Jump to content
MAINOS

Laminaarikaappi hoitohenkilökunnan työvälineenä


Julma

Recommended Posts

Aloitin saikkarikoulua varten sijaisuuden tk-osastolla ja törmäsin siellä minulle ihan uuteen ilmiöön. Yläasteen kemiantunnilta tutun näköinen mööpeli nökötti lääkehuoneen nurkassa. Kaikki laimennettavat infuusiot tehdään siis laminaarikaapin sisällä, kyseinen mööpeli muistuttaa ulkoisesti hyvin pitkälti huippuimuriin kiinnitettyä vetokaappia. Ilman virtauksessa taitaa olla jotain eroja verrattuna siihen. Kuva liittyy.

Esco%20Laminaarikaapit_1.jpg

Laminaarikaappiin levitetään steriili liina, jonka päälle nakellaan steriilit sekoittajat, ruiskut ja neulat yms. tilpehöörit. Nestepussit ja konsentraattipullot desinfioidaan pirtulla ja laitetaan kaappiin. Sitten steriilit kintaat kädessä sekoitellaan lääkkeet. Perehdyttävä hoitaja kehui, että infuusioiden sekoittelu laminaarikaapissa vähentää merkittävästi sepsiksen ilmaantuvuutta. Osastolla käy sairaala-apteekin väki vuosittain ottamassa näyttöjä henkilökunnalta. Ilmeisesti on sen verran uusi laite, että vielä ei osata kertoa vaikutuksia juuri tuon yksikön sepsistapauksien ilmaantumiseen tai sairaalakuolleisuuteen. Käsitin kumminkin, että on olemassa näyttöä tuon mööpelin hyvyydestä.

Onko tämä ihan tätä päivää vai tekeekö nuo vasta tuloaan? Itse en ole tosiaan koskaan aiemmin törmännyt, eikä foorumiltakaan haun avulla yhtäkkiä keskustelua aiheesta löytynyt.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Muutamia vuosia sitten törmäsin yhdellä isolla erikoissairaanhoidon osastolla. Siellä tosin sekoittelun hoiti "steriilisti" farmaseutti tuossa kaapissa ja viikonloppuisin sairaanhoitajat laimenteli noita miten tykkäsivät tuohon kaappiin sekaantumatta.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Laminaarikaappi on oikeastaan vetokaapin vastakohta. Laminaarikaapissa ylhäältä puhalletaan steriiliksi suodatettua ilmaa joka virtaa etu-alareunasta ulos estäen kaikenlaisten epäpuhtauksien pääsyä käsiteltäviin aineisiin ja välineisiin. Mahdolliset huurut ja aerosolit perusmallissa tulevat työntekijän syliin ja huoneilmaan. Olemassa on myös semmoisia joissa alareunassa on imu ja huurut ei karkaa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Onkohan tästä ollut vastavirtaa kun isolla osastolla hoitajat kiireessä mölisivät toistensa yli roikottaen viittä eri infuusiopussia ilmassa ja millon ne olivat pöydän reunalla, millon missäkin. Samoilla käsillä pyöriteltiin kyniä, laatikon vetimiä ja sitten yhdistettiin letkut pussiin. Ja törmäiltiin pienessä lääkehuoneessa toisiimme. Ei kauhean aseptista eikä työrauhan omaavaa toimintaa :D 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Jokapäiväinen työväline meidän klinikassa, tehdään kaikki antibiootit kaapissa. Aluksi harrastettiin perinteistä nurinaa kaappiin joutumisesta mutta nyt ihan arkipäivää. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hoitotieteilijät taas keksineet kalliin huvin. Keskityttäisiin vaan aseptiikan perusasioihin lääkkeiden laimentamisessa. TK:ssa monesti näkee esim. saman viggon olevan paikoillaan viikko tolkulla. Huoh. Omilta potskuilta vaihtelen säännöllisesti. Osastokokouksissakin asian nostanut esille ja haittailmoja tehnyt. Perille vaan ei mene tämä. "Se on niin vaikeaa, eikä ehdi".

 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Tarttiskin taas jaksaa ryhtyä kirjoittamaan päivämäärä kanyyliteippiin kanyloidessa (ensihoidossa)...

Aina yhtä iloinen jälleennäkeminen itse laittamansa tipan kanssa kun potilasta siirretään jostain johonkin 3 viikon päästä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...