Jump to content
MAINOS

Yötyöstä


mhoitaja

Recommended Posts

Hei. Valmistun keväällä lähihoitajaksi mielenterveys-päihdetyön koulutusohjelmasta. Itseä kiinnostaa juuri vaki-yökön hommat, erityisesti psykiatrian ja päihdepuolen työpaikoissa, mutta miksei myös muuallakin. Yövuoro kun sopii omalle elämäntilanteelle ja vuorokausirytmille paremmin, kuin perus kolmivuorotyö joka on psyykkisesti ja fyysisesti aika raskasta.

Kokemuksia yötyön tekemisestä em. puolella (tai somaattisen puolen työpaikoissa), onko kovin erilaista kuin somaattisen puolen yötyö (vanhuspuolelta itsellä vain kokemusta), onko palkka hyvä verrattuna normi kolmivuorotyöhön, millaiset työ- ja vapaaputket, onko paljon hommaa öisin, mikä olet ammattinimikkeeltäsi yms..?

Lisäksi itseä kiinnostaa se, että pystyykö sairaanhoitajana tekemään vaki-yökön hommia tai yövuoroja ollenkaan,  vai palkkaavatko mielummin lähärin yöhoitajaksi koska palkkaa maksettava vähemmän? Ja onko ylipäätään vaki-yökön hommia paljon jäljellä, tuntuu että nämä pestit ovat vähenemässä määrin. 

 

Kiitos vastauksista!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

sama palkka. riippuen paikasta öitä 3-7 ja vapaata perään saman verran. nimike lähihoitaja. Hommaa on riippuen aivan työpaikasta. ei ole olemassa mitään absoluuttista totuutta.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vieras: Päivät leppoisasti nukkuen

Itse olen toiminut pitkiäkin aikoja vakiyökkönä psykiatrisella puolella .Aikoinaan sai tehdä rytmiä seitsemän yötä ja saman verran vapaata.Itse tykkäsin juuri tuosta rytmistä.Aina tiesi milloin on vapaalla ja milloin töissä ja miten juhlapyhät sijoittuvat rytmitykseen.Ainakin helsingin kaupungilla tuohon puuttuttiin ja nyt tehdään noin viisi yötä kuudessa viikossa ja vakiyökkojä ei ole.

Hoivapuolella vieläkin suositaan vakiyökköjä ja sinne ainakin vielä on paikkoja haussa satunnaisesti.Kaikkinensa juuri vakiyökön paikat on haluttuja.Kuitenkin palkkataso on hyvä ja ja mukavat vapaajaksot.Sopii esim minulle joka tykkään tehdä itseohjautuvasti töitä.Vapaajaksot viettäisin  mielelläni maalla.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Tuntuu että vakiyökköjen pestit on vähentynyt kauheasti viime vuosina. Meilläkin tehtiin pari vuotta sitten päätös, kun toinen vakiyökkö lopetti että jos toinen vakiyökkö haluaa lopettaa pelkät yöt, lopetetaan vakiyökköily kokonaan. Toistaiseksi mennään siis yhdellä vakiyöllä. Toki on niitä "päivätyöläisiä" jotka haluisivat tehdä paljon (tai pelkästään) öitä, joten joskus heille tulee listoja joissa on pelkkiä öitä. 

Peruspalkkahan on sama, mutta lisiä kertyy paljon enemmän kuin ei-yötyöläisille, jokaiselle työtunnille osuu joku palkkalisä. Kyllähän tuo palkassa tuntuu. 

Vakiyökkö usein eristäytyy paljon osaston väen muusta sosiaalisesta piiristä, joka voi olla hyvä tai huono asia. Lisäksi öisin jos ei ole paljoa hoitotoimia, voi vuosien mittaan ammattitaitokin rappeutua. Monessa paikkaa yökköduuni on aika leppoista, jos vain jaksaa valvoa ja saa päivällä nukutuksi. Huonona puolena on se että kun jotain tapahtuu, ei ympärilläsi ole samanlaista kollegiaalista tukiverkkoa kuin päivävuoroissa. 

Itsellä ainakin tuntuu että yövuorojen väliin ei jää juuri mitään aikaa muulle elämälle, nukun päivät hyvin ja herättyä kello on jo sen verran että ehtii käydä kaupassa, suihkussa, syödä ja katsoa pienen hetken telkkaria. Jos seitsemän yötä valvoo, siihen väliin ei jää kovin paljoa muuta elämää. Yövuorot kun usein ovat 9-10 tuntisia. 

