Jump to content
MAINOS

Päivystysajasta ei kerry eläkettä??


Guest ampparitytsy

Recommended Posts

Guest ampparitytsy

Ensihoitajaliiton sivuilla törmäsin keskusteluun, jossa todettiin, että eläkettä kertyisi vain aktiivitunneista eikä siis näin ollen lainkaan varallaolosta? Voiko tällainen väite pitää paikkaansa?huh.gif? Eihän näitä hommia kannata tehdä, jos ensin istut ***** ruvella tuhatkunta varallaolotuntia vuodessa kyttäämässä kyytiä ja siitä "ilosta" et sitten mummona hyödy senttiäkään  angry.png

Voiko joku fiksumpi asioihin perehtynyt valaista asiaa? Suuri kiitos ja kumarrus  :)

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Eipä kerry ei! Ei kerry myöskään sairaspäivärahojen tms. etuuksien laskentaan. Varallaolo ei ole työaikaa, vaikka se käytännössä sellaista ambulansseissa onkin. Asia sotii pahasti työaikalainsäädäntöä vastaan. Se ei saisi olla toistuvaa, eikä se saisi haitata paljoa vapaa-aikaa. Ambulanssityössä se on molempia. Ennakkotapauksia ei valitettavasti vielä ole, joten varallaolon väärinkäyttäminen jatkuu monessa paikassa.

Link to comment
Share on other sites

Aiheesta on kuulemma mennyt EY-tuomioistuimeen joku keissi ja sen tarkempaa tietoa minulla nyt ei ole.

Se on valitettavaa, ettei kerry, mutta mun tietojen mukaan edellistä SAKU-tessiä ei edes paljon muokattu edellisestä? Lopussa lukee hienosti, että työryhmä(SSK,TEHY,??) tekee työtä paremman sopimuksen eteen :(

Olisiko kenelläkään jemmassa vanhoja SAKU-TES vihkosia, mistä asiaa voisi tarkastaa...

SEHL:n hallituksen toimesta on perustettu edunvalvontatyöryhmä ja heillä on tarkoitus olla mukana tämmöisissä asioissa. Edelleen TEHY:llä on asiasta neuvotteluoikeus ja siellä on tapahtunut henkilövaihdoksia juuri tällä alueella ja uskoisin asioiden menevän nyt tällä saralla eteen päin, toivottavasti.

Esim. "VARALLAOLOKORVAUS" on ehdottomasti liian pieni, siihen hyötyyn nähden mitä palvelun ostaja saa.

ps.en sit millään osaa olla täältä pois ;D

Kiitos.

Link to comment
Share on other sites

EY tuomioistuin, sorvatessaan eurooppalaista työaikadirektiiviä, muistaakseni jyrähti siihen suuntaan, että varallaolo työpaikalla olisi rinnastettava työajaksi. Ja sehän taas pitäisi korvata normaalisti.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Muistetaan vielä ettei varallaolo korvausta lasketa myöskään esim. lomajan palkkaan. Vain aktiivitunnit vaikuttaa. Näin ollen esim. viikonloppu ilman keikkaa on täyttä persnettoa.  :nauraa:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest ampparitytsy

Asian jäädessä kaivertamaan mieltä, otin yhteyttä työeläkefirmaan ja sieltä kerrottiin suurin piirtein näin:

" Kaikesta ansiotulosta, josta maksetaan työeläkemaksua, kertyy myös eläkettä. Sairaankuljettajilla varallaolo kuuluu kiinteästi työaikaan ja on normaalia työkäytäntöä. Asian pystyy tarkistamaan omalta työeläkefirmalta eli pystyvät katsomaan esim. vuoden 2005 heille ilmoitetun ansiotulomäärän ja jos tuo summa täsmää vuoden viimeisen palkkalapun vuosiansioon, niin saa kaikesta tulosta, myös siis varallaolosta, eläkkeen. "

Huhhuh, kylläpä tipahti kivi sydämeltä :(

Link to comment
Share on other sites

Juuri näin kuten ampparitytsy jo sanoikin. Eläkettä kertyy kaikesta ansiotulosta, josta menee TEL, LEL, TAEL tai jotain vastaavaa. Eiväthän eläkettä maksavat tiedä mikä ropo on ansaittu aktiivi ja mikä varuajasta.

Opettaja jumalan armosta...

Link to comment
Share on other sites

Jos tuossa Sehl:n keskustelupalstalla olevassa jutussa on yhtään perää niin luulen että ko. kaveri on vaan saanut pieniä bruttopalkkoja joten eläkekertymäkin on ollut pieni. Jutusta saa kyllä kuvan, että kaveri olisi tarkistanut asian jostain ja olisi "varma" ettei varallolosta ole maksettu eläkemaksuja. Mene ja tiedä? Eläkemaksut kyllä pitää maksaa varallaolo tunneistakin.

