Jump to content

Sairaanhoitaja työttömänä


psyksh

Recommended Posts

Haluaisin tietää onko täällä muita samassa tilanteessa? Olen sairaanhoitaja AMK ja ollut työttömänä jo melkein 8 kk. Olen suunnannut mielenterveys-,kriisi -ja päihdetyöhön ja alueelta missä asun, ei tunnu töitä löytyvän. Paikkakunnalta muuttaminen ei valitettavasti tule kysymykseen...

Link to post
Share on other sites

Ootko hakenut kaikkia töitä vai pelkästään psykiatrisen puolen? 

Mollin paikkojen lisäksi kannattaa soitella suoraan osastonhoitajille yms. Valtaosa pitkistäkin sijaisuuksista sovitaan ilman ilmoittelua.

Link to post
Share on other sites
Guest Vierailija

Kyllä ainakin Joensuun seudulla on työttömiä sairaanhoitajia. Tilanne täällä aika ihmeellinen tällä hetkellä. Itse palasin aiempaan ammattiini ja taidan tässä pysyäkin. 

Link to post
Share on other sites
Guest Satakunta

Täällä Satakunnan alueella on aikas sama juttu. Tuurilla voi saada työpaikan, ainakin pätkätöitä. Lähihoitajan töitä on varmasti, mutta lähihoitajana opiskelemaan lähteneenä haluaisin päästä jo eteenpäin uralla. :( Täällä mietitään alan vaihtoa myös. Eniten harmittaa, että lähdin kivasta työpaikasta opiskelemaan sairaanhoitajaksi/terveydenhoitajaksi ja nyt sitten jään työttömäksi lokakuussa, kun pätkätyö loppuu.. 

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Todella tuttu tilanne. Kun psyk.puolen hoitajana hakee töitä, vastaan tulee ainakin kaksi asiaa: Psykiatrian paikat on vähentyneet huomattavasti, mikä näkyy psyk.hoitajien kysynnässä. Somaattisella puolella sanotaan, että kun sä olet psykiatrian hoitaja, ja tottahan se jonkun verran osaamista rajaakin. Pitää olla paljon mielenkiintoa, että opettelee "käsityötaitoja" muitakin kuin avainten kilistelyn taskussa, mutta joillekin ei riitä että osaa, vaan pitäisi olla todistus osaamisesta. Me ei ainakaan opeteltu edes katetrointia, kanylointia kokeiltiin kerran, mutta olen nuo taidon harjoitellut työssä.  Lähihoitajan tehtäviin ei oteta, kun "sä olet sairaanhoitaja, ja Super älähtää". Labrahommiin ei juurikaan pääse, ainakaan vakituiseen tehtävään, kun ei ole alan koulutusta, vaikka näytteenottokokemusta ja -taitoa olisikin. AMK opinnoissa ei ole hallinnon ja johtamisen opintoja riittävästi, että olisi kovin pätevä lähiesimiestehtäviin. Tiedänpä sairaanhoitajan työpanoksen korvatun hoitoapulaisella. Vetää siis aika hiljaiseksi, näinkö vähän meitä tarvitaan saati arvostetaan. AMK tutkintoni ei ole tilannetta ainakaan paremmaksi muuttanut, mutta lähemmäs pääkaupunkiseutua muutto on työtilannetta hieman parantanut, paitsi etten ole välittömässä hoitotyössä. Kotiseudulla olisin todennäköisesti työttömänä tai jollain pikkupätkällä, josta pitäisi olla äärettömän kiitollinen joka suuntaan. <_<

Link to post
Share on other sites

Pitää olla paljon mielenkiintoa, että opettelee "käsityötaitoja" muitakin kuin avainten kilistelyn taskussa, mutta joillekin ei riitä että osaa, vaan pitäisi olla todistus osaamisesta. Me ei ainakaan opeteltu edes katetrointia, kanylointia kokeiltiin kerran, mutta olen nuo taidon harjoitellut työssä.  

Mistä semmoisen todistuksen sitten saa? Olen siinä uskossa että nykyään missään ei kouluteta erikseen millään erikoistumisella sairaanhoitajia (pl. kätilö, ensihoitaja, terveydenhoitaja) vaan sairaanhoitajan paperi on sairaanhoitajan paperi.

Löytyiskö keikkailun kautta mahdollisuus oppia ja näyttää osaamisensa?

Link to post
Share on other sites

Mistä semmoisen todistuksen sitten saa?

Eiköhän se työtodistus ole nykyään vähän tälläinen. Siihenhän voi todistuksen kirjoittaja kirjoittaa vastuualueet ja osaamiset yksikössä. Nykyäänhän kaikki on tosiaan sairaanhoitaja AMK ja painoarvoa on sillä mihin olet opintosi loppuvaiheessa syventänyt.

