Jump to content
Sign in to follow this  
Toljanteri300

Huumausainerikos, rikosrekisteri, opiskelu ja työt

Recommended Posts

Toljanteri300

Hei,

Ensinnäkin hieman taustoja minusta:

Olen työskennellyt lähihoitajana moitteettomasti seitsemän vuotta. Neljä vuotta sitten päädyin kuitenkin tilanteeseen jossa sain pienehkön sakkotuomion huumausainerikoksesta. 

Olen nyt toista kertaa hakemassa sairaanhoitajakouluun opiskelemaan.

Mahtaakohan aiempi töppäykseni koitua esteeksi opinnoissa tai myöhemmin työelämässä?

Käsittääkseni ainakin harjoittelujaksolla jossa työskennellään lasten kanssa tarkistetaan rikosrekisteri, jolloin töppäykseni luultavasti tulee siis ilmi. 

Keskustelua siis liittyen tuomion vaikutuksesta opintoihin ja työelämään.

Spekuloinnit siitä, olenko taustan takia kykeneväinen työhön voi jättää muualle, koska en ole koskaan päihtyneenä ollut töissä tai mitään vastaavaa, kyseessä on lievistä lievin pieni huumausainerikos.

Share this post


Link to post
Share on other sites
kahvikuppi_

Ei koululla tai työpaikalla ole oikeutta kysellä rikosrekisteriotetta pois sulkien jos työskentelet lasten kanssa. Rikostaustaotteessa on tieto jos olet tuomittu johonkin seuraavista rikoksista.

1. Lapseen kohdistuvat rikokset
2. Seksuaalirikokset
3. Väkivaltarikokset
4. Huumausainerikokset

Edited by kahvikuppi_

Share this post


Link to post
Share on other sites
November

TAMK:ssa pyydetään ensimmäisenä vuonna rikosrekisteriote nähtäville jokaiselta opiskelijalta, juurikin lasten harjoittelua varten. En tiedä, voisiko sen jättää tuomatta, jos ei mene lasten puolelle harjoitteluun (ainakin meillä se on ilmeisesti vaihtoehtoinen perioperatiivisen harjoittelun kanssa).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest papyrys

Mitenhän se nyt on tuon kanssa, kun on sakkotuomiosta kyse. Näkyykö se tuossa rekisterissä, siis kun käsitän, että tuo on sakko joka on paikan päällä annettu? En omaa rikosrekisteriä löytänyt :) Eli siis tuota otetta, että mitä siinä sanotaan, kun hirveästihän siinä on tekstiä mitä siinä näytetään.

Helpoimmalla pääset, kun tilaat sen otteen itse niin sittenhän näet mitä siellä on vai onko mitään. Ei maksa kuin kympin muistaakseni.

Tosiaan lasten kanssa työskennellessä on velvoitettu esittämään otteen, mutta on niitä monta muutakin työnantajaa jotka tuon vaativat, vaikka ei lapsia olisikaan paikassa. Yhden ilmoituksen näin missä tilaavat suoraa poliisilta jonkin suppean selvityksen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Vieras

Neljä vuotta sitten? Viisi vuotta ja pitäisi olla poistunut. Sitä ennen ei taida lasten harkkaa tulla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest vieras
5 tuntia sitten, Vieras: Vieras kirjoitti:

Neljä vuotta sitten? Viisi vuotta ja pitäisi olla poistunut. Sitä ennen ei taida lasten harkkaa tulla.

Ai että ei muka ollenkaan pääse edes harjoitteluun? Miksi sitten edes pääsykokeisiin pääsee näyttämättä rikosrekisteriä?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Dum
2 tuntia sitten, Vieras: vieras kirjoitti:

Ai että ei muka ollenkaan pääse edes harjoitteluun? Miksi sitten edes pääsykokeisiin pääsee näyttämättä rikosrekisteriä?

Ei pääse harjoitteluun eikä pääse töihin lasten kanssa, jos rikosrekisteriotteessa on kirjattu tuomio niistä rikoksista mitä Kahvikuppi tuossa edellä sanoi. Kaikki työnantajat vaativat tuon otteen jos työpaikassa on lapsia potilaina/asiakkaina. Koskee myös harjoittelupaikkoja ja koulu vaatii otteen nähtäväksi ennen harjoittelua.

