Jump to content
MAINOS

ESBL-kantajan eristyskäytännöt


puh

Recommended Posts

Millaisia kokemuksia muilla on ESBL-kantajan eristämisestä / eristämättä jättämisestä? Meillä töissä väännettiin tällaisen potilaan sijoittamisesta osastolla. Vaatiiko eristyksen vai ei? Ohjeistus tuntui meillä jotenkin ristiriitaiselta...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Samanlainen eristys kuin esmes MRSA. Kosketuseristys. Googlettamalla esim. http://www.kuh.fi/~sis-web/infektio/kosketuseristys.htm

Ai niin joo kokemuksia... Vaihtelevia. Joskus toimii, joskus ei. Omalla kohdalla heikompana lenkkinä ovat olleet potilaan omaiset, jotka eivät juurikaan ohjeistusta ole onkeensa ottaneet. Ja ketju on niin vahva kuin sen heikoin lenkki. En tiedä kenen kanssa osastollasi tappelit, mutta jospa edes hoitohenkilökunta näyttäisi asiaankuuluvaa esimerkkiä.

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vanhainkoti on tietty kodinomaista asumista, joten meillä ei ole suoranaista eristystä. Omaisille on täytynyt pari kertaa muistuttaa oven suussa olevan desipullon käytöstä, mutta muuten kaikki ok. Kaikille asukkaille on muutenkin pyritty 'opettamaan' käsihygieniasta, esim. ennen ruokailua annetaan dilutusta.

Joskus tuntuu kun asukkaan lähettää sairaalaan, he tulevat bakteerin kanssa takaisin... Erästä osastoa voisi jo melkein kutsua MRSA/TRPA/ESBL-osastoksi ja heiltä lähtee usein porukkaa saikkuun. Kohta sairaalabakteerit ovat varmaan yhtä yleisiä kuin flunssa   :-[

- Your Lordy Mistress, Painfully Yours  <3

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

En tiedä kenen kanssa osastollasi tappelit, mutta jospa edes hoitohenkilökunta näyttäisi asiaankuuluvaa esimerkkiä.

Päivystyksestä väkisin meille tuupattiin... Meidän hoitajien (ja potilaiden!) puolia ei pitäneet lääkärit (paitsi yksi) eikä oh. Pot meni sitten 6 hengen huoneeseen...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 3 viikkoa myöhemmin...

miten teillä käytännössä on kun ESPL(kantaja) tulee uudestaan oastolle..eristättekö sen siksi aikaa kunnes olette saaneet negatiivisen vastauksen? montako nekatiivista vastausta teillä vaaditaan että eristyksen saa purkaa? meillä 3 petärräistä viikon välein otettua näytettä tulee olla negatiiviset niin eristyksen saa purkaa ja aina eristys potilaan tullessa sairaalaan (kuten MRSA:ssakin).

Mikä ei tapa, se vahvistaa..!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Myös meillä ESBL-potilaat saatetaan pitää 6 hengen huoneissa, mutta yleinen käytäntö on, että he eivät käytä muiden potilaiden wc:tä. Tietysti silloin sijoitetaan 1 hengen huoneeseen, jos siihen on mahdollisuus. ESBL ei periaatteessa leviä kovin helposti, mutta esim. ulosteella tuhriva potilas tai vaelteleva dementikko, joka "kaivelee paikkojaan" voi levittää sitä pitkin osastoa, oli sitten eristyksessä tai ei.

1/12800

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

meillä on osastolla yksi esbl -potilas. heti kun tieto tuli, hänet siirrettiin eristykseen yhden hengen huoneeseen..

hoidettaessa kyseistä potilasta hoitajat pukevat essun, hanskat ja maskin.. roskat ym. voi laittaa tavalliseen roskikseen.  pesulla hänet käytetään infektio suihkussa ja hänet hoidetaan aina tottakai viimeisenä

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 1 vuosi myöhemmin...

nkl loslla oli sairaalabakteereista ja eristyskäytännöistä. ESBL:n suhteen ei ollut eristyskäytäntöä leikkurissa jos e.coli löytyy vain virtsasta. silloin tehdään kuten normipotilaiden kanssa virtsakaterti vain ja leikkaus alkaa. mutta jos potilaalta löytyy e.colia ympäriinsä silloin eristyssuojauskäytäntö.

I´am Wizard

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

meillä kotihoidossa on yksi esbl- asiakas joka hoidetaan kotiinsa kosketuseristykseen.Suojakaapu ja hanskat ja maski on käytössä häntä hoidettaessa. Roskat viedään hanskat kädessä ulkoroskikseen. Suihkutukseen laitetaan lisäksi pitkävartiset hanskat ja muovitettu essu suojakaavun päälle, hikistä hommaa :) Mitään ei asiakkaan luona syödä eikä juoda vaikka kuinka olisi tarjolla.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Meillä on yksi tapaus, jossa ESBL on muuttunut virtsassa olevaksi e.coliksi. Potilasta hoidetaan 1 hengen huoneessa. Hänen vaatteensa menevät omaan pussiin. Jotku käyttävät häntä hoitaessaan muoviessua. Itse en muoviessua käytä, koska mun vaatteet eivät joudu häntä hoitaessani kosketuksiin hänen virtsansa kanssa. Mun mielestä huolellinen käsihygienia ja suojakäsineet riittävät. Potilas ruokailee r-salissa ja hän saa kulkea muuallakin kuin vain omalla osastollaan.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Meillä on yksi tapaus, jossa ESBL on muuttunut virtsassa olevaksi e.coliksi.

