Jump to content
MAINOS

Sairaanhoitajaliitto toivoo reseptioikeutta ja koulutuksen pidentämistä


dino

Recommended Posts

Sairaanhoitajaliitto esittää, että mahdollisuus sairaanhoitajien rajoitettuun reseptinkirjoitusoikeuteen selvitetään Suomessakin. Esimerkiksi Ruotsissa käytäntö on jo olemassa, ja kokemukset ovat rohkaisevia.

Sairaanhoitajaliitto esittää lisäksi sairaanhoitajien koulutuksen pidentämistä 160 opintoviikkoon.

Lisää: http://www.mediuutiset.fi/doc.te?f_id=699914

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Halleluja! Kiukku senkun lisääntyy.  angry.png Taaskaan ei sanaakan palkkauksesta....

Edit: lasit päähän, olihan siellä palkkaakin vaadittu. Loistavaa että edes sh-liitto ottaa asiaan kantaa!!!  ::)

Link to comment
Share on other sites

Sairaanhoitajaliitto esittää, että mahdollisuus sairaanhoitajien rajoitettuun reseptinkirjoitusoikeuteen selvitetään Suomessakin. Esimerkiksi Ruotsissa käytäntö on jo olemassa, ja kokemukset ovat rohkaisevia.

Sairaanhoitajaliitto esittää lisäksi sairaanhoitajien koulutuksen pidentämistä 160 opintoviikkoon.

Lisää: http://www.mediuutiset.fi/doc.te?f_id=699914

Joopa joo! Mitenhän käy sitten kaikkien jo valmistuneiden sairaanhoitajien pätevyydelle, joilla on lyhempi tutkinto, luvat pois vai takaisin koulun penkille. Tehy ja Sairaanhoitajaliitto tuskin uskaltavat pitää jo valmistuneiden puolia. Raha kyllä kelpaa, mutta vastuu kysymyksiä joudutaan varmaan tarkastelemaan useasti. Ei kiinnosta kyllä koulutuksen pidentäminen, jonkin ihmeen reseptien kirjoittamisen tähden. Hoitakoon lääkärit omat hommansa.

Link to comment
Share on other sites

Mites muiden hoitoalan korkeakoulututkintojen sitten kävisi? Terveydenhoitajille ja kätilöille sitten saman verran pidennystä opintoihin?

Jos ne pidentää opintoja jonkun reseptinkirjoitusoikeuden saamiseksi niin kukkuluuruu! On tässäkin vaiheessa lääkehoidon opetus sen verran huteralla pohjalla ja varmasti "pedagogisista syistä" siihen pidennykseenkin keksittäisiin jotain ihan muuta sisältöä.

Kyllä juttu on niin, että jos mä haluan pikkulääkäriks, niin mä haen sinne lääkikseen ihan ite!

Link to comment
Share on other sites

Voi vitsi että ottaa aivoon! En tiedä mitä tekisin, jos nämä sh-liiton tantat tulisivat vastaan. Meidän asemaa kurjistetaan tarkoituksella, ja puhutaan kauniisti muka "hoitotyön kehittämisestä". Tuskin näistä sairaanhoitajaliiton akoista yksikään tekee käytännön hoitotyötä, ovat varmasti täysin vieraantuneet siitä, mikä tilanne kentällä on.

Yritin lähettää palautetta niille, mutta eipä onnistunut. angry.png

1/12800

Link to comment
Share on other sites

Reseptioikeus voisi koskea esimerkiksi antibiootteja, rokotteita, ehkäisytabletteja ja joidenkin reseptien uusimista.

Just just, eli lisää resistenttejä kantoja tiedossa. ;D

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Link to comment
Share on other sites

olihan siellä palkkaakin vaadittu. Loistavaa että edes sh-liitto ottaa asiaan kantaa!!! 

Joo palkkaa oli vaadittu siinä jutussa, mutta kymmenen uutisissa palkasta ei puhuttu mitään. Palkka olisi pitänyt mainita samassa lauseessa kuin reseptinkirjoitusoikeus, eikä sivuseikkana kaiken muun jälkeen....

Res. alik.

