Guest hoituri62 Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 Kellään mitään hyvää ja tehokasta keinoa kuinka toimia seuraavassa tilanteessa; Olen tehnyt nyt keikkaa erääseen kunnan sosiaalipuolen päihde yksikköön ja törmäsin perin kummaan tilanteeseen,siellä työskentelee yöhoitajana ihminen jolla ei ole minkäänlaista alan koulutusta ,ei lupaa jakaa lääkkeitä ja tällä ihmisellä on vakinainen toimi 8) Kun tätä ihmistä on yritetty työntekijöiden toimesta saada siirrettyä muihin tehtäviin on törmätty esimiesten kummalliseen suhtautumiseen, valittajat on "puhuteltu" ja tämä ko; henkilö jatkaa toimessaan uhkaillen milloin esimiehiä milloin muita työntekijöitä lakimiehillä, kertokaa ihmeessä kuinka tämä on edes mahdollista,eikö kunta riko tässä törkeästi jo lakia ?? Olen tehnyt ko; paikkaan useamman kuukauden määräyskirjan alkaen nyt kesällä mutta ei oikein jaksa ymmärtää tälläistä tilannetta joka nyt tuli esille !! Mitä sanoo laki ? Voinko kieltäytyä tekemästä öisin töitä sellaisen ihmisen kanssa joka ei omaa koulutusta?
jeejee Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 siellä työskentelee yöhoitajana ihminen jolla ei ole minkäänlaista alan koulutusta ,ei lupaa jakaa lääkkeitä ja tällä ihmisellä on vakinainen toimi Voinko kieltäytyä tekemästä öisin töitä sellaisen ihmisen kanssa joka ei omaa koulutusta?  Miksi pitäisi kieltäytyä tekemästä työtä ihmisen kanssa jolla ei ole virallista pätevyyttä?
Guest hoituri62 Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 No herranjestas sentään kertooko tämä lainaus sinulle mitään? Sosiaalihuollon kelpoisuudet määräytyvät sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusehdoista annetun asetuksen (A 804/1992) mukaan. Kyseisen asetuksen 5 § mukaan kelpoisuusehtona 'hoito-, huolenpito-, kasvatus- tai kuntoutustehtäviin on tehtävään soveltuva vähintään kouluasteinen sosiaali- tai terveydenhuoltoalan taikka muun alan ammatillinen tutkinto'. >lainaus ammattiliiton sivulta< Ymmärtäisin jos ko; henkilö olisi alan opiskelija ja oppisopimus suhteessa kuntaan,aikoinaan kun kaupunki laittoi kaikki Kodinhoitajat lisäkoulutukseen oli työuraa takana vuosi tai vuosikymmeniä vedottiin juuri tähän lakiin koska kotipalvelussa annettiin lääkkeitä asiakkaille,kun tekee työparina töitä kouluttamattoman kanssa vastuu lääkinnällisestä ja muusta hoidosta on sillä jolla se koulutus on on aika raskasta yksin kantaa tätä taakkaa jos tarkoitus on että työparina tehdään töitä...... Nyt on kysymys työstä jossa vastuu oikeasta lääkityksestä ja lääkkeellisen hoidon seurannasta on suuri, siis mikä sinulle jäi asiasta epäselväksi? 8)
jeejee Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 Nyt on kysymys työstä jossa vastuu oikeasta lääkityksestä ja lääkkeellisen hoidon seurannasta on suuri, siis mikä sinulle jäi asiasta epäselväksi?  8) Se jäi epäselväksi ettet kertonut alkuperäisessä viestissäsi että kuuluuko tämän epäpätevän henkilön työtehtäviin jotakin sellaista että se ammatillinen pätevyyskirja olisi välttämätön. Se että vain osalla/yhdellä työvuoron ihmisistä on oikeus antaa lääkkeitä lienee vallitseva käytäntö pääosassa sairaaloita. Esim sairaanhoitaja/perushoitaja on tavallinen työpari, ja silloin ei tarvitse miettiä kuka hoitaa lääkkeet. Ja kyllä sen raskaan vastuun lääkinnällisestä hoidosta loppupelissä kantaa kuitenkin lääkäri, et sinä. Ilman ammatillista pätevyyttä olevia hoitajia jotka ovat tehtäviinsä kouliintuneet työn ohessa on paljon työelämässä. Onneksi sentään vähenemään päin. Monella muodollisesti epäpätevällä on takanaan mittava työura, joten suoralta kädeltä ei kannata sellaisen kolleegan ammattitaitoa ylenkatsoa.