Link to comment
Share on other sites

Guest fire medic

Tsau kaikille!! Olen se lvm-sk/palomiehen virassa/hoitason HUS opiskelija, joka tuon jutun laittoi Ensihoitajaliiton palstoille, ja voin vakuuttaa, että jutullani on vinha perä. Niinkuin yllä olevien joidenkin vastaajien (Kimbe ym) tekstistä voitte nähdä.

Kiva nähdä, että joku valveutunut nuori lanssaritytsy heräsi!!! Mutta älä usko "poikien" rauhoittevia" sanoja!

Okei, siis JOTAIN  kertyy valmiusajasta. Mutta kerronpa, että asuin käyntännössä hienoja nuoruusvuosiani Namulan sairaankuljetus Oy:n asemapaikalla, mummukämpässä jossa edes TV:n kuva ei ollut hyvä. Merkkasin ajat kalenteriin, yhteensä "oikeita" työssäolotunteja (siis Namulan kunnassa oltuja päivystys-ja aktiivi)tuli 1 v ajalta (4 v ajanjaksolla) yli 800 kpl!!!Ja samaan aikaan tuon Namulan kunnan palomiehet saivat 24 h erinomaista liksaa siitä, että ajoivat keikkoja 100 kpl /vuosi.. ja niistä suuri osa Evy:ä tai automaatteja, joissa ei oma vastuu tai työn vaatimukset pollaa painaneet!

Kalenterista poimittua: 1998 vuonna yht. keikkailin 24 h x 5 viikkoa  (7 pvää x 5) eli yhteensä 840 tuntia!!!!!! Samoin toisina muina 3 vuotena.

Että voi myös kysyä, miten sairaan kitsaiksi kunnan isät käyvätkään, jos palvelut on mahis ostaa yksityiseltä HALVALLA???

Mutta tässä on suoraan Eläketurvakeskuksen 21.12.2004 ilmoittama ansiotyöluetteloni-ja muistakaas, tein vuodessa n. 800 tuntia töitä!

Työssäoloaika:                              eläke/kk

Namulan saku oy

04.12.1996-05.01.10.2000            9,40 e /kk

Kaiken lisäksi, kun aikanaan pyysin omistajalta työtodistusta, sain satojen tuntien sijaan maininnan 80 h työskentelystä heidän hoitoyksikössään. Miksi? Koska niinhän se on! Ei omistaja voi sanoa mustaa valkoisella, että Oikeasti olin hänen leivissään satoja tunteja, jos olinkin ollut valmiusrahalla nököttämässä mummukämpässä!

Ts jos olisin kasvattanut horsmaa p..seeseeni saman kunnan paloasemalla, lähtien keikalle 0,1 kertaa 24h työvuorossani, olisin saanut kuitenkin työtodistukseeni kaikki tunnit asemalla decubituksien hankinnasta sen sijaan että olin valvonut erinäisiä öitä ensihoitaen tosi kipeitä potilaita.... Ja tietysti sen 24 h täyden palkan ja kivan eläkekertymän!

Olin siis nuori, kokemuksenhaluinen ja TYHMÄ! Siksi sinne SEHL:n sivuille kirjoitinkin. Jos KAIKKI alalla olevat heräisivät, ei olisi alipalkattua ensihoitoalaa! Luuletteko, että yksikään lääkiksestä valmistunut suostuisi samaan???

Lopuksi: noilla kaikilla kulutetuilla tunneilla olisin viettänyt hauskaa sosiaalista elämää, tavannut useampia kivoja tyttöjä ja ollut monta rakkauskokemusta onnellisempi. Nyt olen viisas ensihoitoalan ammattilainen, joka on alkanut panna pelastuslaitoksensa rattaisiin kapuloita... Oma saku-pomo on jo nyt nitrojen tarpeessa, ja sekä SPAL:n että TEHY:n rivit on saatu yhdistettyä vaatimaan hoitotason lanssareille heille kuuluvaa palkkaa....

PS.Viimeisin keikkani yhden ensihoitoon erikoistuneen bussifirman keikkalaisena: palkkakuittiin tuherrettu kuulakärkikynällä TEL ja LEL kohdalle, että maksetaan seuraavassa palkanmaksussa... Soitin heti ja asia korjattiin! Firma kikkaili; minulle tarkoitettu raha oli kasvanut aikavälin jossain korkoa kasvamassa.... maksetaan myöhässä, ja sillä aikavälillä saatu tuotto esim. useamman työntekijän kanssa "kikkaillen" voi olla kuussa olla satojen eurojen korkotuotto!

Lapsuudenkaverini faija oli kuuluisa talousrikollinen, ja frendiltäni opin nuo bisinesmaailman niksit. Tuollaista "ai sori, unohettiin maksaa tässä palkassa, saat ensi kuussa" kikkailua kutsutaan vipurahaksi...