Link to comment
Share on other sites

Alekirjoittanut ei ainakaan kirjoita ainuttakaan reseptiä ilman tuntuvaa palkankorotusta. Toivoa sopii että hoitajat olisivat edes tässä asiassa yhtenä linjana. Mutta taitaa haaveeksi jäädä....

Link to comment
Share on other sites

angry.png Nyt kasvoi "sarvi" otsaan!! Millä kumman ajalla niitä reseptejä kirjoitellaan?? Meillä kir.vuodeosastolla hoitajat tekevät jo "kokonaisvaltaista" hoitotyötä, joka käsittää sihteerin, laitosapulaisen sekä potilaskuljettajan hommat! Potilaatkin pitäisi ehtiä jossain välissä hoitamaan, kai. Perushoitajiakaan ei ole kuin kolme eli heitä ei riitä lähestulkoonkaan jokaiseen vuoroon- heistä olisi suuri apu sairaanhoitajille. Tällä hetkellä meillä "omahoitajuus" käsitetään niin, että omaksi hoitajaksi nimeytynyt ( tai nimetty) hoitaja-parka koittaa yksin selvitä potilaan hoitotyöstä. Siihen lisäksi kirurgien lennokkat kierrot sekä epäselvät määräykset niin on ongelmia tiedossa! Ja meillä ainakin lääkärit lykkäisivät noita kirjallisia hommia mielellään hoitajille. Nytkin he evästävät meitä, että mitä asioita tulisi näkyä hoitotyön-lehdellä, kun potilas kotiutuu. Sieltä heillä on hyvä kopioda tietoja epikriisiin..eihän he millään kykene oikeasti muistamaan potilaiden asioita, kun sanelevat epikriisejään suunnilleen kerran kahdessa viikossa...Vai vielä reseptejä ( puhinaa)..ja tällä liksalla???Just joo huh.gif

Työ on vain sarja nälän aiheuttamia pakkoliikkeitä

Link to comment
Share on other sites

angry.png  Minkähän verran tuota pidennystä on ajateltu? Nyt jo opinnoista on lähes puolet ihan huuhaata jolla ei ole käytännön työssä mitään merkitystä. Pitäis alkaa hoitsujenkin vaatia samalla tavalla palkankorotuksia kun nukkumatit ja kirurgit. Eivät taatusti monta tuntia tulisi toimeen kun ei yhtään hoitsua olisi pompotettavana. Nythän ei ole edes suojatyövelvoitetta kun virat on muutettu toimiksi.
Link to comment
Share on other sites

Kertokaas te sh-liittoon kuuluvat miten liitto on tuon sairaanhoitajien halun kirjoittaa reseptejä kartoittanut. Ja jos tuli kyselyjä kotiin tms. niin mikä oli vastausprosentti? En nimittäiin ole vielä törmännyt kuin muutamaan kolleegaan, joka noita reseptejä suostuisi kirjoittamaan, joten vähän taas pistää mietitytämään mistä liitto keksii moista. Vai onko taas tarve nostaa sairaanhoitajien profiilia, ikäänkuin liitto itse ei luottaisi jäseniinsä.

Link to comment
Share on other sites

No johan on taas kerran....  angry.png Mä en oikeesti ymmärrä mitä järkeä tässä on. Sairaanhoitajatutkintoa 160 ov. Voi herran jestas eli esim. ensihoitaja amk:laiset lukis 180 ov. Alkais olla aika lähellä jo lääkärin tutkintoa. En ymmärrä!!! Lääkärit koulutetaan lääkiksessä ja hoitajat terveydenhuolto-oppilaitoksissa. Miksei tehtäis suoraan uutta ammattikuntaa, joka opiskelis 180 ov ja puolet lääketiedettä ja puolet hoitamista! Lopetataan kokonaan sairaanhoitaja ja lääkärikoulutus, koska eihän niillä tehtävänkuvillakaan ole kohta mitään eroa. Me suturoidaan, me kanyloidaan,me kirjoitetaan sairaslomat, me kipsataan ja reponoidaan ja vielä kirjotetaan reseptitkin. Eihän lääkäriä enää tarvii mihinkään. No YKSI HYVÄ puoli tuosta reseptinkirjoittamisoikeudesta olisi, ettei itse tarvitsisi lääkäriin raahautua, kun vois itse määrätä itselleen lääkkeet. HYI!