Paikoissa joissa sairaanhoitajaa ei tarvita 24/7, ei ole järkevää teettää yövuoroja sairaanhoitajalla. Sairaanhoitajan työpanos mene hukkaan yössä, sille on käyttöä valosaan aikaan. Lisäksi sairaanhoitaja on kalliimpi työntekijä kuin lähäri. 

 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vieras: Vapailla sit humpataan

On vähän erikoista että juuri hoivapuolella suositaan vieläkin vakiyökköjä.Yksi lähihoitaja voi vastata isosta osastosta yksin ja kiertävä sairaanhoitaja talossa käy sit jelppaamassa esim nostoissa ja hoitaa lääkitsemisen.Ei myllä ehdi tulemaan unihiekat silmiin.Psyk. puolella vedottiin juuri yötyön raskauteen terveydellisesti ja vakiyököt on minimissään ja hekin lähinnä kohta eläköityviä.Kymmeniä vuosia yötöitä tehneitä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vieras: Vapaus kolahtaa

Vastavalmistuneen hoitajan kannattaa ehdottomasti kartuttaa osaamista ja tutustua mielellään laaja-alaisesti työkenttään.Ei heti hakea pelkkää yötyötä.Itse jo alalla 31 v toimineena ja kymmenen vuotta eläkkeeseen on se ja sama kuulunko aktiiviisisesti tiimin vaiko en.Työn haluan tietty hoitaa hyvin ja noudattaa sovittuja linjoja.Valvonta on aina minulle myöskin rauhaa ja aikaa itselle.Vapaajaksoilla ehtii sit hoitaa sosiaalisia suhteita sekä harrastamaan.Jos haluaa!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

2 tuntia sitten, Vapaus kolahtaa kirjoitti:

Vastavalmistuneen hoitajan kannattaa ehdottomasti kartuttaa osaamista ja tutustua mielellään laaja-alaisesti työkenttään.Ei heti hakea pelkkää yötyötä.

Samaa mieltä nimimerkin "Vapaus" kanssa. Jos oma rytmiikka sopii yövalvontaan ja päivällä nukkumiseen, on yötyö ergonominen valinta. Itselläni on ollut juuri näin ja monta vuotta tein 11 tuntista yövuoroa psykiatrian osastoilla. Vastavalmistuneena en vakiyötyötä tahtoisi - koulutuksen päätyttyä on tarkoitus tehdä työtä, jossa voi soveltaa oppimiaan asioita käytäntöön ja työtä tekemällä oppia lisää. Siihen saumaan vakituinen yökötys vaikuttaa vahingolliselta, niin psykan kuin somatiikankin aloilla.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Monessa kaupungissa vakiyökköilyä ollaan lopettamassa. 

En ole ikinä urani aikana tavannu SH joka saisi olla pelkkä yökkö, yleensä joutuvat tekemään kaksivuorotyötä/joissain paikoissa vain aamua/joissain saa tehä muutaman yön, koska SH tarvitaan enempi päiväänvuoroihin. 
Että LH mitä todennäkösemmin pääse yökköileen. 
Yöhoitajan hommat riippuvat paljon siitä millaiseen yöksikköön menet: ei se kuule välttämättä ole kevyempää. Saattaa olla paikka missä on 40 potilasta/2yökköö ja sitten siellä on kerrot 2h välein + kuivittamiset + asentohoidot. 
Yksityiselle en suosittele menemään, siellä on ruuoan laitosta siivoukseen ja pyykkäämiseen yöllä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vakiyökköjä on enää harvassa paikassa. Yötyö on hyvin raskasta ja mitä enemmän tulee työvuosia ja valvottuja öitä, sitä vaikeampaa se on.

Nuorempana sh-urani alussa valvominen oli kivaa, helppoa ja aamulla nukahtamisessa mitään ongelmaa. Nyt 15 vuotta epäsäännöllistä kolmivuorotyötä takana akuuttipsykiatrian suljetulla ja jättäisin mielelläni yövuorot pois, jos vain rahallisesti olisivat mahdollisia. Mutta kun ei ole: yötyökorvaus on kuitenkin ihan kiva ja jos on päivisin osastolla pitemmän aikaa härdelli, tekee yötyö hyvää "päästä karkuun vallitsevaa säätämistä". Mutta sekä psyykkisesti, että fyysisesti yötyö on rankkaa. Kiitos työvuosien miulle on kehittynyt mukava uniongelma; en vaan osaa nukkua, en oisin en päivisin. Yötyössä nukun noin 2-3 tuntia ja sit ollaan ihan sekaisin loppupäivä. Yöllä on pahaolo fyysisesti, oksettaa, päässä helisee ja on kuula jumissa. 

