Jump to content
MAINOS

CPAP & PEEP ?


Guest J.P

Recommended Posts

Elikkä voisiko joku selittää tarkemmin mitä tarkoittaa CPAP ja PEEP. Tai lähinnä näinden kahden eron? CPAP tarkoittaa siis jatkuvaa positiivista hengityspainetta, ja PEEP positiivista loppu-uloshengityspainetta. Kuuluuko CPAP:piin aina PEEP? Jos ei, niin en ymmärrä mitä eroa PEEP tuo? Ja jos se kuuluu osaksi CPAP:pia, niin miksi siitä pitää puhua erikseen?

Ja kyllä, olen opiskelujeni alkumetreillä... ;)

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

PEEP-venttiilillä säädetään sitä CPAP:n painetta. Venttiilejä on yleisesti sekä vaihdettavia että säädettäviä ja se kuuluu aina tuohon CPAP:iin.

Videossa tällainen malli missä säädettävä PEEP-venttiili: https://www.youtube.com/watch?v=59tQ4dwc3fY

Mediqin sivuilla kuvia vaihdettavista PEEP-venttiileistä: http://tuoteluettelo.mediq.fi/n341734/peep-venttiilit

Niistä puhutaan erikseen siksi, että ainakin käytännön tasolla usein CPAP:lla tarkoitetaan sitä laitetta maskeineen joka muodostaa sen paineen ja PEEP-venttiilillä tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä osaa laitteesta, jolla säädetään tuo uloshengityspaine.

PEEP-arvoa säädetään myös ainakin respiraattoreissa ja hengityspalkeissa. 

Link to comment
Share on other sites

28 minuuttia sitten, Vieras: J.P kirjoitti:

Kiitos vastauksesta!

Eli PEEP kuuluu osaksi CPAP:pia. CPAP:pia ei voi käyttää ilman PEEP:pia?

Ilman PEEP-venttiiliä CPAP on lähinnä äänekäs happimaski, eli sitä toivottua painetta ei muodostu hengitysteihin. Asia varmasti konkretisoituu paremmin, kun pääset pitelemään konetta / laittamaan sellaisen luokkakaverille tai itselle. 

Link to comment
Share on other sites

10 tuntia sitten, Vieras: J.P kirjoitti:

CPAP tarkoittaa siis jatkuvaa positiivista hengityspainetta,

 

Kyllä. Ja sen tuottamiseksi tarvitaan PEEP:a ja jatkuva riittävä virtaus hengityskaasua. Tällöin paine alveoleissa, keukoputkissa, nielussa yms pysyy positiivisena myös sisään hengitettäessä (jolloin normaalisti hengitysteissä vallitsee alempi paine kuin ihmistä ympäröivässä ilmakehässä).

10 tuntia sitten, Vieras: J.P kirjoitti:

PEEP positiivista loppu-uloshengityspainetta.

Jep. Nimenomaan sitä että uloshengityksen lopussa hengitysteihin jää suurempi paine kuin mitä on ympäröivässä ilmassa. Ei ota periaatteessa kantaa muuhun.

PEEP ei ole itsessään mikään esine, mutta useimmiten PEEP-ilmiö tuotetaan siitä varten tehdyllä palikalla eli mainitulla peep-venttiilillä. Joskus se voi syntyä myös vahingossa jos esim hengityskoneen letkuissa on ongelmia.

 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...