ESBL erittää betalaktamaasi-entsyymiä .  Se voi olla esim klebsiella tai e-coli. Se on siis bakteerin ominaisuus, ei oma bakteeri.

siis jos asia on jollekin epäselvä...

Meillä käytetään suojaesiliinaa+latex hanskoja hoitotoimien(=pesut, vaipan vaihdot) aikana. Potilaat ovat yleensä 4 hengen huoneissa, pienet huoneet ovat kortilla. Oma kannettava wc-istuin vessassa tai vuoteen vierellä. Potilaat voivat tulla yleisiin tiloihin vapaasti. Pyykki menee normaaliin pyykin sekaan.

Jatkopaikat ovat tosi kortilla. Kaikki vaativat yhdenhengen huonetta ja sellaisen vapautuminen kestää.

"Kyllä on jännittävää elää,ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ylösalaisin-ilman mitään syytä."(Muumipappa ja meri)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Täällä tk:ssa hygieniahoitajat on antaneet ohjeistuksen, että esbl-kantajaa voidaan pitää samassa huoneessa muiden kanssa kunhan vain riittävästä hygieniasta huolehditaan. Riittävällä hygienialla tarkoitetaan mm. hyvää käsihygieniaa, esbl-kantajalla pitää olla oma wc ja oma suihkutila (tai ns.infektiosuihku). Lisäksi ohjeistuksessa painotetaan wc- ja suihkutilojen hygieniaa, sillä esbl-pöpö viihtyy kuulemma hyvin kosteissa tiloissa ja saattaa sellaisissa paikoissa säilyä suhteellisen kauan tartuntakykyisenä.

- Sinähän olet väsynyt, kun on oikein pussitkin silmien alla!

- Ei ne oo pussit, ne on tissit!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 6 vuotta myöhemmin...

Meillä hoivakodissa muutama esbl-kantaja. Sääli vain töissä sivusta katsellessa kaikki hoitajay eivät työskentele annettujen ohjeiden mukaisesti. Ainoa mikä minua jäi askarruttamaan oli se, että saako esbl-kantajaa halata? Jotkut hoitajat kauhistelevat, toiset halaavat. Olipa hassu kysymys :D

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Sairaanhoitopiirihän antaa alueelliset ohjeet potilaiden hoidosta, voivat siis vaihdella paljonkin ko alueen tilanteen mukasiesti. Meillä ohje uusittu vuosi sitten ja siinä lukee että "hoidetaan tavanomaisten varotoimien mukaan, paitsi hematologian, -onkologian ja teho-osastolla kosketuseristyksessä". Jossain laittavat potilaalle oman portatiivin, jossain pyyhkivät aina wc pöntön reunuksen ja joissain ei mitenkään erityisellä tavalla huomioida. Tietysti jos potilas on esimerkiksi syystä tai toisesta esim desorientoitunut ja tuhrii eritteillään esim seiniä niin toki silloin kosketuseristyksissä. 

Tuntuu että aina eristyskäytänteet saman sairaalaan sisälläkään eivät aivan kaikille ole selviä..

laitetaan vielä vähän lähdettä: http://www.thl.fi/fi_FI/web/infektiotaudit-fi/esbl

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 3 viikkoa myöhemmin...

Meillä ESBL hoidetaan periaatteessa kosketuseristyksessä, mutta se ei ole yhtä tarkka kuin esim. MRSA:n tai CLD:n kanssa. Eli ESBL-potilas voidaan tuoda huoneesta ulos, kun vain hänen käsihygieniastaan huolehditaan. Jos yhden hengen huoneet ovat varattuina, on näitä meillä hoidettu tilaeristyksinäkin. Silloin ollaan tarkkoina vessojen käytöstä ja tietenkin potilaan käsihygieniasta. Siitä huolimatta ESBL on muutaman kerran päässyt leviämään.

 

Meillä altistuneista otetaan näytteet heti kun huonetoverista on löytynyt ESBL ja toiset näytteet 2vkoa altistuksen päättymisen jälkeen. Siihen asti pidetään varoeristyksessä, joka kuitenkin käytännössä on yleensä tilaeristys isommassa huoneessa.

 

Ohjeet on meillä olleet hyvinkin ristiriitaisia ja tuntuu että vielä muutama vuosi sitten oltiin paljon tarkempia näiden kanssa. ESBL taitaa olla nykyään niin yleinen, että ohjeistuksia on ollut pakko vähän rukata. Se on kuitenkin ikävää sitten, jos bakteeri pääsee leviämään osastolla, kyllä jokainen uusi tartunta harmittaa...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...