Lääkärihoitaja Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 Kyllä olen useinkin törmännyt tähän että esim. yliopistosairaalan yössä on sh, joka hoitaa i.v, p.o- lääkkeet sun muut ja sitten joku keltanokka lääketieteenopiskelija, viimeksi 5 kk opiskellut, eikä osannut verenpainemittaria käyttää 8) Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!
dino Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 Vähän vastaava tilanne on nyt päällä monissa terveyskeskuksissa kun hoitotakuun myötä byrokraattisella päätöksellä on tehty terveyskeskusavustajista ammattitaidottomia. Vaikka olisi vuosikymmenien kokemus poliklinikkatyöskentelysta niin enää ei TKA saisi antaa hoito-ohjeita, osallistua hoidollisiin toimiin tms. Onneksi tässä asiassa on maalaisjärkeä osattu käyttää sopivassa suhteessa.
Guest hoituri62 Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Nyt on kysymys työstä jossa vastuu oikeasta lääkityksestä ja lääkkeellisen hoidon seurannasta on suuri, siis mikä sinulle jäi asiasta epäselväksi? ;) Se jäi epäselväksi ettet kertonut alkuperäisessä viestissäsi että kuuluuko tämän epäpätevän henkilön työtehtäviin jotakin sellaista että se ammatillinen pätevyyskirja olisi välttämätön. Se että vain osalla/yhdellä työvuoron ihmisistä on oikeus antaa lääkkeitä lienee vallitseva käytäntö pääosassa sairaaloita. Esim sairaanhoitaja/perushoitaja on tavallinen työpari, ja silloin ei tarvitse miettiä kuka hoitaa lääkkeet. Ja kyllä sen raskaan vastuun lääkinnällisestä hoidosta loppupelissä kantaa kuitenkin lääkäri, et sinä. Ilman ammatillista pätevyyttä olevia hoitajia jotka ovat tehtäviinsä kouliintuneet työn ohessa on paljon työelämässä. Onneksi sentään vähenemään päin. Monella muodollisesti epäpätevällä on takanaan mittava työura, joten suoralta kädeltä ei kannata sellaisen kolleegan ammattitaitoa ylenkatsoa. En todellakaan ylenkatso mitään tai kenenkään ammattitaitoa ,mutta en sanoisi n. 5v. kokemusta ja vieläpä eri tehtävistä kuin nykyisestä tosin samalla työnantajalla mitenkään mittavaksi työuraksi !! Minusta nyt on vain niin ,että jos samaan tehtävään sijaiseksikin haettavalta henkilöltä vaaditan tietty ammattitutkinto ja taito/työkokemus se silloin tulee EHDOTTOMASTI olla vaki porukallakin! Kun nyt on kysymyksessä kuitenkin vieroitushoidoista vaikka vastuu lääkityksestä ensisijaisesti toki on hoitavalla lääkärillä myös hoitajalla on vastuunsa antaessaan ja jakaessaan ko; lääkitystä,pitää myös olla kykyä ja taitoa seurata lääkityksen vaikutuksia tai mahdollisisa sivuoireita ja tarvittaessa kykyä päättää tarvitseeko potilasta ohjata johonkin toiseen yksikköön saamaan apua! Kun kerran on olemassa laki joka määrittelee kuka saa tehdä ja mitä ,on minusta pirun turhauttavaa 6v. opiskelleena ja pitkään alalla olleena todeta kuinka lakia väännetään ihan oman mielen mukaiseksi,olinkin hiukan yllättynyt että täällä sai näin paljon negatiivista ja erimielistä palautetta asiasta ihmisiltä joiden luulisi joskus joutuneen tilanteeseen jossa tuntee itsensä kuormamuuliksi kun saa yksin vastata koko osastosta kun toinen voi vedota siihen ettei tarvitse tehdä mitään kun ei ole koulutustakaan,ammattietiikka missä ?
