Jump to content
MAINOS

Onko edes laillista


Guest Huolestunut

Recommended Posts

Guest Huolestunut

Mitä mieltä olette seuraavasta tilanteesta. Jos saisi vaikkapa jonkun luottamusmiesasioihin perehtyneen kannanoton. Hoitoalan yrityksessä käy säännöllisesti ns. keikkaa tekevä, jo eläkkeellä oleva hoitaja. Tilanne sinänsä aivan Ok. Hyvä, että eläkeläisetkin jaksavat vielä töitä tehdä. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että kyseinen henkilö tekee töitä kyllä työehtosopimuksen mukaisella palkalla, mutta mitään sopimuksen mukaisia lisiä hänelle ei makseta, eikä hän niitä vaadi. Miten itse kunkin työpaikalla suhtauduttaisiin siihen, että joku ammattipätevyyden omaava henkilö tulisi sinne töihin alle sopimusten mukaisella palkalla. Ennen näitä sanottiin rikkureiksi. Jos tämä on yleistä, kehitys on huolestuttavaa.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Niin kauan saa maksaa ihan mitä vaan leikkipalkkaa tai vaikka jättää maksamatta kun asianosainen ei siihen vaadi muutosta.

Ehkä kannattaisi ottaa puheeksi ko. henkilön kanssa että kusee kaikkien kollegoiden, etenkin keikkatyön tarpeessa olevien opiskelijoiden yms hiukan heikommassa asemassa olevien, muroihin kun suostuu tuollaiseen.

Link to comment
Share on other sites

Guest m.o.t.

Olet Jupet nyt valitettavasti aivan väärässä.

-Työehtosopimukseen sidottu työnantaja ja työntekijä, joka tietensä rikkoo tai jonka olisi perustellusti pitänyt tietää rikkovansa työehtosopimuksen määräyksiä, voidaan tuomita siitä maksamaan, työnantaja enintään 23 500 euron ja työntekijä enintään 230 euron hyvityssakko. ( työehtosopimuslaki 7 §)

- ne työnantajat ja työntekijät, jotka ovat tai sopimuksen voimassa ollessa ovat olleet sopimukseen sidotun yhdistyksen jäseniä; ja noudattakoot nämä työnantajat ja työntekijät toistensa kanssa tehtävissä työsopimuksissa työehtosopimuksen määräyksiä ( työehtosopimuslaki 4 §)

-Työnantaja, jota työehtosopimus sitoo, älköön sen soveltamisalalla tehkö sopimuksen ulkopuolellakaan olevan, työehtosopimuksen tarkoittamaa työtä suorittavan työntekijän kanssa työsopimusta ehdoilla, jotka ovat ristiriidassa työehtosopimuksen kanssa. (työehtosopimuslaki 4 §)

-Jos työsopimus joiltakin osiltaan on ristiriidassa siinä noudatettavan työehtosopimuksen kanssa, on työsopimus näiltä osiltaan mitätön ja niiden sijasta käyvät noudatettaviksi työehtosopimuksen vastaavat määräykset. ( työehtosopimuslaki 6 §)

Siis laki on määritellyt myös työntekijälle työehtosopimuksen rikkomisesta hyvityssakon. Eli et voi vain tulla halvemmalla, omilla, työehtosopimusta heikommilla ehdoilla töihin. Molemmille voidaan lätkäistä hyvityssakko.

Link to comment
Share on other sites

Voihan tuo ottaa lisät vaikka aikana tai tuntipankkiin jos sellainen on käytössä ja nostaa sieltä sillon kun kiinnostaa.

Link to comment
Share on other sites

Vieras: koskas noista on tullut julkisen syytteen alaisia rikoksia? Ei minun tietäkseni ole, ja asiaa ei kukaan käsittele mikäli asianosainen ei sitä oikeusasteisiin vie (ammattiliiton avustamana tai ilman). Seuraus: Niin kauan kun se on työntekijälle ok voi maksaa mitä vaan tai vaikka olla maksamatta.

Alaikäisiä, vajaavaltaisia ja ihmiskaupan uhreja suojaa tietyt pykälät mutta peruscasessa näistäkään ei ole apua.

Link to comment
Share on other sites

Ei tee hyvää työpaikan yhteishengelle; toisekseen paha kello kauas kuuluu... Voi tapa yleistyä.

Itseä mietityttää tämä: Keikkafirman kautta tehdessä lomarahoja ei leikata (kunnallisella) ja palkkakin on parempi. Jos kunnan asenne sijaisiin on se, että vain keikkafirman kautta otetaan, niin voiko hoitokodin johtaja päättää ottaa suoraan( lue: halvemmalla)?

Itse olen siinä tilanteessa, että voin valita teenkö vai en.... :). Arvostan vapaa-aikaani, halvalla en sitä myy...

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...