Jump to content
MAINOS

YLE uutisoi: "Sairaaloiden paloturvalle moitteita"


pekka

Recommended Posts

"Sairaaloiden paloturvalle moitteita

Sairaaloiden ja vanhainkotien paloturvallisuus saa pelastusviranomaisilta moitteita. Turvallisuusselvitykset ovat usein tekemättä ja vaaratilanteiden ennaltaehkäisyyn suhtaudutaan niskuroiden.

Kun henkilökuntaa on vähennetty ja potilaat ovat yhä vanhempia ja huonokuntoisempia, heitä ei monessakaan paikassa kyettäisi tulipalon sattuessa saamaan tarpeeksi nopeasti turvaan, kertoo Helsingin Sanomat.

Turvallisuusongelma on myös potilaiden ja tavaroiden pitäminen käytävällä.

Vanhustenhuollossa turvallisuusvaatimukset vielä ymmärretään. Sairaaloissa pelastusviranomaisten ennaltaehkäisevää työtä pidetään lähinnä kalliiden laitteiden tuputtamisena.

Sairaaloiden ja pelastusviranomaisten kiistan taustalla kytee reilu vuoden takainen uusi pelastuslaki. Lain mukaan sairaaloiden tulisi tehdä itse omat pelastautumissuunnitelmansa, jotka palotarkastajat käyvät hyväksymässä.

Suunnitelmia on kitenkin laadittu laiskasti, etenkin vanhoissa laitoksissa, joissa turvallisuuden takaaminen edellyttäisi korjauksia.

Paloviranomaiset ehdottavat ratkaisuksi automaattisten sammutusjärjestelmien asentamista tai henkilöstön lisäämistä.

Sairaalat pitävät vettä suihkuttavia sprinklereitä kuitenkin vaarallisina."

YLE24 Julkaistu 03.10.2005, klo 06.34 

- Mitenkäs on? Oletteko harjoitelleet alkusammutusta tai palolakanan käyttöä? Entä potilasevakuointia? Onko koulutusta ylipäätään järjestetty?  Millaisia suunnitelmia vuodeosastoilla on? Entä leikkaus- tai teho-osastoilla? Onko kokemuksia "oikeista" tilanteista?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
Guest Agitated

Juu-u, käsisammuttimen ja palolakanan käyttöä treenataan ainakin meillä vähän väliä. Sellainen tuntuma on, ettei se kumminkaan riitä vaan pitäisi olla myös "käytännön" harjoitusta omalla osastolla!!!

Pelastussuunnitelmat ovat myös ajantasalla mutta siinäkin olisi paljon parannettavaa!!!

Kaikki on siis paperilla kunnossa, mutta....."niinkuin muuallakin"?!  angry.png ;D

Link to comment
Share on other sites

Oletteko harjoitelleet alkusammutusta tai palolakanan käyttöä? Entä potilasevakuointia? Onko koulutusta ylipäätään järjestetty?  Millaisia suunnitelmia vuodeosastoilla on? Entä leikkaus- tai teho-osastoilla? Onko kokemuksia "oikeista" tilanteista?

Olin leikkurissa palovastaavana ja käytin kaksi kertaa syksyn aamukoulutuksista pelastussuunnitelma läpikäyntiiin sekä evakointilakanan käyttöön. Myöhemmin meikäläisen avustuksella passitettiin koko leikkurin väki, siis laitosapulaiset ja välinehuoltajat kans sammuttelemaan liekkejä brankkareiden avustuksella...

Viime kesänä olin sijaisena ja mulle kuuluin ihan kuten muillekkin sama homma ja siellä käytiin lisäksi automaattisenpaloilmoittimen systeemit läpi kanssa.

Kiitos.

Link to comment
Share on other sites

Siinäpä on kiva kesken laparotomian lähteä potilasta evakuoimaan  ;D Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.  Teholla on kanssa aika toivotonta hommaa kovin nopeasti evakuoida kaikkien piuhojen, pillien, hengityskoneen, CVVHDF:n  ja vasoaktiivien kanssa. Toivottovasti ei koskaan tarvitse kokeilla...

Link to comment
Share on other sites

Siinäpä on kiva kesken laparotomian lähteä potilasta evakuoimaan  Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.  Teholla on kanssa aika toivotonta hommaa kovin nopeasti evakuoida kaikkien piuhojen, pillien, hengityskoneen, CVVHDF:n  ja vasoaktiivien kanssa. Toivottovasti ei koskaan tarvitse kokeilla...

Eikös laparotomiassakin oo äkisti pistettävissä parit tikit siihen massuun ja let's menox... Ja koneissa ja pumpuissa on pyörät alla ;D :P :D

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Link to comment
Share on other sites

Joskus aikoinani, kun tein Ph:n keikkaa, valvoin yksin pitkäaikaisosastolla öitä ja monesti mietin, että mitenkähän tosipaikan tullen jos hätä tulis, lähtis evakuoimaan kahtakymmentä vuodepotilasta sairaalan toisesta kerroksesta portaita pitkin.. onneks mitään sellaista ei oo koskaan sattunut omalle kohdalle mutta kyllä toi riittävä henkilökuntamäärä olis ainaki ihan minimivaatimus... noin muutenkin potilasturvallisuutta ajatellen. Saati sit jos pitää vielä tehopotilaan kaikki pillit,monitorit, respiraattori, tippatornit yms.yms... siinä kun pitää se 3 ihmistä kuitenki olla siirtämässä.. ja saattais se kolmen hengen poppoollekin olla turhan haasteellista vetää portaita alas/ylös näillä vermeillä.. Vaikka teholla miehitys onkin hyvä, tai ainaki parempi (kuin vuodeos.) niin hiki tulee jo ajatellessa k.o tilannetta. Siinä ei hyvät suunnitelmatakaan auta jos väkeä on liian vähän. Toivotaan et nää pohdinnat jää vaan teorian tasolle.  :)

Link to comment
Share on other sites

Minkäänlaisia pelastussuunnitelmia ei ole, yhtään ei olla harjoiteltu, käytävät täynnä sänkyjä ym. romuja. Näin meillä huolehditaan paloturvallisuudesta. Kun ketään ei tunnu asia oikein kiinnostavan.

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

Monessa paikassa on varauloskäyntien kohdat "varastoja", kaikki tietää sen vaarallisuuden ja lainvastaisuuden mut kaikki  sinne vaan kamaa roudaa...

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...