Guest Toimi Posted May 23, 2005 Posted May 23, 2005 ...saa yksin vastata koko osastosta kun toinen voi vedota siihen ettei tarvitse tehdä mitään kun ei ole koulutustakaan,ammattietiikka missä ? Tehtäväjaollahan tuosta selviää hyvin. On varmasti joitain asioita joita työparisi voi tehdä, oli koulutusta tai ei. On myös työpisteitä, joissa joutuu valvomaan yksin. Kouluttamaton työpari on sentään työpari. Nyt ei pidä liikaa takertua siihen, että kouluttamaton esim. veisi työpaikan koulutetulta. Työnantaja kantaa vastuun kuitenkin loppukädessä tästä järjestelystä. Työpaikassasi hoidetaan vieroitusoireisia ja terveydentilan seuranta on tärkeää. Siksi vuorossa on aina sairaanhoitaja. Ehkä tämä tilanteesi ei aukea täysin kaikille samalla tavoin kuin itse sen koet. Saattaisin hyvinkin valvoa esim. katkaisuhoito-osastolla siviilipalvelusmiehen tai suojatyötä tekevän kanssa. Kyllä sellaisissa hoitopaikoissa yövuoroissa painaa enemmän silmäluomet kuin vastuu ja työparin kanssa pysyy paremmin virkeänä.
Guest hoituri62 Posted May 24, 2005 Posted May 24, 2005 ...saa yksin vastata koko osastosta kun toinen voi vedota siihen ettei tarvitse tehdä mitään kun ei ole koulutustakaan,ammattietiikka missä ? Tehtäväjaollahan tuosta selviää hyvin. On varmasti joitain asioita joita työparisi voi tehdä, oli koulutusta tai ei. On myös työpisteitä, joissa joutuu valvomaan yksin. Kouluttamaton työpari on sentään työpari. Nyt ei pidä liikaa takertua siihen, että kouluttamaton esim. veisi työpaikan koulutetulta. Työnantaja kantaa vastuun kuitenkin loppukädessä tästä järjestelystä. Työpaikassasi hoidetaan vieroitusoireisia ja terveydentilan seuranta on tärkeää. Siksi vuorossa on aina sairaanhoitaja. Ehkä tämä tilanteesi ei aukea täysin kaikille samalla tavoin kuin itse sen koet. Saattaisin hyvinkin valvoa esim. katkaisuhoito-osastolla siviilipalvelusmiehen tai suojatyötä tekevän kanssa. Kyllä sellaisissa hoitopaikoissa yövuoroissa painaa enemmän silmäluomet kuin vastuu ja työparin kanssa pysyy paremmin virkeänä. Sikäli olet väärässä että läheskään kaikilla työpaikoilla jossa olen ollut EI SH:oo ole ollut työvuorossa! En pelkää että kukaan kouluttamaton vie työpaikkaani !! Mutta jostain syystä nyt kukaan ei ole tajunnut pointtia eli tätä; Jos kerran sijaiseltakin vaaditaan SAMAAN TYÖTEHTÄVÄÄN jota tämä kouluttamaton tekee tietty ammattitutkinto ja työkokemus kuinka voidaan vaatia mitään jos vakinaisena on sellainen joka ei täytä näitä kriteereitä,kyllä minäkin voin ja olenkin valvonut sellaisen kanssa joka ei omaa koulutusta,mutta minusta nyt vain on huutava vääryys että vaaditaan mieletön kokemus ja ammattitutkinto että saa tehdä ko; paikassa edes muutaman viikon sijaisuutta. Tasavertaisuutta tässä peräänkuulutan edelleen!
