Jerkko Posted November 28, 2016 Posted November 28, 2016 Olin ottamassa normaalia verensokeria sormenpäästä potilaalta kun labra pyyhälsi paikalle ottamaan omia kokeitaan. Nuivasti kysäisi meinaanko todellakin ottaa sokerin kädestä jossa tippa? Minä siihen toteamaan että kyllä meinaan koska toisessakin kädessä on tippa. Jälkikäteen jäi moinen kommentti mietityttämään. Osaisiko joku kertoa onko tipan olemassa ololla kys. toimenpiteessäni mitään väliä ja jos on niin miksi? Ihan perus keittis oli tippumassa.
Guest Sh88 Posted November 28, 2016 Posted November 28, 2016 Kyllähän se labratäti oikeassa oli. Infuusio raajassa mistä näytettä ottaa saattaa vaikuttaa mittaustulokseen, jolloin tulos on epäluotettava. Kansankielellä infuusio voi laimentaa verta. Infuusio pitäisi pitää kiinni 5-10minuuttia ennen näytteenottoa jotta tulos olisi luotettava. Näin ainakin meidän shp ohjeistaa. Toki tuolla kentällä tosielämässä tästä(kin), etenkin vierimittuauksessa, joustetaan hyvin räikeästi. Labra tuntuu pitävän kyllä ohjeesta tiukkaa linjaa ja usein tulevat pyytämään hoitajaa sulkemaan tipan, jos eivät toisesta kädestä näytettä saa tai jos molemmissa käsissä menee infuusiot.
jupet Posted November 28, 2016 Posted November 28, 2016 Kovasti riippuu siitä mitä mitataan, mitä tipassa menee ja mimmoisella vauhdilla onko todellisuudessa väliä. Aukiolotippa sokerittomalla liuoksella hyvin vetävään suoneen ei oikeen kovin helposti voi mittarin tarkkuuden rajoissa vaikuttaa mitattuun glukoosipitoisuuteen, kun taas vauhdilla annettu g10 ahtaaseen suoneen ihan taatusti vaikuttaa lähikudoksista mitattuun arvoon... Labran ottaessa laskimonäytettä putkesta voidaan tutkia montakin eri asiaa ja pyyntöjä voidaan tehdä lisää vielä jälkikäteen. Paljon suurempi todennäköisyys että suoneen ulkopuolelta lisätty liuos vaikuttaa johonkin mitattavaan asiaan.
Guest Lähihoitaja Posted December 13, 2016 Posted December 13, 2016 Kuinka se infuusio vaikuttaa kapillariverinäytteesseen, joka otetaan vieläpä distaalisemmin, kuin infuusio on?
jupet Posted December 13, 2016 Posted December 13, 2016 No esimerkiksi näin: Huono perfuusio ääreisosissa (niinkuin esim hypoglykeemisillä tuppaa olemaan), potilaan asento sellainen että käsi staassaantuu ja runsaalla nopeudella g10 suoneen... Ihan hyvin voi saman käden sormen kudosnesteessäkin nousta pitoisuus selvästi enemmän kuin koko kropan veritilavuudessa. Vaikka laskimoissa läppiä onkin niin ei ne mitään ehdottoman varmoja takaiskuventtiileitä ole.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.