Ja mikäs se taas olikaan se lääkärin ja hoitajan palkkaero? Jos reseptin kirjoitus siirtyy hoitajille niin ei muuta kuin sellaset 500 e pois joka lääkäriltä ja se hoitajien palkkoihin. Ei olis edes ongelma nostaa hoitajien palkkioita, kun tehtäis kun Robin Hood, otettais rikkailta ja annettais köyhille. Ei hel.... lopetetaan tämä nöyristely ja aletaan ihan aikuisten oikeesti vaatia oikeuksiamme.

Muuten miten on, jos hoitaja määrää vääränlaista lääkettä tietämättömyyttään? Korvaako Teo???

Opettaja jumalan armosta...

Link to comment
Share on other sites

Muuten miten on, jos hoitaja määrää vääränlaista lääkettä tietämättömyyttään? Korvaako Teo???

Aivan, oikeudet lisää vastuuta. Itse vastaat kirjoittamistasi resepteistä.Asia ei o ihan yksoikonen.

Ei hel.... lopetetaan tämä nöyristely ja aletaan ihan aikuisten oikeesti vaatia oikeuksiamme.

Juuri näin!! Tää lammaslauma pitää saada hereille!!!
Link to comment
Share on other sites

Juuri näin!! Tää lammaslauma pitää saada hereille!!!

-Öö.. kuinka?

My brain is stuck from shooting glue

I'm not sorry for the things I do

 

Carbona not glue

Link to comment
Share on other sites

Farmakogeriatrian tutkijana pidän ajatusta sairaanhoitajien reseptienkirjoitusoikeutta vaarallisena ajatuksena potilaiden hoitoturvallisuuden kannalta.

Oman kokemukseni perusteella edes lääkärin koulutus ei anna valmiuksia virheettömään lääkehoidon toteutukseen. Erityisongelma ovat iäkkäät, joilla monilääkintä on yleistä ja lääkehoidon ongelmat korostuvat. Turvallisen lääkehoidon perusteet ovat asianmukainen diagnostiikka, tieteellisesti osoitettu evidence based -tieto sairauden hoidosta, tuoreiden hoitosuositusten tuntemus ja vankka kliininen kokemus. Oikea ja turvallinen hoito vaatii näiden osa-alueiden yhdistämistä ja kykyä nähdä potilaan ongelmat kokonaisuutena.

Sairaanhoitajien reseptinkirjoitusoikeus johtaa väistämättä turhiin oireenmukaisiin hoitoihin, joista osa kohdentuu virheellisesti jo potilaan käyttämien lääkitysten haittavaikutuksiin. Lisäksi Kansanterveyslaitos varoittaa mikrobilääkehoitojen ekologisista haitoista ja kasvavasta bakteerien antibioottiresistenssiongelmasta, joka ei ainakaan vähene heppoisemmin perustein myönnettävien mikrobilääkehoitojen ansiosta.

Monilääkityllä potilaalla uusi lääke voi sekoittaa lääkehoidon tasapainon: tiettyjen lääkkeiden poistuminen elimistöstä voi loppua, toisten teho menetetään kokonaan. Seurauksena voi olla kuolemaan johtava lääkeainemyrkytys tai tärkeän lääkkeen tehottomuus. Geneettiset tekijät ja lääkeaineinteraktiot aiheuttavat sen, että plasmapitoisuus vaihtelee potilaiden välillä samalla lääkeaineannoksella satakertaisesti. Lääkeaineinteraktio voi johtaa kuolemaan johtavaan myrkytykseen, immunosuppressioidulla elinsiirtopotilaalla interaktio voi aiheuttaa siirteen tuhoutumiseen.