Olli Posted May 24, 2005 Posted May 24, 2005 Tasavertaisuutta et tule hoitoalalta koskaan löytämään. Miksi toisilla on pidempi kesäloma kuin toisilla ? Miksi toiset pääsevät eläkkeelle 5 vuotta nuorempina kuin toiset ? Miksi...? Työn orjat sorron yöstä nouskaa..maan ääriin kuuluu KUTSUMUS ?
Guest Toimi Posted May 25, 2005 Posted May 25, 2005 Jos kerran sijaiseltakin vaaditaan SAMAAN TYÖTEHTÄVÄÄN jota tämä kouluttamaton tekee tietty ammattitutkinto ja työkokemus kuinka voidaan vaatia mitään jos vakinaisena on sellainen joka ei täytä näitä kriteereitä Tuossa on tietysti asia, joka herättää kysymystä. Ehkäpä tällä työntekijällä on se laissa vaadittu 'hoito-, huolenpito-, kasvatus- tai kuntoutustehtäviin on tehtävään soveltuva vähintään kouluasteinen sosiaali- tai terveydenhuoltoalan taikka muun alan ammatillinen tutkinto'. Eli ei tarvitse olla sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattitutkinto. Voi ola muun alan ammatillinen tutkinto, minkä perusteella sopii hoito- ja huolenpitotehtäviin. Näin tulkitsisin ainakin minä tuota asetusta. Kannattaisikohan ehkä kysyä sitä henkilöltä itseltään. Pahoittelut jos yleinen palaute tästä aiheesta vaikuttaa ymmärtämättömältä. Olen tottunut vain huomaamaan, että se, joka titteliin tuijottaa, katajaan kapsahtaa... Vai kävikö tässä nyt niin, että omat koirat purivat. :P
Guest hoituri62 Posted May 25, 2005 Posted May 25, 2005 Jos kerran sijaiseltakin vaaditaan SAMAAN TYÖTEHTÄVÄÄN jota tämä kouluttamaton tekee tietty ammattitutkinto ja työkokemus kuinka voidaan vaatia mitään jos vakinaisena on sellainen joka ei täytä näitä kriteereitä Tuossa on tietysti asia, joka herättää kysymystä. Ehkäpä tällä työntekijällä on se laissa vaadittu 'hoito-, huolenpito-, kasvatus- tai kuntoutustehtäviin on tehtävään soveltuva vähintään kouluasteinen sosiaali- tai terveydenhuoltoalan taikka muun alan ammatillinen tutkinto'. Eli ei tarvitse olla sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattitutkinto. Voi ola muun alan ammatillinen tutkinto, minkä perusteella sopii hoito- ja huolenpitotehtäviin. Näin tulkitsisin ainakin minä tuota asetusta. Kannattaisikohan ehkä kysyä sitä henkilöltä itseltään. Pahoittelut jos yleinen palaute tästä aiheesta vaikuttaa ymmärtämättömältä. Olen tottunut vain huomaamaan, että se, joka titteliin tuijottaa, katajaan kapsahtaa... Vai kävikö tässä nyt niin, että omat koirat purivat. :P Niinpä niin tämä henkilö ei omaa mitään sosiaali tai terveysalan tutkintoa ja on minulle täysi mysteeri millä keinoin virkansa sai! Pohjana ammattiura armeijassa ei muuta!
Guest Heksa Posted May 26, 2005 Posted May 26, 2005 Voi ola muun alan ammatillinen tutkinto, minkä perusteella sopii hoito- ja huolenpitotehtäviin. Näin tulkitsisin ainakin minä tuota asetusta. Eikös ura armeijassa ole juuri tuota? 8)
Guest hoituri62 Posted May 26, 2005 Posted May 26, 2005 Voi ola muun alan ammatillinen tutkinto, minkä perusteella sopii hoito- ja huolenpitotehtäviin. Näin tulkitsisin ainakin minä tuota asetusta. Eikös ura armeijassa ole juuri tuota? ;D Juu sitähän sen on oltava 8)
Guest möhkö Posted June 25, 2005 Posted June 25, 2005 Omalla työpaikallani parikin kouluttamatonta. Saavat pistellä, annostella ja jakaa lääkkeet, arvioida asiakkaiden hoidontarpeen yms. yms. Ja sama palkka kuin LH:lla+ tietenkin ikälisät... Heitä ei voi vain vakinaistaa kun sen kuulemma laki kieltää... :-
Bianca Posted August 15, 2005 Posted August 15, 2005 Rinnekodissa Espoossa sama homma. Tosin miks kieltäytyä tekemästä töitä kouluttamattoman kanssa jos paikka "iisi" - ymmärrän jos akuutti osasto, tms..mut sellasis ei varmaan tuollaista tule vastaan.
