • Replies 73
  • Created
  • Last Reply

Kyllähän noita voi tänä päivänä olla paljon kun ajettelee kuinka paljon meille tulee lekureita muualta päin maailmoo. Siinä voi suomi vääntyä erilailee kuin pitäjän isäntä tottuna haastamaan entisen eläkkeelle lähteneet kylätohtorin kanssa.  8)

Etulinjan mies

Kanyloi varjoaan nopeammin.

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Täälläpäin saattavat ikäihmiset puhua "ohimoviasta", jolla eivät suinkaan tarkoita päähän liittyvää vaivaa vaan nivusiin - nivustyrä.

- ja kotoisin/lähtöisin saattavat olla "perukasta".

Kerran jo vasta tullut lääkäri oli ihmetellyt, mikä kumma paikka se Perukka on, kun siellä asuu niin moni potilaistamme. Sehän on vain syrjäseutua- ei ydinkeskustaa.

Mukavaa viikkoa!  8)

Link to comment
Share on other sites

Kyllähän se tietysti hilpeyttä herättää, kun vierasmaalainen lääkäri sanoo potilaalle " minä tapan teidät huomenna", kun tarkoittaa tapaavansa potilaan huomenna. Potilaan ilme vain oli näkemisen arvoinen.....

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

No, kieliongelmia sitä on vastaan tullut.

TK:ssa oli ulkolainen lääkäri. Potilas tuli kalpeana vastaanottohuoneesta. Fiksu hoitaja pysäytti potilaan ja tiedusteli mikä hätänä. Potilas tuijotti kättään, jossa oli kaksi tablettia.

- Lääkäri käski ottamaan toisen tänä iltana ja toisen aamulla. Jos herään.

Link to comment
Share on other sites

Muistanpa aikoinaan yhtenä kesänä ennen varsinaista hoiturin uraani (taisin olla viidentoista), kun olin erään sairaalan fysiatrian osastolla töissä. Homma oli mummojen kävelyttämistä ja hakemista fysioterapiaan osastoilta. No, eräänä päivänä fysioterapeutti totesi minulle, että käytkö hakemassa sen yhden parapleegikon siltä ja siltä osastolta - kyseinen potilas yleensä liikkui sähköpyörätuolilla joten kysyin terapeutilta, laitanko sähkötuoliin. Oli parilla maahanmuuttajalla hyvä ilme, kun terapeutti vastasi: Joo, mutta miedolle lämmölle vaan...=^)

God save the king - cause no-one else will!

- Black Adder

Link to comment
Share on other sites

Muistaakseni intialainen narkkari herätteli potilasta yleisanestesian jälkeen. Pioti kertoa että leikkaus on ohi, kaikki on mennyt hyvin ja ekstubaation jälkeen otetaan vielä limaa pois nielusta:

"kaiki on lopusa, teillä on tubi kurkusa, minä imetän teitä vielä"

Link to comment
Share on other sites

Guest Miija

Aikoinaan vuodeosastoharjoittelussa tuli heitettyä pari juttua mille en itse osannut nauraa lainkaan mutta mummut ja muut hoitajat osas senkin edestä.. *noloa* :-[

Yks mummu huokaili, että pääsis nyt sinne Kauppilanvainiolle.. Minä en ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä vainiosta ja tuumasin vaan, että eiköhän se Kauppilanvainion bussi ole tältä päivältä mennyt jo.. Vähän hävetti kun vakihoitajat kerto myöhemmin naureskelunsa syyn.. Kauppilanvainio on paikallisen hautausmaan kutsumanimi..   ;D

Samaisella jaksolla oli eräs yli ysikymppinen rouva tuotu juuri suihkusta huoneeseen ja harjasin rouvan hiuksia.. Lopuksi tuumasin, että "tukka takana ja elämä edessä".. Onneksi löytyi rouvalta huumorintajua.. Meikä tais vähän punottaa :-[

Link to comment
Share on other sites

Ensimmäisessä pitkässä harjoittelussani tuli lipsautettua niin että oli itsellä pokassa pitelemistä vaikka potilas ei siinä tilanteessa (onneksi) tajunnutkaan lausahdukseni kaksoismerkitystä. Potilas sanoi että "kun väsyttää niin kamalasti" johon minä tokaisemaan että "no nuku pois vaan".

Link to comment
Share on other sites

Tapahtui Norjassa: Suomalainen kolleegani oli tilailemassa ristiveriä( forlik norjaksi) puhelimitse potilaalle. No, hän sanoi sitten puhelimeen että jeg skal bestille et lik(ruumis). Labra oli ihmeissään, että sun pitää soittaa patologille. Toinen väittää kovaan ettei hän mitään patologia tarvi, vaan tulkaa ottamaan se "lik" täältä teholta.

Itse istuin vieressä ja räkätin, mutta en halunnut keskyttää niin lupsakkaa puhelua.

No comments

Link to comment
Share on other sites

Hammerfestissä oli suomalainen hoitsu päivystyksessä. Vaikka olikin ollut jo 15-20 vuotta Norjassa oli hänellä edelleen suomalaiselle tyypillinen "brytning" l. aksentti.

Suomalaiselle on vaikeaa lausua G.tä ja K:ta aivan juuri niin oikein ja pehmeästi kuten esimerkiksi norjaksi tai ruotsiksi.

Paikallinen ambulanssi tuli päivystykseen kl. 5 aamulla, ja toinen sairaankuljettajista oli ihan silmät ristissä, pitkähkö tukka pystyssä, jne.

Suomalainen hoitsu yritti leikillisesti piristää tilannetta:

"Men Richard, du ser pigg ut........."

