Jump to content
MAINOS

Apuhoitaja, Perushoitaja, Lähihoitaja


Guest Marja K

Recommended Posts

Guest Marja K

Saisinko vastauksia viisaammilta.

Olen valmistunut v. 82 apuhoitajaksi. Nimike muutettiin perushoitajaksi muutama vuosi myöhemmin. Nykyään toimin lähihoitajan tehtävissä, mutta käsittääkseni en saisi käyttää lähihoitaja nimikettä. Työnantaja on minulle sellaisen antanut.  Saanko käyttää perushoitaja nimikettä?

Itseasiassa ihan sama, kun samaa työtä teen koko ajan. Tai on se muuttunut, kun sairaalassa hoidettiin, sain keskittyä potilaiden hoitamiseen. Nyt yksityisellä vanhusten hoito-paikoissa siivotaan, pestään pyykit, pestään lattiat, keitetään puurot ja tehdään voileipiä. Vaihdetaan tietysti vaipat, lääkitään, jaetaan lääkkeitä, käytetään vessassa. Huh, huh ja säästetään kaikessa.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
Guest Santtu

Itse työskentelen milloin Perushoitajana tai lähihoitajan tittelillä. Sairaalassa olen perushoitaja ja hoivakodissa lähihoitaja. Koulutukseltani olen Lähihoitaja ja päivitän tietojani koko ajan.  Lähihoitajan nimike on Valviran alainen JA NIMEKESUOJATTU ELI KOULUTETTU LÄHIHOITAJA SAA VAAN KÄYTTÄÄ SITÄ, Valvira on ainoa joka myöntää sen.  FIKSUT JOHTAJAT VAATIVAT SIITÄ TODISTUKSEN, ottavat kopion itselleen.  Kirjavat omiin tietoihin jo työpaikkahaastattelussa JA TARKASTAVAT ASIAN OIKEAN LAIDAN. Lehdissä on tietyin välein valehoitajia eli epäpäteviä.  Eilen luen  juuri juttua lehdestä valesairaanhoitajista. Itse törmäsin viime kesänä eli puuttui Valviran lupatodistus. En, tiennyt asian oikeaan laitaan silloin. Kun selvisi, olin heti varuillani aina kun työskentelin hänen kanssaan. Turha on Valviraa syytää, sillä lehdissä oli silloin juttua tästä, on ruuhkaa. Jokainen valpas, lukutaitoinen ihminen osaa itsenäisesti lukea lehdistä. Törmäsin taas 2017 tammikuussa samaa ilmiö oli juuri valmistunut . Mutta lupa ei ollut tullut vielä Valviralta. Syyti välittömästi Valviraa, olisi pitänyt tulla viikossa, hah, hah...ja muutenkin antoi oudon kuvan itsestään?   Lisäksi olen koulutettu KOTIAVUSTAJA ja se nimitys piti myös jäädä pois kokonaan, näiden nimikemuutosten takia.  Ainakin Helsingin Kaupungilla on välillä auki kotiavustajan töitä, muualla en ole törmännyt. Kodinhoitajan nimitys piti jäädä pois, joskus törmää tähän vieläkin. Ainakin tiedän heidät on ohjattiin lähihoitajakoulutukseen, silloin kun oli tämä ammattinimekkeen muutos. Kaverini ohjattiin lähihoitajakoulutukseen silloin, työantajan kautta. Kuinka moni meni, on eri asia. 