Link to comment
Share on other sites

Guest takapäivystäjä

Tsau kaikille!! Olen se lvm-sk/palomiehen virassa/hoitason HUS opiskelija, joka tuon jutun laittoi Ensihoitajaliiton palstoille...................,

Todella ansiokas kirjoitus. Toivottavasti KAIKKI yksityisen palveluksessa olevat nuoret (ja miksei vanhatkin) alatte heräämään ajatukseen, millä palkalla suotutte noihin päivystyksiin. Puhumattakaan kaikken maailman lääkearsenaalien kasvattamiset, vastuun lisäämiset, hoitotasot yms. Tälläkin palstalla muistelisin nähneeni leveilyä aiheesta tyyliin "hah, mulla on enkka niin ja niin monta vrk putkeen".....

Link to comment
Share on other sites

Hyvä fire medic! Tällä alleviivataan joka ikinen kirjainkin tuossa kirjoituksessa.

On se vaan uskomatonta miten paljon tällä alalla on vilkkukuumeeseen ja sinisenvalonsydroomaan sairastuneita ihmisiä. Ei palkalla ja omalla vapaa ajalla ole mitään väliä, ON SE VAAN NIIN SIISTIÄ AJAA AMBULANSSIA angry.png

Jos kehtaisin niin mainitsisin eräänkin firman XXX paikasta jossa tyypit tekee v**tu kahdestaan ympäri vuoden töitä, soittavat keikkalaisille sillon ku tarviivat asioida jossakin kauempana.

Ja ei...he eivät ole tuon firman omistajia vaan tavan duunareita!

Kyllä pistää vihaksi. Alan palkkaus ja työehdot eivät muutu IKINÄ jos nämä vastavalmistuneet sällit eivät tätä ymmärrä..

Ku tutkituttaa piäsä, ni suap oekkeet liäkkeet..

Link to comment
Share on other sites

Tarkennusta haluaisin vielä...fire medic puhuu nyt termeillä; "päivystys- ja aktiivitunnit? Siis oliko sinulla yhteensä varallaolo ja aktiivitunteja vuodessa nuo 800 tuntia vai miten?

Link to comment
Share on other sites

Varallaolo muodostuu 26% peruspalkasta, joten se aktiiveina vastaisi noin 6h/vrk. Jos päivälle tulee aktiivitunteja 2h niin normaalipäivä ansio on tullut täyteen. Näin eläketurvakeskus saa tiedon, että tämä ihminen ansaitsee aivan normaalia palkkaa ja silloinhan se eläke muodostuu siitä. Ei kait ne siellä tiedä, mistä se meidän palkka muodostuu. Eivät ainakaan ennen tienneet. Eli siis varallaolo kerryttää myös eläkettä, mutta vain sen varallaoloprosentin mukaisesti. Eli siis vuorokaudesta kertyy vähintään se 6h eläkepalkkaa, eikä 24h. Tätäkö ylläolevat ajoivat takaa???

Opettaja jumalan armosta...

Link to comment
Share on other sites

Loogisinta olisi ajatella, että työnantaja maksaa tel ja muut maksut työntekijän koko bruttopalkasta siis varallaolo mukaan lukien. Tuon fire medicin kirjoituksesta saa vain kuvan ettei aktiivitunteja olisi ollut paljoa joten ei bruttotulotkaan voi olla suuria? Toisaalta jos on esim. arkena mummonmökissä virka-aikana odottamassa hälytystä niin työnantajan kuuluu maksaa klo 8-16 aktiivituntipalkka, aivan sama millä sopimuksella (esim. 15 min. lähtövalmius) hommaa hoidetaan. Näin sanoo TES. Toivottavasti fire medic nyt täsmentäisi asiaa...

Link to comment
Share on other sites

Guest fire medic

kyseisessä kylässä vuoronvaihto tapahtui klo 15.00-16.00 torstaisin. Ja silloin alkoi heti uusi varallaoloaika seuraavaan aaamuun asti. Perjantaina aktiivitunnit alkavat 08 ja päättyvät 16.00. Lauantai ja sunnuntai ovat kokonaan varallaoloa, seuraavan kerran aktiivitunteja (jos ei ole keikkaa) maanantaista klo 08-16.00.

Uskoisin aika monien tietävän maaseutukuntien yksityisten varallaolosysteemin. Useimmilla paikkakunnilla 4 henkilöä pyörittää sakua, viikko töissä ja viikko vapaalla. Vapaavuorosta hypätään vara-autolähtöihin ( vapaaehtoisuuteen perustuvaa toimintaa, ei kuulu varallaolomaksun piiriin).

Itse en ollut paikkakunnalla vapaapäivinäni.

LEL ja TEL otetaan ansaitusta palkasta. Ja palkkaahan ei tollaisessa systeemissä kerry varallaolotuntiajalta kummoisesti, jos se on 25 -27,5% palkasta.

