Jump to content
MAINOS

Akava sairaanhoitajien kukkarolla


kahvikuppi_

Recommended Posts

 

Lainaa

 

http://yle.fi/uutiset/akavalainen_liitto_kosiskelee_sairaanhoitajia/9048688

Akavalainen liitto kosiskelee sairaanhoitajia

Sairaanhoitajat ovat perinteisesti olleet Tehyn jäseniä. Tehy taas kuuluu toimihenkilökeskusjärjestö STTK:hon.

Sairaanhoitajia kosiskellaan nyt akavalaisen ammattijärjestön jäseniksi.

Korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestöön Akavaan kuuluva Terveystieteiden akateemiset johtajat ja asiantuntijat eli Taja tiedottaa muuttaneensa nimensä ja avanneensa ovensa kaikille sairaanhoitajille. Yhdistyksen uusi nimi on Akavan sairaanhoitajat ja Taja.

Sairaanhoitajat ovat perinteisesti olleet sosiaali- ja terveysalan Tehyn jäseniä. Tehyllä on yli 160 000 jäsentä, heistä noin puolet on sairaanhoitajia. Tehy puolestaan kuuluu toimihenkilökeskusjärjestö STTK:hon.

Ajat ovat muuttuneet, ja on yhä vahvemmin tunnustettava sairaanhoitajien laaja asiantuntijuus ja työn kehittäminen, Akavan sairaanhoitajien ja Tajan puheenjohtaja Helena Vertanen sanoo. Liiton mukaan "akavalaisessa yhteisössä" on entuudestaan edustettuina liki kaikki sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutetut ammattiryhmät sairaanhoitajia lukuun ottamatta.

– Kentältä on tullut viesti tarpeesta vahvistaa sairaanhoitajien edunvalvontaa. Tämä muutos on mahdollisuus meille kaikille, jatkaa Akavan sairaanhoitajien ja Tajan toiminnanjohtaja Kukka Junno tiedotteessa.

Tehyläinen Sairaanhoitajat oli kuun alussa otsikoissa: se pani pisteen oman työmarkkinajärjestön selvitystyölle ja vaihtoi hallituksensa. Tällä hetkellä liitto ei hoida työmarkkinajärjestön tehtävää, vaan on Tehyn yhteistyöjäsenjärjestö. Selvityksessä oli ollut mukana vaihtoehto, jossa Sairaanhoitajat olisi erkaantunut Tehystä ja aloittanut oman edunvalvonnan työmarkkinoilla.

 

 

Mitä mieltä? Mitäs mieltä sairaanhoitajaliiton vallanvaihdoksesta? Nähdäänkö tehyssä samanlainen jossain välissä? Kautta rantain tehy aktiiveilta kuultuna nykyinen PJ on melko lapanen...Onko ikävä jaana laitinen-pesolaa? Tarvitaanko liiton johtoon ärhäkämpi tyyppi. Ajatus vapaa.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Mitäs olen tehy:n jäsenenä ollut... hmm 4-5 vuotta. Mietin pitkään, että muistanko mitään missä tehy olisi ollut puolustamassa hoitotyöntekijöitä (poislukien työtuomioistuin jutut, jotka perjaatteessa hoitaa juristit)... En muista yhtäkään sellaista tapausta. Muistan metallialan, akt:n, merimiesunionin jne. kannanottoja kun uutisia tiuhaan seuraan. Mutta tehy... niin, ei kyllä raksuta että kyseinen yhdistys olisi saanut mitään aikaan.

Edit: Joo, muistan lukeneeni tehy:n puheenjohtajan kannanoton johonkin ja muistan pitäneeni hänen mielipidettään lähinnä tyhmänä... En kyllä muista mistä oli kyse.

Link to comment
Share on other sites

Guest Eniten risoo tämä

Nykyinen puheenjohtaja vetää liiton hallituksen ja valtuuston päättämää linjaa. Puheenjohtajan kuuluu toimia näin. Leväperäinen sooloilu johtaa paikan menetykseen, kuten kävi Sairaanhoitajaliiton pj:lle. 

Eniten minua ärsyttää tämä alan työntekijöitä väheksyvät tuolileikki, missä liitot kisaavat toistensa jäsenistä ja pirstaloivat näin ollen alan jo nyt huonoa edunvalvontaa. Kun porukka on hajaantunut eri liittoihin, edunvalvonta on tehotonta.

Liittojen hiljaiseloon on syynsä. Oletteko ikinä kuulleet sanasta työrauha? Se tarkoittaa sitä että barrikadeille ei lähdetä, kun neuvottelutulos on voimassa. Näin ollen sopimuskauden ollessa aktiivinen huutelu ja rettelöinti ei auta. Tämän näen olevan tämän "munattoman" edunvalvonta-huutelun takana. Tilanne ei kenenkään tai minkään ammattiryhmän tai liiton kohdalla ole erilainen. Kaikki ovat sidottuja työrauhaan ja eivät sen johdosta tee yhtään sen kummoisempaa edunvalvontaa sopimuskaudella. Kun sopimuskausi on katkolla se liitto mihin alan ammattilaiset ovat tiiviimmin ja paremmin järjestäytynyt määrää tahdin neuvotteluissa ja muut pienemmät toimijat tyytyvät tämän aikaansaannoksiin. Jokaisen sopii siis todella miettiä mihin järjestäytyy ja miksi. Haluaako aidosti parantaa alan asioita vai liittyä kahvikerhoon, missä ylennetään itseään, arvostellaan muita ja pirstotaan alan edunvalvontaa entisestään. Tämä kyräily tosin ei ole mitään uutta naisvaltaisella alalla. Tämä on ihan arkipäivää alan työpaikoillakin. 

Link to comment
Share on other sites

3 tuntia sitten, Vieras: Eniten risoo tämä kirjoitti:

Eniten minua ärsyttää tämä alan työntekijöitä väheksyvät tuolileikki, missä liitot kisaavat toistensa jäsenistä ja pirstaloivat näin ollen alan jo nyt huonoa edunvalvontaa. Kun porukka on hajaantunut eri liittoihin, edunvalvonta on tehotonta.

Kyllä tämä pirstaloituminen ja hajaannus lähtee ihan meistä itsestä, ei vahvaa ja yhtenäistä porukkaa vietäis kuin pässiä narussa. 

Link to comment
Share on other sites

20 tuntia sitten, Vieras: Eniten risoo tämä kirjoitti:

Liittojen hiljaiseloon on syynsä. Oletteko ikinä kuulleet sanasta työrauha? Se tarkoittaa sitä että barrikadeille ei lähdetä, kun neuvottelutulos on voimassa. Näin ollen sopimuskauden ollessa aktiivinen huutelu ja rettelöinti ei auta. 

Riittävän moni hoitaja saa varmaankin päivittäin turpaansa, yksi terveydenhoitaja pääsi kotihoidossa hengissä. Täällä foorumilla kauhistellaan ylipäätänsä tuota kotihoidon tilannetta. Säästötavoitteiden vuoksi monissa kunnissa on kiristetty nyörejä, koskien myös terveyskeskusten toimintaa jne.

Kyllä olisi mahdollisuutta kampanjoida, tuoda julki ja painostaa päättäjiä tekemään asioille jotakin... Ihan vaikka on mikä helvetin neuvottelutulos voimassa. Kyllähän Tehy on näihin kantaa ottanut, mutta minun mielestä ei sillä resursilla mitä tuon kokoisella lafkalla olisi käytettävissä. Siinä ei ole siis onnistuttu ja haluaisin nähdä tekeekö joku muu asioille jotakin.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...