Jump to content
MAINOS

Omaishoitajan tuuraamisen kustannukset


Vieras: optimistx

Recommended Posts

Vieras: optimistx

Olen 96v äitini (omais-)hoitaja ja edunvalvontavaltuutettu, n. 13 kk ajan nyt.  Ei ole koulutusta edes lähihoitajan ammattiin, vaan annan  kotipalvelua, mukaanlukien lääkkeet annospusseista. 24/7/365 miinus loma-ajat.

Hoidettavalla Alzheimer ja Parkinson keskivaikeissa vaiheissa, atooppinen ihottuma yms. Joskus ei pääse sängystä ylös, joskus kävelee muutamia askelia. Ei osaa painaa hälytysnappia. Ehdottomasti haluaa asua kotona, ei laitokseen koskaan.

Perillisten kanssa on kinasteltu vuoden päivät, mikä olisi kohtuullinen kaupallinen korvaus hoitotyöstäni. Kun aloitin, oli sovittu heidän kanssaan epämääräisesti käyvästä markkinahinnasta ja kaupallisista periaatteista. Äitiäni oli hoitaneet siihen saakka yksityiset kotipalveluyritykset (lähihoitajien)  monta vuotta laskuttaen viime vuosina 25 euroa / tunti, 2-3 tuntia /pv,  matka-ajasta ei laskua. Kuvittelin, että se olisi tietysti  käypä markkinahinta.

Heti aloittaessani ilmeni, että hoidettava tarvitsee ympärivuorokautisesti valvontaa (on siitä nyt lääkärintodistus) ja työtä noin 6-8 tuntia /vrk, mukaanlukien viriketunnit. Siksi nukun hoidettavan kanssa samassa huoneessa, ja hälytyssysteemi herättää, kun hän herää. Asun siis hoidettavan luona, on kysymyksessä "kotonavarallaolo": kun kuulen/näen tarvetta, ryhdyn työhön kunnes se on tehty. Tyypillisesti 2 herätystä per yö, ja hoidettava haluaa jutella ja vaellella silloin pirteänä!

Luin SuPer:in työehtosopimusta laskeakseni, paljonko sen mukaan olisi vasta-alkavan lähihoitajan työn kustannus hoidettavalle. Palkattu hoitaja tekee 38.83 tunnin työviikkoja, ja jos töitä tehtäisiin ympärivuorokautisesti, tarvitaan tilalleni yli 4 hoitajaa (168 tuntia /38.83 tuntia). Yli neljän hoitajan kuukausipalkoista (1877 eur/kk/hoitaja pks:n ulkopuolella) palkkasivukustannuksineen 21 %, lomakorvauksineen 17 %, tuntikohtaisine lisineen 28 %(yht. noin 81 %) tulee

noin 14720 euroa /kk.

Aika mojova summa äitimuorini maksettavaksi.

Mutta hoidettava nukkuu tai on omissa oloissaan pääosan ajasta. Silloin hoitajalla ei ole mitään tekemistä, vaan hän voi olla työehtosopimuksen mukaisesti "varalla". Varallaoloa on kotivarallaolo (tiukin, pitää olla kotona) ja muu varallaolo (saapi liikkua muuallekin kunhan tulee sovitussa ajassa paikalle). Jos lähihoitaja asuisi äitini luona (kuten teen), niin kotonavarallaolosta palkka on 50 % peruspalkasta  SosTes:in mukaan. Kun varallaoloa ei lasketa työaikaan, niin sitä saa olla miten paljon vaan, vaikka vuorokaudet ympäriinsä yhdellekin henkilölle. Kun kuukaudessa on 30 pv * 24 = 720 tuntia, niin noin 11 euron tuntipalkan mukaan varallaolosta maksettaisiin noin 4000 euroa palkkaa.

Mutta silloin kun tekee työtä, niin ei ole varalla. Jos karkeasti neljännes ajasta olisi työtä (1877 eur/kk) ja kolme neljännestä varallaoloa (3000 eur/kk), niin hoitajan kuukausittaiset bruttotulot olisivat

noin 4877 eur /kk

Eikös tuo olisi jo aika mukava lähihoitajan kuukausittainen bruttotulo?

Tosin onhan siinä kääntöpuolella mm. se, että pitää asua hoidettavan vierellä eikä ikiomaa aikaa ole käytännössä ollenkaan.

