Jump to content
MAINOS

Verenpainetauti ensihoidossa?


Guest Hate

Recommended Posts

Guest Hate

Tämä eh opiskelija vääntää esitelmää verenpainetaudin hoitotyöstä. Kysyisin, et miten kohonnut RR vaikuttaa hoitoyksikön toimintaan ensihoitotilanteessa (tietoa ei oikeen löytynyt mistään..), kun potilaalta,lääkityksestä tai omaiselta on selvinnyt potilaalla RR-tauti. Eroaako esim. elvytys lääkitys, nesteytys tms. normaaliverenpaineen omaavan henkilön hoidosta. Kiittäen ja lämmintä kesää toivottaen kirjoittaja.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Käytännössä ei mitenkään. ;)

Eli ensihoitotilanteissahan on yleensä parempi, että sitä verenpainetta on kuin että sitä ei ole.

Verenpainelääkitys saattaa aiheuttaa omia ongelmia ensihoitotilanteissa, esim. enalapriilin aiheuttama hyperkalemia hypovolemiassa, beetasalpaajien syönti voi piilottaa hypovolemian oireita kun syke ei nousekaan. Tässä ihan pari esimerkkiä jotka tuli ekana mieleen.

Hoitamaton verenpainetauti voi aiheuttaa EKG:hen muutoksia (LVH) joka voi vaikeuttaa iskemiamuutosten tunnistamista. Mutta käytännössä ensihoidollisesti verenpainetauti ei vaadi ihan kauheasti erityistä hoidon osalta. Toki pitää muistaa, että verenpainetautia sairastava potilas vaatii korkeampaa verenpainetta esim. munuaisten toimintaan kuin terve ihminen.

Hoitamaton verenpainetauti taas aiheuttaa sitten monenlaisia vaivoja, mutta se onkin siten jo eri asia.

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

Eroaako esim. elvytys lääkitys

Pitää vähä pilkuttaa...

Monesti elvytystilanteissa kentällä ei ole tietoa tälläisistä sairauksista.  Ja mittaamalla paineet sitä on ainakin vaikea todentaa ;)

Ei muuta, vaikenen :)

Link to comment
Share on other sites

Eroaako esim. elvytys lääkitys

Pitää vähä pilkuttaa...

Monesti elvytystilanteissa kentällä ei ole tietoa tälläisistä sairauksista.  Ja mittaamalla paineet sitä on ainakin vaikea todentaa :P

Ei muuta, vaikenen ;)

Elvytystilanteessa kroonisilla sairauksilla ei ole niin hirveesti merkitystä.Ja niinkuin todettu jo on, niin parempi että edes jotain painetta on.. Korkea verenpaine ei yleensä oo onkelma elvytyksessä.
Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...