mirkkeli Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Aloin tässä miettimään vuodepesuja. Kun pesu suunta pitäisi olla aina (esim.käsissä ja jaloissa) sydämeenpäin niin, osaisiko joku kertoa mihin tämä perustuu? Verenkiertoon kai jotenkin? Ajattelin, jos joskus tulee vaikka opiskelijoita niin täytyyhän tehdyt asiat pytyä perutelemaan jotenkin ja itseäkin kiinnostaisi tietää. En muista.?
Ketorin Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Aloin tässä miettimään vuodepesuja. Kun pesu suunta pitäisi olla aina (esim.käsissä ja jaloissa) sydämeenpäin niin, osaisiko joku kertoa mihin tämä perustuu? Verenkiertoon kai jotenkin? Ajattelin, jos joskus tulee vaikka opiskelijoita niin täytyyhän tehdyt asiat pytyä perutelemaan jotenkin ja itseäkin kiinnostaisi tietää. En muista.? Pestään puhtaasta likaiseen. Mitään väliä ole pesemisessä mihin päin pyyhkäisee. Jos et pidä siitä, että muut kävelevät ylitsesi, nouse ylös lattialta. Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem.
eh-neito Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Kun pesu suunta pitäisi olla aina (esim.käsissä ja jaloissa) sydämeenpäin Mistä tämä tulee / kuka näin väittää? Never heard.... Teoria on sitä, että kaikki tiedetään, mutta mikään ei toimi. Käytäntö on sitä, että kaikki toimii, mutta kukaan ei tiedä miksi. Meillä teoria ja käytäntö ovat sekoittuneet siten, että mikään ei toimi ja kukaan ei tiedä miksi.
Ketorin Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Kun pesu suunta pitäisi olla aina (esim.käsissä ja jaloissa) sydämeenpäin Mistä tämä tulee / kuka näin väittää? Never heard.... Ainoo missä olen moista kuullut, on ollut hierontakurssilla, mutta sillon son ihan erilailla perusteltua kuin joissain vuodepesuissa. Jos et pidä siitä, että muut kävelevät ylitsesi, nouse ylös lattialta. Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem.
neea Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Mä oon kuullu ton saman, siis et sydämeenpäin. En kyllä muista missä ja miks. ::ihmettelee::
Guest Unicornu Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Muistaakseni sen pesutyylin pitäs verenkiertoa vilkastuttaa ja kait sekin vaikuttaa, kun siellä ylhäällä on "hikiset kainalot". Ehkä myös sormet tulee tuolla tyylillä paremmin pestyä. Mutta en osaa noista jaloista sanoa. Tuntuis kummalliselta kyllä, että ne ois pestävä alhaalta ylöspäin. Muistaakseni jalkojen rasvaukseen sitä kuitenkin suositeltiin. Mutta kait kuitenkin niin, että jalkaterät viimeiseksi käsittelyyn.
Guest pixeli Posted July 7, 2006 Posted July 7, 2006 Muistaakseni jalkojen rasvaukseen sitä kuitenkin suositeltiin. Mutta kait kuitenkin niin, että jalkaterät viimeiseksi käsittelyyn. Rasvauksessa on suosituksena tehdä se myötäkarvaa, siis juuri päinvastaiseen suuntaan eli ylhäältä alas. Tämä sen vuoksi, ettei rasva tuki karvatuppeja ja näin aiheuteta follikuliittia. Mitä taas vuodepesuun tulee, en ole koskaan kuullut moisesta säännöstä.
