Jump to content
MAINOS

Sänkyyn sidotut


Guest Paavali

Recommended Posts

Guest Paavali

Tuhansien suomalaisvanhusten viimeinen koti on sairaalan sänky....Katso tänään silminnäkijä klo 22.35 TV 2.

Mitä ajatuksia tämä dokumentti sinussa herätti sen katsottuasi.Palataan asiaan.

 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Kymmenen minuutin jälkeen jo raivostuttaa  angry.png. En tiedä mikä eniten: sekö että jossain oikeesti hoidetaan ihmisiä siten kuin tämä naispuolinen omainen kuvaa vaiko se, että tässä on toistaiseksi esitetty vain yhtä näkökulmaa.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Mitä ajatuksia tämä dokumentti sinussa herätti sen katsottuasi.

Katkeraa tilitystä, ikävää yleistystä, syytökset minun kokemuksen mukaan vailla reaalipohjaa. Sosiaalipornoa kansalle.
Link to comment
Share on other sites

Tähän päättyy silminnäkijä... Ja tuotiinko esiin mitään muuta näkökulmaa kuin tuo  katkerien omaisten? Eipä tuotu ei... En viitsi enempää vaivata pientä päätäni aiheella. Vedän sitten taas herneet nenään kun tästä kirjotetaan yleisönosastoilla.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Minua vituttaa nyt tuon ohjelman jälkeen sanoin kuvaamattomasti. Se eka pätkä Paavosta...olen ollut kys sairaalassa töissä opiskelun alkuaikoina. Siellä miehitys 1 hoitaja 7 potilasta kohden. Kaikki täysin vuodepotilaita. Jo se, että näitä potilaita nostellaan saamaan tia- kohtauksia on rääkkäystä. Jokaista ei voi viedä laverilla suihkuun joka päivä. Paavon omaishoitaja ei ymmärrä että se on yksin miehensä kanssa ja siis koko päivä aikaa tehdä kaikkea. Grrr...tulipahan avauduttua... angry.png

Link to comment
Share on other sites

Olisin mielelläni kuullut myös hoitajien näkemyksiä mutta eipä niitä ollut, ainoastaan katkerien omaisten. Oli sentään joku nähnyt kyyneleet hoitajan silmissä kun on aina niin kiire että ei ehdi. Tämä nykyinen tilannehan ei ole hoitajien syytä. Lisää rahaa vanhustenhuoltoon, jolla palkataan rutkasti lisää hoitajia. Ei se laatu parane jos yhdellä hoitajalla on seitsemän potilasta. Siinä se on kuulkaas meidänkin tulevaisuutemme. -huokaus-

Link to comment
Share on other sites

Minusta tämä dokumentti tulisi nähdä mahdollisuutena, ei uhkana. Ketään hoitajaa ei syyllistetty, vaan niitä työoloja joissa joudutaan työskentelemään. Pitäisikö meidän kannustaa omaisia entistä enemmän ottamaan kantaa ja vaatimaan parempaa hoitoa läheisilleen? Näin saisimme lisää koulutettua henkilökuntaa ja tätä kautta ennen kaikkea potilaat saisivat parempaa hoitoa.

Olen dokumentissa haastatellun asiantuntijan kanssa samaa mieltä siinä, että pitkäaikaishoidossa toteutetaan liikaa akuuttihoidon toimintamalleja. Hoito on lähinnä "säilyttävää" hoitoa. Pitkäaikaishoidossa tulisi pyrkiä kaikin mahdollisin keinoin kodinomaisuuteen. Miten se pystytään toteuttamaan terveyskeskuksen tai vanhainkodin osastolla jossa on minimiehitys henkilöstöä?     