Erotusdiagnostiikka epäillyissä infektioissa ei aina ole helppoa. Vanhuksen yleistilan lasku voi johtua infektioista (pneumonia, virtsatieinfektio, abdominaalikatastrofit, subduraalivuoto, lääkedelirium...). Kansainvälisten tutkimusten mukaan joka neljäs tai kolmas sairaalahoitoon joutuva potilas joutuu hoitoon nimenomaan lääkkeisiin liittyvien ongelmien takia. Lääkehoidot ovat vanhuksen sekavuuden yleisin syy (tuore kotimainen väitöskirja).

Suomessa interaktio-opetusta lääkäreille on järjestetty vasta 1990-luvulta lähtien, geriatrian peruskoulutus ja geriatrisen lääkehoidon koulutus on Suomessa laiminlyöty. Kaikki ennen 1980-lukua valmistuneet lääkärit eivät ole lääkeainemetaboliassa keskeisistä CYP-entsyymeistä kuulleetkaan. Niinpä meillä on Suomessa 12 vuotta yliopistossa opiskelleita lääkäreitä, jotka eivät ymmärrä farmakokineettisten ja farmakodynaamisten lääkeaineinteraktioiden teoreettista taustaa.

Kuinka sitten sairaanhoitaja voisi tutkia vaikka epäiltyä infektiopotilasta ja määrätä sen perusteella oikean lääkehoidon? Turvallinen lääkehoito vaatii lääketieteellisen ja kliinisen farmakologian vankat tiedot ja kokemusta. Jos lääkehoitoja voisi turvallisesti määrätä lääkärikoulutusta vähemmällä, olisi olemassa keittokirjat, joista kuka tahansa voisi ongelmaansa valita sopivan lääkkeen.

Minä ainakaan en hoitajana suostuisi ottamaan lääkehoitoja kannettavakseni. Kuka vastaa, kun sattuu vahinko? Tietämättömyys ei kelpaa Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselle selitykseksi.

Link to comment
Share on other sites

Juuri näin!! Tää lammaslauma pitää saada hereille!!!

-Öö.. kuinka?

Niin oletko eri mieltä?
Link to comment
Share on other sites

Niin oletko eri mieltä?

-Ei, en ole eri mieltä. Minun mielestäni tätä lammaslaumaa ei taida saada kojoottilaumakaan liikkeelle. Tai hereille.

My brain is stuck from shooting glue

I'm not sorry for the things I do

 

Carbona not glue

Link to comment
Share on other sites

Meillä kir.vuodeosastolla hoitajat tekevät jo "kokonaisvaltaista" hoitotyötä, joka käsittää sihteerin, laitosapulaisen sekä potilaskuljettajan hommat! Potilaatkin pitäisi ehtiä jossain välissä hoitamaan, kai. Perushoitajiakaan ei ole kuin kolme eli heitä ei riitä lähestulkoonkaan jokaiseen vuoroon- heistä olisi suuri apu sairaanhoitajille. Tällä hetkellä meillä "omahoitajuus" käsitetään niin, että omaksi hoitajaksi nimeytynyt ( tai nimetty) hoitaja-parka koittaa yksin selvitä potilaan hoitotyöstä. Siihen lisäksi kirurgien lennokkat kierrot sekä epäselvät määräykset niin on ongelmia tiedossa!

Nimenomaan! Juuri tätä olen tarkoittanut kirotessani sitä, kun koulutettu työvoima ei kelpaa tekemään koulutuksensa mukaisia tehtäviä! Kaikkien pitää olla sairaanhoitajia ja sairaanhoitajan pitää tehdä kaikki! Työnjako tuntuu olevan joka suunnasta sairaanhoitajiin päin: ensin vietiin perus- eli lähihoitajat (= lakkautettiin luonnollisen poistuman kautta virat ja muutettiin sairaanhoitajan viroiksi / toimiksi) jolloin kokonaisvaltaisen hoidon koko työtaakka lankesi omalle sairaanhoitajalle yksin hoidettavaksi. Väittävät, että erikoissairaanhoidossa tarvitaan sellaista erikoisosaamista jota ei voi lähihoitajakoulusta saada.. mites ne ennen pärjäsi perushoitajien kanssa kun koulutus oli vielä lyhempi? Okei, tehtäväkeskeinen työnjako, niin niin. Kun tuli yksilövastuinen niin yllättäen ei osaaminen riittänytkään ja jonkun on osattava/ehdittävä/pystyttävä sitten tekemään kaikki se, mitä tarvitaan. Ja nyt puristetaan toisesta suunnasta!

