Jump to content
MAINOS

Koulutuksista...


Meikäläinen

Recommended Posts

Terve!

Olisikohan kenelläkään tietoa kuinka yksityisen sairaankuljetus sektorin työntekijöiden koulutukset jakautuvat maanlaajuisesti, toisin sanoen montako prosenttia on pätevöitettyjä, lääkintavakseja, lähäreitä, sairaanhoitajia ja ensihoitajia?

Lähinnä nuo pätevöitetyt kiinnostavat eniten, paljonko heitä vielä ilman terveydenhuoltoalan tutkintoa häärää kentällä...

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Pätevöittämiskurssi = sairaankuljettajan kurssi (1 vko - 3 kk), ilman palomiehen koulutusta... En uskoisi että nykyisellään enää hirveästi löytyy tätä koulukuntaa. Näitä kurssejahan pidettiin -70 ja -80 -luvuilla täydentämään silloisia "ambulanssikuskien" mitään sanomattomia koulutuksia. Lisänä toimivat nämä SPR:n ea kurssit. Pätevöittämiskurssi oli kuitenkin ihan virallinen ammattiin valmistava, ja siitä sai nimensä silloisen lääkintöhallituksen ylläpitämään rekisteriin ammattihenkilöistä. Siihen aikaan  palomiehen koulutukseen ei välttämättä kuulunut sairaankuljettajan koulutusta. Sairaankuljettajille räätälöidyn lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja koulutuksen rinnalle tuli tämä kyseinen "lyhyt koulutus", koska yksinkertaisesti silloisen opin mukaan pätevistä hemmoista oli pulaa. Väittäisin melkein, että jotkut vanhemmat isännät voisivat omata tämän ainoana "perus"koulutuksena. Toisaalta yrityssektorilla on tapahtunut viimevuosina runsaasti sukupolven vaihdoksia tai muuten vaan tullut uusia nuorempia yrittäjiä, joilla on myös koulutus asiat hanskassa. Työntekijäpuoleltakin voi tietty jokunen vanhempi löytyä, mutta taitavat nämä nyky vaatimuksetkin jo ajaneet ajasta ohi. Se on vähän sellaista, että ajan mukaan elämä kulkee :)

Link to comment
Share on other sites

Suoraan SSK:n internet-sivuilta:

"Yritysten henkilöstöstä on 90 % on laissa (559/94) ja asetuksessa tarkoitettuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

36 % sairaanhoitaja / ESH

29 % lähihoitajia

17 % lääkintävahtimestari-sairaankuljettajia

7 % sairaankuljettajia

4 % perushoitajia

2 % pelastaja

1 % lääkäreitä

2 % muita (th, tutk./opisk.) "

Mielenkiintoisia huomioita tuosta tilastosta:

-Mikä koulutus/tutkinto on "sairaankuljettaja"?

-Prosentit yhteenlaskettuna tekee vasta 98%

-Minä en saa kyllä millään matematiikalla tuosta tilastosta poimittua tuota 90% terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Edelleen nousee kysymys "sairaankujettajista".

Link to comment
Share on other sites

Suoraan SSK:n internet-sivuilta:

-Mikä koulutus/tutkinto on "sairaankuljettaja"?

Ensin tulee mieleen palomies-sairaankuljettaja. Itse mietin, onko lääkäreitä prosentinkaan vertaa sairaankuljetuksessa. Tosin kyse oli yritysten henkilöstöstä, ei siitä, ketkä koppimopoissa keikoille ajavat...

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Kyseinen SSK:n ammattiryhmä taulukko on kyllä jo n. 10 vuotta vanha, että varmasti on muuttunut. Toisekseen, kuten edellä kirjoitin, niin kyllä "sairaankuljettaja" on ollut se terveydenhuollon ammattitutkinto, kun kyseessä oli -70 ja -80 lukujen ns. pätevöittämis-, eli sairaankuljettajan kurssi. Kyseinen kurssi oli ammattiinvalmistava, ja siitä sai merkinnän alan ammattihenkilörekisteriin. Palomies-sairaankuljettaja koulutuksella taas ei saanut nimeään silloisen lääkintöhallituksen rekisteriin. Ja kyllä, kun laskee luvut; 36+29+17+7+4+1+2 on tulos 96. Vaikka jättäisi kohdan "muut", kuten terveydenhoitajat, mielisairaanhoitajat yms. pois, jää silti tulokseksi 94, joka mielestäni lyhyellä peruskoulun matematiikalla on suurempi luku kuin 90. Joka tapauksessa kyseessä on vanhaa tietoa ja varmasti päivitettynä luvut näyttävät erilaisilta.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...