Jump to content
MAINOS

IV-luvista


Mimmi Matami

Recommended Posts

Mitä lupakäytäntöjä työpaikoillanne on IV-lupien suhteen? Onko lähäreiltä poissuljettu kaikki IV-asiat? Saako esim. lääkkeettömän infuusion (vaikka NaCl) tyhjentyessä rullan sulkea lähäri?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Saapi vaihtaa kirkkaat ja lopettaa infuusion (=huuhdella q-syten)

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win you're still retarded.

Link to comment
Share on other sites

Meillä lääkkeettömän infuusion voi aloittaa lähihoitaja. Lääkkeitä ei saa IV:sti antaa pl. elvytys ja hypoglykemisen herättely G10:lla, jos sen lääkkeeksi laskee. Tämä ensihoidossa siis. Voisin kuvitella, että useimpien sairaanhoitopiirien käytäntö on vastaava.

Link to comment
Share on other sites

Tyksissä tietyillä osastoilla lähärit saa korkata antibiootteja ja nesteitä ja huuhdella sekä subiksia että perifeerisiä ja myöskin viedä lääkkeettömiä tippumaan. Sh-opiskelija, joka tekee lähärin sijaisuutta, voi myös saada antaa iv-injektioina lääkkeitä ja viedä infuusioita tippumaan. Vaihtelee yksiköittäin.

Link to comment
Share on other sites

Sh:n sijaisuuksia tehdessäni sairaalan sisäpuolella on rajattu pois kaikki iv.-lääkkeet, sekä Q-syten käyttö. Koska miulla on perustason ensihoidon luvat, saan aloittaa iv. nesteytyksen (==kanylointi), joka on ilmeisesti muuten opiskelijoilta rajattu pois, kirkkaat nesteet saa kaikki vaihtaa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Iv lupiin jotenkuten liittyen. (Foorumin haku ei suostunut antaaman tuloksia CVK tai keskuslakimokatetri tai kanyyli haulla.)

 

Kuulin sivukorvalla, että talon ohje on nyt että CVK:n saa antaa lääkkeitä vain yli 10ml ruiskulla. Häh... Tenttasin hetken, että mistä nyt on kyse, niin kuulemma pienemmällä ruiskulla syntyy liian kova paine ja se aiheuttaa hyytymiä CVK:n kärjessä.

Selasin talon ohjeet läpi (jossa tämmöisestä ei sanota sanaakaan). Kävin läpi ainakin kolmen sairaanhoitopiirin ohjeet CVK:n käsittelystä, missään niistä tämmöisestä ei mainita sanaakaan. Kävin läpi myös pari opinnäytetyötä CVK:N liittyen, enkä tämmöistä löydä.

Kuuntelin myös tarkemmin kyseisen osaston toimintaa tuon CVK:n kanssa. He siis lisäävät 10ml keittosuolaa pienet lääkemäärät ja antavat sitten boluksena. Samoten CVK:ta huuhdellaan ennen jokaista lääkkeenantoa ja sen jälkeen vaikka siinä tippuisi kirkas lääkkeen kanssa yhteensopiva neste. Tällekkään toimintamallille en suoraan mitään selitystä löytänyt.

Link to comment
Share on other sites

Kuulemani ohjeen mukaan CVK:n saa huuhdella vain vähintään 10 ml ruiskulla, koska CVK vetää enemmän nestettä ennen verenkiertoa (isompi tilavuus) ja tässä yhteydessä olen myös kuullut tuon, että huuhdellessa pienellä ruiskulla voi tulla liikaa painetta (mitään kirjallista ohjetta en ole kyllä nähnyt asiasta). Varmaan tuo isompi tilavuus tulee isommaksi tekijäksi esim. jossain PICC-katetrissa, jossa sitä letkua on vielä hieman enemmän kuin perinteisessä CVK:ssa. Joka tapauksessa meillä muutenkin on huuhteluruiskuina yleensä vain 10 ml ruiskuja niin niillä voi helposti huuhdella kaikenlaiset katetrit. Jonkun PICCin ohjeessa myös oli, että käyttää tietyssä vaiheessa jopa 20 ml huuhtelunestettä (meillä 2 ruiskua).

Lääkkeen antoon liittyen en koskaan ole kuullut tuosta paine asiasta, mutta harvoin lääkettä antaessani sitä kyllä sinne injektoin niin lujaa kuin sormista lähtee vaan yleensä riippuen antoajasta hyvin hitaasti ja hellästi. Huuhdellessa sitten käytän hieman enemmän painetta, että katetri oikeasti huuhtoutuu kunnolla. Oli minkälainen katetri vain niin jos annan lääkettä kolmitienhanan kautta tippuvan nesteen yhteyteen niin huuhtelen aina ennen ja jälkeen tosin yleensä vain ihan parilla millillä, että kolmitiehanan porttiin jää vain keittosuolaa. Joskus olen nähnyt kolmitiehanoja, joita ei ole huuhdeltu lääkkeen annon jälkeen ja sen näkee, kun portissa on selvästi lääkeainetta vielä ja aina ei voi edes tietää kauanko se on siellä ollut. Silloin olen yleensä vaihtanut kolmitiehanan.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Meidän talon ohjeessa huuhtelu tapahtuu NaCl 0,9% 10 ml eikä tämä koske lääkkeenantoa. Ko. huuhteluasia oli muistaakseni myös Mediecon tenttimateriaalissa ja perusteltu juuri tuolla paineella. Lääkkeenanto tapahtuu lääkkeen ohjeen mukaan.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...