Tiedän myös, että esimerkiksi Rinnekoti kokonaisuudessaan vaatii kyseisen otteen oli työskentely yksikkö sitten mikä tahansa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
-VF-

Joku pilven poltosta saatu huumausaineen käyttörikossakko tai vastaava ei tuossa näy, eli ei syytä huoleen: http://www.oikeusrekisterikeskus.fi/fi/index/rekisterit/rikosrekisteri/yksityisenhenkilontiedonsaantioikeus/rikostaustaote.html

"Otteeseen merkitään tiedot myös sakkorekisteriin merkityistä sakoista, jotka on tuomittu lapseen kohdistuvista rikoksista tai seksuaalirikoksista sekä toisissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa tuomituista vastaavista rikoksista. Lisäksi otteelle merkitään tieto toisessa Euroopan unionin jäsenvaltiossa annetusta kiellosta työskennellä tai muuten toimia alaikäisten parissa.

Jos henkilö ei ole syyllistynyt edellä tarkoitettuihin rikoksiin, rikostaustaote sisältää todistuksen tästä. Rikostaustaotteesta ei siten ilmene, jos rikosrekisterissä on tieto muusta kuin edellä luetelluista rikoksista."

Eli lapsiin kohdistuvista rikoksista, joista on saatu sakkoa näky otteessa, mutta muut eivät.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest vieras
1 tunti sitten, -VF- kirjoitti:

Joku pilven poltosta saatu huumausaineen käyttörikossakko tai vastaava ei tuossa näy, eli ei syytä huoleen: 

Kyllä tuossa tilatussa rekisteriotteessa mainitaan myös huumausainerikos.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Vieras

Hyvä, että näitä kysellään työnantajien taholta ja raakataan epäilyttävät tapaukset pois. Jo joku kannabiskokeilu itseäni epäilyttäisi. Uudenkaupungin autotehtaassa ei uutisen mukaan edes seitsemän alkoholiannosta viikossa juova kelpaa linjalle. Miten joku huumehörhö sopisi lasten kanssa töihin?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Työnhaku ajan tasalle!

Todella kaikki mikä koskee jotenkin lapsen kanssa työskentelyä, myös monet  yksityiset perheet ovat alkaneet pyytämään rikosrekisterin otetta.  Ilmoittavat, kyllä jo työpaikkailmoituksissa. Työskentelen tarpeen vaatiessa päiväkodissa ja siellä on mukana usein nykyisin kehitysvammaisia lapsia.  Pyydetään toimittamaan, kun varmistuu työpaikka ja samalla sovitaan kumpi huolehtii asiasta. Itselläni on ollut aina johtaja ja pyytänyt luvan.  En, ole joutunut maksumieheksi kertaakaan vaan työnantaja on huolehtinut kaikesta.

Huumetestejä tehdään nykyisin myös Vanhusten hoitopaikoissa, ei pitäisi olla uutta. Ilmoittavat myös työpaikkailmoituksissa asian.

Itselläni on tehty vanhusten hoitotyössä, Hki.  Johtaja tilaa ajan työterveydestä ja sinne vaan. On, todella tarkka testi. Kysytään asianlaita ja kaikki tiedot kirjataan ylös. Asiallisesti kertovat miten toimitaan, näkyy myös särkylääkkeiden käyttö lyhyen ajan sisällä. Suosittelen olemaan rehellinen, kaikki kirjataan tarkkaa. Valehtelu tulee nopeasti esiin ja siitä menee tieto eteenpäin.   Tulokset menevät suoraan johtajalle ja myös itse sain tiedon.  Todella oli mukava sh. ja turhaa on jännittää tilannetta. Muuten on simpeli juttu x2 olen käynyt tämän läpi.  Eikä siinä ole mitään erikoista vaan ihan normaalia nykyisin hoitotyössä.

Yksi hoitaja kieltäytyi tästä ja jäi myöhemmin kiinni lääkkeiden väärinkäytöstä. Ohjattiin välittömästi hoitoon....Epäilys heräsi heti johtoportaassa, jos kieltäytyy  testistä. Tähän on ihan oikea peruste työnantajilla ja se on todiste  myös heille. Alkoholin käyttöä kysytään myös ja annetaan toimintaohjeet jo työhaastattelussa. Jos epäilys herää työkaveri tulee krapulassa...jos, joku sanoo ei tiennyt asiasta. Voisi opetella  kuuntelemisen  jaloa taitoa, sillä kaikista jää faktat ja kirjataan ylös. Jos, on ymmärryksessä vika, niin esimies on aina lopuksi kysynyt onko kysymyksiä / ymmärsikö asian.  Työkavereita ei kannata aina uskoa, vaan tarkistaa itse asian oikea laita. Sellaiselta henkilöltä kuka hoitaa sitä asiaa.

