Jump to content
MAINOS

Statiinit alentavat sydäntautiriskiä myös rasvahappotasapainon kautta


OldOne

Recommended Posts

Äskettäin julkaistiin Kansanterveyslaitoksen koordinoima tutkimus, jonka tulokset viittaavat siihen, että paljon käytettyjen kolesterolilääkkeiden statiinien kyky ehkäistä sepelvaltimotautia ei ehkä johdukaan pelkästään lääkkeen kyvystä alentaa veren kolesterolitasoa. Merkittävä osa statiinien tehosta saattaa johtua niiden vaikutuksesta elimistön rasvahappotasapainoon. Tutkimuksessa saatiin viitteitä, että ravinnon rasvojen laatu voi säädellä statiinilääkkeiden kykyä vähentää sydäninfarkteja ja niihin liittyviä kuolemia.

Merkittävä osa kolesterolia alentavan statiini-lääkkeen suojavaikutuksesta saattaa välittyä pitkäketjuisten monityydyttymättömien rasvahappojen ja niiden aineenvaihduntatuotteiden välityksellä. Rasvahapot ja niiden aineenvaihduntatuotteet vaikuttavat verisuonen seinämän rakenteeseen ja toimintaan, verihiutaleiden takertuvuuteen, veren hyytymiseen sekä alttiuteen saada vakava rytmihäiriö. Aiempien tutkimusten mukaan omega 3 -rasvahappoja sisältävä ruokavalio voi vähentää sepelvaltimotautia sairastavilla ihmisillä sydäninfarkteja ja niihin liittyviä kuolemia jopa enemmän kuin kolesterolia alentava statíinilääkitys. Statiinilääkkeiden sydän- ja verisuonitaudeilta suojaavien vaikutusten on arveltu perustuvan pääosin haitallisten LDL-kolesterolin ja triglyseriden pitoisuuksien pienenemiseen ja edullisen HDL-kolesterolin pitoisuuden suurenemiseen seerumissa.

KTL:n Väestöntutkimuslaboratorion koordinoimassa tutkimuksessa selvitettiin kolesterolia alentavan statiinilääkkeen (simvastatiinin) ja ruokavaliohoidon erillis- ja yhdysvaikutuksia. Tutkimukseen osallistui 120 tervettä turkulaista miestä, joiden veren kolesterolipitoisuus oli toistetusti 6-8 mmol/l. Puolet miehistä aloitti ruokavaliohoidon, jonka tavoitteena oli vähentää tyydyttyneen kovan rasvan saantia alle 10 prosenttiin kokonaisenergian saannista korvaamalla kovaa rasvaa runsaasti kasviperäistä omega 3 -sarjan rasvahappoa sisältävällä rypsiöljyllä sekä rypsiöljypohjaisella margariinilla. Loput miehistä jatkoi aiempaa ruokavaliotaan. Kaikki tutkittavat osallistuivat samalla myös lääketutkimukseen, jonka aikana he käyttivät sekä simvastatiinia (20mg) että lumelääkettä 12 viikon ajan arvotussa järjestyksessä.

Ruokavalion rasvan laadun muuttaminen pienensi tyydyttyneiden rasvahappojen ja lisäsi monityydyttymättömien omega 3 -rasvahappojen veripitoisuuksia. Statiinilääke puolestaan pienensi veren tyydyttyneiden rasvahappojen ja lisäsi pitkäketjuisten monityydyttymättömien rasvahappojen osuuksia veressä. Lääkkeen vaikutus oli kolesterolimuutoksesta riippumaton.

Tutkimus on tehty yhteistyössä Kansanterveyslaitoksen, Kelan ja Turun yliopiston kanssa.

Kansanterveyslaitos KTL

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

No onneks en sit maksa euroo per pilleri ihan turhan takia.

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 1 kuukausi myöhemmin...
  • 2 vuotta myöhemmin...
MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...