mur Posted July 8, 2006 Posted July 8, 2006 Koulussa opetettu, että sydämeenpäin vuodepesut, rasvaukset jne. Blame it all upon A rush of blood to the head. -Coldplay
Guest pixeli Posted July 8, 2006 Posted July 8, 2006 Koulussa opetettu, että sydämeenpäin vuodepesut, rasvaukset jne. Ihotautipuolella kuitenkin yleisesti ohjataan potilaita voitelemaan perusvoiteet myötäkarvaan. Sitä tärkeämpää mitä rasvaisemmasta voiteesta on kyse ja toisaalta mitä karvaisemmasta ihoalueesta on kyse esim. sääret. Kts. esim http://psori.fi/Ihonaika/2004/perusvoiteet.php "Voitelu heti pesun jälkeen Ihon pesuun kannattaa käyttää haaleaa vettä. Liiallinen pesu ja saippuan käyttö kuivattavat ihoa ja liuottavat iholta luonnollista rasvaa. Ihon pesussa, ehkä vain taivealueilla, on hyvä käyttää mietoja pesunesteitä, jotka sisältävät mahdollisimman vähän perinteistä voimakkaasti emäksistä saippuaa. Jos pesuun käytetään tavallista saippuaa, atoopikolla voi mennä parikin vuorokautta ennen kuin ihon pintakerros on ennallaan, kun taas ns. terveihoisella kuluu tähän vain pari tuntia. Saippuan sijaan ihon pesuun voi käyttää myös lotion-tyyppisiä perusvoiteita. Kädet ja jalat voidaan pestä myös rasvaisemmalla perusvoiteella. Saippuoiden alkuperäisenä tarkoituksena on poistaa rasvaliukoista likaa, mutta sama vaikutus saadaan aikaan myös perusvoiteella. Iho olisi hyvä rasvata heti suihkun jälkeen, noin kolmen minuutin sisällä, jolloin iholle levitetty rasva sitoo kosteutta paremmin. Iho kannattaa rasvata myötäkarvaan, ei edestakaisin hangaten, jolloin voi tulla karvatupen tulehduksia. "
petraa Posted July 8, 2006 Posted July 8, 2006 Puhtaasta likaseen ja pimpasta pyllyyn! Etenkin jos alapesuja tehdään, vai miten? ;D
sp Posted July 8, 2006 Posted July 8, 2006 Kyllä minäkin muistan, että koulussa on opetettu, että hierovat liikkeet sydämeen päin. Tällä ajatuksella on tosiaan tarkoituksena vilkastuttaa verenkiertoa mm. raajoissa. Saadaan laskimoverenkiertoakin helpotettua. Ja hyvältähän se tuntuu ja varmasti lämpenee kylmätkin jalat ;D Tietysti otetaan huomioon, mm. ettei ihoa hierota kova kätisesti, sillä vanhoilla ihmisillä on hyvin herkkä, ohut iho. Ja sitten on sanottu, että mm. ihorasvat imeytyvät paremmin, kun ihoa varovaisesti, helläkätisesti hierotaan ;)
dino Posted July 8, 2006 Posted July 8, 2006 Eräs vanhan polven hoitaja neuvoi aikanaan että "peset just niin kuin itseäsi pesisit tuossa tilanteessa, ei tehdä näistä asioista liian hienoja" Mahtaakohan nykymaailmassa noin yksinkertainen ohje enää toimiakaan...?
Pernasoppa Posted July 9, 2006 Posted July 9, 2006 Eräs vanhan polven hoitaja neuvoi aikanaan että "peset just niin kuin itseäsi pesisit tuossa tilanteessa, ei tehdä näistä asioista liian hienoja" Mahtaakohan nykymaailmassa noin yksinkertainen ohje enää toimiakaan...? No muistan kyllä kun on pitänyt arvioida kuntoutusosastolla neurologisten potilaiden suihkukäyttäytymistä. Ja kirjoittaa sitten että toiminta ei loogista, pesee munat ja naaman samalla pesulapulla jne. Mutta mites kun potilas on joku 50-vuotias peräkammaripoika, mistä minä tiedän miten se on pessyt ennen infarktiaan? Plääh. Tuohon galluppiin... Mulle myös opetettu esim. jalkojenhoitokurssilla että sydämeen päin hierontaliikkeet. Mutta tuo karvatuppiteoriahan tuo ihan uutta valoa asiaan. Mutta onko sitten merkitystä että hierooko vai levittääkö rasvaa? Pestessä en ole kyllä kuullut että olisi mitään merkitystä sillä miten päin saippuaa hieroo, eihän sitä rystyset valkoisena (yleensä) hinkata? Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.