SosTes:issa mainitaan, ettei työaikaa saisi pätkiä alle 4 tunnin osiin. Tähän pitäisi sallia poikkeus, kun käytännössä vaikkapa yöherätys on 1/2 - 1 h.

(tein asiasta piitkän laskelman, jonka voin pyydettäessä saattaa tiedoksi tarkastettavaksi sähköpostilla tai ehkä palstarepliikkinäkin.)

------------------------------

Mitä virheitä tässä huomaat?

Mitä tuumit?

----------------------

En ole päättänyt, yritänkö palkata lähihoitajaa tämänsuuntaisesti, kun asia ei ole pelkästään itseni päätettävissä vielä. Mutta asia saattaa tulla ajankohtaiseksi piankin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

No aika epärealistinen ajatus on saada yhtään ketään palkattua töihin siten, että pitää asua hoidettavan luona, mutta kuitenkin niistä tunneista kun hoidettava ei tarvitse apua, maksetaan 50 prosentin varallaolokorvausta. Aikuisten oikeasti on kuitenkin niin, että se aika jona työntekijä on työpaikalla työnantajan saatavilla, on työaikaa. 

Jos lompakko on kunnossa, niin kyllä 24/7 lähihoitajan palkkaaminen omaisen kotiin on ihan mahdollista. 

Failure is always an option

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hei!

Itse hoitelen välillä yhtä asiakasta sovitusti  klo.07.00- 19.00 tai 19.00-07.00  tai 6h työpäiviä tehnyt. Tilanteen mukaan, elettiin. Pääasia palkka tulee, sillä se ei ole aina itsestään selvä asia myös hoitopuolella.  Teidän tapaus on niin tuttua työtä.

Omaishoito työ on tuttua.  Olin itse myös omien vanhempien omaishoitajana ja edunvalvojana.  Laittele viestiä, jos kiinnostaa. Sillä, olet todella joutunut koville, tiedän omasta kokemuksesta ja varmaan meitä on paljon samassa tilanteessa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

21 tuntia sitten, Vieras: Santtu kirjoitti:

Hei!

...

Laittele viestiä, jos kiinnostaa. Sillä, olet todella joutunut koville, tiedän omasta kokemuksesta ja varmaan meitä on paljon samassa tilanteessa.

Kiitos Santtu ehdotuksestas ja empatiasta. En löytänyt keinoa lähettää yksityisviestiä. Oma sähköpostiosoitteeni on nimimerkkini at hotmail.com. Todella mielelläni vaihtaisin kokemuksia.

4/26/2017 klo 20.50, -VF- kirjoitti:

No aika epärealistinen ajatus on saada yhtään ketään palkattua töihin siten, että pitää asua hoidettavan luona, mutta kuitenkin niistä tunneista kun hoidettava ei tarvitse apua, maksetaan 50 prosentin varallaolokorvausta. Aikuisten oikeasti on kuitenkin niin, että se aika jona työntekijä on työpaikalla työnantajan saatavilla, on työaikaa. 

Jos lompakko on kunnossa, niin kyllä 24/7 lähihoitajan palkkaaminen omaisen kotiin on ihan mahdollista. 

_VF_ olet oikeassa. Kyllä SosTes aika selvästi määrittelee työajan noin.  Arvelin, että JOS palkattava lähihoitaja suostuisi muuttamaan hoidettavan osoitteeseen asumaan, niin kustannukset pienenisivät.

Jos työaikaa on todella 24 h/vrk (eikä varallaoloa käytetä), tarvitsen palkata yli 4 lähihoitajaa, mikä luullakseni tällä keskisuomalaisella pikkupaikkakunnalla voi osoittautua vaikeaksi (mol.fi vilkaisuun perutuva käsitys) varsinkin kun työn kestosta ei tiedä. 4 hoitajaa tulee karkeasti ajatuksesta, on on yksi aamuvuoroon 8h, yksi iltavuoroon 8h, yksi yövuoroon 8h ja yksi vapaalla.

Kiinnostaa kustannuksiltaan edullisin vaihtoehto TARKOIN SosTesia noudattaen,jotta perilliset eivät voi menestyksellisesti moittia ratkaisua.

 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 8 kuukautta myöhemmin...

