Jump to content
MAINOS

Yli/lisätyö


Guest hoitsu

Recommended Posts

Guest hoitsu

Onko ihan totta mikäli 3 viikon listassa tulee lisä/ylityötä ja seuraavalla listalla olet sairaana/lomalla, häviävät nämä tunnit sillä listalla loman/saikun alle?! Kuulemma näin on kvts:n määritellyt. Omalla kohdallani jäin taannoin yli 8h pitämättömiä ylitöitä juurikin sairausloman alle seuraavalla listalla, eli tein työpäivän työnantajalle käytännössä ilmaiseksi, kyse ei suinkaan ollut itsestä johtuvista syistä mitä tulee ylitunteihin. 

Samoin nyt kun jäin lomalle, listan viimeisellä viikolla tuli 2h ja rapiat ylitunteja, koska jäin vuosilomalle ja lista vaihtui seuraavalla viikolla, sinne hukkui nämä tunnit. Ei kai tää näin voi mennä??! 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Listalla olevat ylityöt tulee maksaa seuraavana palkanmaksupäivänä eikä niillä kertyneillä ylitöillä saa tasoitella seuraavan listan tuntimäärää.  Mitkä ovat pitämättömät ylityöt? Lähtökohtaisesti ylityöt tulisi aina maksaa rahana eikä aikana. Siinä voittaa vaan työanantaja, ei työntekijä. Jos ylityöt halutaan ottaa vaikka vapaa-aikana niin kannattaa sopia tuntipankki järjestelmästä eikä niin että otan ylityöt sitten seuraavalla listalla kun kerkiän.

Sinuna olisin silti yhteydessä työpaikkasi luottamusmieheen joka osaa sinua neuvoa.

Link to comment
Share on other sites

Guest hoitsu

Meidän yksikössämme ei makseta rahana ylitöitä. Pitämättömät ylityöt oli ehkä sangen hauska termi mutta eli esim. omalla kohdalla kertyneitä ylityötunteja oli reilu 2 tuntia, tulivat 6 viikon aikana ( 2 listaa) ja kun jäin vuosilomalle juurikin listan vaihtuessa niin nämä tunnit jäivät loman alle, ei makseta eikä saa aikahyvityksenä. Samoin kävi aikoinaan kun oli kertynyt päälle 8h ylityötunteja, loukkasin itseni ja jäin sairauslomalle koska sairausloma oli niin pitkä niin sinne hukkuivat sairausloman alle. Tämä kuulemma ihan kvt:n mukainen käytäntö. Perustuu siihen että koska vuosiloma/sairausloma niin silloin tämä ns. lista jolla olet jommallakummalla on vajaa, joka vaikuttaa tähän. Vaikea itsekkään ymmärtää tätä logiikkaa mutta näin toimitaan. Voiko siis kieltäytyä tekemästä ylitöitä, jos vaarana on esim. sairausloma jolloin jää korvauskin saamatta?

Link to comment
Share on other sites

Ylitöistä voi aina kieltäytyä, jos et ole virkasuhteessa. Tuollaisella menolla minä ainakin kieltäytyisin.

Link to comment
Share on other sites

4 tuntia sitten, Vieras: hoitsu kirjoitti:

...Kuulemma näin on kvts:n määritellyt....

 

3 tuntia sitten, Vieras: hoitsu kirjoitti:

...Tämä kuulemma ihan kvt:n mukainen käytäntö...

Ihan mielenkiinnosta mihinkä tälläinen mutuilu perustuu? Tässäpä vähän lisää aiheesta;
 

Lainaa

 

Miten lisä- ja ylityö korvataan?

Lisätyökorvauksena maksetaan ylimääräistä tuntipalkkaa tai annetaan palkallista vapaa-aikaa tunti tunnista -periaatteella. Lisätyötä voi syntyä yleensä vain osa-aikaiselle.

Työehtosopimuksen mukaista ylityötä ei voi koskaan korvata tunti tunnista -periaatteella.

Ylityö on korvattava aina korotettuna tuntipalkkana. Korvaukset voidaan antaa myös vastaavana korotettuna aikana, jos työehtosopimuksessa on tästä sovittu.

https://www.tehy.fi/fi/apua/palkka/miten-lisa-ja-ylityo-korvataan

 

 

3 tuntia sitten, Vieras: hoitsu kirjoitti:

Tämä kuulemma ihan kvt:n mukainen käytäntö. Perustuu siihen että koska vuosiloma/sairausloma niin silloin tämä ns. lista jolla olet jommallakummalla on vajaa, joka vaikuttaa tähän. Vaikea itsekkään ymmärtää tätä logiikkaa mutta näin toimitaan. Voiko siis kieltäytyä tekemästä ylitöitä, jos vaarana on esim. sairausloma jolloin jää korvauskin saamatta?