Nykyisin on ihan selvä asia, näitä kysytään ja tehdään. On  ihan sama onko  työpaikka vanhuspuolella, sairaala tai lasten kanssa työskentely. Itselläni on aina ollut puhtaat paperit, niin on läpi huutojuttu.  Toivottavasti tulisi yleiseen käytäntöön kaikkien hoitoalan koulutuksiin ja työpaikoille. Voisi peräti vähentyä  työntekijöiden/ opiskelijoiden väärinkäyttöjä.

Minulta kysyttiin myös rikosrekisteriä, koska, missä, kaikki tiedot ylös? Työpaikkaa jo hakiessa ja luultavasti joudun uusimaan sen on mennyt vanhaksi. Odotellen siitä viestiä parhaillaan pitääkö uusia?  Viimeksi johtaja  huolehtii asiasta.  Minulle on ihan sama , kuka hakee pääasia kuin se haetaan. Haluavat kirjata sen omiin tietoihin, ovat nähneet aidon paperin eli kaikki kirjataan todella tarkkaa faktoihin. Loppupelissä se on vahva todiste asiat on kunnossa ja suojaa myös johtoporrasta.  Asiaa voi katsella erikantilta.

Saatte tottua myös tarkistetaan raha- asiat ja siihenkin johtaja kysyy luvan, kunta. Pienet rahavaikeudet eivät ole este työpaikan saannille. Minulta on tämä myös tarkistettu, luvan kera X2. Työpaikkailmoituksia kannattaa todella lukea tarkkaa ja silloin ei tule yllätyksiä  ja voi antaa/ antamatta luvan.

Ihan normaalikäytäntö monessa työpaikoissa. Samoin kirjanpito, yritystaidot, taloustaidot, alkoholipassi, varmennekortti, jne.  ei pelkästään hoitotyötaitoja kysytä ja kirjataan. Siinä voi jäädä moni esimies ja nämä "paantuneet" samassa paikassa olleet hoitajat helisemässä. Viimeistään silloin huomaavat, kaikki on oikeasti muuttunut koko työelämä.

Jos; ei kysytä työhaastattelussa näitä asioita, niin onko hoitopaikan esimiehet oikeasti ajan tasalla missä mennään. Kokenut esimies tietää ulkoa nämä asiat ja osaa vastata välittömästi kysymyksiin. Ihan normaalia toimitaan monessa työpaikassa.

 Erikseen on vielä  suppea selitys taustasta, koskee kaikkia työntekijöitä siistijöitä myöten. Ydinvoimalassa työskentelyssä on suppea tarkastus  työntekijöille, vaikka olisi lyhyt pesti. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kunniallisia kansalaisia

Joo kaikki vaan suurennuslasin alle. Kaikki erilaiset perversiot myös voisi kysyä. Kuten vaikkapa nukkuuko alasti. Kyllä se ihmisestä kertoo aika paljon, jos noin perverssi on.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest fde
6 tuntia sitten, Vieras: Vieras kirjoitti:

Hyvä, että näitä kysellään työnantajien taholta ja raakataan epäilyttävät tapaukset pois. Jo joku kannabiskokeilu itseäni epäilyttäisi. Uudenkaupungin autotehtaassa ei uutisen mukaan edes seitsemän alkoholiannosta viikossa juova kelpaa linjalle. Miten joku huumehörhö sopisi lasten kanssa töihin?

:DNaurettava ajatus että nuoruuden kannabiskokeilun pitäisi vaikuttaa niin paljon ettei pääsisi enää koskaan hoitoalalle töihin :D

Tunnen kymmeniä henkilöitä jotka ovat poltelleet kannabista mutta ovat moitteettomia hoitajia. Eri asia tietenkin jos on töissä vaikutuksen alaisena.

Share this post


Link to post
Share on other sites
-VF-
25.3.2017 klo 11.29, Vieras: vieras kirjoitti:

Kyllä tuossa tilatussa rekisteriotteessa mainitaan myös huumausainerikos.

 

Mainitaan varmasti, niinhän se tuossa Oikeusrekisterikeskuksen sivuillakin lukee, mutta huumausainerikoksesta saatu sakko ei pitäisi siinä näkyä, vaan ainoastaan sakot, "jotka on tuomittu lapseen kohdistuvista rikoksista tai seksuaalirikoksista sekä toisissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa tuomituista vastaavista rikoksista."

