Jump to content
MAINOS

Lisähapen aloitus sairaanhoitajana


Vieras: Shopiskelija

Recommended Posts

Vieras: Shopiskelija

Toimintatavat varmaan poikkeavat alueesta riippuen, mutta onko sairaanhoitajalla oikeus määrätä potilaalle lääkinnällinen lisähappi ja nostaa se suuremmallekkin annokselle ilman lääkärin informoimista?

Lisähappi lasketaan kuitenkin lääkkeeksi...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Siis tottakai sh voi ja pitää arvionsa mukaan aloittaa hapen antaminen, jos potilaan tila sitä vaatii, en varmaan kyllä täysin ymmärtänyt kysymystä?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 2 viikkoa myöhemmin...
Vieras: Vieras666

Sairaanhoitajan pitää aloittaa tarvittaessa lisähapen anto, mikäli potilaan tila näin edellyttää. Tarvittaessa myös avaavia lääkkeitä voi antaa omalla harkinnalla (riippuu varmaan vähän paikasta missä työskentelee). Toki velvollisuus on infota lekuria pt.n tilasta ja nostaa triage-luokkaa tarvittaessa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Toki riippuu ympäristöstä paljon toimintatavat, mutta mun näkemykseni mukaan sairaanhoitaja aloittaa kriittisesti sairaan potilaan oireenmukaisen hoidon välittömästi oman osaamistasonsa mukaan ja sopivassa kohtaa haetaan lääkäri paikalle tai soitetaan sille. Esimerkiksi kouristeleva potilas kuuluu mielestäni lääkitä heti ja sitten kysyä lääkäriltä, että miten jatketaan. Hapennälkäisen potilaan happihoito on ihan samanlainen tilanne. 

Toki sitten pitää olla jokseenkin kartalla mitä tekee, erityisesti kiireessä on parempi käyttää pari minuuttia puheluun tai pohtimiseen, eikä koheltaa jotain turmiollista. 

Lainsäädännöllisesti taitaa olla niin, että hoitaja ei voi edes sitä lisähappea aloittaa, ellei lääkäri ole laatinut toimintayksikköön pysyväisohjetta. Kai tuohonkin voi jotain pakkotilapykälää soveltaa, mutta on vähän tyhmää että sitä pitäisi käyttää päivittäistoiminnassa jatkuvasti. Käytännön tasolla hoitajilla on kuitenkin useinkin tarve itsenäiseen päätöksentekoon. Mielestäni tässä on vähän samantyyppinen ongelma, kuin dementikkojen vapauden rajoittamisen kohdalla. Lakia on "pakko" rikkoa suuremman edun saavuttamiseksi.

En tiedä olisiko lainkaan huono, jos laissa säädettäisiin, että tarvittaessa hoitajalla on velvollisuus aloittaa lääkkeellinen hoito itsenäisesti ja ilmoittaa jälkikäteen toiminnastaan hoitavalle lääkärille. Aika hyvin noita pysyväismääräyksiäkin taitaa silti olla niihin toimintayksiköihin tehty, missä on suurempi todennäköisyys törmätä tämmöisiin potilaisiin, jotka jotain tarvitsevat välittömästi. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vieras: Tehotyttö

Pysyväismääräykset tosiaan löytyy lähestulkoon aina hoitajilta tärkeimpiin (happeen tuskin erikseen, on sen verran itsestäänselvyys, mutta esim. Painetta nostaviin, sykettä nostaviin, kipulääkkeisiin, salbutamoliin, ja jossain jopa verituotteisiin ja plasmanlaajentajiin). Henk.kohtaisesti ajattelen niin, että jos tiedät itse että potilas voisi hyötyä jostakin tietystä lääkkeestä/nesteestä yms., ja tunnen kyseisen rohdon, niin silloin toimin tilanteen mukaan, ja kysyn siunauksen myöhemmin lääkäriltä. Kokemusta teholta/leikkurista/päivystyksestä. Vaihtelee myös talokohtaisesti paljon, mutta koskaan ei ole lääkäreiltä tullut sanomista, vaan lähinnä kehuja että on toiminut heti tilanteen mukaan. Kiirettömät ratkaisut toki eri juttu.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vieras: Keuhkohoitaja

Meillä sh saa/ pitää aloittaa lisähapen anto mikäli potilaan tila sitä edellyttää. Toki pitää ymmärtää, että kaikille potilaille ei lisähappi sovi eikä kaikille voi antaa niin paljon kun hanasta tulee. Hiilidioksidiretentio yksi vakavimmista minkä potilaalle voit saada aikaiseksi. Mikäli potilaalla esim. Copd tai ex-smoker/ tupakoi edelleen, niin hapen sopivuuden varmistus sormenpäästä otettavalla kapillaarinäytteellä tai iholle asennettavasta kapnometristä on ehdoton! Mikäli potilas muuttuu sekavaksi, tokkuraiseksi tai menee tajuttomaksi, aloitettava kaksoispaineventilaatio (bipap) hoito välittömästi. Tämänkin hoitaja meillä voi aloittaa ilman lääkärin määräystä jos tilanne vaatii. 