Paskanmarjat. Ei varmasti vaikuta. Jos sulla on ylitöitä niin niitä ei vähennetä mistään listan tuntimäärästä ellet ole erikseen niin sopinut. Työantaja ei saa suunnitella vajaita listoja vaikka olisitkin sairaslomalla tai vuosilomalla. Lähkökohtaisesti ylityöt maksetaan rahana ja kvtessissä ei semmoista porsaanreikää ole joka näin kieltää tekemästä. Työantaja ei voi napata sinun ylityötunteja täyttämään seuraavan listan työaikavajetta.

Kai kuulut liittoon? Käyppä kysymässä organisaatiosi luottamusmieheltä hänen mielipidettään siihen että ylitöitä ei makseta rahana vaan ne lisätään seuraavan listan työaikavajeeseen.

Link to comment
Share on other sites

Älkää nyt herrantähden suostuko tuollaiseen kusetukseen...

Ylityöt on pakko maksaa lisineen rahana jos työntekijä niin haluaa. Aikana niistä voidaan sopia ja tällöin tulevat myös kertoimella. Ne eivät koskaan ikinä häviä mihinkään.

Lisätyötä on sellainen oman normaalin toimenkuvan ulkopuolinen ennalta sovittu työ joka tehdään omien hommien lisäksi. Hoitajalla hoitotyö ei oikein voi olla lisätyötä ja ylipäätään se että vuoro venyy tai tehdään ylimääräisiä vuoroja on ylityötä.

Link to comment
Share on other sites

"Vapaa-aikakorvauksen määrä ja sijainti tulee eriteltynä käydä ilmi vahvistetusta työvuoroluettelosta. Mikäli viranhaltijan/työntekijän vahvistettuun työvuoroluetteloon on merkitty ylityötä korvattavaksi vapaana ja viranhaltija/työntekijä sairastuu ennen vapaa-aikakorvauksen alkamista, siirtyy sairausloman ajalle merkitty ylityön vapaa-aikakorvaus annettavaksi myöhemmin 25 §:n 5 momentin mukaisena ajankohtana tai siitä suoritetaan työnantajan harkinnan mukaan edellä tässä momentissa tarkoitettu rahakorvaus. Mikäli viranhaltija/työntekijä sairastuu ylityökorvausvapaan aikana, vapaa-aikakorvaus siirtyy sairastumista seuraavan päivän alusta lukien annettavaksi myöhemmin tai korvattavaksi rahana kuten edellä on määrätty."

Korvausten suorittamisajankohta
5 mom. 

Rahakorvaus on maksettava ja vapaa-aikakorvaus annettava viimeistään korvaukseen oikeuttavan työn tekemistä seuraavan kalenterikuukauden aikana, paitsi jos säännöllinen työaika on vahvistettu viikkoa pitemmäksi työaikajaksoksi, tällaisen työaikajakson päättymistä seuraavan kalenterikuukauden aikana. Viranhaltijan/työntekijän kanssa sovittaessa voidaan vapaa-aikakorvaus kuitenkin antaa vielä neljän seuraavan kalenterikuukauden aikana. Samoin rahakorvaus saadaan maksaa edellä mainittua myöhemmin, milloin tarkoitettua vapaa-aikakorvausta ei ole voitu virantoimituksen/työnteon keskeytyksen vuoksi antaa edellä määrättynä aikana."

 

PS @jupet. Ylitöitä ei ole pakko maksaa rahana, vaan työntaja voi päättää.

"Ylityö korvataan viranhaltijalle/työntekijälle työnantajan harkinnan mukaan joko rahakorvauksena tai vapaana säännöllisenä työaikana siten kuin jäljempänä tai asianomaisessa liitteessä on tarkemmin määrätty."

Link to comment
Share on other sites

Guest Hoitsu

Näin meille on sanonut ja määrännyt paikallinen esimies. 

Vielä kysyn/varmistan: Henkilöllä alkaa vuosiloma seuraavan listan alusta, jolloin yhtään ns. työpäivää ei 3 viikon listaan tule, on lomapäiviä, on tullut lomaa edeltävänä listalla ylitöitä määrä x, niitä ei korvata koska työntekijällä ei ole työpäiviä seuraavassa alkavassa listassa.. Näin siis se meillä käytännössä menee, ja meni omalla kohdalla.

