Jump to content
MAINOS

Kouristus/pyörtyminen vs sydänpysähdys


zirdante

Recommended Posts

 

Löysin netistä mielenkiintoisen potilastapauksen. Taustalla 8 vuoden ajan kohtauksia joissa oireena pyörrytys, sydäntuntemukset ja tajunnanmenetys. Potilas tuli EEG-seurantaan epilepsian selvittelyihin. 

Potilashuoneessa ei ole monitoria, joten hoitajat eivät näe ko. EEG-käyrää/EKG:tä. Alin jana on EKG, ylemmät on aivosähkökäyrää. Pointtina että aina kun potilas kouristaa/menee tajuttomaksi, pidä mielessä mahdollinen sydänperäinen syy! Ko. sydänfilmissä näkyy kääntyvien kärkien kammiotakykardia, joka monesti palautuu normaaliksi itsekseen. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS
  • 1 kuukausi myöhemmin...
Vieras: opiskelija

Hei. Mitä hoitaja voi tehdä, jos vanhus vanhainkodssa yllättäen kouristaa eikä lääkäriä ole paikalla? Miten toimitaan jos on kyse epileptikosta? Mitä jos vanhusvei ole epileptikko eikäole aiemmin kouristanut? 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Tulee nyt aika lailla tajunnanvirtana ja ilman mitään lähteitä joten suhtaudu tähän kuin mihin tahansa kollegan kertomaan urbaanilegendaan. Näin homma suurinpiirtein pitäisi mennä:

1) hälytä apua (lisää talon omia hoitajia ja/tai soitto 112, tapauksesta ja paikasta riippuen). Pysy rauhallisena ja ota tilanne haltuun.

2) estä lisävahingot (yritä suojata ettei kouristava kolhi päätään ja yritä varmistaa hengitystien avoimmuus)

3) jos kouristus ei muutamassa minuutissa selvästi lopu, anna potilaan oma kohtauslääke jos sellainen on olemassa

jos potilaalla ei ole omaa lääkettä tai henkkoht. määräystä ja jos kyseessä on osasto/sairaala/jne jossa on talon lääkkeet, annostele talon ohjeiden mukainen kouristuksen ensiapulääke (jos ei ole ohjeita tällaiseen niin pyydä toiminnasta vastaavaa lääkäriä järjestämään ohjeet/pysyväismääräys).

4) jos 112 on soitettu ja tilanne muuttuu, ilmoita hätäkeskukselle muutoksesta (kouristus loppuu, potilas herää, elottomuus jne)

Ensikouristaja lähtökohtaisesti sairaalaan tarkistukseen pl. mahdollisesti terminaalivaiheen potilaat (konsultoi lääkäriä). Täysin ohittuneen kohtauksen (= tajunta palaa potilaan normaalille tasolle) jälkeen ei ole mikään erityinen kiire vaan täysin kiireetön siirtokuljetus yleensä riittää.

Epileptikko joka on saanut itselleen tyypillisen kohtauksen joka ei ole kestänyt montaa minuuttia ja potilaan tajunta on palautunut voi jatkaa normaalia elämää. Yleensä ovat väsyneitä joten huilaamaan. Jos kouristus on potilaalle epätyypillinen tai toistuu useampaan kertaan samana päivänä konsultoi asiasta lääkäriä. Jos kouristus jää päälle (10min tai yli ilman tajunnan minkäänlaista palautumista) tai uusia kohtauksia tulee jatkuvasti on kyse hätätilanteesta --> soitto 112 (jos potilaalla ei ole valmiiksi erityisiä määräyksiä kyseisen tilanteen varalle).

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...