Hoiva -avustaja siinä on nykyajankoulutus, mutta se on läpi huutojuttu todella monelle. Kulutetaan vain verorahoja siellä ja aikaa. Meille tuli juuri hoiva-avustaja harjoittelemaan ja hän alkoi välittömästi sanelemaan   MITÄ HÄN EI TEE ja sitä kesti 30min. Johtaja kyllästyi. KYSYI SUORAAN; MIKSI TULIT TÄNNE JA VOISITKO KERTOA MITÄ OIKEIN SAAT  TEHDÄ?  Päästäisi helpommalla, nopeammin kaikki. Tämä on ikävä kyllä yleisestä, palkka juoksee ja työt jäävät tekemättä tai siirretään toisille. Vaikka on tehty henkilökohtaisesti työnkuva, SUOMI-, RUOTSI, ja ENGLANNINKIELELLÄ. Heille kun ei voi sanoa mitään, ottavat sen aina henkilökohtaisesti ja kostavat välittömästi toisille tai ilmoitus koululle. Vika siis aina muissa ei heissä.  Työnantaja maksaa myös SUOMENKIELEN tunnit ja ovat vielä työaikana. Eli on poissa muulta toiminnalta. Työnantajat VAATIKAA NÄILTÄ VASTIKETTA EUROILLE; OLISI JO AIKA HERÄTÄ  RAAKAA TODELLISUUTTEEN. Eivät ole työssä 24/7 pv. viikossa ja silloin kun ovat vapaalla niin työnteko on leikkiä. Ei, tarvitse odottaa, että tulisivat hoitamaan työn vaan kuka ehtii se hoitaa, ei kilpailua eikä kyttäämistä. On niin sanottu TYÖRAUHA.

  Esim. Eräs hoiva-avustaja EI OSANNUT EDES PYYHKIÄ RUOKAPÖYTÄÄ vaan kädestä pitäen piti näyttää ja seisoa vieressä että työ tulee hoidettua ym. Näitä tapauksia on paljon ja vielä kamalampia..

 Lisäksi ruuat voivat seisoa pöydillä monta tuntia, luulevat varmaan juoksevat itsestään jäänkaappiin.  Hygieniapassi vaaditaan kaikilta ketkä työskentelevät ruokien kanssa, pakollinen. Uskonto ei saa olla syy, kun ruoat jätetään moneksi tunniksi pöydälle, ilmoittamatta. Tätä näkee liian usein nykyisin ja aina löytyy selityksiä.....

Mutta käytännössä ei toimi ja ihmetellään miksi on  esim. vatsatautia, NOROA ym. liikkeellä paljon nykyisin. Jossakin paikoissa Hygieniapassi pitää uusia 3v välein. Jos, ei pätevyyttä, sitä ET TEE, jos teet VASTAAT HENKILÖKOHTAISESTI ITSE SIITÄ. EI, kannata kertoa EN; TIENNYT; KUKAAN EI SANONUT, on yleinen vastaus. Jokaisella on SUU ja voi KYSYÄ NEUVOA ETUKÄTEEN, ettei tarvitse takana valittaa.  Lisäksi koulussa opetetaan asiat ja oma maalaisjärjen käyttö  on sallittu. Sama koskee kirjaamista tietokantaan, on joissakin paikoissa hällä väliä tyyliä ja vielä kehdataan sanoa ääneen. Eletään kuin metsässä, kukaan ei ota vastuuta.

Katsele  TE:n ja muiden työpaikkailmoituksia.

On tullut outoja nimityksiä ; KOTIPALVELUTYÖNTEKIJÄ> Lähihoitajan koulutus, ASSENTENTTI> henkilökohtainen avustaja ja siihen oli myös n.1v koulutus, joskus oli Tuusulassa. Muistan sen takia ex. työnantaja tarjosi kohdelle henkilökohtaiselle avustajalle tätä, mutta EI KELVANNUT. Potkut  olivat meluisampi vaihtoehto, kun työnantajan maksama koulutus. Olisivat raukat joutuneet peräti töihin, tähän asti olivat päässeet helpolla. Yrityskauppa tuli samoihin aikoihin. Näitä uusia nimityksiä, kun lukee ei todella tiedä mitä haetaan ja saa kyseenalaistaa koko työnkuvan.   Toinen on mitä katson; Tarvitaanko kokemusta ja eräät firmat ovat alkaneet herätä tähän. Ilman kokemusta ei pääse , vai onko firmanmaine mennyt näiden epäpätevien takia?