Dokumentissa esiin tulleet epäkohdat olivat valitettavia ja ennen kaikkea tosia monissa yksiköissä. Esimerkiksi hoitohenkilökuntaa ei ole riittävästi esimerkiksi auttamaan vanhuksia kävelemään tai edes istumaan.  Mitä yhtämittainen vuodelepo merkitsee vanhuksen yleiskunnolle? Vain pakollinen perushoito ehditään usein tehdä. Vanhusten kohdalle "pysähtymiseen" ei ole usein aikaa. Millaista viriketoimintaa vanhuksille on ruokailun lisäksi järjestetty? Onko mahdollisuutta ulkoiluun? Lukeeko esimerkiksi joku lehteä jos vanhus ei siihen itse pysty? Onko henkilökunnan saattamana tapahtuvat käynnit kotona mahdollisia? Onko vanhuksilla omat vaatteet hoitoyksikössä vai ns. laitosvaatteet? Onko pitkäaikaispotilaalle järjestetty mahdollisuus esimerkiksi saunassa käytiin? Entä ns. terminaalivaiheen potilas, ehtiikö kukaan henkilökunnasta istumaan vieressä ja luomaan näin turvallisuutta? Henkilökunta tekee usein kaikkensa, mutta uupuu työtaakan alle.   

Aina pitäisi muistaa työssä se näkökulma, että jos oma läheiseni tai jopa minä itse olisin potilaana, niin olisinko annettavaan hoitoon tyytyväinen? Minä en ainakaan, jos minut  laitettaisiin klo 15 ns. yökuntoon vaipat jalssa odottomaan yön tuloa? Olistko Sinä?

Minun mielestäni tässä dokumentissa olisi pitänyt kysyä esimerkiksi kunnanhallituksen tai -valtuuston,  sosiaali- ja terveyslautakunnan jäseniltä, kunnan sosiaali- tai terveysjohtajalta (tai vastaavalta) kommentit esitettyihin epäkohtiin. Hehän he viimekädessä päättävät niistä resursseista mitkä vanhustenhoitoon kunnassa on käytettävissä.  Siinäpä olisivat voineet sitten perustella, että miksi esimerkiksi rakennettiin uusi konserttisali tai uimahalli ja jätettiin vanhukset "huonommalle hoidolle" odottamaan "lopullista ratkaisua".

     

Link to comment
Share on other sites

Mikä olisi ollut haastateltavan näkökanta, jos hoidettava omainen olisi huutava, sekava, agressiivinen, kasteleva, eritteistä tykkäävä ja niillä sotkeva liikkuva dementikko jne...? Olisi ehkä ymmärtänyt hoitajienkin väsymisen paremmin..  huh.gif

Link to comment
Share on other sites

Guest mirales

Jos oikein muistelen, Paavo sairasti myös dementiaa, joten luulisin että käytösoireet on käyty läpi jossain vaiheessa.  :) Omaiset kyllä puhuivat hoitajien työtaakasta ymmärtävästi, mutta valitettavasti kaikissa paikoissa sekään ei ole syynä "huonoon" hoitoon. Harmillisen vähän pureuduttiin lääkitys aiheeseen, pinnalta raavittiin asioita joihin saisi puuttua tiukemminkin.

Link to comment
Share on other sites

olen samaa mieltä kuin pekka. Ja allekirjoitan sen että suomessa on monilla paikkakunnillla menty takapakkia dementoituneiden -ja vanhusten hoidossa yleensä. (kts. teksti dementoituneiden hoito tänään)

Ymmärrän omaisten tuskan ja pelot. Heidän on vain vaikea kohdistaa näitä tunteita mihinkään. Miettikääpä mikä mammutti kunnan hoitojärjestelmä on... Helposti se tuska ja viha kaatuu sen henkilökunnan päälle, johonkin se on purettava vaikka se ei meistä jotka tekevät parhaansa aina niin antoisaa olekkaan. Mutta on niitä tähti hetkiä jolloin joku omaisista huomaa miten paljon me yritetään ja kertoo sen. Etenkin pitkissä hoitosuhteissa jossa sekä hoidettavat että läheiset tulevat todella tutuiksi. Meilläkin on kannustettu omaisia pitämään ääntä epäkohdista ja ottamaan yhteyttä ylempiin tahoihin, niihin jotka päättävät resursseista. Koska tosiasia on että tässä tapauksessa määrä ja laatu kulkevat käsikädessä.  :)

Link to comment
Share on other sites

Jos oikein muistelen, Paavo sairasti myös dementiaa, joten luulisin että käytösoireet on käyty läpi jossain vaiheessa.  :) Omaiset kyllä puhuivat hoitajien työtaakasta ymmärtävästi, mutta valitettavasti kaikissa paikoissa sekään ei ole syynä "huonoon" hoitoon. Harmillisen vähän pureuduttiin lääkitys aiheeseen, pinnalta raavittiin asioita joihin saisi puuttua tiukemminkin.