Guest Max69 Posted September 5, 2005 Posted September 5, 2005 Omalla työpaikallani parikin kouluttamatonta. Saavat pistellä, annostella ja jakaa lääkkeet, arvioida asiakkaiden hoidontarpeen yms. yms. Ja sama palkka kuin LH:lla+ tietenkin ikälisät... Heitä ei voi vain vakinaistaa kun sen kuulemma laki kieltää... :- No johan on.....lain vastaista .......eli "vastuu" heidän tekemisistään on jollakin muulla ........) Itse tein kouluttamattomana usean vuoden keikkoja, mutta en osallistunut lääke tai hoidollisiin toimenpiteisiin muuten kuin avustajana, paitsi sain insuliini pistokoulutuksen ja lääkäriltä pistoluvan.
Bianca Posted September 5, 2005 Posted September 5, 2005 Omalla työpaikallani parikin kouluttamatonta. Saavat pistellä, annostella ja jakaa lääkkeet, arvioida asiakkaiden hoidontarpeen yms. yms. Ja sama palkka kuin LH:lla+ tietenkin ikälisät... Heitä ei voi vain vakinaistaa kun sen kuulemma laki kieltää... :- No johan on.....lain vastaista .......eli "vastuu" heidän tekemisistään on jollakin muulla ........) Itse tein kouluttamattomana usean vuoden keikkoja, mutta en osallistunut lääke tai hoidollisiin toimenpiteisiin muuten kuin avustajana, paitsi sain insuliini pistokoulutuksen ja lääkäriltä pistoluvan. Niin. Onhan se totta, että kouluttamaton on toisen vastuulla... Meillä aikanaan kouluttamattomat olivat esimiehen vastuulla. -iso vastuu.. Muokkaus:lainaukset -Ketorin-
Guest muumi Posted September 9, 2005 Posted September 9, 2005 Eiköhän ohjaaja ole saanut sisäisiä koulutuksia vuosien varrella, päihdehuollon paikoissa on paljonkin kouluttamattomia, mutta eiköhän parinkymmenen v työkokemus auta jo hommien hoidossa. Mites vanha msh:n koulutus sitten, kesti n.6 kk ja hyvin ovat työssään pärjänneet!!!!
medicine Posted September 9, 2005 Posted September 9, 2005 kotihoidossa oli yks tyttö jolla ei ollut mitn hoitoalan kokemusta.. valitti aina vaan että työtehvät ovat ykstoikkoisia (pesemista) todella tärkeäähän tuo on. Ei annettu sen jakaa lääkkeitä, pistää tai muutakaan ku ei ollut koulutusta. Tietty ketjun ekassa viestissä oltiin huolissaan siitä lääkepuolesta. Minun kaveri sairaalassa juuri valmistumassa lh ei saanut jakaa lääkkeitä tai antaa, aina piti olla sh ja kotihoidossa saa lh pistää ja jakaa lääkkeet ja vaikka mitä. Mä ainakin kysyisin ihan ammattiliitosta tota asiaa ellet jo niin ole tehnyt You are not dead yet. But watch for further reports.
