Jump to content
MAINOS

VIPS???


C/T

Recommended Posts

Ihan uteliaisuutta kysyisin käytetäänkö suomessa VIPS- hakusanoja jaoteltaessa esim. raporttilehteä täytettäessä? Vai miten siellä toimitaan? Tehdäänkö hoitosuunnitelmia? Status? Anamnesi?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

siis vaikka nopeasti hakusanoja ruotsista suomeksi käännettynä (toim. huom.)

Iho, hyvinvointi, psyk/sos, yhteistyö, konsult.,

ääh, samma på svenska , hud, aktivitet, elimination, välbefinnande, psyk/soc... etc. hakusanoja siis...

Link to comment
Share on other sites

Hm, en kyllä tullut hullua hurskaammaksi tuostakaan vielä....lienenko tyhmä  :o

Eteenpäin menoa sekin on kun nenälleen kaatuu.

Link to comment
Share on other sites

Varmaan molempia.

Mä tarkoitin ruotsalaisen sairaanhoitajan kehittämää systeemiä hoitotyön hakusanoista, dokumentoidessa hoitoa potilaskansioihin. Se toimii hyvin sekä tiedon jäsentäjänä että nykyisin tietokoneita käyttäessä sen avulla pystyy pläträämään samaan asiaan liittyvää tietoa vaikka koko potilaan elinkaaren ajan. Klikkaa vain hakusanaa esim, iho, ja kaikki ihoon liittyvät merkinnät tulevat esille. On muuten sen verran hyvä dokumentoinnin jaettelukeino et monet lääkäritkin on siirtyneet siihen.

Mutta totta, yllättävän vähän netissä siitä tietoa, tässä mitä mä tarkoitin.

http://info.ki.se/news/media_services/press_releases/2002/journalforing_se.html

http://www.studentlitteratur.se/o.o.i.s?id=1158&artnr=6838-01&csid=27&mp=

Link to comment
Share on other sites

Hmm.. Enpä ole itse ainakaan kuullut että olisi Suomessa noin hienoa systeemiä käytössä. Miten on muiden laita?

Meillähän on toki erilaisia ohjelmia potilaskirjanpitoa varten ja kyllä nykyisissä, meillä käytössä mediatri, on tavallaan hakusanasysteemi, kun esim. sanaa allekirjoitus ei tarvitse kirjoittaa kokonaan, hoitosuunnitelmaa tehtäessä ei suinkaan tarvitse muistella miten se koulussa tehtiin, vaan kone ohjaa jne. On ne kehittyneet. Mutta mikäli nyt ymmärsin oikein on tuo ruattin malli hieman pidemmälle kehitelty.

Link to comment
Share on other sites

Ikävä kyllä netistä ei löydy paljon mitään infoa siitä mutta se on n. 10v sitten ruotsalaisen sairaanhoitajan Margareta Ehnforsin tekemä sairaanhoitajille tarkoitettu dokumentointia helpottava työväline.

V: Välbefinnande

I:Integritet

P:Prevention

S:Säkerhet

Se on siten kätevä et normaalit päiväraportitkin kirjataan tietyn hakusanan alle. Ei siis tarvitse kahlata kaikkia raporteja, klikkaava vain esim. smärta ja kaikki potilaan kipuun liittyvät asiat tulevat esille aika järjestyksessä.

Mutta miten Suomessa. Kirjaatteko kaikki niinkuin lääkärit vieläkin täällä tekee (on aika hauskojakin kommetteja kuullut miksei voi siirtyä SAIRAANHOITAJAN kehittämään järjestelmään...) eli aika järjestykseessä... Ja jos haluaa tietää mitä on talpahtunut joutuu käymään kaikki päiväraportit läpi, vai?

VIPS on siitäkin kätevä et kun käy kaikki hakusanat kirjatessa läpi niin ei niin helposti unohda jotain tärkeää seikkaa...

Link to comment
Share on other sites

Vaatinee hetken ennenkuin tuon sisäistää. Vaatinee hetken ennenkuin tuon sisäistää. Kuullostaa äkkiseltään oudolta. Mistä sitten tietää, minkä hakusanan alta sitä tietoa ruvetaan kaivamaan jos esim yövuorossa haluaisin tietää mitä iltavuorossa on tapahtunut ?

Link to comment
Share on other sites

Voit saada yhteenvedon joka sisältää kaikki hakusanat. Mikä on potilaan status juuri nyt. Tottakai vaihtelee suuresti missä VIPSiä käytetään. Akuutilla hakusana anding/cirkulation (hengitys/verenkierto)  status voi sisältää merkinnät akuutista keuhkoödeemasta, vanhusten puolella kroonisesta astmasta... Omahoitajan vastuulla on pitää status ajan kohtaisena.  Ja huomattavasti helpottaa kun voi raportbaldetista (raporttisivu) nähdä onko esim. monta merkintää viimeisten päivien aikana esim. kivusta tai hengitysvaikeuksista.

Tosi vaikea selittää mut taitaa olla niin et Suomessa tätä systeemiä ei ole käytössä.

Ja ei kun kääntämään...

Link to comment
Share on other sites

Guest Agitated

Tuohan vaikuttaa hyvinkin loogiselta...eiköhän lähetä kehittelemään tosta "suomalaista" mallia! Löytyykö aiheesta enemmänkin jutskaa?!  :)

Link to comment
Share on other sites

Ei se kaikki ole Ruotsista Suomeen. Ruotsissa sh:n koulutustaso on huonompi kuin Suomessa. Mut ASENNE on oikea. Ja VIPS:ssä joku on tehnyt valmiin ohjelman se pitää vaan kääntää. Suomalainen "malli" olisi plagioimista!!! (Stavade jag rätt...)

Ruotsissa nyt ihmetellään Suomen maisteri koulutusohjelmia.

Link to comment
Share on other sites

Guest Agitated

Nej, Nej. Ei ruåtsalaista mallia suomeen!

Vakavasti....tarkoitinkin lähinnä kääntämistä ja pientä hienosääntöä...ollaanhan me teknologiassa askeleen edellä!  :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Agitated

Juu-u, kunnia ruåtsalaisille kuuluu loistavista tuottemerkeistä, kuten generalsnus ja ettan. Mutta tällainen VIPS-ohjelmisto....Nej tack!  :D

Juu, ei väännetä!  :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Agitated

Palatakseni vielä siihen alkuperäiseen aiheeseen...

Olisi varmasti tutustumisen arvoinen ohjelma....löytyykö aiheesta lisää tietoa? Lehdistöstä?  :)

Link to comment
Share on other sites

Meillä kyllä ilmeisesti  samantapainen ohjelma Espoon kaupungilla. Pitää vaan kirjaamisessa muistaa käyttää yhteisesti sovittuja termejä kuten esim. LÄÄKE (Annettu LÄÄKE Morphin 10mg sc.) ja silloin voi nähdä mitä läkkeitä potilaalle on annettu ja milloin.

Link to comment
Share on other sites

VIPS on hoitotyön dokumentointiin kehitetty malli, siihen pohjautuvia tietokoneohjelmia on olemassa monia.

Siis täällä Ruotsissa. Mutta hyvä jos samankaltainen löytyy myös Suomesta...

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...