Jump to content
 

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

jarkko82

AUTISMI

Recommended Posts

jarkko82

vaikka ei ihan täysin psykiatriseen kuulu mutta onko kokemusta vaikeasti/syvästi autististen asiakkaitten hoidosta ?

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Bianca

On vähän. Mikä kiinnostaa??

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Ihaa

On kokemusta runsaasti. Työskentelen autismiyksikössä.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Festerman

Oikeeta aihetta on koko ryhmä! Lievät autistit on ihan ok, mut ne syvästi ongelmaa potevat on sit työläitä veijareita. Autistit kun eivät osaa käsitellä omia tunteitaan realiteetin puitteissa, vaan hakevat kaiken ns. kantapään kautta. Kipurajoja he mielellään hakevat itseään kaikin keinoin vahingoittamalla (hakkaavat itseään nyrkein tai esinenin, polttavat kätensä vaikka tulessa ja kysyy "onx tää kuumaa?" jne). Jotkut ovat yliherkkiä tietyn tasoiseen ääneen ja toiset vastaavasti hajuihin ja saavat aikaan hillittömät hepulit. Jotkut ovat tarkkoja vaatteistaan ja niiden kunnosta. Eivät suostu pukeutumaan mikäli vaate on väärän värinen, kostea, saumasta ratkennut tai pienellä likatahralla varustettu. Ruoka tuottaa joskus pahoja ongelmia, mikäli einekset lautasella ovat keskenään sekaisin (esim. kasvisrisotto, täynnä erilaisia värejä ja makuja sotkeentuneena toisiinsa) autisti joko flippaa lautasen nurin tai heittää sen jonnekkin ajattelematta minne tai keneen tulikuuma ruoka-aines sattuu osumaan. Saman tempun tekevät juomilla maun, värin tai lämmön perusteella. Toisien ihmisten päällekarkaaminen on aika yleistä ja hoitajana/omainen saa olla nopea että ehtii ennaltaehkäistä tulevaa katastrofia. Eivät juuri kunnioita ketään kun sille päälle sattuvat. Varalääkkeistä saattavat vain saada lisää virtaa ja sitten ei auta kun pidellä lujasti kiinni ja kun tilanne on rauhoittunut, he unohtavat tapahtunenee ja toistavat saman virheen (ja oravanpyörä pyörii). Asettelevat mielellään esineitä heidän mieleiseen asentoon ja kukkaruukkuja heittelevät mielellään sisätiloissa. Eli aistiherkkiä veijareita. Aistihuone on heille "taivaspaikka", poissa ulkoisilta ärsykkeiltä. Osaavat myöskin ärsyttämisen taidon erittäin hyvin ja tekevät sitä itsensä huvittamisen vuoksi. Mitä vihaisempi ärsytetty sitä enemmän autisti nauttii ja hymyilee. ..siis näin lyhyesti autismista!

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: karkari

Festerman: Mikä on aistihuone? En ole koskaan kuullut. Onko kyse ihan "tavallisesta" eristyshuoneesta?

Autismista en osaa oikein sanoa, mutta yksi kokemus mulla on täysin puhumattomasta potilaasta, jolla autismi ei kylläkään ollut dg:na. Skitsofrenia siellä taustalla oli ja täytyy sanoa, että aika pelottavan oloinen potilas, kun ei puhu mitään, ainoastaan tuijottaa lasittuneella katseella. Itse miettii koko ajan, että mitä siellä päässä mahtaa liikkua. Potilasta jouduttiin usein rajaamaan melko kovastikin, koska pyrki koko ajan ruokatilaan, toisten huoneisiin yms. Silloin hän vain tuijottaa eikä puhu mitään.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Jaakko79

Meillä ainakin aistihuoneessa on tarkoitue tuottaa erilaisia aistimuksia, näkö,kuulo,haju,maku,motorisia asiakkaille, yleensä kyllä autistit ovat kokeneet ne enemmän ahdistavina.  ;)

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Festerman

Ahdistua toki voivat mikäli autisti aistii negatiivisesti kyseisen terapiatuokion. Ideahan on ettei huoneen ulkoisia ärsykkeitä olisi liikaa ja kykenisivät keskittymään tiettyyn tilaan ja tunteeseen huoneessa. Autisti voi rentoutua niin hyvin että pystyvät jopa nukahtamaan, joka olisi ilman vahvaa lääkitystä mahdotonta normaalissa olo- tai makuuhuoneessa. Mutta kun jo aijemmin mainitsin kaikki menee hyvin mikäli he itse sitä haluavat, huonoina hetkinä mikään ei vain onnistu, silloin yrittäminenkin on turhauttavaa (joskus kyllä tuntuu siltä). Oletteko koittaneet vaihdella esim. huoneen teemoja, musiikkia, Värejä, Valokuvioita tai hajuja? Onko tila varmasti äänieristetty? Oletteko kokeilleet painopeittoa? Jne. Joissakin tapauksissa voi jopa kokeilla kuulosuojaimia tai peittä silmiä silmälapulla, riippuen tietysti siitä suostuuko asianomainen pitämään moisia vempaimia. Mikä onnistui tänään ei välttämättä onnistu huomenna, mutta kokeilla kannattaa aina.

Laaksolainen:

Käytä hakusanaa `aistihuone`hakumoottoreilla, niin saat yllättävän paljon tietoa itse huoneesta ja tarvikkeista. Saat hyviä vinkkejä ja asiaahan voi itse soveltaa ja kehittää. Tämäkin esittämäni versio on vain yksi monista versioista  :happy:.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille

×