Jump to content
MAINOS

Kotihoidon ja ensihoidon yhdistäminen


Julma

Recommended Posts

http://yle.fi/uutiset/3-9226810

Jyväskylässä alkaa kokeilu, missä ensihoitoa käytetään paikkaamaan kotihoidon resurssivajetta. Vastaavia viritelmiä on uutisen mukaan ollut aiemmin Pohjois-Savossa ja Etelä-Karjalassa. Onko foorumilla tietoa mitä siellä on käytännössä tehty ja miten nämä kokeilut ovat onnistuneet? Toki ymmärrän, että ensihoito ei kuulu kotihoidon ydinosaamiseen ja siitä syystä akuutisti sairastuva kotihoidon potilas tarvitsee ambulanssin. Vastaavasti kuitenkaan kotihoito ei kuulu ensihoidon ydinosaamiseen, enkä ymmärrä miksi kotihoidon aliresursointi ja organisointiongelmat korjattaisiin kutsumalla paikalle ensihoitoyksiköitä. 

Omaan korvaan tuo kuulostaa hyvin hazardilta ja suhtaudun tähän suurella varauksella. Koen tämän perseilyksi, koska: 

  • Ensihoito joutuu toistuvasti poistumaan kotihoidon asiakkaiden luota hyvin lyhyellä varoitusajalla oman perustehtävänsä hoitamiseksi, tällöin kotihoidon asiakas jää heitteille.
  • Ensihoidon työntekijöillä ei pääsääntöisesti ole vaadittavaa osaamista ja työkokemusta kotihoidosta.
  • Aliresursointi ei ratkea tällä, vaikka ongelma saattaa pirstaloitua vaikeammin tunnistettavaksi.
  • Ensihoidolle ei voida elektiivisesti suunnitella käyntejä, koska pienenkin sidonnaisuuden yksiköillä on päiviä, jolloin käyttöaste hipoo sataa prosenttia. Ensihoidolle annetuille käynneille pitäisi siis kuitenkin olla olemassa vararesurssi.
  • Hätätilapotilaiden tavoittamisajat kasvavat.
  • Sosiaalitoimella on omakin päivystäjä, jota tulisi ensisijaisesti käyttää sosiaalitoimen ongelmien hoitamiseksi.
  • Ensihoidon perustehtävä vaarantuu, joten yksiköiden määrää tulisi lisätä. Tämä on luultavasti kalliimpaa kuin kotihoidon resurssin lisääminen ja oikein kohdentaminen. Ainakin epätarkoituksenmukaisempaa. 
  • Luulen, että tämä aiheuttaisi myös melkoisen motivaatio- ja työilmapiiriongelman, koska luultavasti kotihoidosta kiinnotunut ihminen on hakeutunut sinne töihin ihan itse, eikä siinä toivossa täysin muihin tehtäviin, että myöhemmin joku pakottaisi tekemään jotain ihan muuta. Tuskin kotihoitajakaan kiljuisi riemusta, jos hänet istutettaisiin yhtäkkiä ambulanssiin tai vaikka saarioisten pizzalinjastolle.
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Tämä kuulostaa itsestänikin vähän yllättävältä, joten pistin googlettaen.

Etelä-Karjalan kotihoidon suunnitelmasta 2015-2020 löytyy seuraavaa:

"Ensihoidon yhteistyö:

-Ensihoito palvelee myös kotona asuvia antamalla I.V.-hoitoja

-Kotihoidon henkilöstön on mahdollista käyttää ensihoitoa konsultaatiopalveluna (lääkärille kuulumattomista asioista). Lisäksi ensihoito on järjestänyt koko kotihoidon henkilöstölle 12h tunnin koulutuspaketin, jossa vakioitu toimintatapoja ja kerrattu potilaan tilan arviointia.

-Ensihoito tekee useasti kotihoidon pyynnöstä potilaalle tilannearvion, antaa tarvittaessa oikean hoidon ja potilasturvallisuutta vaarantamatta vältetään päivystyskäynnin syntyminen. Tarvittaessa ensihoito myös tekee turvapuhelinhälytysten perusteella tarkistuskäyntejä, jos alueella ei ole yöllistä muuta palvelua. Tehtäviä, joissa asiakkaan terveydentila on käyty arvioimassa ensihoitajien toimesta, mutta erityisiä lääkinnällisiä toimenpiteitä tai kuljetusta hoitolaitokseen ei ole tarvittu, oli vuonna 2014  yhteensä 3369 tehtävää. Tehtäviä, joissa tilannearvioinnin jälkeen potilasta lääkittiin tai annettiin muita hoitotoimenpiteitä ja näin vältyttiin päivystyskäynniltä, oli puolestaan vuonna 2014 yhteensä 2670 tehtävää."

Joku ensihoidosta paremmin tietävä varmaan osaa tuota arvioidakin, mutta tuollainen malli ainakaan minusta kuulosta siltä, että sillä mitään älyttömän suuria resurssisäästöjä ainakaan kotihoidossa saataisiin aikaan, jos se nyt tässä olisi se päätavoite.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...