Nyt  9 kk tämän säikeen aloituksesta tilanteen päivitys ja mielipidekyselyä. Anonyymisti kyselen. Älköön kukaan millään konstilla paljastako yksityisyyden suojaan kuuluvia seikkoja täällä.

Äitini raha-asioiden hoitoon on ryhtynyt virallinen edunvalvoja, valtion virkahenkilö.

Hän hyväksyi 24/7 kotonahoitoon firman, jolla lähihoitajia palkkalistoillaan. Firma laskuttaa 32 eur/h + tavanomaiset lisät. SOSTESia seurataan. Kuukausilaskutus on siis noin 32 000 euroa.  Firmojen taksahaitari  täälläpäin noin 30-32 euroa tunti+lisät , jos ovat tehneet sopimuksen kunnan kanssa palvelusetelistä.  (muut  laskuttavat vähempi, alkaen 25 eur/h eikä mitään lisiä edes sunnuntaina. )

On B1-todistus, että tarvitsee lähes ympärivuorokautista hoivaa. On hoitotahto, että tahtoo olla kotona kuolemaan asti. On lähes 100-vuotias nyt.

Homma on sujunut jonkin aikaa, ja lähes liikuntakyvytön ja vaikeasti muistisairas  äitini on tyytyväinen ja iloinen (MMSE=12, GDS-15 = 0). Tuntee yhä kotinsa enimmäksee

Parkinson-lääkitys on maksimissaan, joten saattohoitovaihe lienee kuukausien päässä.

Hoitomaksut maksetaan omaisuuden myynnistä saaduilla käteisvaroilla. Eläke ja muut tulot ovat vähäiset. Jos varat loppuvat ennen kuolemaa, niin siirto kunnan tehostettuun palveluasumiseen tai sairaalaan, joissa tietysti eläke riittää.

Perillisiä on.

Mielipidekysymys pohdittavaksi puolesta ja vastaan:

Onko edunvalvoja menetellyt mielestäsi "oikein" , äitini edun mukaisesti?

Jos ei, niin mikä olisi mielestäsi vaihtoehtoinen ratkaisu hänelle?

Varmaan mietit, että vastaus voi riippua siitä, monenko kuukauden hoitoon käteisvarat riittäisivät. En kerro tätä vielä, olkoon se X kuukautta.

Voisit myös pohtia asiaa siten, että montako kuukautta X:n pitäisi vähintään olla, jotta edunvalvojan päätös olisi äitini edun mukainen.

Tilanne on ajankohtainen niin, että esiintulevia vihjeitä ja mahdollisuuksia voidaan ottaa huomioon tulevaisuudessa.

Kiitos etukäteen!

PS. Terhokodissa Helsingissä saattohoitokustannus on 405 eur/vrk, eli yli 12 000 euroa/kk. Ehkä hoidon määrä ja laatu ovat vertailukelpoisia, paitsi Terhokoti ei ole se "oikea koti".

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Luin tätä tarinaa ja rupesin kelaamaan että onko hoitotiimissä ollut missään vaiheessa kunnallinen kotihoito mukana ja eikö omaishoitaja saa lakisääteisiä vapaapäiviä myöskin.

Itsellä ei ole kokemusta omaishoitajana toimimisesta mutta laitostyöstä kylläkin.

Voishan tuuraaja olla omaisesi kanssa vaikka yhden vuorokauden viikossa esim.

Tälläisissä tapauksissa tulee helposti epäselvyyttä myöskin sisarusten kesken siitä että mikä kulloinkin on parasta apua ja hoitoa ja mitä se saa maksaa.

Aina kun puhutaan rahasta ja tulevasta perinnöstä niin mutkikasta on.

Verkostoa ei pidä unohtaa ja apua pitää pyytää monelta kantilta ja saada asioihin selvyyttä.

 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

kahvikuppi_

pulma olisi hänelläkin ymmärtääkseni samanlainen. Virallinen edunvalvoja on sentään neutraali taho, ei esteellinen päättämään perillisiin vaikuttavia seikkoja. Esim hoitomaksut vähentävät aikanaan perillisille tulevaa summaa. Ennestaan varakkaalle perijälle se ei ehkä ole paha juttu, mutta vesi kielellä perintöä odottavalle se on.

Vai ymmärsinkö väärin ehdotuksesi?

 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...