Niinkun julmaa kuin se on niin kyllähän jos somaattiselle puolelle on hakujonossa somaattisen puolen hoitaja vs. psykiatrian puolen hoitaja niin kummankohan työnantaja palkkaa? 

Rohkeasti vaan keikkalistoille ja sitä kautta uutta oppimaan :)

Edited by kahvikuppi_
Link to post
Share on other sites

Missään kohtaa sh-tutkintotodistuksessa ei mulla ainakaan ole millään lailla esillä mihin olen viimeiset harjoittelut tehnyt. Eli ei pysty papereista päättelemään. (Harjoitteluista on mainittu vaan kurssin nimi ja se on sama harkkapaikasta riippumatta)

Link to post
Share on other sites
Guest Lähihoitaja

Täällä lähihoitaja työttömänä Keski-Suomesta. Ei vain onnistu saamaan edes sijaisuuksia. Asun pienellä paikkakunnalla ja täällä menee sukusuhteilla työpaikat, elikkäs kouluttautumattomat saavat vanhainkodille sijaisuudet. Sama kesälomitukset, sukulaislapset kokeilevat hoitoalaa kannattaako hakeutua lähihoitajakoulutukseen. Turhauttaa olla työttömänä, kun haluaisi töihin. Ongelma ettei ole Saarikkaan sukulaisuhteita. :(

Link to post
Share on other sites

Täällä lähihoitaja työttömänä Keski-Suomesta. Ei vain onnistu saamaan edes sijaisuuksia. Asun pienellä paikkakunnalla ja täällä menee sukusuhteilla työpaikat, elikkäs kouluttautumattomat saavat vanhainkodille sijaisuudet. Sama kesälomitukset, sukulaislapset kokeilevat hoitoalaa kannattaako hakeutua lähihoitajakoulutukseen. Turhauttaa olla työttömänä, kun haluaisi töihin. Ongelma ettei ole Saarikkaan sukulaisuhteita. :(

Muuta pois. Eteläisessä Suomessa on töitä ja mikä parasta, jopa valinnanvaraa.

Link to post
Share on other sites
Guest Työtön

Työttömänä sairaanhoitajana / terveydenhoitajana Keski-Suomessa. Vaikeaa on päästä sijaisuuksiinkin. Vuodenalussa tänne muuttanut, miehen työn takia. Muutto etelään ei kovin helppoa, kun on perheellinen.

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Muuttamassa takaisin toiselle puolelle Suomea vastavalmistuneena, eikä mitään mahiksia sh-paikkoihin näy olevan, kun jalkaa ei ole ovenraossa valmiiksi. Rekryihin soiteltu ja listoilla itse asiassa monessakin paikassa, lähettäneet hakemusta eteenpäin jne. Sh:lle ei edes päivän sijaisuuksia kuin pari kuussa, lähäreille muutamia mutta päivän takia ei todellakaan voi muuttaa. Edes viikon-kahden pituisia pätkiä ei ole tarjolla, ja yli kolmen kuukauden työsuhteisiin on 50 hakijaa! Niin missä se työvoimapula on? Se vähäinenkin ammattitaito, ja kesätöistä on saatu  (opinnoistahan sitä ei juuri saa, paitsi harkoista), häviää kohta kuin tuhka tuuleen. Mikä on työtilanne pk-seudulla? 

Link to post
Share on other sites

No joo, työvoimapulasta ei ole voitu puhua aikoihin (jos koskaan?). Käsittääkseni työvoimapula tarkoittaa tilannetta, jolloin kaikkia avoimia toimia ei saada täytettyä, koska päteviä hakijoita ei ole. Mihin tahansa natsifirmaan taitaa näinä päivinä tulla ainakin kaksinumeroinen määrä hakemuksia, joista voi työnantaja valita. Pidetympiin paikkoihin varmaan jopa satoja. Kai sitä jossain takahikiällä on voinut joskus olla toimi, jota ei saatu täytettyä, kun kukaan ei muistanut sitä ilmoittaa hakuunkaan.

Lääkäreillä tilanne on ainakin vielä kohtuullisen herkullinen, voivat vähän sanella palkkaansakin. Juurihan oli joku pieni kunta hakenut johtavaa lääkäriä ja hakemuksia tuli tasan yksi. Siinä artikkelissa mitä luin, ei ollut kirjoitushetkellä vielä lainkaan varmuutta ottaako lääkäri edes paikkaa vastaan. Eiköhän tuokin johdu lähinnä siitä, että koulutuspaikkojen määrä on melko tarkassa kontrollissa. Käytännössä vaaditaan jatkuvaa liikennettä itärajan takaisista yliopistoista suomeen, että saadaan kaikki julkiset virat täytettyä.

