Jump to content
 
SUmiMIre

Mt-asiakkaita per päivä? Suositus.

Recommended Posts

SUmiMIre

Työskentelen perusterveydenhuollossa psyk.sairaanhoitajan vastaanotto työssä. Ikuinen keskustelun aihe on asiakaskäynti määrät per päivä :(

Kysyisinkin onko missään määritelty mikä on suositus vastaanottokäyntien määrä per työpäivä mielenterveys- ja /tai päihdetyössä yhdellä työntekijällä?

Tai vaihtoehtoisesti kokemuksia siitä mikä käytännössä on realistinen määrä ajatellen myös työntekijän kuormitusta?

Tarkkaa määräähän ei voida sanoa koska toinen asiakas on työllistävämpi/kuormittavampi kuin toinen. Kuitenkaan ei voida pitää vertailukohtana somaattisen puolen sh:n asiakas käyntimääriä, joissa poistetaan tikit, annetaan rokote, putsataan haava ym tehtäviä joita pystyy hoitamaan useitakin tunnin aikana hyvin sattuessa..

 

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
quartz

Suositusta on vaikea varmasti antaa. Käyntien määrä per päivä määräytyy aika nopsaan sen mukaan, kuinka pitkä yhden asiakkaan aika siinä vastaanotolla on. Onko työsi akuuttityötä vai ajanvarauksella toimivaa, jossa asiakkaat käyvät useamminkin kuin kerran vastaanotollasi? Konsultoivassa akuuttityössä yhden asiakkaan tapaaminen saattaa hyvinkin viedä tunteja, eikä siinä siten kovin montaa päivässä ehdi. Ainakaan kuormittumatta. Voi myös miettiä sitä, mitä esimerkiksi 15min ajalla se asiakas/potilas siitä saa? 

Sen verran tiedän, että erikoissairaanhoidossa toiset ottaa kolme asiakasta päivässä, toisten ottaessa kuusi tai kahdeksan. Ja samaa palkkaa kaikki saa.

 

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: psyk sh

Työskentelen sairaalan yhteydessä olevalla psyk. pkl:lla, suurin osa työstä on ajanvarauksellista ja hoitosuhteisiin painottuvaa, sisältäen myös omien potilaiden akuuttiluonteisen työn. Pieni osa työstä on ryhmä- ja konsultaatiotyötä, joka voi olla potilaskeskeistä tai työnohjauksellista, esimerkiksi pohditaan potilaan hoitoa yhdessä muiden erikoisalojen kanssa. Lähes kaikilla pkl:n potilailla on monta ongelmaa, joista psykiatrinen/mielenterveydellinen ongelma on vain yksi muiden joukossa. Ohjeellinen minimi asiakkaita per päivä on 4, mutta käytännössä pitäisi pyrkiä saamaan enemmän suoritetta aikaan. Aikataulun kanssa on kieltämättä usein haasteita, kun pitäisi mahduttaa päiviin sekä vastaanotto-, ryhmä-, konsultaatio- ja akuuttityötä.

 

Työssä jaksaminen suhteessa päivittäiseen potilasmäärään on yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa käyntimäärien lisäksi moni muukin tekijä (esimerkiksi kirjaaminen, työntekijän ja työyhteisön ominaisuudet). Itse pidän työssä jaksamisen kannalta optimaalisena määränä 4-5 asiakasta per täysi työpäivä. Tällöin on mahdollista antaa moniongelmaiselle potilaalle laadukasta psykiatrista hoitoa. Laatu tarkoittaa mielestäni usein yksinkertaisesti sitä, että työntekijällä on tarpeeksi aikaa käydä potilaan kanssa läpi tärkeitä asioita ja riittävän syvällisellä tasolla, jotta tavoitteellinen hoitotyö olisi mahdollista. Päivittäisen potilasmäärän lisäksi tärkeää on myös hoidossa olevien potilaiden määrä, jonka pitää olla järkevällä tasolla jo työn hallittavuuden vuoksi.

 

Mikäli päivässä ottaisin vastaan 6-7 potilasta (ohjeellisen ajan vastaanottokäynnille ollessa 45min, kun mielestäni sen olisi useimmiten syytä olla 60min), se tarkoittaisi sitä, ettei pelivaraa aikataulun kannalta oikein olisi. Luultavasti tuolla määrällä en myöskään jaksaisi kauan tehdä työtäni laadukkaasti. Mielestäni työntekijän jaksaminen on kuitenkin tällaisessa työssä ensiarvoisen tärkeää. Suuriin suoritusmääriin tiukoilla aikaraameilla tähtäävä työ olisi osittain organisaation tarpeille perustuvaa, ei niinkään potilaiden tarpeille, eikä se myöskään hyödyntäisi potilaita parhaimmalla tavalla. Painetta käyntimäärien lisääntymiselle kuitenkin on, avohoidon lähetteiden määrä on eri puolilla maata kasvanut jopa 20-30% vuodessa ja en ole kuullut, että resursseja olisi missään lisätty vastaavassa suhteessa.

 

 

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×