Jump to content
MAINOS

Onko robotti tulevaisuuden sairaanhoitajan paras kaveri?


Reportteri

Recommended Posts

Uudenlaiset teknologiat mullistavat terveydenhuollon jo tulevalla vuosikymmenellä. Uutena trendinä nähdään tekoälyn ja robotiikan tuomat mahdollisuudet.

- Robotisaatio on ilmiö, jolla on merkittäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia. On tärkeää, että siitä keskustellaan ja siihen myös valmistaudutaan, Robotics Finland hankkeen vetäjä Christina Andersson sanoo.

Hoitotyössä palveluroboteilla nähdään valtavia mahdollisuuksia. Niiden uskotaan tuovan ratkaisuja terveydenhuollon työvoimapulaan ja siirtävän raskaita töitä pois hoitajilta. Tulevaisuuden hoivarobotit voivat myös tukea omahoitoa sekä auttaa sairaita ja iäkkäitä pärjäämään pidempään omassa kodissaan.

Tutkijoiden mukaan palvelurobotit hoitavat tulevaisuudessa monet työt ja nyt tuttujen ammattien sisältö tulee muuttumaan. Edessä on suurin työhön liittyvä murros sitten teollisen vallankumouksen.

Futuristi Elina Hiltunen ei kuitenkaan usko, että robotiikka tulee korvaamaan sairaanhoitajien töitä lähitulevaisuudessa.

- Muutos tapahtuu pikkuhiljaa ja on muistettava, että robotit ovat koneita, joilla ei vielä ole riittävästi älyä suorittaa ajattelua vaativia monimutkaisia tehtäviä. Tällä hetkellä suurimmat riskit liittyvät ennen kaikkea tietoturvaan ja koneiden virhearviointeihin ja kömpelyyteen, Hiltunen sanoo.

Myöskään Lastenklinikalla työskentelevä sairaanhoitaja Soili Katavisto ei usko, että robotit voisivat huolehtia yksin potilaasta. Sen sijaan ne voivat olla tehokkaita apureita.

- Jo nyt sairaaloissa on paljon teknologiaa, joka auttaa hoitajia ja lääkäreitä työssään. Tässä näen, että meillä on vielä paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia.

Hämeenlinnan Terveyspalveluiden palvelusuunnittelija Jari Numminen pitää ensiarvoisen tärkeänä, että hoitohenkilökunta on aktiivisesti mukana teknologian käyttöönotossa ja uudenlaisten palveluiden kehittämisessä.

- Parhaimmillaan teknologia vapauttaa hoitajilta aikaa luovuudelle sekä potilaan ja asiakkaan kohtaamiselle. Kehityksessä mukana pysyminen on kuitenkin merkittävä oppimis- ja koulutushaaste niin työnantajille kuin yksittäisille hoitajille. Kehityksen ulkopuolelle jättäytyminen voi johtaa jopa ammatilliseen syrjäytymiseen, Numminen pohtii.

Christina Andersson, Elina Hiltunen, Soili Katavisto ja Jari Numminen keskustelevat teknologian ja robotiikan tuomista haasteista ja mahdollisuuksista Sairaanhoitajapäivien tulevaisuusdebatissa Onko robotti tulevaisuuden sairaanhoitajan paras kaveri perjantaina 13.3. klo 10.30 - 12 Messukeskuksessa Helsingissä. Debattia johtaa MTV3:n toimituspäällikkö Tomi Einonen.

Lähde: Sairaanhoitajaliitto

Link to comment
Share on other sites

Jospa lähdettäis liikkeelle hoitoalan fyysisesti raskaimman duunin keventämisestä, eli ensihoidon nostoista ja siirroista. Tekniikkaa ja apuvälineitäkin jo jonkin verran olisi, mutta jostain syystä tämän sektorin kehittämiseen ei innokkuutta löydy. Syykin siihen selkeä; sairaalassa on tekniikan avulla saatavissa säästöjä, ensihoidossa ei niin helposti.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...