Oletko päivittänyt tiedot tämän päivän tasalle? On aika loukkaavaa; meitä kohtaan ketkä pidetään ammatti taitoa ajan tasalla. Se on myös jokaisen oma velvollisuus itseään ja ammattitaitoa kohden eikä vaan aina työnantajan. Opetetaan jo koulussa.  On ikävä kyllä paljon keikkalaisia ja heillä on usein myös koulutus monipuolisempaa ja ajan tasalla olevaa. Moni maksaa itse koulutuksen tai liitolla on myös todella hyviä ajan tasalla olevia koulutuksia.  Moni keikkalainen osaa itsenäisesti järjestää asiat, etteivät estä työntekoa.  Mutta harva kertoo siitä ja itse kerron vasta kun luotan henkilöön.

Työpaikassa johtajat laittavat hoiva-apulaiset lisäkoulutukseen. Saavat ottaa potkut  ilomielin, jos työnantajan koulutus EI KELPAA HEILLE.  Jotkut ovat todella halpamaisia, raukkamaisia lähihoitajia kohtaa, vinoilua ym. kiusaamista.  Moni alkaa jo olla sairausloman tarpeessa heidän takia tai vaihtavat alasta pois. 

Työt hoituvat paljon paremmin silloin ja ilman pelkoa kun ovat vapaalla.  Kuvittelevat itsekkäästi että omistavat koko firman ja ovat työssä 24/7 pv. viikossa. Lisäksi on työpaikkoja missä tehdään JO TYÖVUOROT HOIVA- AVUSTAJIEN EHDOLLA.  Käyttävät näin VALTAA toisiin ammattikuntiin, ikävä kyllä jotkut johtajat suosivat tätä. 

Työnkuvasi on ihan normaalia vanhusten hoitopaikoissa ja virikkeet ym. siihen päälle. Ollut jo vuosia ja hyvä, ET OLE  VIELÄ TARVINNU PYYKÄTÄ TOISEN VAKITUISEN HOITAJAN KAPAKKAVAATTEITA, itse jouduin yövuorossa tähän. Kyseinen hoitaja jäi näin kiinni  aamulla ja veti herneen nenään. Asukkaat heräsivät suoraan huutoon. Piti yökköjä omana henkilökohtaisena avustajana ja tiedoksi EI, viitsinyt edes kiitää kun hänen henkilökohtaiset vaatteet on PESTY. Pst. meillä on työvaatteet käytössä. Hänelle olisi vielä pitänyt keittää aamukahvit erikseen.  Nopeasti lopetin keikkailun sinne osastolle, näitä hoitajia löytyy ihmeen paljon. Eivät erota työpaikkaa omasta kodistaan. Toiset menevät vielä mukaan tähän lapselliseen käytökseen. 

Tutustu Valviran sivuihin ja sieltä löytyy kiinnostavaa selaamista.  Myös nimekeasiasta ja missä mennään nykisin sote-puolella. Kaipaan henkilökohtaisista sitä aikaa. Jokaisella työntekijällä oli nimilappu takinpielessä tai jossakin näkyvällä paikalla.  Selvitti heti omaisille ja kenelle tahansa kuka on pätevä työntekijä ja mikä ammatti. Kenen puoleen voi kääntyä asiassa kuin asiassa.  Työntekijä osaa pilata itsenäisesti oman ammattinimekkeen ja koulutuksen.

Ole ylpeä vanhan ajan perushoitajan nimestä ja koulutuksesta. Jos, tuntuu niin päivitä tieto ajan tasalle, niin voit käyttää Lähihoitajan nimikettä, rauhassa. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest apuhoitaja-perushoitaja

Saat apuhoitajana käyttää ihan virallisestikin perushoitaja-nimitystä itsestäsi. Lähihoitajana et voi esiintyä mutta lähihoitajan toimea voit hoitaa/hakea.

Link to comment
Share on other sites

Guest titta

Meidän yksikössämme lähihoitajan nimikkeellä ovat kodinhoitajat, kotiavustajat sekä perushoitajat kuten saavat palkkaakin tämän nimikkeen mukaan.

Link to comment
Share on other sites

Guest Koulutus on turhaa!

Missä toimitaan noin järkyttävällä tasolla.

