Jump to content

Kotihoito ja harhailevat vanhukset


Guest Kysyvä

Recommended Posts

Ajatellaan, että olet menossa dementoituneen vanhuksen luo ensimmäistä kertaa kotikäynnille,  häntä ei näy missään ja tilanne on se, että kovalla talvipakkasella sinun on annettava vanhuksesta tuntomerkit poliisille. Hyvällä tuurilla asiakkaalla on omainen, joka osaa kuvata asiakkaan tai työvuorossa on joku joka on vanhukselle tuttu. Muuten tilanne on aika mahdoton. Onko missään työpaikalla erikseen mietitty ketkä nämä asiakkaat on, joista olisi tarpeen olla kuvallisena/kirjallisena tuntomerkit? Missä nämä tuntomerkit voisi olla näkyvillä ja mistä keikkalainenkin ne voisi löytää? Laitetaanko kotihoidon puolelta omaisille pyyntöjä, että laittaisivat asiakkaasta tuoreen valokuvan näkyville? Onko työpaikallanne ollut näistä asioista puhetta?

Link to post
Share on other sites

Ainakin jossain hoivakodeissa on perustietolomakkeessa valokuva potilaasta. En ole kotihoidon asiakkailla muistaakseni nähnyt. Siellä potilastietojärjestelmässähän ne olisi kaikkien nähtävillä / tulostettavissa. Ei taida ihan kaikki järjestelmät tuohon taipua.

Kadonneet dementikot on kyllä haasteellisia siinä määrin, että monesti osaavat kuitenkin toimia loogisesti (pukea ulkovaatteet, käyttää asianmukaista kävelyväylää, väistää autoja, jne) niin eihän niihin sivullinen osaa huomiota kiinnittää ennen kuin jostain syystä aukeaa kolmea lausetta pidempi keskustelu. 

Useamman harhailijan muistan taksikuskin bonganneen kun asiakas ei ole oikein tiennyt mihin pitäisi mennä tai muuten höpötellyt sekavia. 

Link to post
Share on other sites

Niin no toki ois ensisijaista miettiä onko koti vanhukselle silloin oikea paikka kun on taipumusta lähteä harhailemaan. Meillä oli työyhteisössä puhetta tästä asiasta ja esimies sanoi, että mikäli nähdään tarpeen tallentaa tietojärjestelmään valokuvia niin se tulisi ylemmällä taholla miettiä miten se toteutetaan. Toki kuvausluvat ois oltava kunnossa. Luultavasti helpointa olisi se kun asiakkaan luvalla omainen tai ystävä ottaisi tuokuvan ja se löytyisi asiakkaan jääkaapin ovesta tms.

Link to post
Share on other sites

Ovihälytin. GPS-ranneke. Mutta yleensä silti soitto 112, niin poliisi laitaa tietoa taksikuskeille että pitävät silmät auki.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Rekisteröidy yhteisöömme

    Tervetuloa joukkoon!

×
×
  • Create New...