Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest Student Midwife

Mites tällaiset paukkupakkaset vaikuttaa

Recommended Posts

Guest Student Midwife

Odottelin bussia pysäkillä ja siinä vieressä on liikennevalot. Katselin, kun ihmiset rämäpäisesti hyppäs punasia päin, kun piti juosta joko bussiin tai ratikkaan. Muutamat hätäjarrutukset näin ja todella ihme, ettei kukaan joutunut auton tönäisemäksi, liukasta kun nyt on.

Kävi mielessä, että mitäs jos joku jäisi tuossa auton alle. Pakkasta on niin paljon, että maassa makaava kylmettyy nopeasti. Eikä ole varmaan herkkua hoitaa potilasta tuossa viimassa ja kylmyydessä. Opiskelijana (en ensihoidon, joten antakaa anteeksi oudot pähkäilyt) kävi mielessä, että muuttaako keliolosuhteet jotenkin toimintaa. Että esim. hommat, joita muuten tehtäisiin siinä kadulla, ei nyt tehtäisi siinä ja nyt vaan poka pistetään lanssin sisään ja hoidetaan siellä.

Yksinkertaistettuna kait sitä mietin, että onko kelillä ensihoitajille merkitystä ja minkälaista.

Share this post


Link to post
Share on other sites
-VF-

Kyllä se potilas pitää kylmältä suojata, sillä kylmettyminen ja hypotermia ei aina ole hyvä asia. Elottomaksi menon kannalta tällaiset kelit ovat hyvät. Lievä hypotermia suojaa aivoja joten ehkäpä pakkaskeleillä saadaan parempia tuloksia sydänpysähdyspotilaiden selvitymiseen(?)

Mutta, vammapotilasta ei saa antaa kylmettyä. Kylmä vaikuttaa mm. hapenkulutukseen ja veren hyytymiseen. Ne lienee ne tärkeimmät ensihoidolliset seikat. Lisäksi paleltumavammat ovat ikävä lisä muutenkin vammautuneen hoidossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
O'Boy

Tosin vammapotilas pyritään kyllä saamaan muutenkin nopeasti sairaalaan (ja leikkaukseen). Mutta toisaalta eihän ne kaikki ole tasamaalla selällään, vaan esim. autoissa puristuksissa. Joissain pelastusyksiköissä taitaa olla sellasia lämpöpuhaltimia mitä käytetään näiden puristuksissa olevien lämpimänä pitämiseen. Siitä masiinasta saa siis vedettyä putken sinne autoon sisään. En tiedä sitten onko nämä kuinka yleisiä..?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest 785

Kyllähän se on itsestään selvää, että tällaiset yli kolmenkymmenen asteen pakkaset vaikuttaa ensihoidon toimintaan jollakin tavalla. Paleltumiset on aina otettava huomioon ja sekin että kuinka saadaan pömpeli pysymään lämpöisenä... onneksi nykyisin on webastot ni tuo ongelma ei ole niin merkitsevä! Kyllä sitä mielummin potilaan tällaisilla pakkasilla sisälle autoon yrittää mahdollisimman nopeasti ottaa ja ovet nopeasti kiinni perässä. Tutkitaan sitten siellä. Mutta toisaalta, onhan tää vaihtelua...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ensihoitaja

Kyllä vaikuttaa. Meillä auto seisoo työtekijän/päikkäkämpän pihalla ja vaikka kuinka käytetään webastoa, sisätilan lämppäreitä jatkuvaa lohkolla lämmittämistä niin autot on kylmiä!!! Kyllä vielä sisätilat pysyvät kohtuu lämpiminä, mutta auton tekniikka ei niinkään. Moottorin lämpötila ei oikein jaksa pysyä riittävänä ja automaattivaihteet eivät tykkää. Tuossa juuri naapurikunnan auto jätti tienpäälle, kun vaihteisto pamahti kesken ajon.

Toisaalta itse hoitajatkin paleltuu tällaisessa kelissä. Harvalla yrityksellä on käytössä talvella toppahousut, niitä duunarikankaisia, pirun kylmiä pidellään ja alle mätetään kaikki vaatteet mitä mukaan tulleesta kassista päikkäkämpällä löytyy. Takit onneksi nykyään ovat kohtuu lämpöisiä. Naama ja kädet kuitenkin meinaa paleltua, kun hoitaessa on aika vaikea pitää hanskoja kädessä. Eli koetin sanoa, että siis potilas mahdollisimman nopeesti autoon kadulta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
holo

Kuten edellä jo todettiinkin, kyllä se poka otetaan aina mieluummin ensin sisätiloihin näillä keleillä. Tietenkin rankavammaepäillyssä/lonkkamurtumassa potilas tuetaan ensin, mutta mielellään kaikki hoito, jota ei ole välttämätön juuri sillä sekunnilla suorittaa kun potilas tavataan, tehdään kyllä autossa.

Eikä se helppoa ole työntekijöille ei. Viime talvena sain ikävät vekit kämmeneeni kun heitin komeat lipat (x2) pellolla eräällä ulosajopaikalla. Raapii muuten jäinen sänkipelto ikävästi.  :-X

Share this post


Link to post
Share on other sites
Janne

Joissain pelastusyksiköissä taitaa olla sellasia lämpöpuhaltimia mitä käytetään näiden puristuksissa olevien lämpimänä pitämiseen. Siitä masiinasta saa siis vedettyä putken sinne autoon sisään.

Ainakin K-U 35 pitäisi olla lämpöteltta, joka pystytetään purettavan auton ympärille. Teltta pysyy pystyssä muistaakseni paineilmalla. Telttaa esiteltiin muistaakseni Kuopion ensihoitopäivillä 2004. Lisäksi käytetään noita OskuV:n mainitsemia lämpöpuhaltimia. Kiireettömät irrotukset voidaan hoitaa esim. pelastuslaitoksen autohallissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Söppe

Meillä maalla vaan hitosti avaruuslakanoita ympärille ja normaaleja auton sisätila lämppäreitä lähelle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...