Jump to content
Sign in to follow this  
kahvikuppi_

Röntgenhoitajat saavat oikeuden tulkita kuvia

Recommended Posts

kahvikuppi_
Lainaa

 

Röntgenhoitajat saavat oikeuden tulkita kuvia

Radiologi voi tulevaisuudessa käyttää työaikansa nykyistä vaikeampiin tehtäviin.

Röntgenhoitajat voivat antaa tulevaisuudessa lausuntoja raajojen natiiviröntgenkuvista.

Toimintatapa on ollut Isossa-Britanniassa käytössä jo pitkään. Myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa toimii lisäkoulutuksen saaneita röntgenhoitajia.

Suomessa on suunnitteilla ylempi ammattikorkeakoulututkinto, jonka suorittanut röntgenhoitaja osaa laatia kliinisen raportin.

Kaksi suomalaista röntgenhoitajaa lähtee Canterburyn yliopistoon Isoon-Britanniaan koulutukseen, jonka kokonaiskesto on puolitoista vuotta. Sen päätteeksi heillä on ammattitaito havaita raajojen natiiviröntgenkuvista poikkeamia ja laatia kuvista kliininen raportti.

Tarkoitus on vapauttaa radiologien työaikaa vaativien magneetti- ja tietokonetomografiakuvien tulkitsemiseen sekä nopeuttaa kuvien tulkintaketjua sekä lisätä potilasturvallisuutta. Tulkintaketjussa on Suomen Röntgenhoitajaliiton toiminnanjohtaja Päivi Woodin mukaan tällä hetkellä kohtia, jotka voivat pettää.

Kliinikolta saattaa jäädä vaikeasti havaittava murtuma huomaamatta esimerkiksi liian heikon monitorin vuoksi. Lausuntojen saaminen voi myös kestää esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä pisimillään 72 tuntia. Ostopalveluna lausunnon saaminen voi kestää jopa neljä viikkoa.

– Kuvantaminen on kehittynyt teknisesti niin nopeasti, että radiologien pitää voida keskittyä vaativien kuvien tulkintaan, Wood sanoo.

Wood vertaa röntgenhoitajien uutta pätevyyttä sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeuteen sekä sonografian erikoistumisopintoihin, joita voivat suorittaa kätilöt, sairaan- ja terveydenhoitajat sekä röntgenhoitajat.

– Toimenkuvan laajentuminen tulevaisuudessa asettaa sekä sisällöllisiä että  rakenteellisia vaatimuksia röntgenhoitajan peruskoulutukselle.

Röntgenhoitajan oikeus lausua natiiviröntgenkuvista nousi esiin säteilylain kokonaisuusuudistuksen yhteydessä. Lakiehdotus lähtee lausuntokierrokselle elokuussa.

Suomen Röntgenhoitajaliitto järjestää elokuun 23. päivä Tulevaisuuden röntgenhoitaja -seminaarin. Siellä käsitellään muun muassa lakiuudistuksen tuomia muutoksia.

https://www.tehylehti.fi/fi/lehti/uutiset/rontgenhoitajat-saavat-oikeuden-tulkita-kuvia

 

 

Noniin. Mitä mieltä tästä.Onkohan otettu huomioon sitten se että on isoissa sairaaloissa hoitajalle ihan 24/7 hommaa tuo kuvien tulkinta. Mitenkä korvaus suunnitellusta? muutama satanen lisää palkkaa. Toivottavasti porukka pysyy tämän asian kanssa sen verran järjissään että kukaan ei ala tekemään ilman kunnon korvausta tätä.

Hyvä ajatus ja kehityssuunta mutta korvaukset myös sen mukaiset kun lääkäreiden töitä siirretään duunaritasolle.

Share this post


Link to post
Share on other sites
kahvikuppi_

Hemmetti kun on niin kova keskustelu ettei kerkeä edes lukemaan vastauksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...