Totta. Lääkitys on sellainen "peikko"!? Valitettavasti hoitajien mahdollisuus puuttua lääkitykseen on rajallinen. Riippuu osaston lääkärin ajatusmaailmasta ja myös persoonasta... jotkut kyllä kuuntelevat hoitajien mielipiteitä (mehän olemme lähinnä sitä lääkittävää) mutta olen törmännyt päinvastaiseenkin ajatuskulkuun eli " minä määrään ja sinä toteutat"  ;) tällä hetkellä meillä onneksi on lääkäri joka arvostaa hoitajien mielipiteitä ja ottaa ne huomioon lääkityksiä päättäessään. Hän ei myöskään kannata vahvoja lääkityksiä joten meillä on asiat hyvin ja psyykenlääkkeiden käyttö dementoituneella on hallinnassa. Tosin joskus siihenkin on turvauduttava , hoidettavan pahan olon korjaamiseksi mutta varovaisesti!  angel.png

Link to comment
Share on other sites

Äsken juuri tuli ohjelma TV1:ltä ikääntyneiden lääkehuumasta, käsiteltiin mm dementiaa ja psyykenlääkkeitä. Tänään tulee se eilinen "sänkyyn sidotut" uusintana klo 12.50. Hyvä, että asioista aletaan antaa tietoa näin julkisesti jos vaikka omaiset sattuisivat telkun ääreen oikealla hetkellä.

Link to comment
Share on other sites

Guest Paavali

Henkilökunta pula on valtakunnallinen ongelma.Esimerkiksi aamuvuorossa on niin vähän porukkaa että

yökkö joutuu joskus jopa herättämään vanhuksia jo ennen ylösnousua aamutoimille että aamuvuoro

ehtii laittaa muut vanhukset ennen aamupalaa.Vanhainkodit laitostuvat päivä päivältä eli asukkaat ovat

osittain vuodeosastokuntoisia.Huonokuntoiset sitovat luonnollisesti enemmän henkilökuntaa,usein ei

yksi hoitaja riitä avuksi.Rahastahan kaikki on kiinni niin kuin moni muukin asia tässä yhteiskunnassa mutta

tässä näkee myös sen miten yhteiskunta on asiat priorisoinut.Tuottamaton porukka hoidetaan mahdolli-

simman halvalla.Välillä inhimillisyys on kaukana tästä touhusta ja välillä hoitajia saatikka omaisia kyllä tämä

hirvittää.

Link to comment
Share on other sites

Guest hoitaja

määki katoin sen silminnäkijän...

oishan siinä kyllä voitu hoitajiaki haastatella ja saada työntekijöiden näkökulma asiaan! isojen herrojen pitäs vaan lisätä opiskelupaikkoja ja työpaikkojen määrää, jotta olis enempi porukkaa töissä potilaita hoitelemassa.

mua ainaki alko ärsyttään aivan hullunlailla tollanen omaisten valitus, toki heillä on siihen oikeus ja ymmärrän heitä siinä mielessä, MUTTA jos ei ole tarpeeksi hoitajia niin ei ole!!!!

angry.png 

Link to comment
Share on other sites

Omaiset taitavat olla kaikkein kusipäisin ihmislaji. Yksi ärsyttävä piirre on se että kun tullaan katsomaan potilasta, niin oletetaan  että hoitajalla on loputtomasti aikaa puhua joutavia potilaan voinnista. Myöskään siitä omaiset eivät ole edes tietoisia että hoitajan ajasta suuri osa kuluu paperitöiden tekemiseen, raportin pitämiseen jne.

Olen joskus miettinyt että otan jonkun oikein v-mäisen omaisen työpaikan selville ja menen sinne rähisemään ja syyttelemään. Tajuaisivat varmaan miten dorkia ovat itse. angry.png 

1/12800

Link to comment
Share on other sites

Omaiset taitavat olla kaikkein kusipäisin ihmislaji. Yksi ärsyttävä piirre on se että kun tullaan katsomaan potilasta, niin oletetaan  että hoitajalla on loputtomasti aikaa puhua joutavia potilaan voinnista. Myöskään siitä omaiset eivät ole edes tietoisia että hoitajan ajasta suuri osa kuluu paperitöiden tekemiseen, raportin pitämiseen jne.

