Jump to content
MAINOS

Keskisuomalainen: Ensihoitajia koulutetaan armeijaopilla – voidaan varautua terrori-iskuun tai kouluampumiseen


pekka

Recommended Posts

14:17

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri aloittaa ensihoitajiensa koulutuksen kriisinhallintaoperaatiossa käytetyllä tekniikalla. Amerikkalaisten kehittelemästä TCCC-tekniikasta on tehty siviiliversio. Ylilääkäri Mikko Linnun mielestä tekniikasta voi olla hyötyä.

– Yhden sairaanhoitopiirin alueella ehkä yksi henki vuodessa pelastuu näillä tekniikoilla, Lintu arvelee. Koulutus kestää arviolta yhden päivän, ja sitä kerrataan kolmen vuoden välein.

Tekniikassa olennaista on standardoitu hoitojärjestelmä ja sen keskittyminen verenvuodon hallintaan esimerkiksi kiristyssidettä käyttämällä. Suurelta osin tekniikka ei paljon poikkea suomalaisen ensihoitajan tai ensihoitolääkärin antamasta ensihoidosta. Linnun mukaan tekniikalla voisi hoitaa vammoja, jotka ovat syntyneet esimerkiksi sirkkeli- ja lumilinko-onnettomuuksissa sekä liikenneturmissa.

– Ensihoidossa taktiikat osataan, muttei välttämättä ole järjestelmällistä koulutusta, Lintu sanoo.

Tekniikkaa ovat opetelleet Suomessa kriisinhallintaoperaatioihin osallistuvat ja osa armeijan käyvistä varusmiehistä.

Tekniikasta erilaisia versioita on jo olemassa

Traumakirurgi Lauri Handolin ei arvioisi, että koulutus vähentäisi kuolleisuutta yhdellä hengellä vuosittain sairaanhoitopiirissä.

– Tätä on vaikea arvioida. Siviilielämän vaikeista kuolemaan johtavista vammoista suurin osa johtuu vakavista aivovammoista sekä sisäisistä verenvuodoista, harvemmin vakavista ulkoisista verenvuodoista toisin kuin sota-alueilla, Handolin kertoo. Hän työskentelee Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin Töölön-sairaalassa.

Handolinin mukaan samat periaatteet vammapotilaan alkuvaiheen hoidossa ovat käytössä laajasti ainakin länsimaisissa yhteiskunnissa.

Jokainen sairaanhoitopiiri määrittelee itse koulutusvaatimuksensa. Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan Hyksin ensihoidon linjajohtajan Markku Kuisman mukaan TCCC-tekniikkaa ei harkita omiin koulutuksiin.

– Vammapotilaiden hoito sisältää toki samoja komponentteja kuin TCCC:ssä, eli asiaa on huomioitu, sanoo Kuisma.

Koulutuksella voidaan varautua terrori-iskuun

Mikko Linnun mukaan TCCC-koulutuksella voidaan varautua myös terrori-iskuun tai kouluampumiseen. Husin ylilääkärin Eero Hirvensalon mukaan terrori-iskuihin varautumiseen on mietitty kansainvälisellä tasolla koulutusta ja sitä on haikailtu Suomeenkin.

Hirvensalo muistuttaa, että lääkintä ei ole ensisijaisesti se, joka syöksyy tilanteisiin.

– Ei pitäisi liiaksi lähteä ajattelemaan tällaista toimintaelokuvan näkökulmaa tähän, Hirvensalo sanoo.

Markku Kuisman mukaan Husissa koulutusta ei tarvitse lisätä terrori- tai kouluampumisuhkien vuoksi. Lisäystä tarvittaisiin jonkin verran yleiseen suuronnettomuus- ja erityistilannekoulutukseen.

– Perinteisten asioiden lisäksi osaamista ja valmiutta pitää olla pandemiatilanteeseen, ilmastomuutoksen vuoksi luonnonkatastrofeihin ja myös hallitsemattomaan pakolaistilanteeseen tai maahanmuuttoon, Kuisma arvioi.

Lintu uskoo kuitenkin, että TCCC:n siviiliversion kouluttaminen leviää laajemmalti.

– Taktista ajattelumallia, että miten toimitaan, ei ole koulutettu laajamittaisesti. On varmasti muitakin sairaanhoitopiirejä, joissa tämän tekniikan koulutusta pohditaan vietäväksi ensihoitoon.

Saana Uosukainen / STT

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/ensihoitajia-koulutetaan-armeijaopilla-keski-suomessa-varaudutaan-terrori-iskuun/2213628#cxrecs_s

 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Keski-Suomen "ensihoidon vastuulääkärin" ulkomaan komennus ja komennuksen yhteydessä saatu puolustusvoimien järjestämä koulutus tuottaa nyt tulosta.... 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...