Kas, kun ei vielä sh, siistijät, hoitoapulaiset saa samaa palkkaa kuin lähihoitajat ym.   Silloin firma säästäisi hyvin. Joillakin palkan alennus ja toisilla mm.hoitoapulaiset, kotiavustajat, kodinhoitajat, siistijät saisivat palkankorotuksen, vuosiansiossa se on iso summa.  Hyvin myös arvostetaan koulutusta siellä? Hyvin asiat teidän firmassa, kun on euroja heittää noin pois. Taisi olla vain suututtaa oikeasti koulutetut hoitajat.

Onko, häpeä kertoa on kotiavustaja ja palkka on tämä jne. Tuli mieleen ensimmäisenä häpeäkö työnantaja kotiavustajan jne. ammattia kuin kaikille on laitettu lähihoitaja. Se kertoo esimiestaidoista paljon.  Muualla lukee selvästi työsopimuksessa oikea  ammatti; kotiavustaja ja palkka on mikä oikeasti kuuluu. Ei, lähihoitajan palkka. Outoa toimintaa, ikävä kyllä. Jos, ei ole koulutettu, niin ei ole eli epäpätevä.

Sillä lailla... Onko  oikeudenmukainen toiminta  ja työnjako varmaa toimii  samalla pohjalla.  Pelkkä lääkehoito on ihan eritasolla kotiavustajilla kuin perushoitajan koulutuksen käyneillä. Lisäksi listaa voi jakaa kuinka paljon, siis on valtava ero koulutuspohjalla. Miten koskaan palkka voi olla sama koskaan.

Mitä turhia kouluttaa yhdenkään koskaan  lähihoitajaksi, kun kuka tahansa kelpaa.   Koulutus on siis ihan turhaa taas nähtiin, kiitos! Kiitänkö työnantajaan vai ketä?

Sitten vasta on oikeudenmukaista toimintaa.  Vastuu on silloin jokaisella jaettu tasapuolisesti. Palkka koostuu osin myös sen pohjalta jne.....

Teidän firmalla taitaa olla outo arvostus nykypäivän koulua kohtaan ja ammatteja kohtaan? Kerran suositte sellaista käytäntöä, mistä on vuosia sitten menty pois lisäkoulutuksen kautta. Siihenkin aikaan oli palkkaeroja jo kodinhoitajien ja kotiavustajien kesken jne.

Kodinhoitajalla oli isompi palkka kuin kotiavustajalla. n.100€ erotus palkassa on näköjään pieni summa teidän mittapuussa. Nykyään olen huomannut puhe on toista kuin teko.

 Kodinhoitaja työskenteli myös lapsiperheessä eli työnkuva oli erilainen.  Myös vanhusten palvelutalossa näkee jo työskentelytavoissa eroja ja asukkaan kohtaamisessa jne.  Siinä todella erottaa koulutetun ammattilaisen välittömästi.  Myös ikävä kyllä omaiset erottavat saman asian. Sitten oli lähihoitaja ja näissä kaikissa on eri koulupohja ja vaatimustaso.

Ovatko nämä TAAS NIITÄ TÄYDELLISIÄ, kenelle ei kelpaa lisäkoulutus ja tietävät kaiken kaikesta?

Kotiavustajan OIKEA PALKKA on PIENEMPI kuin Kodinhoitajan. Kodinhoitajan palkka on pienempi kuin taas lähihoitajan.  Samoin KOULUTUSPOHJA  ON IHAN ERI, aineet samoin ja KOULUTUSPITUUS on IHAN ERILUOKKAA. NYKYISIN ei edes kouluteta kotiavustajia ovat ihan eri nimikkeen, hoitoapulainen vastaa sitä enemmän ja koulutuspohja on siis eri.   Samoihin aikoihin koulutettiin lisäkoulutuksella myös PERUSHOITAJAT.  Lukekaan ajan kululuksi vaikka TE:N sivuja jo siellä  huomaan eron palkoissa.  Lähihoitaja voi hakea kotiavustajan työtä, mutta on eri asia minkä palkan työnantaja maksaa ja  hyväksyykö hän edes ylikoulutettua tekemään kotiavustajan työtä? Voin vastata, ei edes hyväksy. Olen koulutettu kotiavustaja ja myös koulutettu lähihoitaja.  Eivät , edes viitsi vastata kyseilyyn, kun selviään haen eri ammattialan työtä. Toista kertaa, en kyseiseen firmaan hae. Käytöstapoihin kuuluu vastata kysymyksiin ja näillä johtajilla ei ole sitä.