" huh.gif??? tak, tak"

(pigg vai pikk??)

Link to comment
Share on other sites

Guest oh-munA

80-luvulla Kustaankartano.

Vanha gubbe: Stikkaa ruukkuun eldistä.

Hoitaja:Mitä?

Vanha gubbe:Ottaisin lasin vettä.

Link to comment
Share on other sites

juu eikös se vesi oo voda ja tulee slangiin venäjästä suoraan huh.gif

"to ride,shoot straight and speak the truth"

Link to comment
Share on other sites

Guest suojelutyöläinen

eräs ulkomaalainen lekuri kysyi psykan osastolla potilaalta tulohaastattelussa:

-onko sina harja? oletko harja?

-hoitaja sai suomentaa: -onko sinulla harhoja?

juu, ja stadin slangissa eldistä pyydetään yleensä tupakkaan tai kynttilään.

voda, ven. vada on vesi, vettä.

Link to comment
Share on other sites

Tuli mies Pohjanmaalta Stadiin töihin. Oli niin Stadilaista.

Katteli ikkunasta kun ulkona satoi lunta, ja loihe lausumaan:

Tsiikatkaa kundit, sataa skönee.......

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Esaac

Potilas sanoi, että "lähden tästä himaan", venäläinen tohtorinna huolestuneesti kysyi, "himo, onko himo, se huono". (Pt alko).

Link to comment
Share on other sites

Jos meillä ei muuten saada aihetta osastokokouksiin, niin tämä toimii aina...eli pyydetään esim. sairaala-apulaista viemään potilaalle "ämmän kamppeet". Tällä lauseella on palautetta saatu "tylystä" palvelusta jo useamminkin. PRKL ! Alastiko ne potilaat pitäisi osastolle...?

Työn orjat sorron yöstä nouskaa..maan ääriin kuuluu KUTSUMUS ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 11 months later...

Käskin yhden lappilaisisän vahtimaan, että poikansa "huilaa hetken" toimenpiteen jälkeen. Eikös tämä laittanut poikansa juoksentelemaan os:n käytävälle. Kun hoitaja käski...  Jälkeenpäin kuulin, että tukitkin huilaavat Kemijoessa!

Äiti pyysi tuomaan huoneeseen lapselleen motin. Mietin isoa puupinoa, mutta kyse olikin mukista. Ja toinen äiti kyseli ruokahaluttomalle lapselleen lappapuuroa.

(Vatkattu marjapuuro)

Niin ja vistotuskin oli uusi, joskin asiayhteydestä ja vähän äänneasustakin pääteltävissä oleva tunnetila.

Link to comment
Share on other sites

Guest tirlittan

Kokeilkaas närpiöläistä/siipyyläistä.

Suomennettuna paikallisen terkkarin puheesta: " Täällä on pakkasta yli 25 astetta. Löysin juuri hangesta alastoman n. 40vkon gravidan, joka on ympäripäissään ja hakannut jo lähitalon isännän sairaalakuntoon."- oikein kuultu- mitä lie luultu...juttu on tosi, mutta lienee vanhempi kuin palstan vakilukijat.

Link to comment
Share on other sites

Guest amadeus

Aika perinteinen, mutta kerron silti!

Poika yrittänyt itsemurhaa äidin insuliineilla ja äiti hälyttänyt apua. Paikalle syöksyy koko revohka ja äiti on hysteerinen ja itkee. Ensihoito käyntiin ja hetken päästä valmistaudutaan siirtämään potilas autoon ja aloittamaan kuljetus. Äiti seurannut suhteellisen rauhallisesti tilannetta ja pyritty kertomaan, että mitä kaikkea tässä tehdään, ettei nyt liikaa ihmettele. Tällöin nuori palomies kääntyy äitiin päin ja toteaa "Ei enään mitään hätää, tämä on ihan selvää pässin lihaa".

Äiti hysteeriseksi, pyörtyy ja rytmihäiriö päälle. Ja ei kun toinen ambulanssi paikalle kuljettamaan äiti. Eli ei se paljon tarvi. Yksi sammakko suusta riittää ja tilanne muuttuu!  ;D

Link to comment
Share on other sites

Tuosta ohimoiden kaksois merkityksestä joku jo kirjoittikin. Mulle sattu kehitysvammaisten leirillä nolo juttu, jonka tajusin vasta kauan myöhemmin. Erään leiriläisen jo vanhempi äiti soitti. Sanoi "että kun sen pojan ohimot punottaa".Pyysi että voisinko hoitaa niitä kun hänellä on jo vähän heikkoa tuo rasvojen levitys. Mietin siinä että MITÄ?? Ompa tosiaan huonona oltava.

Kun poika vielä istui vieressä ja mielestäni ohimot ei punoita yhtään. Sanoin sitten äidille että ei nämä nyt ainakaan näytä punottavan, mutta voihan niitä rasvata jos se vaikka johtus auringosta se punotus. Äiti siinä kakisteli aikansa ja toivotti "kuulemiin". Illalla saunottaessa huomasin että nivuset on pahasti auki ja kyselin niihin hoidot. Vasta muutaman päivän päästä kun leiri oli jo lopuillaan niin joku työkaveri kysy "kerkeskö ne pojan ohimot yhtään parantua?" Mietin vaan että jäikö se äiti siihen luuloon että minä juoksutin poikaa munasillaan ja tutkin hänen jalkoväliä kansliassa.

Zen ja moottoripyörän kunnossapito: tutkimusmatka arvojen maailmaan. (valitettavasti Zen ei ymmärrä mitään moottorikelkkojen sielunelämästä)

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...