Jump to content
MAINOS

Mites tällaiset paukkupakkaset vaikuttaa


Guest Student Midwife

Recommended Posts

Guest Student Midwife

Odottelin bussia pysäkillä ja siinä vieressä on liikennevalot. Katselin, kun ihmiset rämäpäisesti hyppäs punasia päin, kun piti juosta joko bussiin tai ratikkaan. Muutamat hätäjarrutukset näin ja todella ihme, ettei kukaan joutunut auton tönäisemäksi, liukasta kun nyt on.

Kävi mielessä, että mitäs jos joku jäisi tuossa auton alle. Pakkasta on niin paljon, että maassa makaava kylmettyy nopeasti. Eikä ole varmaan herkkua hoitaa potilasta tuossa viimassa ja kylmyydessä. Opiskelijana (en ensihoidon, joten antakaa anteeksi oudot pähkäilyt) kävi mielessä, että muuttaako keliolosuhteet jotenkin toimintaa. Että esim. hommat, joita muuten tehtäisiin siinä kadulla, ei nyt tehtäisi siinä ja nyt vaan poka pistetään lanssin sisään ja hoidetaan siellä.

Yksinkertaistettuna kait sitä mietin, että onko kelillä ensihoitajille merkitystä ja minkälaista.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Kyllä se potilas pitää kylmältä suojata, sillä kylmettyminen ja hypotermia ei aina ole hyvä asia. Elottomaksi menon kannalta tällaiset kelit ovat hyvät. Lievä hypotermia suojaa aivoja joten ehkäpä pakkaskeleillä saadaan parempia tuloksia sydänpysähdyspotilaiden selvitymiseen(?)

Mutta, vammapotilasta ei saa antaa kylmettyä. Kylmä vaikuttaa mm. hapenkulutukseen ja veren hyytymiseen. Ne lienee ne tärkeimmät ensihoidolliset seikat. Lisäksi paleltumavammat ovat ikävä lisä muutenkin vammautuneen hoidossa.

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

Tosin vammapotilas pyritään kyllä saamaan muutenkin nopeasti sairaalaan (ja leikkaukseen). Mutta toisaalta eihän ne kaikki ole tasamaalla selällään, vaan esim. autoissa puristuksissa. Joissain pelastusyksiköissä taitaa olla sellasia lämpöpuhaltimia mitä käytetään näiden puristuksissa olevien lämpimänä pitämiseen. Siitä masiinasta saa siis vedettyä putken sinne autoon sisään. En tiedä sitten onko nämä kuinka yleisiä..?

Link to comment
Share on other sites

Kyllähän se on itsestään selvää, että tällaiset yli kolmenkymmenen asteen pakkaset vaikuttaa ensihoidon toimintaan jollakin tavalla. Paleltumiset on aina otettava huomioon ja sekin että kuinka saadaan pömpeli pysymään lämpöisenä... onneksi nykyisin on webastot ni tuo ongelma ei ole niin merkitsevä! Kyllä sitä mielummin potilaan tällaisilla pakkasilla sisälle autoon yrittää mahdollisimman nopeasti ottaa ja ovet nopeasti kiinni perässä. Tutkitaan sitten siellä. Mutta toisaalta, onhan tää vaihtelua...

Link to comment
Share on other sites

Kyllä vaikuttaa. Meillä auto seisoo työtekijän/päikkäkämpän pihalla ja vaikka kuinka käytetään webastoa, sisätilan lämppäreitä jatkuvaa lohkolla lämmittämistä niin autot on kylmiä!!! Kyllä vielä sisätilat pysyvät kohtuu lämpiminä, mutta auton tekniikka ei niinkään. Moottorin lämpötila ei oikein jaksa pysyä riittävänä ja automaattivaihteet eivät tykkää. Tuossa juuri naapurikunnan auto jätti tienpäälle, kun vaihteisto pamahti kesken ajon.

Toisaalta itse hoitajatkin paleltuu tällaisessa kelissä. Harvalla yrityksellä on käytössä talvella toppahousut, niitä duunarikankaisia, pirun kylmiä pidellään ja alle mätetään kaikki vaatteet mitä mukaan tulleesta kassista päikkäkämpällä löytyy. Takit onneksi nykyään ovat kohtuu lämpöisiä. Naama ja kädet kuitenkin meinaa paleltua, kun hoitaessa on aika vaikea pitää hanskoja kädessä. Eli koetin sanoa, että siis potilas mahdollisimman nopeesti autoon kadulta.

Opettaja jumalan armosta...

Link to comment
Share on other sites

Kuten edellä jo todettiinkin, kyllä se poka otetaan aina mieluummin ensin sisätiloihin näillä keleillä. Tietenkin rankavammaepäillyssä/lonkkamurtumassa potilas tuetaan ensin, mutta mielellään kaikki hoito, jota ei ole välttämätön juuri sillä sekunnilla suorittaa kun potilas tavataan, tehdään kyllä autossa.

Eikä se helppoa ole työntekijöille ei. Viime talvena sain ikävät vekit kämmeneeni kun heitin komeat lipat (x2) pellolla eräällä ulosajopaikalla. Raapii muuten jäinen sänkipelto ikävästi.  :-X

God save the king - cause no-one else will!

- Black Adder

Link to comment
Share on other sites

Joissain pelastusyksiköissä taitaa olla sellasia lämpöpuhaltimia mitä käytetään näiden puristuksissa olevien lämpimänä pitämiseen. Siitä masiinasta saa siis vedettyä putken sinne autoon sisään.

Ainakin K-U 35 pitäisi olla lämpöteltta, joka pystytetään purettavan auton ympärille. Teltta pysyy pystyssä muistaakseni paineilmalla. Telttaa esiteltiin muistaakseni Kuopion ensihoitopäivillä 2004. Lisäksi käytetään noita OskuV:n mainitsemia lämpöpuhaltimia. Kiireettömät irrotukset voidaan hoitaa esim. pelastuslaitoksen autohallissa.

Link to comment
Share on other sites

Meillä maalla vaan hitosti avaruuslakanoita ympärille ja normaaleja auton sisätila lämppäreitä lähelle.

Ei tässä kädestä suuhun elämisessä haittaa muu kuin tuo käden pienuus ja suun suuruus. Mutta kutsumusta löytyy!

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...