Jump to content
MAINOS

Potilaan yksityisyys ja nimi esim. huoneen oven vieressä


Guest molla

Recommended Posts

Hei!

Tietäiskös joku mistä saisin kirjallista tietoa kyseisestä aiheesta. Elikkä todistettua sen miksi potilaan koko nimi ei saa olla näkyvissä hoitolaitoksessa ovessa, seinässä jne.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Niin ymmärrän kyllä, että sen sieltä voi tulkita ja sen asian itse ymmärrän, mutta niille kenelle tietoa tarvitsen tarvitsisin jotain missä se sanotaan ihan suoraan  *nolona*

Link to comment
Share on other sites

Tuota, nyt en ihan ymmärrä. Aika monessa paikassa olen nähnyt potilaan nimen ovessa. Ne ovat juurikin sellaisia paikkoja, joissa potilaat tavallaan asuvat, vaikka olisivatkin vuodepotilaita. Esim. sotainvalidien veljeskodilla ja vanhusten hoitokodeissa. Lukeehan sullakin omassa ovessa tai postilaatikossa nimi. Sairaala on toki asia erikseen, siellä ollaan vain käymässä potilaana. Mutta jos se dementikko mummo edes kerran päivässä löytää omaan huoneeseensa sattumalta, kun ovessa lukee Sylvi, niin ei huono asia.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Olen itsekkin ihan samaa mieltä, mutta kyse ei olekkaan nyt meidän mielipiteistä. Monessa paikassa vanhuksilla etunimi onkin hyvä olla esillä, mutta saako sukunimikin olla niin se liittyy salassapito asioihin ja siihen nimen esille laittoon pitää pyytää lupa vanhukselta tai omaisilta. Varsinkin jos osastot ovat ryhmitelty joidenkin sairauksien mukaan  esim. dementia se kertoo ihmisen sairaudesta myös ulkopuolisille kävijoille.

Mutta oikeasti tarvitsisin nyt konkreettista tietoa kuten kirjoja, linkkejä, artikkeleita jne...

Link to comment
Share on other sites

Perusteilla on uusi hoitokoti ja pitäisi selvittää juuri sitä, että saako sen nimen laittaa kokonaisuudessaan näkyville asukkaan huoneen oven ulkopuolelle??

Tietoa tarvitsevat ne jotka hoitokotia ovat perustamassa.

Link to comment
Share on other sites

Kyynisesti voisi ajatella pidemmällekin - hoivakodin nimiluettelo voisi olla asuntomurtomiehelle näppärä asiakaslista, naapurimaassahan murtaudutaan jo asuntoihin, joiden haltijan nimi on esiintynyt kuolinilmoituksessa jokin aika sitten.

Hieman OT, mutta kyynisiä jos ollaan, niin ei kannata keskeyttää hesaria poissaolonsa ajaksi, kääntää postia mökkiosoitteeseen etc... Aina löytyy työntekijöitä, joille kelpaa raha ja halvalla myyvät tällaista tietoa.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos pöllö!

Juuri tätä asiaa tarkoitinkin, yritän kaivella asiaa vielä, hain kirjastosta kirjojakin, kun tiedän että se on jossain mainittu, mutta on kuin neulaa heinäsuovasta etsisin... täytyy vain jatkaa etsimistä :P

Link to comment
Share on other sites

Sainkin Stakesilta vastauksen lähtökohtana on perustuslain 10§: yksityiselämän suojaa koskeva säännös.

Vastaus tulee terv.huollossa potilaslaista ja sosiaalihuollossa sosiaalihuollon asiakas laista ja yleisesti laista viranomaisten toiminnan julkisuudesta.

Terveydenhuollon ammattihenkilöstöllä on salassapitovelvollisuus(kuten kaikki tiedämme) ja ammattihenkilöstöä koskeva laki velvoittaa sekä julkista että yksityistä terveydenhuoltoa.

Itseasiassa aika monikin laki ja säädös kieltää asian... mutta kyse on tosiaan koko nimestä ja monessa paikassa lupa nimen käyttöön kysytään etukäteen.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...