Jump to content
MAINOS

Hoitoalan sijaistilanne heikentynyt, hoitotakuuta viedään eteenpäin


OldOne

Recommended Posts

Hoitotakuuta pyritään viemään eteenpäin, vaikka muutoin terveydenhuollon toimintoja supistetaan kesällä lomien vuoksi entiseen tapaan. Tämä käy ilmi Tehyn tuoreesta selvityksestä, jossa tarkasteltiin terveydenhuollon toimintaa ja henkilöstöjärjestelyjä kesäaikana ja muutoinkin. Vastaavia selvityksiä on tehty vuodesta 1991 alkaen.

- Töissä oleville palvelujen ja toimintojen supistukset ja toisaalta hoitotakuu tietävät paineita. Tilanne on kova niin kokeneille hoitajille kuin kokemattomille sijaisille, jotka yrittävät selvitä urakastaan parhaansa mukaan, toteaa selvityksen tehnyt Tehyn työvoimapoliittinen asiamies Kirsi Markkanen.

Kesäajan järjestelyt terveydenhuollossa

Tulevana kesänä yli 60 prosenttia terveydenhuollon organisaatioista suunnittelee supistavansa toimintaansa tai sulkevansa toimintoja kokonaan Tehyn selvityksen mukaan. Supistuksia tehdään jonkin verran enemmän kuin viime vuonna ja ne keskittyvät pääasiassa juhannuksesta heinäkuun loppuun. Kesäajan töistä yritetään selviytyä kierrättämällä henkilöstöä eri yksiköissä tai palveluissa. Ylitöiden käyttö vaikuttaa myös yleistyvän, nyt 21 % kertoi organisaatiossaan varaudutun niihin.

Hoitotakuuseen liittyviä jonoja puretaan myös kesällä, arvioi lähes 60 prosenttia erikoissairaanhoidon vastaajista. Hoidon saamisen varmistamiseksi joillakin terveysasemilla ja hammashoitoloissa sulut ovat aiempaa lyhyempiä. Perusterveydenhuollossa arvioidaan, että potilaan välitön yhteyden saanti ja hoidon tarpeen arviointi onnistuu. Useat hoitajavastaanotot toimivat kesälläkin.

Silti miltei kaikilla toimialoilla supistetaan toimintaa. Sulut koskevat perusterveydenhuollossa useimmin neuvolatoimintaa ja fysioterapiaa, erikoissairaanhoidossa kirurgian, psykiatrian ja silmätautien yksiköitä. Suurin osa (86 %) hoitaa päivystyspotilaat kuten muulloinkin ja vain muutamat keskittävät päivystyksen jonkin muun organisaation yhteyteen.

- Ilmeisesti päivystystoiminnan alueelliset järjestelyt ovat vähentäneet päivystyksen kesäaikaisia erikoisjärjestelyjä, arvelee raportin koonnut Kirsi Markkanen.

Yleisimpänä syynä toiminnan rajoittamiseen on edelleen henkilökunnan vuosiloma (68 %). Noin 90 prosenttia Tehyn kyselyyn vastanneista luottamusmiehistä arvioi, että hoitohenkilöstölle on ollut vaikeata saada sijaisia paitsi kesäksi, myös yleisesti vuoden 2005 aikana. Pulaa on erityisesti sairaanhoitajista, lääkäreistä, lähihoitajista sekä röntgen- ja laboratoriohoitajista.

Viime vuonna joka viides sanoi pulan hoitohenkilökunnasta olleen syynä sulkuihin, nyt 41 prosenttia piti sitä toiseksi tärkeimpänä syynä. Uutta on, että pula hoitohenkilökunnasta sulkujen tai supistusten syynä viime kesään verrattuna ohittanut lääkäripulan, vakiintuneen tavan toimia ja säästösyyt.

Kirsi Markkanen toteaa, että sijaispulalla on hyvätkin puolensa. Nyt terveydenhuollossa sijaiset palkataan koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Myös vastavalmistuneet ja opiskelijat saavat nyt oman alan töitä. - Nuorten työrupeamasta pitää työpaikalla tehdä niin hyvä kokemus, että he haluavat tulla töihin jatkossakin, Kirsi Markkanen kannustaa.

- Hyvälle henkilöstöpolitiikalle on hoitoalalla todellinen tarve. Työnantajilla on tuhannen taalan paikka varmistaa mm. pysyvän työsuhteen avulla osaavan, hyvinvoivan henkilöstön saatavuus jatkossa, Kirsi Markkanen korostaa. - Työolot ja työmäärä pitää saada sellaisiksi, että työtä jaksavat tehdä niin konkarit kuin aloittelijatkin.

Pätkätöitä teetetään hoitoalalla yleisemmin kuin muualla. Ratkaisuksi Tehy on esittänyt vakinaisiin varahenkilöihin perustuvia sijaisjärjestelmiä. Tämän selvityksen mukaan sellainen on käytössä noin joka toisessa terveydenhuollon organisaatiossa, erikoissairaanhoidossa selvästi yleisemmin (84%).

Tehy on kerännyt tietoa terveydenhuollon toiminnasta ja henkilöstöjärjestelyistä vuodesta 1991 alkaen. Tietoja on kerätty ensisijaisesti kesäaikaista järjestelyistä ja hoitohenkilöstön työllisyystilanteen muutoksista, mutta myös terveydenhuollon toimintojen organisoinnista, henkilöstöpolitiikasta ja ajankohtaisista asioista.

Tiedot perustuvat tehyläisten pääluottamusmiesten hankkimiin tietoihin. Kysely lähetettiin 186 pääluottamusmiehelle ja vastausprosentti oli 72. Tietoa saatiin perusterveydenhuollosta, yhdistetystä sosiaali- ja terveystoimesta, terveyspiiristä ja erikoissairaanhoidosta 20 sairaanhoitopiirin alueelta eri puolilta Suomea

Lisätietoja:

Tehyn työvoimapoliittinen asiamies Kirsi Markkanen, p. 040 533 7086

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Käsittämätön yhtälö tämä jonojen purku. Leikkaussalin väelle on rahaa maksaa ekstratöistä, mutta osastot on sitten ihan heitteillä/tiukilla. Lisähenkilöstöä on luvattu palkata, mutta mistäs niitä revit kesällä (tai muulloin) ? Eikun potilaita lääkärien kansliat pullolleen, niin eiköhän leikkaushalut lienny.

Työn orjat sorron yöstä nouskaa..maan ääriin kuuluu KUTSUMUS ?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...