Olen joskus miettinyt että otan jonkun oikein v-mäisen omaisen työpaikan selville ja menen sinne rähisemään ja syyttelemään. Tajuaisivat varmaan miten dorkia ovat itse. angry.png 

En tiedä, onko tuo provo, mutta vastaanpahan kuitenkin...

Meistä jokainen voisi asettua omaisen asemaan ajatustasolla. Kyllä minäkin pitäisin meteliä, jos olisin sitä mieltä ettei omaiseni saisi hyvää hoitoa. Mielestäni on itsestään selvää, että omaiset haluavat puhua hoitohenkilökunnan kanssa. Kenen kanssa he sitten potilaan tilanteesta keskustelisivat, jos ei hoitohenkilökunnan? Totta on myös se, ettei hoitajilla riittävästi aikaa näihin keskusteluihin. Mutta sehän ei taas ole omaisen syy! Toki omaistenkin tulisi käyttäytyä asiallisesti, siitä ei pääse mihinkään että asiattomuuksiakin kuulee silloin tällöin.

Molemminpuolinen suvaitsevaisuus ja toisen tilanteen huomiointi on paikallaan, jotta yhteistyö omaisten kanssa sujuu hyvin. Olen usein törmännyt näihin omaisiin kohdistuviin antipatioihin hoitajien taholta ja monesti kummastellut sitä. Potilaan hoitoonhan kuuluu olennaisena osana myös omaisten huomiointi!

Link to comment
Share on other sites

Vastaus edelliseen kirjoitukseen:

Joo. Kyllä suurin osa omaisista on ihan asiallista, ja välillä hoitajienkin käytös saattaa olla aika tökeröä. MUTTA välillä näkee omaisilta niin hävytöntä käytöstä, että sitä ei vaan voi hyväksyä. Ei hoitajan tehtäviin kuulu vittuilun kuunteleminen, ja jatkuva häirinnän kohteena oleminen.

Yksi  yleisimpiä syitä, joka aiheuttaa tyytymättömyyttä omaisissa on se, että avuntarvitsijoita voi olla useita samaan aikaan, eikä silloin apu voi tulla heti. Todella ärsyttäviä omaisia ei ole omalle kohdalleni ihan viime aikoina osunut, ja ainakin itse olen pyrkinyt hyvään yhteistyöhön omaisten kanssa. Suurimmille valittajille teen selväksi, että hoitaja ei ole oikea valitusten kohde. Kirjoitukseni ei ollut provo, vaan muistutus siitä ettei hoitajien tule niellä kaikkea mitä omaiset sanovat.

1/12800

Link to comment
Share on other sites

Kun läheinen sairastuu niin omainen ei käyttäydy ehkä niin kuin " normaalisti" käyttäytyy. On hätä, huoli, ahdistus ja kaiken maailman muut henkilökohtaiset asiat nousee pintaan. Vanhuksen kohdalla käydään läpi prosessia et aika luopua lähestyy ym ym ym ym. Taustalla on niin paljon. Omaiset eivät ole hankalia vain siksi että haluaisivat v...lla.

Me hoitohenkilökunta ollaan kouluttauduttu ja meillä pitäisi olla suurempi tietämys ja ymmärrys tukena. En tarkoita sitä et mitä tahansa pitää vastaanottaa. Rajansa kaikella niin kuin elämässäkin, mutta ammatillisuus pitää aina säilyttää.

- elämä on asenne kysymys -

Link to comment
Share on other sites

Omaiset eivät ole hankalia vain siksi että haluaisivat v...lla.

Ja hoitoalalla työskentelevät omaiset (joita usein hankalimpina pidetään) ovat vaativia/hankalia usein sen vuoksi että tietävät mihin terveydenhuolto parhaimmillaan pystyy ja pelkäävät sitä pahinta skenaariota.
Link to comment
Share on other sites

Henkilökunta pula on valtakunnallinen ongelma.Esimerkiksi aamuvuorossa on niin vähän porukkaa että

yökkö joutuu joskus jopa herättämään vanhuksia jo ennen ylösnousua aamutoimille että aamuvuoro

ehtii laittaa muut vanhukset ennen aamupalaa.