Mutta eipä tämä hoitajienkaan tilanne niin lohduttomalta näytä, kun vertaa moneen muuhun alaan. Työvoima on melko liikkuvaa ja vakituisestakin työstä uskalletaan irtisanoutua ilman sen kummempia suunnitelmia. Hankalaksi tilanne muuttuu varmaan siinä kohtaa, kun cv:ssä alkaa olemaan kuukausien / vuosien aukkoja ilman mitään hyvää syytä. Erityisesti jos on opiskellut itsensä suoraan kortistoon ja jämähtänyt sinne. Siinäkin tapauksessa työn syrjään varmaan pääsee vielä kunhan suostuu keikkailemaan ja sitä kautta saamaan sijaisuuksia ja siitä sitten hiljalleen oman työmarkkina-arvonsa kohennuttua hakemaan itseä kiinnostavampia tai pidempiaikaisia töitä.

Yksityisellä puolella on helpompaa saada jalkaa oven väliin ja päästä töihin vaikka ihan puhelinsoitolla, kunnallisella taas on melko tarkat asetukset siitä miten avoimet toimet täytetään. Sijaisuuksia toki kuntapuoleltakin annetaan ilman sen raskaampia hakumenettelyitä, kunhan vaan sattuu soittamaan oikeaan aikaan tai on vaikka joskus ollut keikkailemassa/harjoittelemassa/oh:n naapurina tms. Jos taasen tyytyy pelkästään hakemaan kuntatyönantajan avoimia toimia julkiseen hakuun osallistumalla, ennustan pitkää työttömyyttä.

  • Tykkää 2
Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Olen äitiyslomalla oleva sairaanhoitaja Helsingistä. Olen ennen äitiyslomaa ollut vain määräaikaisissa työsuhteissa eli työkokemustakin olisi!. Nyt keväällä loppuu äitiysloma ja pitäisi löytää taas töitä. Olen tehnyt useita hakemuksia HUS:lle avoimiin paikkoihin. Pääsin yhteen haastatteluun TÄÄLLÄ PK-seudulla, mutta ei sijaisuutta tullut, sillä HAKIJOITA OLI 54 kappaletta! Ylihoitaja sanoi haastattelussa, että nyt on ollut useamman vuoden näin paljon hakijoita avoimiin työnpaikkoihin. Kovin lohduttavaa.  :cry:

Onneksi olen Seure Henkilöstöpalvelun listoilla, että voin tehdä välillä keikkaa, mutta eipä se epäsäännöllinen työskentely rahatilannetta helpota...-_-

 

Link to post
Share on other sites

Sama tilanne on itelläki, pk-seudulla tämäki. Valmistuin sairaanhoitajaksi nyt vuodenvaihteessa Metropoliasta ja siitä lähtien hakenu töitä. En oo pysyny enää laskuissa et montako (kymmentä) hakemusta oon lähettäny viimesen kuukauden aikana. Useita kymmeniä joka tapauksessa. Tähän mennessä oon käyny yhdessä haastattelussa ja toinen tulossa ensi viikolla.

Tosin onnistuin saamaan kesälle ainaki 2kk sijaisuuden Jyväskylään, päivystykseen, mahdollisesti jatkuu pitempäänkin, mut ainaki 2kk kesällä on duunia.

Nyt onki sit vaikeampaa ku pitäis yrittää ettiä 2-3 kk sijaisuus jostaki pk-seudulta. Ei viittis koko kevättä olla työttämänä. 

Vähän yllätyin et on näin vaikeeta saada duunipaikkaa. Vaikka valmistuinki vasta nyt kuukaus sit, ni tähän mennessä oon tehny hommia perushoitajana akuutilla infektiovuodeosastolla, mielisairaanhoitajana suljetulla osastolla ja sairaanhoitajan päivystyksessä. Nämä siis kolme edellistä kesätyötä. Totta on myös tuo mitä joku sano aikasemmin et HUS:n alueella riittää hakijoita. Ite hain Meilahteen päivystykseen ja vastaukses tuli se perus "teitä ei tällä kertaa valittu". Hakijoita oli kuulemma yhteensä 73(!). Meilahti ja Töölö on vissiin sellasia paikkoja et sinne hakee puoli helsinkiä heti ku sieltä vapautuu paikka. 

No, jos kesän jälkeen sais jatkaa Jyväskylässä päikässä, ni olisin tyytyväinen.... Käsiä risitin sen puolesta...

 

Link to post
Share on other sites

http://myjobcafe.net/2016/02/10/sote-alan-tyovoimapula-kaantymassa-ylitarjonnaksi-ensi-vuosikymmenella/

Kohta meitä on sitten iikaa tämän artikkelin mukaan. ""syy ylitarjontaan on väestön ikääntymisen tahti, jonka on arvioitu hiipuvan noin kymmenen vuoden kuluttua." Ihmettelen kun väestön ikärakenne on tiedossa niin miten ikääntymisen tahti hiipuu..

