Jump to content
 
jussikoo

Mt- ja Päihdetyö/ Kokemusasiantuntijuus

Recommended Posts

jussikoo

Mitä mieltä Te, mt- ja päihdetyötä tekevät lähi- ja sairaanhoitajat olette ylipäänsä näistä ns.kokemusasintuntijoista?! Hyväksyisittekö tällaisen ihmisen työyhteisöönne, ja pitäisitte häntä vertaisena työntekijänä siinä missä muitakin samaa, tärkeää työtä tekeviä henkilöitä? Vai olisiko hän enemmän pakollinen paha työyhteisössä? Ja nyt korostan: tämän ajatuksen EI OLE TARKOITUS lietsoa mitään negatiivista näitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat oman koulunsa käyneet läpi jossain muualla, ja sitten vielä kokemusasintuntijuus-koulutus siihen päälle. Heräsin vain tänä aamuna, ja tämä aihepiiri pyöri mielessä jonkun verran sen ajankohtaisuuden myötä, ja nyt kun näitä koulutuksia on alkanut olemaan jo laajemman yleisön tiedossa.

Onko tällainen asiantuntija teidän mielestänne enemmän vain kasvot ja yhden ihmisen tarinan päihteidenkäyttäjän elämästä esim.kouluille ja muihin yhteisöihin antava henkilö?? Vai työntekijä siinä missä muutkin? JOS olisitte tällaisen henkilön pitämässä koulutustilaisuudessa, kuuntelisitteko te häntä, ottaisitte kuulemastanne avaimia omaan työhönne? Vai kuuntelisitteko vain ns.ex-päihteidenkäyttäjän ja/tai mt-ongelmaisen tarinan ilman sen kummempaa pohdintaa, tai kysymyksiä??

Voisiko tällainen kokemusasiantuntija todella tehdä teidän työyhteisössänne merkittävää työtä, TEIDÄN mielestänne? Mikään esimiespaska minua ei niinkään kiinnosta (toki kunnia myös heille, jotka johdossa toimivat, "esimiespaskalla" tarkoitin lähinnä johdon kommentteja) vaan nimenomaan teidän hoitajien ja kenttätyötä tekevien mielipiteenne ja kokemuksenne näistä ihmisistä? Entä, jos tällä teidän kollegallanne olisi Korvaushoito päällä? Toki ette sitä edes tietäisi tod.näk.mutta oletetaan niin?

 

Tarkoitus herättää vapaata keskustelua aiheesta, ei lyttäystä. Kaikki kommentit ovat tärkeitä ja kiinnostavat. Kyselen mielenkiinnosta ja alaan liittyen.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Kunkku

Olennaisin kysymys on varmaan, että mitä se tieto on mitä kokemusasaintuntija pystyy tarjoamaan ja miten ja kuka sen sitten soveltaa hoitotyöhön.

Onhan meillä joskus käyttöä käytännön osaamiselle kun ihmetellään esimerkiksi miksi kaikki on viimeaikoina halunnut Gabrionin lääkelistalleen... Sekin lähinnä sen takia, että onko tuossa nyt joku hype päällä.

Muokattu - Kunkku

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Mielipide vain

En pidä tätä hyvänä ideana, koska kokemusasiantuntijat ovat subjektiivisia toimijoita, toisin kuin hoitajat, joiden kuuluu toimia objektiivisesti ja hoidollisesti. Näiden välille voi tulla ristiriita, toki riippuen kokemusasiantuntijasta, mutta omien kokemusteni mukaan tämä kääntyy liian usein hoitoa vastaan, sen sijaan että täydentäisi sitä. Joissakin muissa yhteyksissä kokemusasiantuntijoille on paikkansa, kunhan vain muistavat, että kyse on omista kokemuksista, ei mistään kaikkea kattavasta tieteellisestä faktasta.

Samasta syystä kannatan ehdotonta karsintaa hoitoalalle, mikäli taustalla on mielenterveys- tai päihdeongelmia. Tämä onkin nykypäivänä suoranainen vitsaus varsinkin lähihoitajakoulutuksessa ja aiheuttaa jo ongelmia työpaikoilla. 

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Kunkku

Mt-päihdetyö on lähtökohtaisesti kuitenkin psyykkisesti erittäin raskasta työtä. Jos oma elämä ei ole täysin kunnossa, niin onnistuuko se työnteko? Mt-päihde taustaisilla se oma elämä voi toki olla kunnossa, mutta yleensä siellä on taustoja jotka voivat vaikuttaa työntekoon.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: hevoisenmuna

entä jos sillä hoitajalla onki enemmän kokemusta niistä faktoista?

ei kaikki mt kuntoutujat keksi omia tarinoita.

 

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×