Jump to content
 
In-ka

Vasenkätisyys hoitotyössä

Recommended Posts

In-ka

Ehkä hassu kysymys, mutta onko kukaan vasuri huomannut vasenkätisyydestä olevan haittaa hoitotyössä? Itse olen välillä turhautunut, kun monet instrumentit ym. on oikeakätisille suunniteltuja. Esim. pänksejä/suonenpuristimia/neulankuljettimia on vasemmalla kädellä hankalaa saada auki. Haluaisin suunnata leikkuriin, ja mietin onko vasenkätisyys haaste esimerkiksi instrumentoivalle hoitajalle. Ainahan voi opetella tekemään asiat oikealla kädellä, mutta kyllä se tuntuma on paljon "huterampi", ja tässä työssä olisi hyvä olla mahdollisimman vakaat kädet ja varmat otteet.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras

Hei.

 

Ei siitä mitään haittaa ole. Jokainen opettelee alussa. Vasenkätisiä kirurgejakin on. Oikeakätistenkin täytyy  opetella, kuinka neulankuljettajaan asetetaan neula hänelle oikeinpäin :). 

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras

Eipä niin suuri ongelma ole ollut minulle, että olisin erityisemmin huomannut - siis itse vasenkätisenä. Ongelmahan on ihan sama kuin saksissa, jotka on aina oikeakätisille suunniteltu. Ja en siis tarkoita vain muotoiltuja kahvoja vaan teräthän on suunniteltu käytettäväksi oikealla kädellä niin, että normaalisti puristaessa terät painautuvat toisiaan vasten. Vaaditaan vain harjoittelua tarpeeksi niin kyllä ne beanitkin aukeavat ihan nätisti. Hyvää harjoittelua on esim. tylsillä tai löysillä saksilla leikkaaminen. :)

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
pekka

Joskus joku instrumenttihoitaja kertoi, että heidän tulee osasta toimia "molemmilla käsillä". Hän kertoi harjoitelleensa tätä mm. pesemällä hampaansa sillä "ei vahvalla" kädellä.  Isturmenttien kanssa kun ei aina olla toimenpidealueeseen ja operatööriin nähden aina samalla puolella. Toisella kädellä voi joutua käyttämään jotakin toista instrumenttia ja toisella antamaan jotakin toista.  Joku insturmenttihoitaja tietänee asiasta varmasti enemmän.

 

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Kunkku

Instrumenttihoitajana ne välineet pitää osata avata kummallakin kädellä, koska toinen käsi on yleensä aina jo varattuna johonkin toiseen hommaan, joten koko asian pohtiminen on aivan turhaa :D

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
tabuliini

Itse sekakätisenä (kirjoitan vasurilla, muuten oikea vahvempi) olen huomannut ainoan ns. haitan olevan uusien hienomotoriikkaa vaativien temppujen tekemisessä. Työkaverit joskus vähän naureskelleet, kun ilmoitan et "hetki, kokeilen kumpi käsi tämän tekee"..muuten huomaan tämän olevan etu, että pääasiassa molemmat kädet pelaa. Ja no ok, pakko myöntää, et joskus toisille vähän henkisesti haastavimmille työkavereille on tullut brassailtua ja vaihdettua lennosta käsi"järjestystä" :) Eli kyllä se puhdas vasurikin oppii ne vakiohommat molemmilla käsillä harjoittelun jlk.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×