Jump to content

Tarttuuko c-hepatiitti verensokerimittarista?


liiz
 Share

Recommended Posts

Jos c-hepatiittia sairastavalta mitataan verensokeri, voiko se tarttua seuraavalle ei-sairastavalle potilaalle, jos käytössä on sama mittari? Kuinka todennäköistä tartunnan saaminen on? 

Link to comment
Share on other sites

Jos c-hepatiittia sairastavan potilaan verta joutuu mittarin pinnoille, mittaria ei puhdisteta ja siitä kulkeutuu verta seuraavan potilaan limakalvoille tai ihorikkoon niin tartunta on tietysti mahdollinen. Ihan tavallista muovia se verensokerimittari on siinä missä vaikka kuukakärkikynä.

Tartunnan voit estää

1) puhdistamalla mittarin käytön jälkeen

2) olemalla hieromatta mittaria kenenkään haavoihin ja estämällä potilaita nuolemasta mittaria

Link to comment
Share on other sites

Jos et käytä samaa liuskaa tai lansettia niin kai se tartunnan riski on aikalailla 0 %. Ellet sitten sotke mittaria vereen ja hiero sitä seuraavan potilaan avohaavaan, mutta tuskin sekään ihan vahingossa onnistuu. 

Veri siis ei mene mittarin sisälle liuskasta missään vaiheessa mittausta, liuskan ja laitteen välillä liikkuu ainoastaan sähköä. 

Edited by Julma
Taas jupet oli nopeempi :D
Link to comment
Share on other sites

Merkittävin realistinen riski on jos likaisilla hanskoilla kaivetaan niitä liuskoja purkista ja saadaan sinne joku taudinaiheuttaja ja sitten tökitään saastunutta liuskaa seuraavan potilaan lansetinpistämään. Tällöinkin saa olla melkoisen huono tuuri että saa tartunnan aikaan kun veri liikuu lähinnä potilaasta ulospäin.

Link to comment
Share on other sites

Joskus kun näitä kysymyksiä tartuntauteihin liittyen katselee, niin ihmettelen että miten kysymyksen esittäjä käy sitten kuitenkin esimerkiksi julkisessa vessassa???

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...