Jump to content
MAINOS

Hoitotason sairaankuljetukseen vaaditaan jatkossa amk tutkinto?


OldOne

Recommended Posts

Hoitotason sairaankuljetuksessa tullaan jatkossa edellyttämään sairaanhoitajan tai AMK ensihoitajan peruskoulutusta, kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkäri Matti Martikainen Suomalaisella ensihoidon postituslistalla. Vaatimustaso tullaan ottamaan lähivuosina käyttöön, kunhan asioista päästään valtakunnallisesti sopimukseen, jatkaa Martikainen. - Hoitotason osalta vaatimus jatkossa tulee olemaan seuraavan suuntainen:

- peruskoulutus sairaanhoitaja tai AMK ensihoitaja

- hoitoyksikön molempien sairaankuljettajien tulee täyttää peruskoulutusvaatimukset

- hyväksytty sairaanhoitopiirin (valtakunnallinen) testi

- tietty määrä (määrä vielä valtakunnallisesti sopimatta) harjoittelua toimvassa hoitoyksikössä ja tietty aika toimimista perustason yksikössä ennen kuin voi hakeutua hoitoyksikköön

Samaisella palstalla Ari Ilaskivi muistelee että opetushallituksen kanta asiaan on,  että nykyisiin toimiinsa valitut ei-sairaanhoitajat voivat jatkaa tehtävissään mikäli ovat osallistuneet

tarjottuun täydennyskoulutukseen (esim. ns. Arcada-kurssi). - Uusilta toimiin valittavilta tai sijaisilta voidaan tietenkin vaatia mitä tahansa tutkintoa. Eli ei voida synnyttää tilannetta, jossa työssä oleva ihminen muuttuisi epäpäteväksi omaan työhönsä ja joutuisi eroamaan, jatkaa Ilaskivi.

Suomalainen ensihoidon keskustelupalsta ja postituslista

http://health.groups.yahoo.com/group/ensihoito/

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Jos oikein ymmärsin niin sairaanhoitopiirien ensihoidon vastuulääkärit ovat pähkäilleet asioita keskenään. Mitenkähän tuo nyt sitten mahtaa tulevaisuudessa olla kun vastuu ja määräysvalta sairaankuljetuksista on kuitenkin edelleen kunnilla - jos lakimuutoksia ei tule niin sairaahoitopiiriien rooli ei ole muuta kuin ohjeistava ja neuvova.

Jotakin selkeyttä kyllä kaipaisin nykysysteemiin, itse en jaksa kyllä uskoa kovinkaan nopeaan muutokseen alalla ihan käytännön syistä johtuen.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Eikös hoitotasosta vastaa pykälien mukaan sairaanhoitopiirit ja kunnat perustasosta?

Niin kai se taitaa paperilla olla, kovasti tuntuvat vaan sairaanhoitopiirit suunnittelevan myös perustason tulevaisuutta.

Joku roti jos tähän systeemiin saatais niin hyvä olisi.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Sairaankuljetuksen ohjeistus ja valvonta kuuluu terveyskeskuksille. Sairaankuljetusasetuksen mukaan terveyskeskuksen tehtävänä on mm. ohjata ja valvoa perustason ja osaltaan hoitotason sa-kutoimintaa, ja shp:n tehtävänä myös ohjata ja valvoa osaltaan hoitotason sa-kutoimintaa. Koko kakun takana on silti Kansanterveyslaki, joka määrää tk:n järjestämään toiminnan sekä ylläpitämään lääkinnällistä pelastustoimea. Eli lääkinnällinen pelastustoimikin on siis tk:n toimintaa, eikä esim. pelan tms. Pikkusanoja nuo "osaltaan", mutta joskus -ah - niin ratkaisevia;)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kimpassahan se näköjään menee:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19940565

3 §

Terveyskeskuksen tehtävät

Terveyskeskuksen tehtävänä on:

1) suorittaa sairaankuljetusajoneuvon ja sen varusteiden käyttöönottotarkastus toimialueellaan; sekä

2) ohjata ja valvoa perustason ja osaltaan hoitotason sairaankuljetustoimintaa.

4 §

Sairaanhoitopiirin tehtävät

Sairaanhoitopiirin tehtävänä on ohjata ja valvoa osaltaan hoitotason sairaankuljetustoimintaa.

Tuossa lisää asiaa työnjaosta http://www.kunnat.net/k_perussivu.asp?path=1;29;63;375;56249;71050;72922

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...