Jump to content
MAINOS

Selkä ei kestä nostamista ja omainen kieltää oikeat apuvälineet


Guest Mitätehdä

Recommended Posts

Guest Mitätehdä

Olen lähihoitaja ja työskentelen vanhusten tehostetun palv.as.yksikössä. Meillä on toispuolihalvaantunut asukas, painoa n.130kg. Passiivinen, ei auta missään itse. Seisomanojanostimella siirrot aiheuttavat kovaa kärsimystä asukkaalle sekä avustaville kahdelle hoitajalle, eikä se ole lainkaan asukkaalle hyväksi vaan kokoliinanostin olisi parhaaksi ja sitä on käytetty esim. Kuntoutusjaksoilla. Asukkaalla omainen, joka ottaa asukasta välillä hoitoon yökyläilyyn heille. Asukkaan omainen on vahva ja jaksaa nostaa asukkaan käsipelin kotonaan (erittäin pahassa asennossa mitä nähty). Omainen toivoo ja vaatii, ettei hoitajat saa käyttää asukkaalla kokoliinanostinta, koska se vie asukkaan viimeisetkin voimat (joita ei tosiaan kyllä edes ole) ja sitten yökyläilyt loppuvat eikä hänelle mahdu kotiin nostinta. Muut hoitajat ovat osittain samoilla linjoilla omaisen kanssa. Itse olen myöskin toisaalta samaa mieltä, mutta selkävaivaisena saan paikkani rikki hyvinkin äkkiä asukkaan nostamisessa kun ei juuri pysy seisomanojanostimella saati hänen toivoton siirtäminen siihen, koska emme saa käyttää kokoliinanostinta. Kumpi on tärkeämpää, asukkaan voimien ja omaisella yökyläilyyn mahdollistaminen vai hoitajan terveys? Muut hoitajat myös kertovat, että paikat kipeytyvät kovastikin asukkaan nostelemisesta mutta haluavat myös kuunnella omaista. Mitä oikein tehdä? 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Tähän ei ole mielestäni kuin yksi selkeä vastaus. Turvallisuus edellä, hoitajien ja potilaan. Eli käytetään asianmukaisia apuvälineitä. Mitäs sitten teette, jos potilas vaikka kaatuu lattialle jos otteenne ei pidä tai selkä pettää?

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Mitätehdä

Asukas on kuitenkin hyvin nuori, ja kertovat omaisensa kanssa, että jos hänen viimeisetkin voimansa häviävät, ei omainen voi enää ottaa asukasta yökylään ja tämä on heille ”elämän loppu”. Sen takia toivovat että hoitajat emme enää passiivistaisi asukkaan voimia, ja käyttäisimme seisomanojanostinta. En näe asiassa järkeä, koska seisomanojanostimella asukas välillä huutaa kivusta ja hoitajia koskee myös. Muut hoitajat ovat omaisen kannalla, vaikka myös toteavat että omat paikat eivät kestä toivotonta nostamista.

Link to comment
Share on other sites

Guest sairaanhoitaja

Nostamiseen on muistakin vaihtoehtoja kuin kokoliina nosturi. Sellaisia jotka tukee myös asukkaan omia voimia. Hoitajan työturvallisuus on kuitenkin tärkeä, eikä apuväleinden käyttö voi määräytyä omaisen vaatimuksista. Itse pyytäisin fysioterapeuttia+apuvälineyksiköstä asiantuntijaa määrittämään mikä on asukkaan hoitamiseen paras apuväline.

Kokoliina nosturi on varsin passiivinen, mutta 130kg ja passiivinen asumas on murhaa hoitajan selälle.

Link to comment
Share on other sites

Guest Turhautunut

Omaiset on muutenkin hoivapuolella nostettu asemaan, mitä heillä ei pitäisi olla.  Mihin tarvitsemme koulutettua henkilökuntaa tai lääkäreitäkään, kun omaiset tietävät kaiken parhaiten ja pakottavat tahtonsa läpi? Ymmärrän että omainen tuntee asukkaan varmasti parhaiten, mutta hänellä ei yleensä ole mitään koulutusta hoitoalalta tai lääketieteestä. Esimiehet pelkäävät että omaiset tekevät valituksia, joita he joutuvat selvittämään omille esimiehilleen. Helpointa mennä omaisen mielen mukaan, vaikka siinä muutamat hoitajat saikulle joutuvatkin. Saahan niitä aina uusia :)

Link to comment
Share on other sites

Ja sitten mennään myös siihen että ken sen hoitolinjauksen määrittelee. Omainen jonka kotona liian pienet tilat. Vaiko hoitajat kutka asukkaan arjessa 24/7 mukana. Ei omaiset voi/saa määrätä mitenkä hoitoa toteutetaan heidän mieliksi. Kaikki kun pitäisi olla asukaslähtöistä hoitotoimissa. Ja juu olen itse muistisairaiden yksikössä työskentelevä hoitaja. Kuka joka päivä näiden asioiden kanssa joutuu " painimaan"

Link to comment
Share on other sites

Kyllä se nosturi on ainut ja oikea keino. Eikö omaisella ole mahdollista hankkia kotiin myös nosturi kotilomia ajatellen?

