Jump to content
MAINOS

Mitä kuuluu kotihoitoon?


Guest Sivusta seuraaja

Recommended Posts

Guest Sivusta seuraaja

Miten kotihoidon arki sujuu? Toimiinanohjaus järjestelmä mobiileineeen lienee jo arkea useassa paikassa? Sujuuko työnjako ja onko työ hallittavissa? Osaston hoitajana on tullut tunne ettei kukaan oikein vastaa mistään. Potilaat ovat entistä huonokuntoisempia kotiin lähtiessään, riittääkö kotihoidon hoitajien osaaminen ja aika hoitaa heitä? Meilläkään ei aina kotiutukset suju mallikirjojen mukaisesti, vaan perjantaina pikainen ilmoitus kotiin lähtevästä. Yhteistyötä pitäisi lisätä. Suuri sote on tulossa, mutta sairaat vanhukset pitäisi hoitaa jo nyt. Vaikka osa vanhuksista on ns. terveitä, toimintakyky alenee vääjäämättä iän lisääntyessä ja avuntarve lisääntyy, ja arjen askareet hidastuvat. Mutta onko kotihoito kriisissä?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
MAINOS
Guest kotihoitaja

Kotona pidetään vanhuksia, jotka eivät siellä todellakaan pärjää. Kun heidät kotonapärjäämättömyyden (jalattomuus, jatkuva kaatuilu, oman turvallisuutensa kannalta vaarallinen toiminta) vuoksi lähetetään lanssikyydillä sairaalaan, ovat he yleensä määränpäässä jonkin aikaa, mutta palaavat aivan samassa kunnossa kuin lähtivätkin. Sairaalan päässä kehutaan hyväkuntoiseksi, mutta papereista selviää, että kahden hoitajan avustamana on suoritettu pesutkin, vuodepesut nimittäin. Monesti kotihoidon iltahoitsu lähettääkin sitten heti samana iltana taas lanssin matkassa sairaalaan. Pompotellaan eestaas, kotiin lähetetään jonottamaan laitospaikkaa, jos sellainen vaikka ennen kuolemaa jossakin aukeaisi. Ehkä kaatuminen ja murtunut lonkka sitten "pelastaa" vanhuksen turvattomalta kodiltaan. Enkä nyt syytä sairaaloidenkaan väkeä, sillä tietysti siellä on paine vapauttaa potilaspaikkoja seuraaville tulijoille, eivätkä he useinkaan voi vanhusta "parantaa".

Kotihoito on todellakin kriisissä, koska huomattavasti entisaikaa huonokuntoisemmat vanhukset on hoidettava kotonaan huomattavasti entistä lyhytkestoisemmilla käynneillä, pienemmällä määrällä hoitajia. Palvelukoteja ja palveluasumista pitäisi lisätä, sillä tämä "kotona maailman tappiin" -taktiikka ei toimi, tai ainakaan lopputulemalla ei pahemmin ole tekemistä ihmisarvoisen vanhuuden kanssa.

Link to comment
Share on other sites

Päivystys on täysin väärä paikka hoitaa sitä että ihminen on vähitellen perussairauden pahentuessa kotikuntoisesta ei-kotikuntoiseksi! Ei siis ole mikään ihme ettei päivystys jne sille mitään voi.

Kunnan perusterveydenhuolto eli TK (ja kotihoito) on se taho jonka tulisi jostain kehittää se kodista seuraava sijoituspaikka vanhukselle jonka kunto on laskenut kotona pärjäämättömäksi. Ja ymmärrän kyllä tuskan, kun eihän mitään paikkoja suuremmin missään ole kun osastohoitoa ajetaan alas! Palvelutalot on täynnä osastokuntoisia ja palvelutalokuntoiset makaa kotona...

Link to comment
Share on other sites

Guest lompsanhoitaja

Rahalla saa ja hevosella pääsee, niin valitettavasti hoitopaikkojenkin suhteen. Hoitopaikat ottavat mieluusti näitä vähän apua tarvitsevia, lihavalompakkoisia vanhuksia, mutta vähävarainen mummo tai pappa joutuu selviytymään kotona vaikka kuinka huonossa kunnossa olisi.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...