mirkkeli Posted August 1, 2006 Author Posted August 1, 2006 Kyllä minullekkin on annettu vastaava neuvo, että pese niin kuin itseäsi pesisit. Mielestäni on silti hyvä olla teoriatietoa pohjalla. Ja onhan sekin totta, että esim. vuodepotilailla on monesti verenkierto heikentynyt. Hyvä tietää mihin kaikki perustuu. Vaikkei sitä sitten käytännössä aina "niin hienosti" toimisi. :happy:
Guest Pulu Posted October 6, 2006 Posted October 6, 2006 toiminta ei loogista, pesee munat ja naaman samalla pesulapulla jne.Kyllähän se käy ja loogistakin on, jos tekee sen justiin päinvastaisessa järjestyksessä, eli puhtaammasta (nuamasta) likaisempaan (ahteriin)! Tätä samalla lapulla pesemistä suositaan erityisesti niissä hoitopaikoissa, joissa kaikesta pitää säästää eli jopa hoitajia käsketään käyttämään samaa lappua naaman pesussa ja alapesussa kun ensin pesee naaman ja sitten vasta pyllyn. Ja olen kanssasi ihan samaa mieltä siitä, että jos se peräkammarin poika on aina pessy ittensä omalla tyylillään ja kotona tulee edelleen niin peseytymään, niin mikä me olemme opettamaan, että hän peseytyy väärin? Paljonhan ne potilaat muutenkin tekee asioita, jotka eivät meidän käsityksiämme hivele..
otto Posted October 6, 2006 Posted October 6, 2006 Onko muuten kellään muulla sellasta ongelmaa että se pesulappu ei sovi käteen. Neljä sormea siihen saa, mutta se repeää jos meinaa peukunkin laittaa. Niin ja saako vapautuksen pesuista ;DKaverilla oli niin iso jalka että koko talosta ei löytynyt sille kumppareita. Lopulta osastonhoitaja lainas joltain huoltomieheltä min 47 kumpparit. Lämpövuorella ja teräskärellä :) Zen ja moottoripyörän kunnossapito: tutkimusmatka arvojen maailmaan. (valitettavasti Zen ei ymmärrä mitään moottorikelkkojen sielunelämästä)
Pernasoppa Posted October 7, 2006 Posted October 7, 2006 Pakkoko se käsi on sinne sisälle tunkea? Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.
Pärssinen Posted October 7, 2006 Posted October 7, 2006 ei tehdä näistä asioista liian hienoja" tossa se viisaus tiivistyy - Ambulanssijuntti -
otto Posted October 7, 2006 Posted October 7, 2006 Pakkoko se käsi on sinne sisälle tunkea?Eikös ne ole niin tarkoitettu käytettäväksi? Vai minkä takia ne on "onttoja" Zen ja moottoripyörän kunnossapito: tutkimusmatka arvojen maailmaan. (valitettavasti Zen ei ymmärrä mitään moottorikelkkojen sielunelämästä)
Guest Pulu Posted October 7, 2006 Posted October 7, 2006 Pakkoko se käsi on sinne sisälle tunkea?Jipii, pesulappufilosofiaa! :P Mun lempparia!Kun sitä pesulappua on sekä kinnasmallia että liinamallia. Kinnasmallissa on tarkoitus että pienen hoiturin hellä kätönen laitetaan sinne pesukintaan sisään. Parhaimmissa on jopa muovivuoraus! Suojaa paremmin. Puhtaissa pesuissa voi siististi käyttää molempia puolia kun kääntää välillä. Liinamallisen lapun kanssa saa enemmän taiteilla, ettei sotke käsineitään. Lisäksi sen kinnasmallisen saa käännettyä pesun jälkeen nurinniskoin, kun sen riisuu kädestä kuin käsineen, että se kakka ja pesuvoide jää sinne sisään. Mutta jos sillä lapulla vaan sipaisee, niin silloin se on yks ja sama mikä lappu ja miten siitä kiinni pidetään!