Tässä on myös yksi esimerkki siitä toimintakulttuurista johon olen monessa aiemmassakin kirjoituksessani viitannut. Miksi kaikki vanhukset pitäisi ehtiä laittaa ennen aamupalaa? Miksi kaikki on "laitettava" joka päivä? Itsekin syön aamiaisen yöpukusillani kylpytakin lämpöön kääriytyneenä ja pukeudun vasta kun olen saanut sen saavilliseni vahvaa kahvia, muuten menee nuttu nurin eikä onnikaan ole oikein koko päivänä! Lisäksi jos ajatellaan näitä saattohoitovaiheessa punkan pohjalla ympäri vuorokauden nukkuvia, joskus pahastikin spastisia ja kivulloisia vanhuksia, joilta henki on jättänyt ruumiin jo aikapäivää sitten, on mielestäni kiusaamista kiskoa ja repiä joka päivä kamppeita niskaan ja petiä kasaan kun hoitotoimet aiheuttavat lisää kärsimystä kivun, pelon ym. muodossa. Joskus on ihmisarvoisempaa antaa olla rauhassa ja hoitaa hyvä perushoito ilman ylimääräisiä rasitteita. Monesti kysymys on vain siitä, että meistä itsestämme "näyttää paremmalta" kun kaikki on puettu ja pedattu ja saamme rauhallisen omatunnon siitä että olemme hoitaneet hyvin ja ihmisarvoisesti.

On aina muistettava, että kaikkien tarpeet eivät ole samanlaiset eivätkä varsinkaan samat kuin omamme!

Link to comment
Share on other sites

Koska hoivasairaanhoidossa harvoin on ns. yöpukuja vaan ollaan "pyjamassa" koko päivä, miksi esim. suihkut pitää tehdä aamulla? Peppupesut toki tehdään silloin kun tarve vaatii... No eipä ole hoiva minun juttuni, on sen verran rutinoitunutta toimintaa. "tehdään niin kuin on aina tehty koska niin on aina tehty"

Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!

Link to comment
Share on other sites

miksi esim. suihkut pitää tehdä aamulla?

Sitä minäkin olen monesti miettinyt... Työvoimavahvuus parempi aamulla, ettei tarvi maksaa iltalisiä? Jos joku tulee viemään minua aamulla suihkuun, puren.

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Link to comment
Share on other sites

Guest Paavali

Määrällisesti hoitajia on aamu-ja iltavuoroissa liian vähän sillä asukkaat ovat huonokuntoisempia kuin

aikaisemmin.Esimerkiksi ns.aamutyöt sitovat yhtä asukasta kohti usein kaksi hoitajaa.Tämä taas johtuu siitä

että vuodeosastoilla ei ole tilaa.Vanhainkodit ovat pikkuhiljaa laitostuneet ja luulen että tulevaisuus on

vieläkin karumpi ,vanhainkodeista ja palvelutaloista tulee vuodeosaston lisäsiipiä.

Link to comment
Share on other sites

Määrällisesti hoitajia on aamu-ja iltavuoroissa liian vähän sillä asukkaat ovat huonokuntoisempia kuin

aikaisemmin.Esimerkiksi ns.aamutyöt sitovat yhtä asukasta kohti usein kaksi hoitajaa.Tämä taas johtuu siitä

että vuodeosastoilla ei ole tilaa.Vanhainkodit ovat pikkuhiljaa laitostuneet ja luulen että tulevaisuus on

vieläkin karumpi ,vanhainkodeista ja palvelutaloista tulee vuodeosaston lisäsiipiä.

Veit jalat suustani!

Mitä vähemmän on henkilöstöresursseja, sitä tarkemmin pitää miettiä, mitkä rutiinit oikeasti palvelevat hoidettavan hyvinvointia, mistä rutiineista voimme joustaa missäkin tapauksessa ja kaikkein tärkeintä: miten saamme asenneilmaston muuttumaan? Miksi ne aikataulut, tietyt rutiiniaskareet, suihku- ja vatsantoimituslistat ym. ovat joillekin niin kultaakin kalliimpia aarteita? Miksi apuvälineitä ei hankita tai jos hankitaan, miksi niitä ei käytetä? Järjenkäyttöhän on sallittua.. ?

:)

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...