Link to comment
Share on other sites

Guest Laajis

Meillä on käytössä aktiiivinosturi asukkaalla, jolla vielä jonkinlaista voimaa käsissä/jaloissa. Itse hoitaja ei rasitu ja kyllä selkävaivainen kiittää tästä loistavasta keksinnöstä! Fyysisen toimintakyvyn  ylläpito ei todellakaan toimi niin, että hoitajan lihasvoimalla tapahtuvat siirrot. Passiivinen / aktiivinen liikehoito vuoteessa hyvä keino, vielä kun tähän olisi enemmän aikaa.

Link to comment
Share on other sites

Tässä monta eri aspektia: hoitajien työturvallisuus, potilaan turvallisuus, potilaan kipu ja hoitokokemus, omaisen toive, kotona yöpymisen turvaaminen.

  • Tärkein ensiksi eli mikä on potilaan oma toive?
  • Onko hän sitoututunut kuntoutumiseen?
  • Kivun syyn selvittäminen ja kivun lievitys
  • Fysioterapeutin konsultaatio: apuvälineiden oikea käyttö, muu kuntoutussuunnitelma, mahdollinen kotikäynti
  • Työergonomia, henkilökunnan ohjeistus
  • Omaisen kanssa keskustelu

Itse jäin pohtimaan mm. sitä, että voisiko seisomanoja-laitetta käyttää siirrossa tuolista sänkyyn ja ylösnousussa liinanostinta? Kai tarjolla on muutakin kuntoutusta kuin nämä siirtymiset? Niillä ei lihaskuntoa ylläpidetä. Kuntoutumisessa tärkeintä on hoitoon sitoutuminen, kukaan ei voi kuntoutua toisen puolesta.

"Tietä käyden tien on vanki/ vapaa on vain umpihanki."

- A. Hellaakoski -

Link to comment
Share on other sites

Guest Hoitsu

Pystyykö häntä siirtolevyn avulla auttamaan siihen tuoliin? Jos ei, niin eipä sen kuntoista/painoista ja jalatonta oikein muuten taida saada kuin nostimella.  Ja onko ensinnäkin kyse siitä, että hän ei tahdostaan huolimatta pysty seisomaan omilla jaloillaan vai ei halua? 

Link to comment
Share on other sites

Kyllä se niin on et nosturilla siirrot ja tilalle sitten muuta kuntoutusta. Ei omaiset voi kieltäytyä apuvälineistä ja kohta ei ole hoitajia kun ovat saikulla. 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Kinestetiikka

Aktivoimalla potilaalla olevat voimavarat oikealla tavalla tästäkin tilanteesta varmasti selvitään. Kehotan tutustumaan hoitoalalla vielä suht tuntemattomaksi jääneeseen tapaan työskennellä, kinestetiikka. Pyytäkää työpaikalla kinestetiikankurssia josko sieltä löytyisi apua tilanteeseen. Itselleni kurssi oli todella silmiä avaava ja muutti tavan jolla työskentelen asiakkaiden/potilaiden kanssa. 

Suosittelen! Itselläni potilaan nostamiset jäivät tämän kurssin myötä, alaselkäkivut loppuivat ja työhyvinvointi parani! 

Link to comment
Share on other sites

Guest Helena

Työsuojelu menee aina itsemääräämisoikeuden ohi! Eli asukkaalla tulee olla asianmukaiset apuvälineet ja niitä tulee käyttää, eli nostolaite peliin! 

Link to comment
Share on other sites

Guest Sairauseläkeläinen.

Merkillistä, että muka nostossa ei saisi käyttää nostolaitetta. Käytin sitä työssäni sen jälkeen kun se osastolle viimein saatiin. Omaisissa oli sellaisia jotka eivät tykänneet, mutta käytimme silti. Kuntoutus tapahtuu toisella tapaa, ei nostoissa varsinkin kun potilas on jalaton. Ennen kun laitetta ei ollut selkäni oli jo kerran leikattu nostoista johtuen ja potilaat ovat useatkin niin painavia, että jo kääntäminen on äärettömän vaikeaa. Sitten kuitenkin juuri potilaissa oli osa sellaisia jotka hiukan pysyivät jaloillaan, mutta ei jaksanutkaan ja selkäni taas revähti kunnolla. Sen jälkeen leikattiin ja olin vuosia kuntoutusjaksoilla ja sairaslomilla. Sekin tulee kalliiksi kaupungille jolle tein töitä.Sairaseläkkeelläkin selkä jälleen leikattiin ja kovia kipulääkkeitä joudun käyttämään. Eihän kukaan välitä hoitajan kivuista tai palkanmenetyksistä, mutta kaupunki tai kunta joutuu maksamaan paljon näistä sairaslomista. Joten työnantajille vinkkiä, että sanokaa ja määrätkää hoitajat käyttämään nostolaitteita ja mitä muutakin apuja vaan löytyy. Säästätte rahaa.🤔