 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hoitajahan ei saa ilman erilliskoulutusta määrätä mitään, vaan kaiken lääkinnällisen hoidon pitäisi perustua hoitavan lääkärin määräyksiin. Kuitenkin kaikkien työtaakkaa helpottaakseen lääkärit ovat tehneet pysyväismääräyksiä omiin yksiköihinsä, jolloin tiettyjen reunaehtojen puitteissa hoitajat voivat oman harkintansa mukaan aloittaa tiettyjä lääkinnällisiä hoitaja. Esimerkiksi ensihoitohan perustuu hyvin pitkälle näihin pysyväismääräyksiin. Kuitenkin monissa vakavissakin tilanteissa potilaan tilaa voidaan helpottaa hyvinkin yksinkertaisilla asioilla ja toimenpiteillä, joten hoitajanakaan ei kannata verhoutua sen taakse "että ei ole määrätty". Eli jos potilas on tarvitsee happea, niin silloin se aloitetaan, kunhan ollaan kartalla siitä mitä ollaan tekemässä. Jos potilas, joka normaalisti ei lisähappea käytä, alkaakin sitä tarvitsemaan tulee hoitajankin ruveta miettimään miksi näin on ja informoida asiasta hoitavaa lääkäriä. Samalla saa myös hoito-ohjeet jatkoon.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vieras: Pakettiautoilija

Pitää tietää mitä tekee, eikä sooloilla. Eikä myöskään unohtaa hoidon vasteen seurantaa. Ei ole ensimmäinen kerta kun potilaan vointi on "selittämättömästi" romahtanut ja kohdattaessa potilaalla on happimaski 2l virtauksella... Happilisä aloitettu Ed. Iltana, pahimmassa tapauksessa lääkärin määräyksestä, mutta ilman tarkempaa ohjetta virtauksen määrästä tai potilaan voinnin seuraamisesta

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Jep. Lisähappi on aika vaikea asia ja etenkään se ei ole on/off asia.

Paljon puhutaan että kaikki ajautuu hiilidioksidiretentioon happea antamalla mutta tämä on isolta osin ihan urbaanilegendaa (mutta toki takana on totuuden siemen ja tietyissä tapauksissa hapella saa aikaan isoja ongelmia ja ylipäätään liika happi on haitallista)...

Yleinen toimintamalli akuuttitilanteessa voisi mennä jotenkin näin siinä tapauksessa että et viikottain itsenäisesti aloita ja lopeta happilisiä (ja kyseessä ei ole loppuvaiheen saattohoito):

0) Jos potilaan on hankala hengittää, muista asentohoito! Istuva asento hyvin tuettuna, (potilaan) leuka pois rinnasta! Tällä monesti jo helpottaa.

1) Jos potilaalla on selvä äkillinen hengitysvaikeus, mittaa happisaturaatio. Jos et pysty mittaamaan saturaatiota potilas on väärässä paikassa --> soita jollekin joka järjestää potilaan oikeaan paikkaan (osaston lääkäri/päivystys/MET/112 jne). Avun hälyttämisen jälkeen odotusajaksi voit laittaa esim happiviikset 4-8lpm (kyllä, viiksiä VOI JA SAA käyttää myös suuremmalla virtauksella kuin 4lpm lyhytaikaiseesti! ÄLÄ laita happimaskia ja pientä virtausta, se on ainoa asia jolla voit tässä kohtaa potilasta vahingoittaa

2) Jos mitattu saturaatio on selvästi alempi kuin potilaan normaali arvo (jos arvo ei ole tiedossa oleta 95% muilla ja keuhkokroonikoilla 85%), aloita happilisä mieluiten happiviiksillä esim 4lpm. Jos tällä ei tilanne lähde helpottamaan parissa minuutissa vaihda happimaskiin ja aina huomioi maskikohtainen minimivirtaus. Monessa maskissa vähintään 6lpm. Lukee usein maskissa. Jos käytössä ja tiedät mitä teet harkitse avaavaa lääkettä yms.

3) Jos happilisä viiksillä tai maskilla (tai muu hoito) auttaa ja saturaatio lähtee kohti potilaan normaaliarvoa, VÄHENNÄ lisähapen määrää! Potilaan normaalia hyvän päivän happisaturaatiota ei tule ylittää (pari % on ihan ok). Jos maskilla tahtoo nousta yli tavoitearvon vaihda viiksiin. Jos viiksilläkin tahtoo nousta yli tavoitteen, laske virtausta. 

4) Kirjaa ja raportoi ja tilanteen vaatiessa hälytä lisäapua 

 

COPD ja lisähappi ja CO2: https://lifeinthefastlane.com/ccc/oxygen-and-co2-retention-in-copd/

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...