Paluu takaisin 70-luvulle on alkanut  ja tuleeko palkat  alas myös tähän vuosisadalle takaisin? Voidaan unohtaa kirjaamiset  ja palata kirjoittamaan käsin rapsat. Kuinka moni osaa vielä kirjoittaa kaunokirjaamilla tai laskea päässä.  Sitä tarvittiin vielä muutama vuosi sitten. Tai olla harvinaista nykyisin  tämä taito? On, vielä muutamassa vanhusten hoitopaikassa käsin kirjaaminen. Kirjanpito taitoa tarvitaan, koskaan ei tiedä mistä joutuu vastuuseen. Myös anniskelupassikoulutusta on kysytty, vanhusten hoitopaikoissa ja jos et ole suorittanut hyväksyvästi koulutusta. Et, toimi siinä eli sama systeemi kuin lääke- ja hygieniapassikoulutuksessa.

Palkka ero on melkein 150€ /kk ja muut  lisät vielä päällä. Siis ei puhuta pienistä summista loppupelissä. Jos, kaikki saavat tämän, niin puhutaan isoista summista.

 Taidan mennä tekemään valituksen kaupungille monesta vuodesta kuin työskentelin KOTIAVUSTAJAN nimekkeellä ja PALKKAA Maksettiin sen mukaisesti.   Tulisi hyvät saatavat ja korkojen kera.

 Kun menet henkilökohtaiseksi avustajaksi, sinun palkka on sen mukainen.  Ei, siinä paljon paina kuinka koulutettu olet tai kokemusta on. Siihenkin on ollut koulutus, mutta ei ole osunut silmiin yksikään työnantaja olisi vaatinut. Enemmän siinä painaa ikä, epäpätevyys ja osatko mielyttää asiakasta. Ikärasimia törmäsin välittömästi tässä työssä.  Yksi sana väärää aikaa, niin kenkää näytetään nopeasti. Lisäksi maksetaan tehdystä työstä, siis ei istumisesta. Monesti pitää kuskata vielä  autolla eli kuka kantaa vastuun? Siinä on sana sanaa vastaan ja sinä jäät toiseksi. Samalla voit vielä odottaa tuleeko joskus avohoito tekemään omat työnsä, harvoin tulevat ajallaan tai pariksi siirtoon.  Mistä on kirjallinen sopimus tehty kaikista työstä, mutta käytäntö on ihan toinen juttu. Työ voi olla ihan sairaalamaista hoitotyötä eli neliraaja-asiakas jne.  Kaverini teki tätä ja työaika ei pitänyt koskaan, kiitos kuuluu kunnan työntekijöille. Juuri avohoidon hoitajat eivät arvostaneet tätä vaan tulivat silloin kuin heille sopi ja marisivat ensimmäisenä. Asiakas oli sivujuttu monesti eli helpolla pääsivät kuin henkilökohtainen avustaja oli hoitanut kotipalvelun työn jo valmiiksi. Kiitosta ei tullut kertaakaan.  Karsea kokemus jäi muistoksi ja palkka ei vastannut millaista kohtelua sai palkaksi. Palkka ei vastaa aina työkuvaa. 

Meidän kaupunki koulutti kodinhoitajat LÄHIHOITAJIKSI, oppisopimuksen kautta.  Aina löytyy näitä kenelle ei kelpaa mikään ja tietävät aina paremmin.  Nykyisin haetaan lähihoitajia ja toivottavasti  alkavat huomioida myös oikean suuntautuminen alaa. Tietääkseni ainakaan hammaspuolella on aina toimittu oikein tässä, en ole kuullut koskaan olisi palkattu väärä suuntautumisalan hoitaja töihin. 