Link to comment
Share on other sites

Guest Vieras

Tuossa kannattaa sitten kysyä työnantajalta sitä että kuka korvaa asiaa. Jos sinulla menee selkä niin vakuutus sitä ei ainakaan korvaa kun apuvälineitäkin on olemassa.

Link to comment
Share on other sites

Kysykää työsuojeluvaltuutetulta voiko työn tehdä tarpeetonta vaaraa aiheuttaen, jos joku sivullinen pyytää näin.

Miettikää myös sitä, että meneekö ko. nostotapahtumassa aiheutunut työntekijän vamma työtapaturmana vakuutusyhtiölle läpi, jos vieressä olisi ollut nosturi ja joku sankari on repinyt velttoa potilasta sängystä käsivoimin. Pienemmästäkin olen kuullut vakuutusyhtiön pesevän kätensä. 

Link to comment
Share on other sites

Guest Lähäri

Hei oikeasti, ei ketään tarvitse nostaa hoitajan lihasvoimalla, ei yksin eikä parittain. Eikä missään nimessä noin painavaa asiakasta. Itse en ainakaan aio satuttaa itseäni tai pahimmassa tapauksessa vammautua loppuelämäksi kenenkään asiakkaan vuoksi.  Apuvälineitä on pilvin pimein, kyllä niistä löytyy sopiva. Jos omainen haluaa nostaa niin nostakoon, mutta ei omainen voi määrätä hoitajia tässä asiassa eikä muissakaan asioissa.

Link to comment
Share on other sites

Guest Kotihoito/ergonomia

Sillä hetkellä, kun hoitaja on asiakkaan kotona, on se hoitajan työpaikka. Tässä useita eri lainsäädännön kohtia, mihin tulee kiinnittää huomiota, mutta kenenkään hoitajan ei tarvitse nostaa ketään asiakasta. Moniammatillisella arvioinnilla, mahdollisen hoitoneuvottelu avulla tulee saada muutos aikaan siten, että apuvälineiden käyttö asiakassiirtotilanteissa on toimintakykyperusteista. Omainen saanee toteuttaa siirtymisiä valitsemallaan tavalla, mutta työntekijöiden ei tarvitse nostaa. Kun asiat avataan ja samalla avataan myös työ-ja potilasturvallisuusnäkökulmia lainsäädäntöön perustuen, muutokset saadaan aikaan. Näin olen toiminut omalla urallani sekä kotihoidon työntekijänä, fysioterapeuttia että ergonomiakouluttajana. Työntekijä on velvollinen informoimaan työnantajaa kuormitustekijöistä ja työnantaja on velvollinen selvittämään tilanteen siten, että kuormitustekijät saadaan hallintaan yhteisymmärryksessä.

Vaatii todella paljon työtä ja asennetta usein,jotta muutos saadaan aikaan, mutta työmme takana on lainsäädäntö. Sitoudutaan yhteisiin turvallisiin toimintakäytänteisiin, koskien asiakkaana olemista,omaisen roolia, työntekijää ja työnantajaa. Mutta moniammatillisesti edeten muutoksia :) 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
Guest Mitätehdä

Täällä aloittaja. Ollaan edelleen työryhmän kanssa lähtöpisteessä. Eli siis saamme toki käyttää seisomanojanostinta, mutta koska asukas on toispuolihalvaantunut, 130kg, erittäin passiivinen ja haluton tekemään mitään, roikkuu nostimessa ja raajansa menevät kohta sijoiltaan nostimessa. Asukkaan nostaminen istumaan sängyssä on erittäin paha, asukas huutaa ja hoitajat eivät meinaa saada asukasta edes istumaan, eli kokoliinanostin/pussinostin olisi turvallisin kaikille. Sitä emme saa käyttää. Omainen pitää siitä huolen.

Link to comment
Share on other sites

Guest Mieshoituri

"Sitä emme saa käyttää", ei voi olla totta :D, sen kun käytätte, omaisella ei ole mitään sanomista siihen, aivan käsittämätöntä tai sit tämä on trolli 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...