Jump to content
MAINOS

Miten kootaan infuusioletkusto? Tyhmiä kysymyksiä...


Heppuli

Recommended Posts

Hei!

Vääntäkää nyt rautalangasta miten on järkevää koota infuusioletkusto. Esim. kun tiputetaan pussista ihan tavallisesti nesteitä. Mihin oikeaoppisesti tulee takaiskuventtiilit, jotta niiden toiminnassa on tarkoitus (tiedän kyllä niiden tarkoituksen, mutta on tullut vastaan niin montaa erilaista tapaa..) Mites kolmitiehanat ja jatkoletkut kannataa sijoittaa? (mielestäni olen oppinut että kolmitiehanan kannattaa olla mahdl. lähellä potilasta, mutta tästäkin on montaa tapaa nähty)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Jos tiputat jotain tavallista nestettä ja ei ole mitään toista infuusiota siihen lisäksi niin takaiskuventtiiliä et tarvitse etkä periaatteessa kolmitiehanaakaan. Todellisuudessa kolmitiehana kannattaa laittaa kuitenkin aina jos on pienikin riski että potilaalle kuitenkin annetaan jotain muutakin tai tippa on kädessä pidempään.

Takaiskuventtiili (omansa jokaiselle infuusiolle) tarvitaan aina kun on tarve annostella infusioita tarkasti. Jos annetaan perusnestettä silmämääräisesti arvioidulla nopeudella ja sivuun antibiootti 100ml nesteessä noin 15 minuutissa, ei takaiskuventtiili ole kriittinen, mutta jos potilaalle menee nitrotippa, noradrenalini-infuusio tai mikä vaan muu tarkkaa annostelunopeutta vaativa lääke on ehdottomasti oltava takaiskuventtiilit oikein asennettuna.

Seuraava (erittäin kaunis) kaavio esittää tilanteen jossa potilaalle menee kolme infuusiota joista ainakin yksi vaatii kontrolloitua annostelua. I1: perusneste joka huuhtelee muut infuusiot perille, tyypillisesti NaCl0,9%. I2: lääkeinfuusio I3: toinen lääkeinfuusio. T: takaiskuventtiili. P: potilas (kanyyli). Mustat kappaleet esittävät kolmitiehanoja.
image.png.b2314336b93c9698c816d492af2dd578.png

Jokainen infuusio tarvitsee oman takaiskuventtiilinsä joka asetetaan kolmitiehanan ja ko. infuusion oman letkun väliin. Näin ehkäistään I2, I3 nouseminen I1 letkustoon ja infuusiopussiin siinä tapauksessa että kanyyli vetää huonosti, letku taittuu tukkoon tai esim verenpainemansetti hetkeksi estää tippaa tippumasta. Mikäli takaiskuventtiileitä ei olisi ja lääkeinfuusio pääsisi tukoksen vuoksi nousemaan perusnesteen tai toisen lääkeinfuusion letkustoon, tällöin potilas ei saisi ko. lääkeinfuusiota sinä aikana kun tippa on tukossa. Ja kun tukostilanne hellittää potilas saisi hetken aikaa moninkertaisen annoksen kun väärään letkuun noussut lääkeinfuusio valuu potilaaseen (sen tarkoitetun määrän ohella).

Jatkoletkut: Jatkoletkuja tulee välttää aina kun mahdollista ja kolmitiehanat tulee laittaa niin lähelle potilasta kuin mahdollista. Jokainen lisäletkunpätkä ja lisäliitos systeemissä lisää sekä infektioriskiä että eri lääkkeiden keskenään letkustossa reagoimisen riskiä. Ja silloin tietysti käytetään jatkoja yms kun tilanne niin vaatii, esim leikkauspotilaan kanyyli jää sellaiseen paikkaan että kolmitiehanoihin ei leikkauksen aikana pääse käsiksi peittelyn vuoksi --> jatko jotta kolmitiehanat saadaan anestesiaväen ulottuville.

Monessa infuusioletkustossa on uros-luer-liittimessä integroitu takaiskuventtiili. Selviää latkun pakkauksesta (lukee esim "type B.C.V"). B Braunin letkuissa ainakin SafeSet jossa on vihreä se kolmitiehanaan tulevas urosliitin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...