Vanhuspuoli on ihan lapsen kengissä.  Siellä on näköjään asiat retuperällä ja pahasti.

Link to comment
Share on other sites

Guest titta

Kyse on ihan kunnalisesta työpaikasta ja minä rivityöntekijänä en asiaa voi ratkaista, vaikka lähihoitaja olenkin. Työt ja työnkuva em. on täysin sama kun lähihoitajilla. 

Link to comment
Share on other sites

4 tuntia sitten, Vieras: titta kirjoitti:

Meidän yksikössämme lähihoitajan nimikkeellä ovat kodinhoitajat, kotiavustajat sekä perushoitajat kuten saavat palkkaakin tämän nimikkeen mukaan.

 

56 minuuttia sitten, Vieras: titta kirjoitti:

Kyse on ihan kunnalisesta työpaikasta ja minä rivityöntekijänä en asiaa voi ratkaista, vaikka lähihoitaja olenkin. Työt ja työnkuva em. on täysin sama kun lähihoitajilla. 

Lähihoitaja on nimikesuojattu ammattinimike jota ei saa käyttää kuin lähihoitajat. piste. Lähihoitajan toimeen voidaan palkata muukin kuin lähihoitaja (jos työnantaja katsoo että hänellä on riittävät tiedot ja taidot) mutta lähihoitaja nimikettä hän ei saa käyttää. Esim. Perushoitaja voi tehdä lähihoitajan toimea mutta nimikettä lähihoitaja hän ei saa käyttää. Ota yhteys valviraan jos siellä alkaa pyöriä muut kuin lähihoitajat lähihoitaja nimikkeellä.

http://www.valvira.fi/terveydenhuolto/ammattioikeudet/koulutus_suomessa/nimikkeiden_kaytosta

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Guest Tinttaralla

;)Toi nyt pitää muistaa lähihoitajat että elämää on ollut ennen teitäkin ja vanhukset hoidettu hyvin jos joku haluaa kirkkaan kruunun kehumalla lähihoitajana itseään niin maailman parhaaksi hoitajaksi ja haukkumalla entisiä koulutuksia jotka ovat olleet todella hyviä ja niissä kovin tunnollisia ja ymmärtäväisiä ihmisiä töissä vielä tänäkin päivänä. Monella täydennyskoulutusta paljon ja työkokemusta takana kymmeniä vuosia.  Ja ne lääkärin määräämät lääkkeetkin osaavat jakaa kun ovat samat lääkekoulutukset saaneet kuin lähärit täydennyskoulutuksena.  Et vois nää pikku läharit miettiä miten heille täydellisyyksille käy kun nimikkeet muuttuu taas muutamien vuosien päästä voi olla ettei muita enää hyväksytä kun sairaanhoitajia onhan siitäkin jo puhetta kuulunut.  Ja siitä lähihoitajien koulutuksen erinomaisuudestakaan tiedä kyllä siellä ohjaajina työpaikoilla on ollut niitä vanhoja perus ja kodinhoitajia monta kertaa. Mutta voi niitä nyt haukkua kun ne ei mitään osaa.  Kukas sen hännän nostaa ellei kissa itse. Ja vielä voi mietti sitäkin että kaikki sosiaalipalvelut romutettu muutamassa vuodessa terveydenhuolloksi päättäjien toimesta ja sosiaalihuollon huom .koulutettu henkilöstö jäänyt terveydenhuollon armoille🙄.

Link to comment
Share on other sites

Ajatelkaas että minun tutkintoani Valvira ei edes tunnista! Niin vaan saan virallisesti yrittää pitää potilaita hengissä...

Link to comment
Share on other sites

Guest Voimassa oleva tutkinto

Marja K, apuhoitaja ja myös muutkin apuhoitajat jotka olette vielä työelämässä.

Kyllä nyt kannattaa lähteä opiskelemaan  pikaisesti lähihoitajaksi , niin on ajanmukainen tutkinto, kun hoitaa potilaita.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...