Link to comment
Share on other sites

Jos sulla on ylitöitä ja lista loppuu ja seuraavalle listalle sattuu vuosiloma niin mahdollinen ylityövapaa siirtyy seuraavalle listalle tai maksetaan rahakorvauksena. Mutta ei missään tapauksessa niin että ne ylityöt nyt vaan sattuu häviämään kun sulla on loma. Ei ei ei.

34 minuuttia sitten, Vieras: Hoitsu kirjoitti:

Näin meille on sanonut ja määrännyt paikallinen esimies.

Esimiesasema ei ole mikään tae siitä että saatu informaatio on oikeanlainen.

Link to comment
Share on other sites

Esimiehet on lähes järjestäin ihan pihalla näissä ja/tai kuvittelevat olevansa sopimusten ja jopa lakien yläpuolella...

Nyt on hyvä hetki ottaa omaan liittoon yhteyttä. Kusettaminen on periaatteessa sallittua jos et itse oikeuksistasi pidä kiinni.

Link to comment
Share on other sites

Tuo on sinänsä erikoista, että kaupungin lähiesimiehet yrittää pihistellä ja kusettaa ylityökorvauksissa. Ei ne kuitenkaan omistaan niitä maksa, mutta viranhaltijoina ovat silti ainakin jollain tavalla vastuussa siitä miten huijaavat alaisiaan. Toki näin silti tapahtuu jatkuvasti.

Link to comment
Share on other sites

Isommat pomot käskee säästää ja niiden sana on mukamas laki. Ja persettäkin pitää muistaa nuolla että oma ura edistyy...

Link to comment
Share on other sites

Guest Tötterö

Jos teet ylitöitä, eli enemmän kuin täyden listan tunnit antaa myöten ne pitää maksaa, tai sovittaessa antaa ajassa takaisin korotettuna.

Mikään sairasloma tai seuraavalla listalla alkava loma ei poista niitä tehtyjä ylitöitä.

 

Jos esimies pysyy tässä väärässä kannassaan ota yhteyttä luottamusmieheen.

Link to comment
Share on other sites

3 minuuttia sitten, Vieras: Tötterö kirjoitti:

Jos esimies pysyy tässä väärässä kannassaan ota yhteyttä luottamusmieheen.

Ja toivottavasti kuulut myös liittoonkin. Kovasti nykyään ainakin omassa työpaikassani (keskusairaala) porukkaa lähtee liitosta pois mutta silti kelpaa liiton luottamusmiehen neuvot. Tosin luottareilta hatunnoston arvoista toimintaa ettei neuvon neuvoa tule ellei liitossa ole. Ihan oikein. YTK varmaan auttaa

Link to comment
Share on other sites

Guest Hoitsu

Kuulun kyllä ammattiliittoon. Täytyneepä alkaa selvitteleen asiaa, ja miten mahtaa mennä noiden menetettyjen ylityötuntien osalta joita ei ole korvattu, onko kuitenkin korvausvelvollisuus työnantajalla. 

Link to comment
Share on other sites

Tunti sitten, Vieras: Hoitsu kirjoitti:

Kuulun kyllä ammattiliittoon. Täytyneepä alkaa selvitteleen asiaa, ja miten mahtaa mennä noiden menetettyjen ylityötuntien osalta joita ei ole korvattu, onko kuitenkin korvausvelvollisuus työnantajalla. 

Tottakai on korvausvelvollisuus ja korot niistä menee myös.

Link to comment
Share on other sites

Guest Sairaalassa

Meillä saa valita haluaako ylityöt maksuun vai vapaa-aikana. Itse otan ylityöt säästöön. Pidin huhti-toukokuun vaihteessa 10 päivän vapaat ylitöiden ja pääsiäisestä johtuvien lisävapaiden takia :) Lisäksi saa valita mitä lisiä kerää säästöön ja ottaa ne vapaina. Itse otan lisät rahana.

Link to comment
Share on other sites

24.8.2017 klo 11.08, Vieras: Sairaalassa kirjoitti:

Meillä saa valita haluaako ylityöt maksuun vai vapaa-aikana. Itse otan ylityöt säästöön. Pidin huhti-toukokuun vaihteessa 10 päivän vapaat ylitöiden ja pääsiäisestä johtuvien lisävapaiden takia :) Lisäksi saa valita mitä lisiä kerää säästöön ja ottaa ne vapaina. Itse otan lisät rahana.

Toki varmaan tiedossa mutta muistutuksena kaikille että ylityötä ei korvata tunti tunnista -periaatteella. Vaan korotettuna jos säästöön niitä otatte aikana.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...