Jump to content
MAINOS

Insuliinikynän ja muidenkin kumitulppien pyyhkäisy tai pyyhkäisemättä jättäminen


Pipana

Recommended Posts

Tuli tässä töissä eteeni tilanne, jossa 2 sairaanhoitajaa puhui insuliinipistoksesta ja toinen heistä, joka lähti pistämään insuliinia kysyi, että onko täällä puhdistuslappuja johon voi pyyhkäistä kumitulpan. Toinen sh siihen naureskellen: "Voi kuule, ei täällä Villissä lännessä semmoisia ole!".
Nyt täytyy myöntää, etten ole tästä kuullut ikinä. Pyyhkäistäänkö siis kynän kumitulppa vai ei?

Ampullan katkaisusta alkoholitaitoksella (joissain neuvotaan pelkällä puhtaalla taitoksella) tai lagenulan kumitulpan pyyhkäisystä olen joo tietoinen. Tässäkin tuntuu olevan 2 eri koulukuntaa: toiset on sitä mieltä, että tarttee pyyhkäistä ja toiset on sitä mieltä, että tulpat on puhtaan ilman pyyhkäisyjä. Mitä mieltä te olette?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Osa tulpista on tiiviisti suljettu suojakorkin tms alle ja valmistaja ilmoittaa että kumi on steriili (ecoflac-infuusionestepullot ainoa esimerkki joka tulee heti mieleen). Kaikki kumitulpat joista ei erikseen ilmoiteta steriiliydestä tai ovat mahdollisesti likaantuneet, on pyyhittävä ennen lävistämistä. Ihan samaa pakkauksen ulkoseinää se se tulppa on kuin muutkin "ulkoilmalle" alttiit osat. Lue siis pakkauksen ohje ja jos ei tässä erikseen sanota tulpan olevan steriili, pyyhi se viinalla ennen lävistämistä.

Taitoksen käyttäminen ampullaa katkaistessa liittynee enempi siihen että pelätään että tulee lasista viilto sormeen, ja siihenhän on ihan sama onko tufferissa viinaa vai ei? Toki kun kerran ampullan katkaisussa on todettu pieniä lasihiukkasia joutuvan ampullan sisään, ei ole ollenkaan väärin pyyhkiä viinalla ampullan katkaisukohtaa ennen katkaisua. Tähän kehottavaa ohjetta en ole itse nähnyt missään kyllä.

Link to comment
Share on other sites

Lasinsirujen kulkeutumista potilaisiin voi ehkäistä melko tehokkaasti käyttämällä lääkkeen vetämiseen suodatinneulaa. Ei kai tuosta pyyhkimisestä juurikaan ole iloa kun lasinsirut saavat kaiketi alkunsa siinä ampullan kaulaa taitettaessa?

Insuliinikynässä olevan kumitulpan puhdistukseen en ole minäkään koskaan törmännyt, mutta kyllä se ihan järkevältä kuulostaa. Ei se ainakaan väärin ole, vaikka hyöty saattaa olla vähäinen.

Link to comment
Share on other sites

Pointti onkin se että mikrobi istuu lasipinnalla paistattelemassa päivää ja joutuu lasimurenan mukana sinne ampullan sisään. Mikrobi ei välttämättä jää siihen suodatinneulaan kun on merkittävästi vielä sitä lansinpalaa pienempi. -> instant sepsis :P

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...