otto Posted October 7, 2006 Posted October 7, 2006 Pakkoko se käsi on sinne sisälle tunkea?Jipii, pesulappufilosofiaa! Â :P Mun lempparia!Kun sitä pesulappua on sekä kinnasmallia että liinamallia. Kinnasmallissa on tarkoitus että pienen hoiturin hellä kätönen laitetaan sinne pesukintaan sisään. Parhaimmissa on jopa muovivuoraus! Suojaa paremmin. Puhtaissa pesuissa voi siististi käyttää molempia puolia kun kääntää välillä. Liinamallisen lapun kanssa saa enemmän taiteilla, ettei sotke käsineitään. Lisäksi sen kinnasmallisen saa käännettyä pesun jälkeen nurinniskoin, kun sen riisuu kädestä kuin käsineen, että se kakka ja pesuvoide jää sinne sisään. Mutta jos sillä lapulla vaan sipaisee, niin silloin se on yks ja sama mikä lappu ja miten siitä kiinni pidetään! Vieläkö lie missään yökön hommana kääntää pesulappuja auki ja niputtaa kauniisti viikattuna. Sit toinen homma mitä ihmettelin aikoinaan oli ruokalappujen leikkaaminen kertakäyttöisestä poikkilakanasta, vaikka valmiitakin ruokalappuja oli saatavilla. Saunapäivänä asetuimme jonoon ja asukaan menivät "liukuhihnan "läpi. Eka riisu vaatteet jne. hihna päätty kynsien leikaajaan ja rasvaukseen. Jaa olihan siinä vihon viimeisenä mehun juottaja. Saatto joku joutua hihnalta sivuun vatsantoimitukseen, jos pesijänä ollut vanha perushoitaja arveli että "kakka tulee". Arvioi kakan tulon vatsan muodosta tai vuodepotilaalle tökkäsi sormen persieen ja tutki tilanteen. Oli siinä vipparipoika ihmeissään. Ei siinä neljääkymmentä asukasta pitkään huuhdeltu. Vatsantoimituspäivät ja "kakkos"vihko olivat pyhiä asioita. Elämää kehitysvammalaitoksessa -86. Zen ja moottoripyörän kunnossapito: tutkimusmatka arvojen maailmaan. (valitettavasti Zen ei ymmärrä mitään moottorikelkkojen sielunelämästä)
trikki Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Palaan alkuperäiseen kysymykseen. Nykyaikana ei juurikaan tehdä isoja vuodepesuja, vaan pestään vähemmän ja vanhusten ihot pysyvät paremmassa kunnossa. Kerran viikossa riittää hyvin kunnon suihku. Välipäivinä pesemme vain näkyvän lian, hien ja eritteet pois. Lähinnä kasvot, kädet ja alapesun. Vuodepotilalta lisäksi selän. Pesussa on tarkoitus puhdistaa, ei hieroa potilas. En käytä suihkussa olevalle kuin vähän voimaa, kyllä viikon hiki lähtee lämpimällä vedellä ja miedolla saippualla ilman hankamista. Emmehän pese mattoja, vaan ihmisiä. Liian kovat otteet ovat epämielyttäviä potilaalle ja vie minusta energian. En ole koskaan kuunaan kuullut mistään sydämmeen päin pesemisestä. Sittenhän meidän äitimme olisi pessyt meidät niin ja pesisimme myös itsemme ja lapsemme niin. Hierominen on ihan toinen asia.Siinä käsitellään lihasryhmä kerrallaan ja tarkoituksena on lämmittää ja rentouttaa lihakset. Lihaksen kuona-aineet saadan liikkeelle. Silloin verenkiertoa elvytetään hieromalla laskimoiden tyhjentymisen suuntaan, siis sydämeen. Mitään en hieronnasta tiedä, muttä tuo oli vain maalaisjärkeä. Hieromista ja pesua en sekoittaisi. Ihmettelen kenellä on aikaa potilaan hieromiseen jos tehtävänä on suoritta vuodepesu. "Kyllä on jännittävää elää,ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ylösalaisin-ilman mitään syytä."(Muumipappa ja meri)
mca Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 juu, eiköhän se laskimopaluuta helpota jonnii verran...turha hieromalla niitä nesteitä sinne periferiaan pakata, kun a) ne on jo siellä ennestään ne ei tule sieltä pois. No one dies a virgin, Life screws us all
Ketorin Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 Millä te sitten kuivaatte? Pyyhkellä kai sitä ite kukin ittesä ja potilaansa kuivaa. Vai oliko tää joku kompa? Jos et pidä siitä, että muut kävelevät ylitsesi, nouse ylös lattialta. Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.