Miksi lähihoitajia otetaan erikoissairaanhoitoon harjoittelemaan, jos heillä ei ole mitään mahdollisuuksia työllistyä sinne? Miksi lähihoitajat eivät voisi työskennellä sairaanhoitajien rinnalla jotta vastuu työstä jakautuisi tasaisemmin? Jos toisesta päästä lisätään niin toisesta päästä on päästettävä paineita pois, muuten poksahtaa. Sehän on fysiikan laki, että mikään ei voi laajentua loputtomasti! Ei varsinkaan yhden ja saman ammattikunnan toimenkuva ja työn vaatimukset!

Link to comment
Share on other sites

Guest Inshallah

Kerrankin asiaa! Lääkehoidossa tulee ottaa niin paljon huomioon eri asioita, että edes farmakologian asiantuntija tuskin osaa ottaa kaikkia asioita huomioon jokaisen potilaan kohdalla hallitsematta kaikkia mahdollisia eläviin organismeihin liittyviä tieteitä täydellisesti. Pitäisi saada lisää farmakologeja... lääkkeenmääräysoikeuden voisi siirtää heille. Hoitajilla on omatkin työt tehtävänä eikä kukaan tee sairaanhoitajan töitä, jos kaikki lääkärien ja farmakologien työt siirretään hoitajille! Ehkä ratkaisu olisi Neuvostoliitossa suosittu välskärin (ven. fel'dsher) ammatti. Puoskareita kaikki ja tulos sen mukainen! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest biMb0

Juhalle: En ole perehtynyt Ruotsin malliin, mutta kuvittelisin että ajatuksena on se että terveysasemien vastaanotoilla työskentelevät hoitajat voisivat kirjoittaa perusterveille ihmisille esim. mikrobilääkkeitä laboratoriomenetelmin todettuihin paikallisiin infektioihin hoitosuositusten mukaisesti (kystiitti, tonsilliitti, klamydia, hiiva)  sekä joitakin oireenmukaiseen hoitoon tarvittavia lääkkeitä (antihistamiinia vesirokkopotilaalle).

Nämä ovat jo nyt tapauksia, joita hoidetaan terveysasemilla hoitajien voimin. Hoitaja tutkii ja haastattelee potilaan, määrää laboratoriotutkimukset, antaa vastaukset potilaalle, laittaa lääkärille reseptipyynnön, varmistaa että potilas saa reseptin, antaa jatko-ohjeet. Lääkäri ei edes tapaa potilasta ja tekee päätökset pääasiassa hoitajan kertomien tietojen perusteella. Jos hoitaja voisi kirjoittaa reseptin yksinkertaisissa tapauksissa, säästyisi sekä hoitajan että lääkärin työaikaa.

Hoitajan vastuulle jää jo nykytilanteessa vakavampien infektioiden poissulkeminen anamneesin ja löydösten perusteella (pyelonefriitti, nielupaise, pneumonia, aivokalvontulehdus, PID ym.ym.) ja tarvittaessa ohjaus lääkärin vastaanotolle. Ja kukaan ei puhu ajanvaraushoitajien vastuusta, hehän päättävät nykyään puhelimessa kenelle annetaan lääkärinaika ja kenelle ei. Ja millä koulutuksella he sen tekevät!

Ei varmastikaan ole ajatuksena, että hoitajat tutkisivat ja tekisivät hoitopäätöksiä yleistilaltaan alentuneiden (vanhusten) hoidossa, tai ylipäätään vakavasti sairaiden (=sairaalahoitoa vaativien). Siihenhän tarvittaisiin jo kliinistäkin koulutusta. Myös monisairaiden (vanhusten) ja pikkulasten hoitopäätöksen kuuluvat mielestäni lääkärille.

