Jump to content
MAINOS

sepsis


Japi

Recommended Posts

Hei!

kuinka moni hoitajista on kokenut, että sepsiksen tunnistamisessa on vaikeuksia? onko työpaikoillanne kiinnitetty tähän asiaan huomiota, jolloin koulutusta on lisätty? Suomessa tuntuu tämä asia ainakin prehospitaalisesti olevan hieman hakusessa, eli ei tunnisteta sepsiksen /SIRS:n alkuvaiheen oirekuvaa, jolloin potilaan hoito jää hieman heikonlaiseksi. Miten hyvin tunnetaan tämän kehitys, vai aloitetaanko hoidot vasta sitten, kun peruselintoiminnoissa on poikkeavuutta, ja mitenkä niitä hoitoja lähdetään toteuttamaan ensihoidossa?

Link to comment
Share on other sites

En tiedä onko kysymyksessäsi tarkoituksella kompa, mutta eikös SIRS nimenomaan tarkoita sitä, että peruselintoiminnoissa on häiriö. Totta kuitenkin on, että sepsiksen ensihoito on vajaavaista, eikä vain Suomessa vaan aika kattavasti maailmanlaajuisesti. Paikoissa, joissa asiaan on kiinnitetty huomiota jo aiemmin on käsittääkseni saatu sepsiksen korkeita kuolleisuuslukuja ihan kiitettävästi laskettua nestehoidon tehostamisella ja tietyin kriteerein jo ensihoidossa aloitettavalla antibioottihoidolla. Yhtenä isona jarruna käsitykeni mukaan ovat sairaaloiden lääkärit, joille lienee tärkeämpää se, että potilaasta on otettu veriviljelyt ennen ab-hoidon aloitusta kuin se, että potilas selviää paremmin, mitä aikaisemmin tehokas hoito aloitetaan ;) Toki aiheuttajan tunnistus on tärkeää, jos ensilinjan antibiootti osoittautuu tehottomaksi, mutta veriviljelyiden otto ei liene ylitsepääsemätöntä hoitotason pakettiautossakaan.

SIRS:istä itsessään olen itse sitä mieltä, että kriteerit ovat melko surkeat. Jos valitaan kriteereistä vaikkapa vain syketaajuus (yli 90) ja hengitystaajuus (yli 20) niin eipä noilla viitsisi vielä antibiotteja aloitella.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...