Tällä hetkellä Tammisaaressa 2-auto on tämän varallaolopalkan varassa ma-pe maksetaan klo 8-16 ajalta täysi palkka) ja keikkoja on siellä "Namulaa" paljon heikommin. Nyt sinne tuli "takuupalkka" 8 tunnilta la-su väliselle ajalle, kun eivät muuten saaneet hulluimpiakaan tulemaan keikkalaiseksi.

Link to comment
Share on other sites

Ok, kiitos valaisusta fire medic. Huomasin vain heti, että tuo työaika systeemi siellä Namulassa ei ole TES:n mukainen. Saku tes:ssa kolmeen viikkon tulee vähintään 114.45 tuntia, sinulla oli siis paljon vähemmän aktiivi tunteja vuodessa kuin oikeasti olisi pitänyt olla. Tuollaiset paikallisesti sovitut ja silti laittomat viikko töitä viikko vapaata systeemit ovat siksi vaarallisia. Silti tuo teidän tuntisysyteemi ei ole mielestäni ainoa syy miksi eläkekertymäsi oli noin pieni. Oletko selvitellyt asiaa lakimiehen avulla? Jotain tuossa mättää ja luulempa että sua on nyt kusetettu.

Link to comment
Share on other sites

taitavat olla vaan palkkasaatavat jo juridisesti vanhentuneet..

I´m not sure what´s wrong... But it´s probably your fault

Link to comment
Share on other sites

Etkös Pate tajunnut pyytää työsopimusta / lukasta TES:siä?

Kyllä, kusetus ON syvältä, mutta edelleenkin jos ei itse TESsiä lukase ja siihen vetoa, niin kyllä vika on myös itsessäkin. Olet varmasti tiennyt kun olet "suuren" keikkaputkesi aloittanut, että osa ajasta ON varallaoloa ja osa aktiivia. ;)

Link to comment
Share on other sites

Guest ampparitytsy

Kiva nähdä, että joku valveutunut nuori lanssaritytsy heräsi!!! Mutta älä usko "poikien" rauhoittevia" sanoja!

Kiitos fire medic kauniista sanoista  *nolona* vaikken mikään nuori enään olekaan :nauraa:

Mutta asiaan:

Alkuviikosta eläkevakuutusfirmasta tuli uudestaan minulle soitto tästä eläkekertymäasiasta ja eäkemies halusi tietää, mistä olen tällaisen asian saanut päähäni, että varallaolosta ei kertyisi eläkettä ja kerroin lukeneeni alamme keksustelupalstalta ja hän pyysi minua tähdentämään vielä, että KAIKESTA PALKASTA SEKÄ AKTIIVI -ETTÄ VARALLAOLOSTA KUULUU KERTYÄ ELÄKETTÄ!!! Hän oli asian vielä varmentanut joltain asiantuntijaihmiseltä ja vastaus oli tuo sama.

Eli jotain mätää fire medic kohdallasi on tuon asian suhteen... Minkä ikäinen olit tuona ajanjaksona? Vanhassa systeemissä eläkettä alkoi kertyä vasta 23 ikävuoden jälkeen, nykyään tuo ikä on 18 vee.

Itselläni mieleen tulee tällainen ikävä pointti, että miten työnantajasi on mahtanut maksella eläkevakuutusmaksuja silloin aikanaan, josko onkin jättänyt maksamatta... Tuo samainen eläkevakuutusmies sanoi, että pyynnöstä saa heiltä tiedon tuloista, jotka heille on ilmoitettu.. Tuolla konstilla saisit selville minkä vuositulon mukaan eläkevakuutusmaksua on maksettu ja samalla tarkistettua onko työnantajalla puhtaat jauhot pussissa.

Vielä samainen eläkevakuutusmies sanoi, että EHDOTTOMASTI varallaolosta kuuluu maksaa eläke, koska se on meillä Tessin alaista toimintaa ja kuuluu oleellisesti työnkuvaamme (ikävä kyllä...).

Itselläni myös ainoastaan arkisin 8-16 aktiivia, muuten varallaoloa.

Tulipa sekavasti, mutta toivottavasti jotain tolkkua saatte  :D

Link to comment
Share on other sites

Tulipa tässä itsekkin selvitettyä asiaa ja eläkettä kertyy, mutta loma-ajan palkkaa/lomapäiviä ei kerry, koska se ei ole TYÖTÄ vaan vapaamuotoista varallaoloa! Jolloin kaikki mistä kertymä tulee on tultava aktiivitöistä.

Onneksi on myöskin hyviä isäntiä, kiitos Esa :)

Muuten onkos tätä jauhettu jo moneen kertaan, kun käyn nykyjään täällä vain piipahtamassa :)

Kiitos.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...