Meillä yövuorossa akuuttiosastolla vastaanotetaan uusia potilaita, tulohaastatellaan, sisäänkirjoitetaan jne. Osastolla jaetaan potilaille yölääkkeet ja taataan yörauha kaikille. Jos on eristyksiä, niin sitten olllaan eristysvahteina jokainen vuorollaan tuntu kerrallaan potilaan vieressä. Vastaillaan päivystävän hoitajan puhelimeen, jaetaan lääkkeet päivädosetteihin, tilaillaan potilasruoat ja laitetaan osaston kuntoon aamuvuoroa varten. Hereillä ollaan koko vuoro, meidän osastolla on 3 yöhoitajaa. Meillä ei ole vakiyökköä, eikä sellaista tule olemaan. Yövuoroja jokainen saa tehdä max 3 kpl per kolme viikkoa. Koska meillä on työaika-autonomia, eli tehdään itse  työvuoromme vapaat saattaa olla oman listan mukaan nollasta pariin päivään. 

Meillä on aina yövuorossa vähintään sairaanhoitaja, joka on vastuuhoitaja. 

 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vakiyökköjä ollaan jo vuosia eri puolilla oltu vähentämässä ihan terveydellisistä syistä, sillä lukuisissa tutkimuksissa on todettu yötyön terveyshaitat. Koska työanantajan on jo ihan lakisääteisesti suojeltava työntekijöidensä terveyttä ja turvallisuutta, on tämä perusteltua.  Monen elämäntilanteeseen jossain vaiheessa yötyö sopii hyvin mutta totuus on kyllä se, että vuosia yökkönä olleen ammattitaito monesti kärsii. Toki riippuu paljon työpaikasta ja -tehtävistä. Itse olin päivystyksessä 15 vuotta yökkönä ja se oli silloin nuorempana ihan ok. Tosin näin jälkeenpäin ajateltuna elämä oli kyllä valvomisviikolla aika suppeaa, lähes pelkkää nukkumista, horrostamista ja töissäoloa.  Nykyään viittäkymppiä lähestyvänä en edes jaksaisi sitä viikko kerrallaan valvomista, kaksi yötä pari kertaa listassa on ihan riittävä.

Palkassa yötyö kyllä näkyy sellaisissa paikoissa, joissa yötyö maksetaan kokonaan rahassa, Riippuu miten listat menevät, voi pyhätuntejakin tulla joulun ja pääsiäisen aikaan ihan kiitettävästi. Itsellä tulot tippuivat normi kolmivuorotyöhön siirryttäessä reippaasti.

Vastavalmistuneena kannattaa tehdä mahdollisimman monipuolisesti työtä eikä "jämähtää" yökköilemään suppean työn kuvauksen paikkaan.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

7 tuntia sitten, Päivät leppoisasti nukkuen kirjoitti:

Ainakin helsingin kaupungilla tuohon puuttuttiin ja nyt tehdään noin viisi yötä kuudessa viikossa ja vakiyökkojä ei ole.

Se on tätä kun työsuojeluihmiset tietää työntekijän mieltymykset ja henkilökohtaiset ominaisuudet paremmin kuin työntekijä itse. En ole koskaan kuitenkaan kuullut, että ketään olisi pakotettu tekemään pelkkää yötä vasten tahtoaan. Mielestäni olisi pelkästään työhyvinvointia lisäävä tekijä, että ihmisillä olisi mahdollisuus tehdä sellaisia vuoroja, joita haluavat tehdä. Sama pätee työvuoron pituuteen.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Olen ollut vakiyökkönä kohta kolme vuotta.  Sitä ennen kaksivuorotyötä 9.v samassa paikassa.  Meillä Yöhoitajia 1 vuorossa, joten vastuu on suuri.  En suosittele vasta valmistuneille.  Palkka on parempi.  Yölisä 40%. Suurin vaikuttaja: Saako päivällä nukuttua katkeamatonta unta vähintään 6- 7 h.  Meillä yövuoro kestää 10 h. Ja töitä on kyllä paljon.  Meillä sykli on 5 yötä 5 vapaata. Se toimii. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

3 tuntia sitten, koati kirjoitti:

Tuli oikein lämmin olo - noin kauniisti ja kohteliaasti paketoitu moite ^_^ Kiitos, Osku, loppuyö menee hymyellen :)

Ei se ollut moite, se oli vinkki :)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...