Jump to content
MAINOS

Siirto-/yksityisten ambulanssien käyttämättömyys kiirellisissä tehtävissä..


lappalainen

Recommended Posts

Nyt taas pitkästä aikaa täällä pohjosessa nousi Luoteis-Lapin jutun jälkeen puheenaiheeksi yksityisten ambulanssien täydellinen sulkeminen ensihoitojärjestelmän ulkopuolelle.

 

Eli taustatietona sen verran, eli Lapin Sairaanhoitopiirin on lakiuudistuksen myötä ottanut ensihoidon kokonaan omaksi toiminnakseen.

Suurimmassa osassa Lappia ensihoitopalveluiden tuottivat pääasiassa yksityiset yritykset, joista suurin osa lopetti toimintansa kun sairaanhoitopiiri aloitti oman ensihoitopalvelunsa. Kuitenkin etenkin Tunturi-Lapissa yksityiset ovat jatkaneet toimintaansa. Kolarissa Äkkihoppu Oy, Kittilässä Arcera Oy ja Muoniossa Tunturi-Lapin Ensihoito Oy jatkavat toimintaansa hoitamalla siirtokuljetuksia, ensiapukoulutuksia ja EA-päivystyksiä. Lisäksi Sodankylässä toimintaansa jatkaa Pelastushelikopteri Aslak, joka toimi Lapin HEMS-kopterina ennen FinnHEMSin toiminnan aloitusta. Nykyisin Aslak pitää omaa lääkäriasemaa, ja toimii pelastuslaitoksen sopimuskopterina etsintä- ja pelastustehtävissä.

 

Nyt se pientä skandaalinpoikastakin synnyttänyt asia on se, että yritysten toistuvista yhteydenotoista huolimatta Lapin sairaanhoitopiiri ei ole oikeastaan edes harkinnut mahdollista yhteistyösopimusta näiden yritysten kanssa. Ainoastaan Aslak on päässyt neuvotteluyhteyteen LSHP:n ensihoidon vastuuhenkilöiden kanssa, mutta edes nollasopimukseen ei ole suostuttu

 

Nykytilanteessa siis neljässä pohjoisen Lapin kunnassa toimii yksityinen ensihoitopalveluja tuottava yritys, joilla on luvat omaava henkilökunta, ajantasainen ja toimiva kalusto, sekä ympärivuorokautinen toimintavalmius, joita ei käytetä edes ensivasteena.

 

Tätä farssia seuratessa alkaa ulkoa päin näyttää siltä, että perimmäinen syy tähän on LSHP:n johdon henkilökohtaiset syyt. Huhujen mukaan LSHP:n henkilökuntaa on vielä erikseen kielletty kommentoimasta näitä asioita.

 

Nyt halusin herättää pientä keskustelunpoikasta tästä asiasta vähän yleisemmällä tasolla. Löytyykö muualta Suomesta vastaavaa ongelmaa, vai olenko minä vain itse kehittänyt tästä ongelman??

 

Loppuun vielä muutama asiaan liittyvä lehtijuttu

 

http://www.luoteis-lappi.com/arkisto/yleison-pyynnosta.html

 

http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194962161352/artikkeli/helikoptereiden+lahdosta+ensihoitoon+ei+ole+paasty+sopimukseen+lapissa.html

 

http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194900964670/artikkeli/il+rovaniemelaisnainen+tukehtui+levilla+aslakhelikopteria+ei+halytetty.html

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nämä organisaatiomuutokset aiheuttaa aina porua ja kitkaa, näihin on täältä ulkopuolelta hankala ottaa kantaa ilman kunnollista asiaan perehtymistä. Mutta jos paikallinen kenttäväki on vakaasti sitä mieltä että homma ei toimi, niin laittakaa systeemit paremmaks niin kuin monessa maakunnassa on jo ensihoitajat tehneet. Esim. jopa yhdellä hyvällä voi saada pieniä ihmeitä aikaiseksi..

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...