Kokonaan toinen asia on miten käytäntö levähtäisi kun astuttaisiin tuon tietyn kynnyksen yli. Ja kyllä itseänikin hiukan mietityttää lisääntyisikö mikrobilääkkeiden epätarkoituksenmukainen käyttö. Toisaalta se on pitkälti koulutuskysymys ja jos raja pidettäisiin laboratioriokokein todetuissa infektiossa niin tuskin ongelmaa syntyisi. Eikä se koulutus muutamille lääkäreillekään huonoa tekisi....

Kaiken kaikkiaan on hyvä että asia on nostettu pöydälle. Terveysasemien hoitajilla on jo tänä päivänä enemmän päätöksentekovastuuta kuin ymmärretäänkään, ja sen pitäisi näkyä palkassa. Jos näin tapahtuisi rajoitetun reseptinkirjoitusoikeuden myötä, se olisi erittäin tervetullutta.

Link to comment
Share on other sites

Ei varmastikaan ole ajatuksena, että hoitajat tutkisivat ja tekisivät hoitopäätöksiä yleistilaltaan alentuneiden (vanhusten) hoidossa, tai ylipäätään vakavasti sairaiden (=sairaalahoitoa vaativien). Siihenhän tarvittaisiin jo kliinistäkin koulutusta. Myös monisairaiden (vanhusten) ja pikkulasten hoitopäätöksen kuuluvat mielestäni lääkärille.

Samaa mieltä olen vaikka näyttää terveyskeskuksien koulutukset tähtäävän siihen että hoitajat hoitaisivat mm. aikuisten ja lasten korvatulehdukset, keuhkoinfektiot sekä pienemmät haavat + muut tapaturmat.

Kokonaan toinen asia on miten käytäntö levähtäisi kun astuttaisiin tuon tietyn kynnyksen yli. Ja kyllä itseänikin hiukan mietityttää lisääntyisikö mikrobilääkkeiden epätarkoituksenmukainen käyttö. Toisaalta se on pitkälti koulutuskysymys ja jos raja pidettäisiin laboratioriokokein todetuissa infektiossa niin tuskin ongelmaa syntyisi. Eikä se koulutus muutamille lääkäreillekään huonoa tekisi.....

Suomihan johtaa antibiootin käyttötilastoja euroopassa joten tuostahan ei ole suunta kuin parempaan. Ja monella hoitajalla tuntuu olevan järkiperäisempi asenne antibioottihoitoihin kuin lääkäreillä - tosin mitenkähän asenteet mahtaa muuttua kun pitää itse päättää korvakipuisen pikkulapsen hoitolinjoista...?

Kaiken kaikkiaan on hyvä että asia on nostettu pöydälle. Terveysasemien hoitajilla on jo tänä päivänä enemmän päätöksentekovastuuta kuin ymmärretäänkään, ja sen pitäisi näkyä palkassa. Jos näin tapahtuisi rajoitetun reseptinkirjoitusoikeuden myötä, se olisi erittäin tervetullutta.

Kyllähän se tulee näkymään - palkkaan on tulossa huimat parinkympin korotukset kuukaudessa...;D
Link to comment
Share on other sites

Kyllähän se tulee näkymään - palkkaan on tulossa huimat parinkympin korotukset kuukaudessa...;D

-Oletkohan nyt hiukka toiverikas summan suuruuden suhteen?

My brain is stuck from shooting glue

I'm not sorry for the things I do

 

Carbona not glue

Link to comment
Share on other sites

Kyllähän se tulee näkymään - palkkaan on tulossa huimat parinkympin korotukset kuukaudessa...;D

-Oletkohan nyt hiukka toiverikas summan suuruuden suhteen?

Voip olla, se taisi olla puhe markoista eikä euroista...
Link to comment
Share on other sites

Voip olla, se taisi olla puhe markoista eikä euroista...

-No nyt kuullostaa realistiselta!

My brain is stuck from shooting glue

I'm not sorry for the things I do

 

Carbona not glue

Link to comment
Share on other sites

Voip olla, se taisi olla puhe markoista eikä euroista...

-No nyt kuullostaa realistiselta!

Ei oikeasti voi kun nauraa  :P vaikka ei kai tässä nyt mitään nauramista ole  cry.png

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...