Jump to content
MAINOS

Hoitoonohjaus alkaen 1.9.3003


Guest Tabisti

Recommended Posts

Terve kaikille tasapuolisesti! 8)

Helsingissä astui voimaan uusi hoitoonohjaus 1.9.2003 ja samalla Malmin ja Marian sairaaloissa loppui täynnäolo käytäntö. Meilahteen tulevia potilasryhmiä tarkennettiin ja postinumerojakoa muutettiin joidenkin potilasryhmien osalta.

Meillä sairaankuljetuksen puolella oli pahat ennakkoaavistukset tulevasta härdellistä ja valitettavasti ne osoittautuivat varsin paikkansapitäviksi.

Entistä useammin, kyllästymiseen asti ensimmäinen kommentti mitä vastaanottavalta hoitajalta kuulee on "mitä te tänne sitä tuotte". Kuitenkin asiasta on selvät ohjeet jaettu kaikille asianosaisille, mutta aina tullaan siihen miten asiaa tulkitaan. Josta haluaisin kommentoida muutaman asian.

1. Ambulansien käännyttäminen

Uuden ohjeen tultua voimaan on ollut selvästi havaittavissa poleilla intoa keksiä käännytysperuste toiseen hoitopaikkaan, monesti perusteltu toisinaan ei. Sairaankuljettajat pyrkivät valitsemaan oikean hoitopaikan ohjeen mukaisesti siinä vaihtelevasti onnistuen, mutta ohjeesta löytyy kohta jossa sanotaan: "potilas tutkitaan ja alkuvaiheen hoito annetaan sairaalassa tai terveysasemalla, jonka sairaankuljettaja on valinnut..."

ja Pelastuslaitoksen ambulanssien käännyttämisestä:VAIN jos "hoitolaitoksen lääkäri, joka ei ole tyytyväinen hoitopaikan valintaan, on neuvotellut ja sopinut asian päivystävän ambulanssilääkärin kanssa". Lisäksi vielä löytyy kohta: "ensihoitokertomuksen merkintä päivystävän ambulanssilääkärin konsultaatiosta vastaa lääkärin lähetettä tutkittaessa hoitopaikkaepäselvyyksiä"

2. Hoitolaitokset/vanhainkodit

Jossain aikaisemmassa viestiketjussa oli puhetta potilaan sijainnista vs missä kirjoilla. Totta on että helsingissäkin löytyy vanhainkoteja jossa käytäntö vaihtelee jopa saman talon eri osastoilla siinä hoidetaanko potilaat vanhainkodin vai vanhan kotiosoitteen mukaan. Mutta ohjeessa selkeästi sanotaan että se on vanhainkodin tai muun hoitolaitoksen vastuulla kertoa jos hoitoonohjaus poikkeaa löytöosoitteen mukaisesta. Eli jos sitä ei ole sair. kuljettajille informoitu he tekevät oikeen kuljettaessaan osoitteenmukaan. Se on valitun sairaalan asia hoitaa potilaan kuljetus eteenpäin niin halutessaan.

3.Sairaaloiden täyttöaste

Uuden ohjeen voimaantultua sekä Malmin että Marian täyttöaste on ollut luvattoman korkea parhaimmillaan olen itse jonottanut sänkyä polilla yli puoli tuntia muutos malmin kohdalla valtava Mariassahan ei vastaanotto ole toiminut kunnolla koskaan :)

Molemmista päivystyksistä on lisäksi vähennetty henkilökuntaa meilahden aukeamiseen vedoten. Tilanne ei ole hyväksyttävä, tässähän potilaiden asianmukainen hoito vaarantuu.

4. Neurologiset potilaat

Uusissa ohjeissa on selkeästi sanottu että Meilahteen ei tule ohjata ei-omatoimisia potilaita (=päivittäistä apua perustoiminnoissa). Toi kirjallinen lisäys mitä tarkoittaa ei-omatoiminen helpottaa varmasti vanhaan verrattuna. Sehän oli vanhassa ohjeessa hämärämmin selitetty.

T:Tabisti

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

hep tuhatvuotinen tabisti!saiskos vielä postinumeromuutokset?ja eikös se nyt ollut niin ettei maria enää hoida muita kirurgisia,kuin urologiset?

mitä muuten tuohon päivitykseen tulee:ikinähän se ei oo hyvin ollut ja aina ne aulat on tolla samalla lauseella aloittaneet.ehkä silloin oli parhaiten päin kun joka sairaala hoiti omansa,myös kirurgiassa,tosta puolen tunnin jonotuksesta potilaan petiin pääsyyn:kyllä se aika kuluu idästä keskustaankin ajaessa ja toisekseen,mihis sulla niin kiire on?samahan se missä päivänsä kuluttaa,kunhan kotiin ajoissa pääsee,selkäkin säästyy kun seisoskelee polilla.

ps. sitä vielä ihmettelen miks ihmeessä tota hoitoon ohjausta pitää melkein kerran vuoteen muutella?niinkuin noita mahdollisia hoitopaikkoja ei jo muuten olis tarpeeks.

"to ride,shoot straight and speak the truth"

Link to comment
Share on other sites

"4. Neurologiset potilaat

Uusissa ohjeissa on selkeästi sanottu että Meilahteen ei tule ohjata ei-omatoimisia potilaita (=päivittäistä apua perustoiminnoissa). Toi kirjallinen lisäys mitä tarkoittaa ei-omatoiminen helpottaa varmasti vanhaan verrattuna. Sehän oli vanhassa ohjeessa hämärämmin selitetty."

tohon nyt vielä semmonen lisäys,että kyllä ne mieluusti kannattaa konsultoida ja kaupassa käymättömyyttä ja lääkkeiden jakoa ei kovin herkästi kannata pitää omatoimisuudenlaskuna.mieluummin ajattelisin niin,että neurologin kautta muualle,kuin muun kautta neurologille.kannattaa asettautua vähän joskus potilaan asemaan ja ajatella yksilöllisesti ,kuin tuijottaa ohjeistusta.

huutoahan tulee kuitenkin silloin tällöin ja kyllä maailmaan ääntä mahtuu.

"to ride,shoot straight and speak the truth"

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Tabisti

Doh!

Lisäyksenä kysymääsi todellakin mariasta on poistunut päivystysleikkaukset eli uuden ohjeen mukaan kaikki mahd. leikattavat kirurgiset ohjataan meilahteen(esim. verioksentelu,veriripuli,kovat vatsanpeitteet vatsakipupotilaalla,perusteltu epäily umpparista jne.).

muut kirurgiset potillaat menevät postinumeron mukaan joko malmille tai mariaan. Postinumerojako sama kuin sisätaudeissa.

Urologiset keskitetty mariaan.

Tosta ohjeiden muuttumisesta todettakoon että keskustelut hoitoonohjauksesta keuhkotautien osalta ovat vielä kesken eli muutoksia odotetaan 8)

Neurologisista sen verran että käytännoksi on muodostunut että meilahteen ei ohjata hoitolaitosten potilaita eikä kotona asuvia jotka pystyvät olemaan kotona vain päivittäisen kotiavun kanssa.

T:Tabisti

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...