Link to post
Share on other sites

Syy ylitarjontaan on ihan tietoinen koulutuspolitiikka jolla pidetään palkat matalina. Kun saadaan koulutettua sen verran liikaa väkeä että jokaiseen järkevään työpaikkaan on tulijoita jonoksi asti ei paljon tarvitse palkkatoiveita huomioida.

Link to post
Share on other sites

En kyllä ihan ymmärrä et kuinka työpaikoista tulis tällä alalla pulaa ens vuosikymmenelläkään. Vasta vuonna 2014 julkaistiin tutkimus, jonka mukaan seuraavan 10 vuoden aikana 55% nykyisistä sosiaali- ja terveysalan työntekijöistä jää eläkkeelle. Se tarkoittaa käytännössä reippaasti yli 100 000 työntekijää. Tietenkää kaikki noista ei oo hoito-alalla, mutta iso osa silti. 

Joten, en usko että ylitarjontaa tulee olemaan ens vuosikymmenelläkään, koska porukkaa lähtee sen verran reippaasti eläkkeelle. Eri asia tosin on sit jos ruvetaan hirveästi kutistamaan työpaikkojen määrää yms.

Link to post
Share on other sites

Sairaanhoitajia Suomeen hankittu nyt lähivuosina mm. Filippiineiltä, Espanjasta. Myös paljon esim. virolaisia sairaanhoitajia Suomessa. Opiskelupaikkoja lisätty nyt lähivuosina terveysala amk:ssa. Eli kilpailu kovenee. Lisäksi moni haluaa nyt sairaanhoitajaksi opiskella koska ajatellaan että niille olisi töitä vaikka kuinka.

Link to post
Share on other sites

Täällä pohjoisella uudellamaalla töitä lähinnä vanhustenhoidossa, ellet ole saanut jalkaa oven väliin harjoitteluissa. Itsella siinä mielessä iloinen tilanne, että harkat hoitanut kunnialla ja töitä sovittu mieleiselle osastolle kesästä eteenpäin. Onneksi on ihan täysin eri ammatti pohjalla jossa voin työskennellä kesään asti, ikäihmisten hoito ei nappaa päiväruutiinen ja työn liukuhihnamaisuuden vuoksi ( ja kyllä, olen tehnyt sitä yli 8v enemmän tai vähemmän). Kaipaan menoa ja melskettä ja vaihtuvuutta työhöni. Mutta, sh:t suorastaan revitään erilaisiin ikäihmisten hoitopaikkoihin, jos vaan työ kelpaa.

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
Guest yks hoitsu vaan

Työpaikkojen vähäisyys on suhteellista. Uudellamaalla ainakin omalla kohdalla tilanne on se, että en ole päivääkään ollut työttömänä sairaanhoitajaksi valmistumisen jälkeen. Valmistuin 2012 joulukuussa , tein 2 pitempää sijaisuutta (1v4kk ja 1v 5kk) ja viime lokakuusta alkaen vakkaripaikan sain.

Toki voisi tilanne olla pahemminkin...

Link to post
Share on other sites
Guest vierailija___

Se taitekohta meneekin monessa paikassa niin, että vuonna 2014 on alkanut tulla työttömiä vastavalmistuneita ja vuonna 2015 sitten lisää. Ei tyyliin 2012 valmistuneet ovat vielä olleet juuri noissa todella hyvissä asemissa - alkuun on ollut jopa mahdollisuus kieltäytyä työtä, kun on tiennyt, että jotain muuta tulee kuitenkin. 

Link to post
Share on other sites
10.3.2016 klo 05.53, yks hoitsu vaan kirjoitti:

Työpaikkojen vähäisyys on suhteellista. Uudellamaalla ainakin omalla kohdalla tilanne on se, että en ole päivääkään ollut työttömänä sairaanhoitajaksi valmistumisen jälkeen. Valmistuin 2012 joulukuussa , tein 2 pitempää sijaisuutta (1v4kk ja 1v 5kk) ja viime lokakuusta alkaen vakkaripaikan sain.

Toki voisi tilanne olla pahemminkin...

Niinhän se lienee, että kun sen ekan paikan saa niin myöhemmät työsuhteet seuraavat sitä. Työttömäksi valmistuminen on sikäli tuhoisaa, että harva palkkaa jonkin aikaa työttömänä olleen hoitajan, jolla ei ole yhtään työkokemusta.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Rekisteröidy yhteisöömme

    Tervetuloa joukkoon!

×
×
  • Create New...