Jump to content
MAINOS

Väkivallan uhrina. Onko hoitajalla mitään suojaa?


Kopara

Recommended Posts

 Vuonna 2012  yli 2½-vuotta sitten koin seuraavaa. Lievästi dementoitunut asukas löi minua lujaa käteen sillä seuraamuksella että  peukalo turposi ja kipeyty. Sen jälkeen olen ollut välillä töissä ja välillä saikulla. Käsi turpoaa ja kipeytyy aina vuoron aikana. Kahvi purkki tai maito purkki ei pysy kädessä kun käy kipeää. Aluksi sain lastan ja Burana kuurin jota jatkui aina käydessä vastaan otolla. Vuonna 2015 kävin keikka lääkäri vastanotolla kyseisestä vaivasta, hän opiskeli kirurgiaa ja kirjoitti lähetteen mri-kuvaan. Tällöin alkoi asiat luistamaan. Kuvista löytyi nivelsiteiden repeämä 2½-vuoden kuluttua tapahtumasta? Nyt on leikattu ja käsi kipsissä vakuutusyhtiön piikkiin. Yllätyksenä tuli että sairaspäivärahaa maksetaa ainoastaan vuosi tapaturman tapahtumisesta. Sairas päivät alkavat olla täynnä. Sen verran ottaa aatamille että olen ajatellut nostaa syytteen asukasta vastaan. ONKO VASTETTA? Meillä hoitajilla ei ole mitään arvoa, meitä voi hakata, lyödä nimitellä jne eikä kenenkään tarvitse ottaa vastuuta. . 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Ikävä juttu on sinulle käynyt! En jaksa uskoa, että oikeusjuttu dementoitunutta vanhusta vastaan menestyy hirveen hyvin, kyseessä on varmaankin lain näkökulmasta syyntakeeton tai alentuneesti syyntakeinen. Ehkä valtiokonttori maksaisi jotain? En tiedä? Paremmin voisi menestyä mielestäni oikeusjuttu työnantajaa vastaan, joka ei ole huolehtinut turvallisuudestasi työpaikalla ja ei ole vastannut hoidostasi väkivaltatilanteen jälkeen.

Oletko liiton jäsen? Kannattaisiko ottaa luottamusmieheen/liittoon yhteyttä ja kysyä miten toimia? Tai työsuojeluvaltuutettuun?

Link to comment
Share on other sites

Guest Hoitsu

Eiköhän tässä ole kyse jo hoitovirheestä, kättä ei ole tutkittu aluksi tarpeeksi hyvin!

Ota yhteys vain liittoon, ei voi olla että työpaikalla sattuneesta väkivallasta ja työpaikkalääkärin tekemästä hoitovirheestä joutuu taloudellisesti vastaamaan väkivallan kohde itse!

Link to comment
Share on other sites

Guest minä

Valtiokonttori voisi todellakin olla vastaus tähän. Se korvaa laitoksessa asuvan aiheuttamat vahingot, tosin siitä pitää olla käsittääkseni oikeuden päätös, jossa todetaan vahingon olevan tämän potilaan aiheuttama.

Link to comment
Share on other sites

Tällöin alkoi asiat luistamaan. Kuvista löytyi nivelsiteiden repeämä 2½-vuoden kuluttua tapahtumasta? Nyt on leikattu ja käsi kipsissä vakuutusyhtiön piikkiin. Yllätyksenä tuli että sairaspäivärahaa maksetaa ainoastaan vuosi tapaturman tapahtumisesta. Sairas päivät alkavat olla täynnä. Sen verran ottaa aatamille että olen ajatellut nostaa syytteen asukasta vastaan. ONKO VASTETTA? Meillä hoitajilla ei ole mitään arvoa, meitä voi hakata, lyödä nimitellä jne eikä kenenkään tarvitse ottaa vastuuta. . 

 

Näin niinkuin äkkiä tulee mieleen että vakuutusyhtiön ei tarvitse loputtomiin niitä korvauksia maksella. Varsinkaan jos tapahtumasta alkaa olemaan jo yli kaksi vuotta niin ihan ymmärrettävää että korvaukset ja muut olisi pitänyt hoitaa tapahtuman jälkeen kunnollisine tutkimuksineen.

 

Toki jos vakuutusyhtiö kieltäytyy maksamasta korvauksia voit tehdä asiasta vastineen sinne jonnekkin lautakunnalle johon voit liittää lääkärintodistelut sunt muut liitteeksi ja jotain kommentointia millä osoitat että aikaisemmat diagnoosit on olleet vääriä. Ei takeita että mene läpi.

 

Vakuutusyhtiöltä kun loppuu sairaispäivärähän maksu niin sittenhän sitä siirtyy kelan rahoille.

 

Mutta ikävä juttu, tsemppiä.

Link to comment
Share on other sites

Guest riitta saarinen

Mulla sattui työtapaturma 20 v sitten ja vieläkin esim saikku korvataan. Se on vaan tapaturmaeläkkeen nimellä vuoden jälkeen.

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Sirpale

Minuakin alkoi "sapettaa" luettuani juttusi sen verran, että suosittelisin oikeusjuttua työnantajaa vastaan. Toivottavasti olet liiton jäsen. Tottahan tämä on että hoitaja on lainsuojaton. Siksi me tarvitsemme "ennakkotapauksia" oikeusjärjestelmäämme jotta saisimme lainsuojan.

Link to comment
Share on other sites

Eihän tästä mitään juttua työnantajaa vastaan saa, jos eivät ole laiminlyöneet esim jotain työturvallisuuteen liittyvää. Eli tolta kantilta homma tuskin etenee.

Muistisairas, jne... He ovat ihan yhtä rikosoikeudellisella ja korvausvastuussa kuin kaikki muutkin. Ainut poikkeus ovat tahdosta riippumattomassa hoidossa mielenterveyslain perusteella olevat. Oikeudessa voidaan sitten arvioida, ettei se muistisairas tiennyt mitä tekee. Mutta korvausvastuuta aiheuttamastaan vahingosta ei minun tietääkseni mikään laki poista. Verrataan vaikkapa lapseen, jonka aiheuttamat vahingot on vanhemmat korvattavia.

Kaiken järjen mukaanhan hoitokodilla kannattaisi olla vakuutus, joka korvaa nuo vahingot.

Link to comment
Share on other sites

Työnantajan lakisääteinen tapaturmavakuutus on ensisijainen maksaja myös väkivaltatilanteissa. Tilanteesta pitää tietysti tehdä tapaturmailmoitus vakuutusyhtiölle ja sen jälkeen vakuutusyhtiö päättää mitä korvataan ja mitä ei. Ja tietysti jos väkivallan seurauksena on syntynyt vammoja, niin asiasta on syytä tehdä tutkintapyyntö poliisille. Vaikka asia ei etenisi oikeuteen asti, niin vahingonkorvauksia voi kuitenkin saada. Työnantajan piikkiin asiaa on vaikea saada ellei työnantaja ole laiminlyönyt työturvallisuuslakia. 

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...