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Käsittämätöntä

Mielestäni vuosien takaisen blossinpolttelun ei pitäisi vaikuttaa mihinkään. On ihan järjetöntä, että systeemi ei tunnu saavan työpaikkakiusaajia sekä muuten luonnehäiriöisiä työntekijöitään kuriin sitten millään, jolloin koko työyhteisö halvaantuu. Mutta jos joku kaunosielu on polttanut vuosia sitten yhden jazz-tupakan ja jäänyt siitä kiinni, tämä tyyppi ei saisi tehdä töitä? Ihan naurettavaa. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
kahvikuppi_
8 tuntia sitten, Vieras: Käsittämätöntä kirjoitti:

Mielestäni vuosien takaisen blossinpolttelun ei pitäisi vaikuttaa mihinkään. On ihan järjetöntä, että systeemi ei tunnu saavan työpaikkakiusaajia sekä muuten luonnehäiriöisiä työntekijöitään kuriin sitten millään, jolloin koko työyhteisö halvaantuu. Mutta jos joku kaunosielu on polttanut vuosia sitten yhden jazz-tupakan ja jäänyt siitä kiinni, tämä tyyppi ei saisi tehdä töitä? Ihan naurettavaa. 

 

Kyse oli lasten kanssa työskentelystä. Muutenhan tuota voit työskennellä vaikka kipulääkekoukussa jos kiinnostaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ikinä ei ole pyydetty rik

Itse työskentelen lääkärinä ja olen hoitanut myös lapsia työssäni ja ikinä ei ole vielä tarvinnut missään huumetesteissä käydä. Eikä esimiehet ole koskaan kysyneet minulta päihteiden käytöstä. Kerran itse tilasin poliisilta rikosrekisterin mutta poliisi ei vaivautunut lähettämään, koska kyseessä oli vain tilapäinen työsuhde lasten parissa.

Itse kyllä loukkaantuisin aika tavalla jos esimies alkaisi minulta jotain huumetestejä kyselemään. Onneksi minulla on ollut aina tosi mukavia ja fiksuja esimiehiä. Tiedän että esim entinen esimieheni vastusti työpaikan huumetestejä ollessaan vaaleissa ehdokkaana. Määräyskirjaani on aina kirjoitettu: huumausainetestiä ei tarvitse näyttää. En todellakaan tiedä miten suhtautuisin jos esimieheni määräisi minut huumausainetestiin. Arvostan sitä että pomo luottaa minuun. Sitä kautta syntyy myös kunnioitus pomoa kohtaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest dfdf

Ja lääkärin luetun ymmärtäminen on huolestuttavalla tasolla. Ei ollut kyse huumetesteistä eikä mistään ihmeellisestä poliisin lähettämästä rikosrekisteriotteesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Torlohka

Tuolla lääkärin teksteillä olisi jos syytä olettaa ja pistää pikaisesti pissatesteihin ja laaja taustaselvitys. Ehkä jopa suoraan linnaan, varmuuden vuoksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Johtajana tehpassa
25.3.2017 klo 15.44, Vieras: Työnhaku ajan tasalle! kirjoitti:

Todella kaikki mikä koskee jotenkin lapsen kanssa työskentelyä, myös monet  yksityiset perheet ovat alkaneet pyytämään rikosrekisterin otetta.  Ilmoittavat, kyllä jo työpaikkailmoituksissa. Työskentelen tarpeen vaatiessa päiväkodissa ja siellä on mukana usein nykyisin kehitysvammaisia lapsia.  Pyydetään toimittamaan, kun varmistuu työpaikka ja samalla sovitaan kumpi huolehtii asiasta. Itselläni on ollut aina johtaja ja pyytänyt luvan.  En, ole joutunut maksumieheksi kertaakaan vaan työnantaja on huolehtinut kaikesta.

Huumetestejä tehdään nykyisin myös Vanhusten hoitopaikoissa, ei pitäisi olla uutta. Ilmoittavat myös työpaikkailmoituksissa asian.

Itselläni on tehty vanhusten hoitotyössä, Hki.  Johtaja tilaa ajan työterveydestä ja sinne vaan. On, todella tarkka testi. Kysytään asianlaita ja kaikki tiedot kirjataan ylös. Asiallisesti kertovat miten toimitaan, näkyy myös särkylääkkeiden käyttö lyhyen ajan sisällä. Suosittelen olemaan rehellinen, kaikki kirjataan tarkkaa. Valehtelu tulee nopeasti esiin ja siitä menee tieto eteenpäin.   Tulokset menevät suoraan johtajalle ja myös itse sain tiedon.  Todella oli mukava sh. ja turhaa on jännittää tilannetta. Muuten on simpeli juttu x2 olen käynyt tämän läpi.  Eikä siinä ole mitään erikoista vaan ihan normaalia nykyisin hoitotyössä.

