Jump to content
MAINOS

Suomen ensimmäinen tekosydän asennettu potilaalle


Reportteri

Recommended Posts

Meilahden sairaalassa on asennettu Suomen ensimmäinen tekosydän potilaalle. Potilas on tällä hetkellä toipumassa Meilahden sairaalassa.
 
​Tekosydänleikkauksen tekivät HYKS Sydän- ja keuhkokeskuksen sydänkirurgit Karl Lemström ja Jan Kiss yhteistyössä sydänanestesiologi Mikko Laxin ja Seppo Hiippalan sekä hoitohenkilökunnan kanssa. Potilaan hoitoa sydänkirurgisella teho-osastolla on ohjannut osastonylilääkäri Raili Suojaranta-Ylinen.

Tekosydän on potilaalle silta noin 3 kk–1 vuoden päästä tapahtuvalle sydänsiirrolle. Tekosydämen asentaminen on harvinaista maailmallakin, esimerkiksi Pohjoismaissa tekosydämiä on asennettu vain muutamia kappaleita.

– Tekosydäntä käytetään tilanteissa, joissa potilaalla on sydämen molempien kammioiden vaikea toiminnallinen vajaus tai vaikea rytmihäiriö, jota ei saada lääke- tai konehoidolla hallittua, eikä sydänsiirtoa ole saatavilla riittävän ajoissa, osastonylilääkäri Karl Lemström kertoo.

Yleensä huonossa kunnossa oleville potilaille käytetään vasemman kammion apupumppua. Apupumppuhoidon aikana potilaan elimistö toipuu, ja hän on paremmassa kunnossa elinsiirron käynnistyessä.

– Nuorehkoja potilaita on nyt ensimmäistä kertaa Suomessa mahdollisuus hoitaa tekosydämen avulla siltana sydänsiirtoon.

Ei sydänsähkökäyrää

Käytännössä potilaalla, jolla on tekosydän, ei ole sydänsähkökäyrää, ja potilaan koko verenkierto on täysin tekosydämen varassa. Tekosydän koostuu kahdesta kammiosta. Leikkauksessa potilaan sydämen omat kammiot sekä läpät poistetaan ja tekosydän ommellaan kiinni potilaan sydämeen jäljelle jääneisiin eteisiin.

Potilaan vasemman rintakehän seinämän läpi kulkee kehon ulkopuolella sijaitsevan ohjausyksikön paineilmaletkut. Ohjausyksikkö säätelee tekosydämen supistumista paineilman avulla. Tekosydämen molemmissa kammioissa on kaksi läppää, jotka puolestaan säätelevät veren virtausta oikeaan suuntaan.

Potilas voi kotiutua tekosydämen kanssa ja saa mukaansa niin sanotun mobiiliyksikön, joka säätelee tekosydämen toimintaa. Mobiiliyksikön avulla voi myös vapaasti liikkua, kävellä, pyöräillä ja harrastaa kevyttä liikuntaa.

Sydänsiirto haastava

Tekosydämen asennusleikkauksessa on aina mukana kokenut tekosydämen asennukseen erikoistunut sydänkirurgi. Tekosydämen asentaminen on vaatinut Sydän- ja keuhkokeskuksen sydänkirurgeilta sekä leikkaussalihoitajilta teoriakoulutusta ja käytännön harjoittelua.

– Tekosydänleikkaus vaatii erityisosaamista, ja sydänsiirtoleikkaus tämän jälkeen tulee olemaan erittäin haastava. Tekosydän aiheuttaa elimistössä vierasesinereaktion ja elimistö muodostaa kiinnikkeitä tekosydämen ympärille, Lemström sanoo.

Suomessa aloitettiin sydämen mekaanisten tukilaitteiden käyttö vuonna 1998. Sydämen mekaanisia tukilaitteita on asennettu Hyksissä aikuispotilaille yhteensä 63 kappaletta. Tekosydän eroaa mekaanisista tukilaitteista, sillä tukilaitteet tukevat verenkiertoa, kun taas tekosydän huolehtii huolehtii kokonaisuudessaan verenkierrosta.

 
Lähteet:
http://www.hus.fi/hus-tietoa/uutishuone/Sivut/Suomen-ensimmainen-tekosydan-asennettu-potilaalle.aspx
 
Päivitys 21.4. klo 22:00: HUS päivitti tiedotettaan ja lisäsi siihen maininnat hoitohenkilökunnasta:
https://twitter.com/HyksSydanKeuhko/status/590577779093151745

Uutinen päivitetty 22.4 klo 6:00

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
Guest Pohjoinen

Tai hoitajat eivät ole suostuneet hoitamaan tälläistä lisätyötä vaan ovat haastaneet työnantajan työtuomioistuimeen vaatiakseen lisää palkkaa kun ei kuulu perushoitotyöhön....

Link to comment
Share on other sites

Hoitohenkilökunta ei tiennyt asiasta mitään, koska kaikki olivat palaamassa pitkiltä vapailta. Lisäksi vuoro oli juuri vaihtumassa.

Link to comment
Share on other sites

Toivottavasti muistetaan tässä myös kiittää Argenttiinalaisen rahtailaivan kokkia, joka teki laivan henkilökunnalle ruokaa... Ei kovin hääviä, mutta syötävää sentään. Tämän siivittämänä tuo rahtilaiva kuljetti tarvikkeita 80-luvulla suomeen, joilla uusittiin vesiverkkoa länsi-Helsinkiin. Tämän vesiverkoston rakentamisen yhteydessä näes eräs työmiehistä kävi polkaisemassa läheisen kahvilan kesätyöntekijää... Ilman tätä tapahtumaa, ei nimittäin olisi ollut sitä logistiikka-alan työntekijää joka kuljetti tässä mainitussa leikauksessa käytetyt sähköresurssit tuota päivää edellisenä iltana läheiseen sähköäkin tuottavaan kaukolämpövoimalaan.

 

Ei mulla muuta.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...