Guest C-Vita Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 Ns. kolmannen sektorin hoitopaikoissa, päihdepuolella on paljonkin täysin kouluttamattomia työntekijöitä. Ja onhan tää varmastikin poistuva ongelma. Ei kai katkoilla ja kunnallisella puolella enää niin tavallista kuin ennen. 80 luvun loppupuolella, kun uraani virittelin käyntiin, sai täysin kouluttamattomana, ja en todellakaan ollut käynyt sitten muuta kuin armeijan, ajaa ambulanssia ja toimia "hoitajana" kuljetuksen aikana. Käytännössä tämä tarkoitti kaikkia niitä hoitotoimenpiteitä, jotka olivat välttämättömiä. Elvytykset tietysti mukaanlukien. Huh huh mitä puoskarointia. Mutta ei sitä silloin oikein tajunnut mitä oli tekemässä. Ja ihan sillei vain, että molemmat työvuorossa olevat työntekijät oli kouluttamattomia. En kerennyt moista harjoittaa pitkään kun aloitin koulun. Ja tk-lääkärihän tuon takana oli silloinkin, ihan lakipykälien mukaisesti, sk-firman ollessa yksityinen. On ne ajat siitä sitten vähän muuttuneet.. Ei nykyisin mennä psy puolellekaan ilman koulutusta. Vähän täytyy olla opintoja takana. Ja kyllä ne päihdepuolen kouluttamattomat taitaa myös olla sellainen katoava osa hoitokulttuuria. Edelleen muistutan tuosta 3. sektorista joka paikoin on melko vankan aseman saavuttanut päihdehoidoissa Suomessa ja siellä noita kouluttamattomia tulee jatkossakin vastaan.
Cardina Posted September 22, 2005 Posted September 22, 2005 Kohta ollaan taas siinä pisteessä kuin 80-luvulla, jolloin rekrytoitiin kaikki mahdolliset kahdella jalalla kulkevat hoitotyöhön. Työvuorossa ollessa, jos näki jonkun tuttavan-tuttavan kulkevan kadulla, niin ikkunasta huikkastiin "työpaikkahaastatteluja". Joskus se jopa tuotti tulosta. Sitten tulivat onneksi virolaiset virkasiskot hankkimaan Lada-rahoja, mutta silloin oli virolainen koulutus (=venäläinen) sitä luokkaa, että käytännössä he olivat myös sairaanhoitajan tehtäviin kouluttamattomia. Silloin olivat ylihoitajatkin nöyriä ja ystävällisiä, juoksivat käytävillä opiskelijoiden perässä maanitellen. Aina kun minun pitää valita kahdesta pahasta, kokeilen sitä pahaa, johon en ole vielä tutustunut. - Mae West -
Guest C-Vita Posted September 22, 2005 Posted September 22, 2005 Just 80 luvulla tapahtu vielä näin hulluja asioita; hoitaja ja potilas sukupuoliyhteydessä yövuorossa, psyk. sairaalassa, hoitaja lyö potilasta (tätä tapahtui päivittäin ja kyseinen vippari oli vielä suosiossa), henkilökunta poistuu työpaikalta ja jättää osaston, jne. Ja oishan vanhemmilla hoitajilla vaikka mitä tarinoita. Onneks kouluttamattomia hoitajia ei enää sallita siinä määrin. Eli hoituri62:n huoli on tästä vinkkelistä katsottuna turhaa. Mutta ainahan sitä voi pohdiskella..
Cardina Posted September 23, 2005 Posted September 23, 2005 Just 80 luvulla tapahtu vielä näin hulluja asioita; henkilökunta poistuu työpaikalta ja jättää osaston, jne. ..ja ihan vuonna 2004; sh poistui kesken työvuoron tunniksi lääkekaapin avaimet taskussaa kenellekään ilmoittamatta - kävi nääs parturissa välillä. Onhan se hyvä, että tukka on hyvin! Aina kun minun pitää valita kahdesta pahasta, kokeilen sitä pahaa, johon en ole vielä tutustunut. - Mae West -
Guest C-Vita Posted September 23, 2005 Posted September 23, 2005 Vuonna 2002 kun kaipasimme lääkäriämme iltapäivällä uusien potilaiden katsomiseen, ilmoitti hän yllättäen puhelimessa (vaikka aamulla paikalla olikin ollut) olevansa Itävallassa.. Meni off topic sillä kyseinen lääkäri oli toki pätevä. Kiireinen vain. Unohti ilmoittaa menonsa. Heh. Palataan ruotuun...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.