Yksi hoitaja kieltäytyi tästä ja jäi myöhemmin kiinni lääkkeiden väärinkäytöstä. Ohjattiin välittömästi hoitoon....Epäilys heräsi heti johtoportaassa, jos kieltäytyy  testistä. Tähän on ihan oikea peruste työnantajilla ja se on todiste  myös heille. Alkoholin käyttöä kysytään myös ja annetaan toimintaohjeet jo työhaastattelussa. Jos epäilys herää työkaveri tulee krapulassa...jos, joku sanoo ei tiennyt asiasta. Voisi opetella  kuuntelemisen  jaloa taitoa, sillä kaikista jää faktat ja kirjataan ylös. Jos, on ymmärryksessä vika, niin esimies on aina lopuksi kysynyt onko kysymyksiä / ymmärsikö asian.  Työkavereita ei kannata aina uskoa, vaan tarkistaa itse asian oikea laita. Sellaiselta henkilöltä kuka hoitaa sitä asiaa.

Nykyisin on ihan selvä asia, näitä kysytään ja tehdään. On  ihan sama onko  työpaikka vanhuspuolella, sairaala tai lasten kanssa työskentely. Itselläni on aina ollut puhtaat paperit, niin on läpi huutojuttu.  Toivottavasti tulisi yleiseen käytäntöön kaikkien hoitoalan koulutuksiin ja työpaikoille. Voisi peräti vähentyä  työntekijöiden/ opiskelijoiden väärinkäyttöjä.

Minulta kysyttiin myös rikosrekisteriä, koska, missä, kaikki tiedot ylös? Työpaikkaa jo hakiessa ja luultavasti joudun uusimaan sen on mennyt vanhaksi. Odotellen siitä viestiä parhaillaan pitääkö uusia?  Viimeksi johtaja  huolehtii asiasta.  Minulle on ihan sama , kuka hakee pääasia kuin se haetaan. Haluavat kirjata sen omiin tietoihin, ovat nähneet aidon paperin eli kaikki kirjataan todella tarkkaa faktoihin. Loppupelissä se on vahva todiste asiat on kunnossa ja suojaa myös johtoporrasta.  Asiaa voi katsella erikantilta.

Saatte tottua myös tarkistetaan raha- asiat ja siihenkin johtaja kysyy luvan, kunta. Pienet rahavaikeudet eivät ole este työpaikan saannille. Minulta on tämä myös tarkistettu, luvan kera X2. Työpaikkailmoituksia kannattaa todella lukea tarkkaa ja silloin ei tule yllätyksiä  ja voi antaa/ antamatta luvan.

Ihan normaalikäytäntö monessa työpaikoissa. Samoin kirjanpito, yritystaidot, taloustaidot, alkoholipassi, varmennekortti, jne.  ei pelkästään hoitotyötaitoja kysytä ja kirjataan. Siinä voi jäädä moni esimies ja nämä "paantuneet" samassa paikassa olleet hoitajat helisemässä. Viimeistään silloin huomaavat, kaikki on oikeasti muuttunut koko työelämä.

Jos; ei kysytä työhaastattelussa näitä asioita, niin onko hoitopaikan esimiehet oikeasti ajan tasalla missä mennään. Kokenut esimies tietää ulkoa nämä asiat ja osaa vastata välittömästi kysymyksiin. Ihan normaalia toimitaan monessa työpaikassa.

 Erikseen on vielä  suppea selitys taustasta, koskee kaikkia työntekijöitä siistijöitä myöten. Ydinvoimalassa työskentelyssä on suppea tarkastus  työntekijöille, vaikka olisi lyhyt pesti. 

Rikosrekisteriotetta ei voi edes valtuuttaa työnantajaa tilaamaan. Eikä toisaalta sitä voi pyytääkään, jos henkilö ei työskele lasten kanssa. Huumausainetestin työnantaja voi pyytää jos on aihetta epäillä käyttöä. Talousasioista ei todellakaan tarvitse antaa mitään selvitystä, asemassa jossa työntekijällä on erityinen vastuu taloudesta voidaan luottotiedot katsoa, mutta ei muuta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...